Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
image Rondreis Indonesië

RONDREIS INDONESIË

Sumatra, Java en Bali: drie aparte werelden
23 dagen/20 nachten

Deze reis voert je door drie aparte werelden. Op Sumatra zal je versteld staan van de indrukwekkende, vaak ongerepte natuur. Diep in de jungle ontmoet je orang-oetans en (wilde) olifanten. Je trekt langs imponerende landschappen van noord naar zuid en ontdekt een verrassende verscheidenheid aan volkeren en culturen: van de dominerende moslimcultuur over de officieel christelijke Batak tot de matriarchale Minangkabau. Je proeft de vermaarde Padang-keuken.

Java is het dichtstbevolkte eiland van Indonesië. Je laat je charmeren door de culturele hoofdstad van het eiland, Yogyakarta. Naast de wervelende sultanstad zelf bezoek je er de majestueuze Borobudur- en Prambanantempels en maak je kennis met het Javaanse plattelandsleven. Je zal verbluft zijn bij de aanblik van de vulkaanlandschappen in het oosten.

Het paradijselijke hindoe-eiland Bali laat niemand onberoerd. In het groene Ubud, gelegen tussen de rijstvelden, kan je genieten van de Balinese kunsten, de kleurrijke dansen of ceremonies, de lokale gastronomie en een verfijnde wellness-cultuur. Ubud is ook een uitvalsbasis voor de verkenning van het prachtige eiland met zijn tempels, rijstterrassen, vulkanen, meren... Je kan je reis eindigen aan een van de diverse exotische stranden.

 

 

Dag 1: Vertrek

Vertrek vanuit België voor de intercontinentale vlucht naar Medan.

Dag 2: Aankomst in Medan

Transfer naar het hotel en overnachting in een heel degelijk en comfortabel hotel in Medan.

Vanaf hier kan je kiezen voor een uitbreiding naar de olifanten in de jungle van Tangkahan, een onvergetelijke jungle-ervaring (2 extra nachten)! Voor meer info: kijk in de rechterkolom of klik op 'extra'.

Dag 3: Medan - Bohorok

Na het ontbijt in Medan word je opgepikt door de chauffeur en gids en rijd je in ca. 3 uur naar Bohorok, aan de rand van het Gunung Leuser-park. Onderweg passeer je kleine dorpen en uitgestrekte rubber- en olieplantages. Het park zelf bestaat uit een groot oerwoud dat tevens ook de verblijfplaats is van een indrukwekkend aantal zoogdieren zoals tijgers, orang-oetans, gibbons, olifanten en neushoorns. Het is één van de mooiste natuurparken van Indonesië. Je chauffeur en gids brengen jullie tot in Bohorok.

Aankomst in de late namiddag en overnachting in een Lodge.

Dag 4: Bohorok - Trekking en 'Tubing'

Na het ontbijt ga je naar de jungle van het Nationaal Park 'Gunung Leuser'. In de vroege ochtend ontwaakt het bos en heb je een behoorlijke kans om allerlei dieren tegen te komen, zoals 'Thomas Leaf'-aapjes, langstaart-makaken, gibbons en andere bewoners van het woud. Er is ook een redelijke kans dat je orang-oetans tegenkomt, de meeste bezoekers komen één of meerdere exemplaren tegen op hun wandeling. Het bos zelf is daarnaast op zichzelf  al spectaculair door haar rijke flora. Deze trekking duurt ongeveer 3 uur, indien gewenst kan je ook een wandeling te maken van 5 à 6 uur. Na de trekking keer je terug naar de rivier en vaar die af in een autoband naar de lodge (wie wil kan ook te voet). In de namiddag kan je het stadje bezoeken of gewoon relaxen in of rond het hotel.

Overnachting in een Lodge.

