Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
image Rondreis Indonesië

RONDREIS INDONESIË

Sumatra, Java en Bali: drie aparte werelden
24(20) dagen/21(17) nachten

Deze reis voert je door drie aparte werelden. Op Sumatra zal je versteld staan van de indrukwekkende, vaak ongerepte natuur. Diep in de jungle ontmoet je orang-oetans en (wilde) olifanten. Je trekt langs imponerende landschappen van noord naar zuid en ontdekt een verrassende verscheidenheid aan volkeren en culturen: van de dominerende moslimcultuur over de officieel christelijke Batak tot de matriarchale Minangkabau. Je proeft de vermaarde Padang-keuken.

Java is het dichtstbevolkte eiland van Indonesië. Je laat je charmeren door de culturele hoofdstad van het eiland, Yogyakarta. Naast de wervelende sultanstad zelf bezoek je er de majestueuze Borobudur- en Prambanantempels en maak je kennis met het Javaanse plattelandsleven. Je zal verbluft zijn bij de aanblik van de vulkaanlandschappen in het oosten.

Het paradijselijke hindoe-eiland Bali laat niemand onberoerd. In het groene Ubud, gelegen tussen de rijstvelden, kan je genieten van de Balinese kunsten, de kleurrijke dansen of ceremonies, de lokale gastronomie en een verfijnde wellness-cultuur. Ubud is ook een uitvalsbasis voor de verkenning van het prachtige eiland met zijn tempels, rijstterrassen, vulkanen, meren... Je kan je reis eindigen aan een van de diverse exotische stranden.

Dag 1: Vertrek

Vertrek vanuit België voor de intercontinentale vlucht naar Medan.

Dag 2: Aankomst in Medan

Transfer naar het hotel en overnachting in een heel degelijk en comfortabel hotel in Medan.

Vanaf hier kan je kiezen voor een uitbreiding naar de olifanten in de jungle van Tangkahan, een onvergetelijke jungle-ervaring (2 extra nachten)! Voor meer info: kijk in de rechterkolom of klik op 'extra'.

Dag 3: Medan - Bukit Lawang

Na het ontbijt in Medan word je opgepikt door je chauffeur en gids. Je doet een rondrit door Medan, de kosmopolitische en bruisende derde grootste stad van Indonesië. Je bezoekt onder meer het paleis van de Sultan, de grote Moskee en de Chinese tempel. Daarna rij je verder naar Bukit Lawang.

Aankomst in de late namiddag en overnachting in een Lodge.

Dag 4: Bukit Lawang - Trekking en 'Tubing'

Na het ontbijt ga je naar de jungle van het Nationaal Park 'Gunung Leuser'. Je komt er bijna zeker orang-oetans tegen in hun natuurlijke habitat, en ook 'Thomas Leaf' aapjes, langstaart makaken, gibbons en andere bewoners van het woud. Je geniet ook van de de schoonheid van het bos met zijn rijke flora. Deze trekking duurt ongeveer 3 uur. Daarna keer je terug naar de rivier en vaar je die in een autoband (wie wil kan ook te voet) terug af naar Bukit Lawang en het hotel. In de namiddag kan je het stadje bezoeken of gewoon relaxen in of rond het hotel. Overnachting in een Lodge.

Dag 5: Bukit Lawang - Brastagi

Na het ontbijt rij je richting Brastagi. Onderweg stop je bij de Sembahe rivier. Bij aankomst bezoek je het Lhumbini park met een duplicaat van de Shwedagon pagode. In de stad zelf bezoek je de kleurrijke fruitmarkt, de prachtige katholieke kerk in Batakstijl en het mooie uitzicht op de Gundaling heuvel. Overnachting in een comfortabel hotel in Brastagi.

Dag 6: Brastagi - Samosir (Tobameer)

Na het ontbijt rij je richting Tobameer. Onderweg bezoek je het traditionele Batak Karo dorp Dokan. Je eerste kennismaking met het gigantische kratermeer is bij de Sipiso-piso waterval, die zich van het plateau errond diep in het Tobameer stort. Daarna bezoek je de goed bewaarde site van het Oude Koninklijke Paleis van de Batak Simalungun, met onder andere de indrukwekkende 'Rumah Bolon' (Long House). Bij Simarjarunjung is er nog een prachtig uitzicht over het Tobameer. In Parapat neem je de ferryboot naar het eiland Samosir, het centrum van de Toba-Batak cultuur gelegen midden in het meer. Je overnacht in een comfortabel hotel aan het Tobameer, vlak aan het meer gelegen, in kamers met zicht op het meer.

Dag 7: Excursie per auto over het eiland Samosir

Na het ontbijt vertrek je voor een excursie op Samosir. Je bezoekt verschillende Batak dorpen waar je telkens met andere facetten van de Toba-Batak cultuur in aanraking komt: Ambarita, met authentieke huizen en de stenen stoelen en tafels waar Sialagan koningen recht spraken, Lumban Suhi-Suhi, waar ze nog op traditionele manier met de hand weven, Pangururan, met de warmwaterbronnen en weer een ander prachtig zicht over het meer, Tomok, met zijn totempaal en de oude graven van de Sidabutar koningen.

