Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

In vergelijking met de meeste eilanden van Indonesië is Bali erg klein. Maar dit paradijselijke oord heeft zoveel in huis dat het bijna een samenvatting is van heel Indonesië, en zoveel meer! De unieke Balinese hindoecultuur bepaalt het dagelijkse leven van de Balinees. Overal staan er kleine en grotere tempels, elke dag kan je wel ergens één van de vele kleurrijke ceremonies van dichtbij meemaken. Bali biedt ook een indrukwekkende natuur: rijzige vulkanen, helgroene rijstterrassen, prachtige stranden. Heerlijk eten, een gesofisticeerde wellness-cultuur en artistieke ontmoetingen maken dit plaatje compleet.

De kust van Noord-Bali

In het noorden van Bali heb je Lovina (beach), een rustig strandoord aan een vulkanisch strand. In het dorp Kalibukbuk (centrum van de kustplaats) en daarrond schieten steeds meer leuke hotels, restaurantjes en winkeltjes uit de grond. 's Ochtends kan je hier dolfijnen spotten. 's Avonds geniet je van een prachtige zonsondergang tegen het decor van de vulkanen van Java. Het relaxte Lovina is vooral een ideale plaats om ongedwongen te genieten van strand, shoppen, lekker eten en wellness.

In het uiterste noordwesten van Bali is er nog een mooi lang en wit strand met hotels, van Pemuteran tot het eiland Menjangan. Dit laatste staat bekend bij duikers en snorkelaars: de onderwaterwereld is hier schitterend. Je kan er ook boottochtjes maken in de mangroves. Vlakbij is er ook het nationaal park van West-Bali dat een rijke fauna en flora heeft.

Munduk

Het niet zo toeristische stadje Munduk, hoog gelegen in het noordwesten van Bali, is beslist ook een bezoek waard. Je hebt hier prachtige vergezichten! Overal ruikt het naar kruidnagel en andere geurige gewassen. Echt een gebied voor wandelaars en natuurliefhebbers!

Bij de Batukaruberg

De Batukaruberg is een gigantische uitgedoofde vulkaan in het centrum van Bali. De berg en de regio errond zijn bedekt met het oudste regenwoud van Bali. De weg die naar dit gebied leidt is slecht, maar je wordt beloond voor je moeite. Je kan hier prachtige wandelingen maken door de ongerepte natuur, of de berg beklimmen. We hebben hier prachtige accomodatie gevonden, met schitterende uitzichten.

Ubud, de culturele hoofdstad!

Er is niet één formule om Bali te leren kennen. Maar volgens ons moet je op elke reis naar Bali zeker een aantal dagen in Ubud doorbrengen. Ubud is gelegen in het centrum van Bali, in een heel vruchtbaar gebied waar oerwoud en rijstterrassen elkaar afwisselen en qua schoonheid overtreffen. Het vroegere dorp is beroemd geworden door de aanwezigheid van binnen- en buitenlandse kunstenaars die een specifieke 'Balinese stijl' hebben tot stand gebracht. Daardoor is Ubud in de loop der jaren uitgegroeid tot het drukke culturele centrum van Bali. Je kan er de beste Balinese dans- en theatervoorstellingen meemaken of enkele van de talloze kunstgalerijen bezoeken. Maar Ubud is ook genieten van het landschap, culinaire hoogstandjes, exotisch shoppen en wellness op wereldniveau.

De vulkanen in het oosten

In het noordoosten van Bali ligt een kleine maar indrukwekkende keten van vulkanen, waarvan de Agung (de heilige berg van de Balinezen) de grootste is. Deze berg is de bron van alle leven op Bali: hij verdeelt het water over de Balinese rijstvelden. De mooiste vulkanische omgeving ligt rond de Baturvulkaan. Als je vanuit het vlakke zuiden van Bali naar het noorden klimt, kom je op een bepaald moment op de rand van een gigantische krater of caldera. Van daar heb je een verbluffend zicht op dit landschap: de vulkaan in de krater, de steile wanden van de caldera, de toppen van de omliggende vulkanen en in het midden, contrasterend met de zwartbruine omgeving, een helblauw meer in de vorm van een halve maan. Rond dit meer wonen nog 'Bali Aga' (animistische Balinezen). Je kan de berg beklimmen en op het meer kan je een schitterende boottocht maken.

Amed en de oostkust

In het noordoosten, aan de voet van de gigantische kale kegel die de Agung-vulkaan hier is, heb je het kustgebied van Amed. In dit warmste deel van Bali vind je witte stranden en een felblauwe zee. De regio is heel geliefd bij snorkelaars en duikers. De oostkust is een mooi alternatief voor wie in een mooi kader tot rust wenst te komen.

Oost-Bali en Sidemen

Het groene Oost-Bali is een schitterende plek voor mensen die op zoek zijn naar het authentieke Bali en een ongerepte natuur. Je kan hier fietsen, wandelen, raften, de historische gebouwen van de stad Klungklung bezoeken of het waterpaleis van Tirtagangga. In dit gebied stelt Jalan een verregaande onderdompeling in de lokale cultuur voor, inclusief een kookcursus in een lokaal gezin!

De stranden van Zuid- Bali

In Zuid-Bali, aan beide kanten van de hoofdstad Denpasar, speelt zich het gros van het Balinese strandleven af. Het meest internationaal bekende strand is dat van Kuta. Het strand en de zonsondergang zijn er ook indrukwekkend. Verder is Kuta een paradijs voor wie houdt van shoppen of van nachtleven. Wij kiezen wel voor hotels die buiten de drukte liggen. Jimbaran heeft een groot, breed en zacht strand en een branding met flinke golven. Overdag is het er rustig. 's Avonds, bij zonsondergang, komen de Balinese dorpelingen zelf naar het strand om hun visvangst te grillen in hun eetstalletjes. Het strand wordt dan omgetoverd in één groot sfeervol visrestaurant. Voor wie het graag wat rustiger houdt maar toch een badplaats verkiest met veel voorzieningen, is het gemoedelijke Sanur een aanrader: heel goeie accomodatie aan een lang strand met de nodige animatie maar zonder geluidsoverlast, goeie restaurants, shoppingmogelijkheden, hemelse massages...

Zuidwest-Bali

In Zuidwest-Bali, bij Tabanan, is het een stuk minder druk. Van hieruit bezoek je de half in zee gelegen tempel van Tanah Lot per fiets (in plaats van in de file te staan). In Mengwi kan je de verfijnde Taman Ayun tempel bezoeken. In deze mooie streek met prachtige rijstvelden stellen we enkele afgelegen, mooie en rustige verblijven voor.

← Naar het overzicht van de bestemmingen