Dag 5: Bohorok - Brastagi

Na het ontbijt ga je richting Brastagi via een weg die loopt tussen de bergen en dus erg mooie uitzichten oplevert. Brastagi ligt op een hooggelegen plateau en is omringd door de actieve vulkanen Sibayak en de Sinabung. Bij aankomst bezoek je de kleurrijke fruitmarkt en kan je dan ook genieten van het mooie uitzicht op de Gundaling heuvel.

Overnachting in een comfortabel hotel in Brastagi.

Dag 6: Brastagi - Samosir (Tobameer)

Na het ontbijt rij je richting Tobameer. Onderweg bezoek je het traditionele Batak Karo dorp in Dokan. Je eerste kennismaking met het gigantische kratermeer is bij de Sipiso-piso waterval, die zich van het plateau errond diep in het Tobameer stort. Daarna bezoek je de het openluchtmuseum Pemantang Purba. In Parapat neem je de ferryboot, die je in 45-60 minuten naar het eiland Samosir brengt, het centrum van de Toba-Batak cultuur gelegen midden in het meer.

Dag 7: Excursie per auto over het eiland Samosir

Na het ontbijt vertrek je voor een excursie op Samosir. Je bezoekt verschillende Batakdorpen waar je telkens met andere facetten van de Toba-Batak cultuur in aanraking komt: dorpjes met authentieke huizen en stenen stoelen en tafels en waar men nog op traditionele manier met de hand weeft. Je bezoekt ook ​Tomok, een dorp met een oude totempaal en de graven van de Sidabutar koningen. Onderweg zal je ook (langs het meer, in de rijstvelden) een grote variatie aan kleurrijke graftombes kunnen bewonderen. Terugkeer naar het hotel in de namiddag, de rest van de dag is ter vrije besteding. Je kan bijvoorbeeld ook fietsen huren om een stukje van het eiland te verkennen.

Overnachting in een comfortabel hotel aan het Tobameer.

Dag 8: Vrije dag op Samosir

Na het ontbijt ben je een hele dag vrij. Je kan ontspannen bij het meer, zwemmen of een wandeling maken op het eiland (indien je opteert voor een wandeling op het eiland, is dit steeds met een gids die sowieso beschikbaar is. Bespreek dit ter plaatse).

Overnachting in een comfortabel hotel aan het Tobameer.

Dag 9: Samosir - Sipirok

Na het ontbijt start een lange maar mooie reis naar Bukittinggi die anderhalve dag duurt. De eerste dag rij je van het Tobameer weg tot Sipirok. ’s Ochtends vaar je het eiland over met een passagiersboot, en in Prapat staat je auto met chauffeur te wachten. De autorit brengt je doorheen prachtige groene bossen en rijstvelden, langs kleine dorpjes en mooie uitzichtpunten. Onderweg bezoek je prachtige warmwaterbronnen op hagelwitte krijtrotsen. Je maakt verschillende leuke stops waaronder bij het stadje Balige, waar je de lokale markt bezoekt en een lekkere kop thee kan drinken. Je bereikt ook het stadje Tarutung waar je kan lunchen. Na Tarutung worden de rijstvelden die je passeert als maar mooier, maar de weg wordt ook wat slechter. Het is mogelijk dat je afhankelijk van de omstandigheden een omweg moet maken om slechte stukken weg te vermijden. Sipirok zelf is gelegen tussen indrukwekkende bergmassieven in een brede vallei. In de namiddag bereik je het hotel.

Je overnacht er in een hotel in Sipirok.

Dag 10: Sipirok - Bukittinggi

Tijdens het tweede deel van de reis naar Bukittinggi passeer je ook weer prachtige groene landschappen en kan je weer verschillende stops maken. Je bezoekt onder andere een kruidenplantage, waar je kan geelwortel, gember, kardemon, vanille etc. kan zien groeien. Je steekt ook de evenaar over bij Bonjol. Aankomst in de namiddag in Bukittinggi, de culturele hoofdstad van de Minangkabau.

Je verblijft in een comfortabel hotel in Bukittinggi.

Dag 11: Bukittinggi - stadswandeling, fietstocht en rijstveldtrekking

Na het ontbijt wandel je onder begeleiding van de gids door Bukittinggi. Je bezoekt de kloof (Sianok Canyon of 'het Karbouwengat') waarnaast de stad is gebouwd, je loopt langs rijstvelden en waad verschillende keren door riviertjes. Vervolgens klim je omhoog en eindig je na enkele uren in het zilverstadje Kota Gadang, waar je nog even rond kunt kijken. Je rijdt aansluitend naar een dorpje buiten de stad waar je een heerlijke traditionele Padang lunch krijgt. In de namiddag spring je op de fiets voor een tocht van drie uur die je op een leuke manier doet kennismaken met de omgeving. De tocht brengt je langsheen lokale Minangkabau dorpen waar men nog aan traditionele ambachten doet en rijstvelden waar je de rijstboeren aan het werk kan zien. Na een tour door de rijstvelden rij je verder doorheen het platteland en stop je bij een lokale koffieshop waar je kan genieten van een welverdiend kopje koffie of thee.

Overnachting in een comfortabel hotel in Bukittinggi.

Dag 12: Van Sumatra naar Java

Na het ontbijt: vrije tijd tot de transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Java. Binnenlandse vlucht van Padang naar Yogyakarta (midden-Java). Je wordt opgewacht in de luchhaven van Yogyakarta en naar je hotel in Magelang gebracht. De rest van de dag is vrij.

Overnachting in een guesthouse nabij de Borobudur.

Mits supplement kan je ook overnachten in een modern hotel nabij Borobudur of in een luxehotel nabij Borobudur.

Dag 13: Naar Selogriyo

Na een rustig ontbijt ga je een eindje wandelen. Je rijdt samen met de gids naar het dorpje Selogriyo, het beginpunt van je wandeling. Je zal uitkomen bij een mysterieuze ‘verborgen’ tempel, maar het is de reis ernaar toe die de wandeling zo speciaal maakt. Onderweg zie je prachtige rijstterrassen en adembenemende landschappen. Onderweg van de tempel terug naar Selogriyo wordt er een smakelijke picknicklunch voor je klaargezet met Indonesische gerechten.

Daarna keer je terug naar je hotel in Magelang waar je verder kan relaxen.

Overnachting in een guesthouse nabij de Borobudur.

Mits supplement kan je ook overnachten in een modern hotel nabij Borobudur of in een luxehotel nabij Borobudur.

Dag 14: Yogyakarta: de Borobudur en fietsen bij Prambanan

‘s Ochtends vroeg uit de veren om één van de wereldwonderen te zien ontwaken in de mist: de Borobudur. Het is ideaal om eerst de zonsopgang te bewonderen. Dat ga je dan ook doen, vanop een heuvel. Ontbijt kan meegenomen vanuit het hotel en genuttigd ter plaatse.

De Borobudur is het grootste boeddhistische tempelcomplex ter wereld, met een schat aan symbolen. Wie wil kan een gids krijgen bij de ingang van het park. (entree is inbegrepen, gids is niet inbegrepen, ter plaatse te betalen)

Daarna ga je fietsen nabij Prambanan. Je rijdt dan naar het startpunt van de fietstocht. Hier ontmoet je je gids die met jullie in de omgeving van de Prambanantempels fietst. Je bezoekt verschillende huisindustrieën, en ziet zo het productieproces voor tempeh, tofoe, cake, rubber, muziekinstrumenten... Je krijgt ook zelf de kans om rijst te planten! Afhankelijk van de dag kunnen de activiteiten verschillen. Je aanschouwt dus het leven van alle dagen en kan hier en daar een handje meehelpen. Lunch bij een lokale familie is inbegrepen. Tenslotte ga je ook de mooie site van de Prambanantempels, de grootste Hindoetempels van Indonesië bezoeken. De wagen met chauffeur is hiervoor ter beschikking. Het Indiase heldenepos Ramayana is uitgebeiteld in de reliëfs van de tempels. Wie wil kan een gids krijgen bij de ingang van het park (entree is inbegrepen, gids is niet inbegrepen, ter plaatse te betalen).

Overnachting in een boutiquehotel in Yogyakarta. Mits supplement kan je ook overnachten in een koloniaal hotel.

Dag 15: Yogyakarta: stadstour en Javaanse heritage tradities

In de voormiddag ga je op citytour met de becak (fietstaxi), met o.a. bezoek aan het Kraton (paleis van de Sultan), het Waterpaleis en de Vogeltjesmarkt.

Middag: vrij. In de namiddag maak je een unieke 'home-made' uitstap: 'Javaanse  Heritage tradities' (de inhoud is een verrassing, authenticiteit gegarandeerd!).

Overnachting in een boutiquehotel in Yogyakarta. Mits supplement kan je ook overnachten in een koloniaal hotel.

Dag 16: Van Yogyakarta naar de Bromovulkaan

Vroege transfer naar de luchthaven voor een vlucht naar Surabaya (ontbijt wordt meegegeven). Korte binnenlandse vlucht Yogyakarta-Surabaya. Bij aankomst op de luchthaven van Surabaya staat een privéchauffeur je op te wachten voor de transfer (ongeveer 3 à 4 uur) naar een hotel bij de Bromovulkaan. Aankomst in de loop van de middag en intrek in een prachtig gelegen hotel in Cemoro Lawang. Rest van de dag vrij. Je kan de omgeving al wandelend verkennen, de zon zien ondergaan en... vroeg in bed want je staat op in het midden van de nacht! Overnachting in een hotel aan de kraterrand in Cemoro Lawang. Mits supplement kan je ook overnachten in een comfortabel hotel in de buurt van de Bromo.

Dag 17: Van de Bromovulkaan naar Bali

Je kan ter plaatse een excursie boeken om naar de zonsopgang te kijken vanop de Bromovulkaan. (Je vertrekt dan rond 4u en komt terug aan in het hotel rond 8u30 voor het ontbijt). Je kan zelf ook te voet naar de Bromovulkaan. Daarna vertrek je met de wagen en chauffeur naar de luchthaven van Surabaya. Je neemt een vlucht naar Bali. Transfer naar Ubud.

Overnachting in een comfortabel hotel. Mits supplement hebben we 3 alternatieven: een traditioneel familiehotel, een modern hotel nabij het centrum of een schitterend luxehotel.

Dag 18: Het actieve Bali

Vandaag kan je kiezen uit verschillende sportieve activiteiten:

 • Raften (incl lunch) (inbegrepen).

Mits supplement kan je ook een andere activiteit kiezen:

 • Fietstocht langs de mooie rijstvelden van Oost-Bali en lunch bij een Balinese familie.
 • Stevige fietstocht langs de rijstvelden van Jatiluwih. (incl lunch)
 • Beklim de Baturvulkaan bij zonsopgang
 • Wandeling langs de mooie rijstvelden van Oost-Bali en lunch bij een Balinese familie.

Overnachting in een comfortabel hotel. Mits supplement hebben we 3 alternatieven: een traditioneel familiehotel, een modern hotel nabij het centrum of een schitterend luxehotel.

Dag 19: De vele gezichten van Bali

Vandaag kan je kiezen uit verschillende typisch Balinese activiteiten:

 1. Kruidenwandeling (inbegrepen en steeds in klein groepje): je gaat samen met een gespecialiseerde gids op pad en leert veel bij over Balinese planten en kruiden, aansluitend krijg je een Balinese massage met kruiden. Indien gewenst kan je nadien (mits supplement) ook nog deelnemen aan een Jamu workshop: je leert biologische medicijnen maken tegen kwaaltjes.

  Mits supplement kan je ook een andere activiteit kiezen:

 2. Ontdek het spirituele Bali en doe zoals Elizabeth Gilbert (schrijfster van 'Eat Pray Love'): nadat je bij hem een ontspannende Yogales hebt gekregen, bezoek je een traditionele Balinese healer: heel bijzonder!
 3. Authentiek Balinees koken bij een familie in Oost-Bali
 4. Naar het mystieke Oost-Bali, bezoek verborgen tempels en maak kennis met de Balinese spirituele tradities en offerrituelen (incl lunch).
 5. Een dag bij een schilder in Ubud: maak kennis met de beste schilders en probeer zelf ook een eigen werk te maken (incl lunch).

Overnachting in een comfortabel hotel. Mits supplement hebben we 3 alternatieven: een traditioneel familiehotel, een modern hotel nabij het centrum of een schitterend luxehotel.

Dag 20-22: Naar de kust

Voormiddag: transfer naar Zuid-Bali.

Onderweg bezoek je nog enkele lokale artiesten zoals een fluitspeler, iemand die de Plawah (houten steunen voor de gamelan-gongs) maakt en ze mooi versiert met houtsnijwerk, en iemand die Wayang Kulit poppen maakt. Je drinkt een koffie of thee bij deze mensen. Daarna word je naar je hotel gebracht. Daar ben je 2 dagen/2 nachten vrij.

Je kan allerlei excursies boeken ter plaatse.

Overnachting: je logeert de komende 2 nachten in een hotel in Sanur.

Indien je voor de laatste 2 nachten in een ander hotel wenst te overnachten (eventueel mits supplement), kan je hieronder een keuze maken (mits supplement).

Dag 22: Vertrek uit Bali

Transfer naar de luchthaven voor de intercontinentale vlucht.

Dag 23: Aankomst

Aankomst/einde van de reis.

Indien gewenst, kan je je reis ook afsluiten aan 1 van de stranden in Lombok (Gili-eilanden of Sekotong), of bij het Bunaken Nationaal (zee)park in Noord-Sulawesi. Ideale plaatsen voor duikers en snorkelaars: de onderwaterwerelden hier behoren tot de mooiste ter wereld.

Contacteer ons voor meer info.

 

 

[Prijzen geldig tot 31/12/2024]

Prijzen per persoon [excl. vlucht]

 • Vanaf € 3.240 p.p. met 2 personen
 • Vanaf € 2.890 p.p. met 4 personen
 • Vanaf € 2.640 p.p. met 6 personen
 • Prijzen per gezin en andere combinaties: op aanvraag

Opgelet! Er zijn toeslagen tijdens de schoolvakanties en feestdagen.

Inbegrepen

 • 3 binnenlandse vluchten (goedkoopste prijs, deze prijs kan stijgen!).
 • Alle transfers ter plaatse, in wagen met privéchauffeur en waar nodig met gids.
 • Alle overnachtingen in eenvoudige tot comfortabele hotels incl. ontbijt.
 • Maaltijden zoals aangegeven in het programma.
 • Alle excursies vermeld als inbegrepen in het programma.

Niet inbegrepen

 • Intercontinentale vlucht op Medan en terug uit Denpasar (afhankelijk van het seizoen en moment van aankoop. Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper!). Indien je een intercontinentale vlucht wenst op Jakarta of Denpasar, dan kunnen wij je via een binnenlandse vlucht naar Medan brengen; de eerste nacht in Medan wordt dan vervangen door een nacht in Denpasar of Jakarta).
 • Middag- en avondmaal, behalve waar 'inbegrepen' staat vermeld in het programma. Maaltijden kosten slechts enkele euro's incl. drank.
 • Persoonlijke uitgaven, dranken, fooien.
 • Meerprijs indien je andere hotels kiest dan standaard in het programma opgenomen [zie beschrijving hotels].
 • Visumkost, indien een visum nodig is (zie 'Indonesië praktisch' bovenaan).
 • Entreegelden en camera-fees voor het Bromogebied, omdat deze nogal kunnen schommelen (kleine bedragen).

Uitbreiding naar Tangkahan (2 extra nachten)

Prijzen per persoon

 • Vanaf € 170 p.p. met 2 personen
 • Vanaf € 155 p.p. met 4 personen
 • Vanaf € 130 p.p. met 6 personen
 • Prijzen per gezin of andere combinaties: op aanvraag

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen, vervoer, excursie, maaltijden en extra lokale gidsen vermeld als inbegrepen in het programma.

Praktische info:

 • Internationale reispas verplicht, geldig tot 6 maanden na aankomst.
 • Geen inentingen verplicht. Anti-malaria medicatie aanbevolen voor Sumatra. Contacteer je huisarts voor meer info.

Opmerking!

 • Sommige hotels vragen een toeslag tijdens de Kerst- en Nieuwjaarsperiode, op lokale feestdagen en in juli- augustus. Dit werd niet verrekend in deze prijzen!!
 • Prijzen van binnenlandse vluchten zijn berekend op de goedkoopste boekingsklasse. De prijs kan dus stijgen bij effectieve boeking.
 • Prijzen kunnen uitzonderlijk stijgen/dalen indien de dollarkoers erg verandert.
 • Prijzen kunnen uitzonderlijk stijgen indien prijzen van de binnenlandse vluchten en het vervoer ter plaatse door brandstoftoeslagen stijgen.
 • Regenseizoen: normaal gezien kunnen alle activiteiten doorgaan tijdens het regenseizoen. Je moet tijdens deze periode wel een beetje flexibeler zijn dan anders.
 • Ramadan: tijdens de ramadanperiode  kan het voorkomen dat sommige zaken gesloten zijn waardoor het programma lichtjes kan wijzigen. Wij houden je hiervan op de hoogte als je net in deze periode een reis boekt. Tijden deze periode kan het zijn dat sommige hotels een toeslag vragen! Deze is nog niet verrekend in de prijs! Sommige zaken kunnen ook gesloten zijn. Op Bali is het effect van de Ramadan wel veel beperkter dan op Java.

De olifanten in de jungle van Tangkahan (2 extra dagen/2 nachten)

Dag 3: Medan - Tangkahan

Na het ontbijt in Medan word je opgepikt door de chauffeur en gids. In ca. 4 uur rijd je langs immense plantages naar de ingang van het Gunung Leuser Nationaal Park in Tangkahan. Aan
de overkant van de kolkende rivier, in het park, ligt een sympathieke lodge waar je in de namiddag aankomt, waar je in de namiddag aankomt. Na genoten te hebben van een avond in de natuur zal je er overnachten met het geluid van de jungle.

Dag 4: Tangkahan: olifanten en Tubing

Na het ontbijt vervoeg je een paar (getemde) Sumatraanse olifanten. Je mag ook de olifanten wassen en schrobben en kijken hoe ze een bad nemen. Daarna kan je in autobanden de grote
rivier gaan 'aftuben' tot bij een zijriviertje. Je kan er ook voor kiezen om een waterval te bezoeken, te baden in een warmwaterbron aan de rivieroever of om één van de vele mogelijke wandelingen in het bos te maken. Je kunt deze activiteiten ter plekke regelen. Overnachting in een sympathieke lodge in het park.

Dag 5: Tangkahan - Bohorok

Na het ontbijt vertrek je per jeep naar Bohorok. De rit neemt ca. 2,5- 4 uur in beslag. Onderweg rij je langs plantages, dorpjes en stukken jungle. Aangezien vele stukken van deze
weg over onverhard terrein gaan, leg je deze rit met de jeep af. Onderweg zal je ook kunnen genieten van de mooie panorama's. Bohorok ligt aan de rand van het Natuurpark Gunung
Leuser , dit park (toegangsprijs: Rp. 150.000 pp) bestaat uit een groot oerwoud dat tevens ook de verblijfplaats is van een indrukwekkend aantal zoogdieren zoals tijgers, orang-oetans, gibbons, olifanten en neushoorns. Het is één van de mooiste natuurparken van Indonesië.

Je komt dan aan op dag 5 in Bohorok in plaats van op dag 3, je reis duurt in dit geval 2 dagen langer.