Tijdens de rit kan je nog stoppen in een school en een dorp bezoeken waar nog ambachtelijk wordt geweven. Onderweg zal je ook (langs het meer, in de rijstvelden) een grote variatie aan graftombes kunnen bewonderen. Terugkeer naar het hotel in de namiddag en overnachting in een comfortabel hotel aan het Tobameer.

Dag 8: Vrije dag op Samosir

Na het ontbijt ben je een hele dag vrij. Je kan ontspannen bij het meer, zwemmen of een wandeling maken op het eiland. Indien je opteert voor een wandeling op het eiland, is dit steeds met een gids die sowieso beschikbaar is. Bespreek dit ter plaatse). Overnachting in een comfortabel hotel aan het Tobameer.

Dag 9: Samosir - Sipirok

Mensen met weinig tijd kunnen van Samosir terugkeren naar Medan en van daaruit doorvliegen naar Java (je reis duur in dit geval 20 dagen/17 nachten).

Na het ontbijt start een lange, maar mooie reis naar Bukittinggi die anderhalve dag duurt. De eerste dag rij je van het Tobameer weg tot Sipirok. Onderweg bezoek je prachtige warmwaterbronnen. Je ziet een pindabranderij, een ananasplantage en ontdekt ook waar de wierook vandaan komt. Sipirok zelf is gelegen tussen indrukwekkende bergmassieven in een brede vallei.

Je overnacht er in een hotel in Sipirok.

Dag 10: Sipirok - Bukittinggi

Tijdens het tweede deel van de reis naar Bukittinggi kan je stoppen bij een mooie waterval in een palmenbos, een kruidenplantage en het tropische en rokende regenwoud van 'Rimba Panti'. Je bezoekt een unieke traditionele islamschool bij Purba Baru (indien geopend) en steekt de evenaar over bij Bonjol. Je komt misschien ook één van de goudzoekers tegen die actief zijn langs de grote rivier naast de weg. Aankomst in de namiddag aan in Bukittinggi, de culturele hoofdstad van de Minangkabau.

Je verblijft in een comfortabel hotel in Bukittinggi of (mits supplement) een luxehotel in Bukittinggi.

Dag 11: Bukittinggi - stadswandeling, fietstocht en rijstveldtrekking

Na het ontbijt wandel je onder begeleiding van de gids door Bukittinggi. Je bezoekt de kloof (Sianok Canyon of het 'Karbouwengat') waarnaast de stad is gebouwd, het Fort De Kock en het museum. Daarna gaat het richting Penampung waar de fietstocht start. De tocht brengt je langsheen lokale dorpen waar men nog aan traditionele ambachten doet en rijstvelden waar je de rijstboeren aan het werk kan zien. Na een tocht door de rijstvelden rij je verder doorheen het platteland en stop je bij een lokale coffee shop waar je kan genieten van een welverdiend kopje koffie of thee. Alvorens terug te keren naar je hotel, stop je nog een laatste maal bij lokale mensen thuis waar je kan zien hoe men kroepoek maakt. ‘s Avonds krijg je een avondmaal voorgezet bij een lokale familie en indien gewenst (niet inbegrepen, mits supplement, ter plaatse te betalen), woon je een geanimeerde dansvoorstelling bij. Je zal merken dat de Minangkabau dat heel anders doen dan de Batak!

Overnachting in een comfortabel hotel in Bukittinggi of (mits supplement) een luxehotel in Bukittinggi.

Dag 12: Bukittinggi - Padang

Na het ontbijt rij je naar Pagaruyung. Daar zie je een geslaagde kopij van een oud Minangkabau Paleis (dat eerder uitgebrand was). Daar kan je soms grappige, soms leerzame oude foto's (veelal van Nederlanders) bewonderen! Lunch onderweg (niet inbegrepen). Daarna rij je verder naar het Singkarakmeer. Je stopt er om het uitzicht te bewonderen. Je rijdt verder naar Padang. Tijdens een citytoer bezoek je Muara Beach, het oude Chinatown en de markt.

Overnachting in een comfortabel hotel in Padang.

Dag 13: Van Sumatra naar Java

Na het ontbijt: vrije tijd tot de transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Java.

Binnenlandse vlucht van Padang naar Yogyakarta (midden-Java). Je wordt opgewacht in de luchthaven van Yogyakarta en naar je hotel gebracht. De rest van de dag is vrij.

Overnachting in een Javaans Guesthouse in Yogyakarta. Mits supplement kan je ook overnachten in een boutiquehotel of in een Javaanse villa.

Dag 14: Yogyakarta

In de voormiddag ga je op citytour met de becak (fietstaxi), met o.a. bezoek aan het Kraton (paleis van de Sultan) en het Waterpaleis. Namiddag: vrij.

Overnachting in een Javaans Guesthouse in Yogyakarta. Mits supplement kan je ook overnachten in een boutiquehotel of in een Javaanse villa.

Dag 15: Borobudur en 'home made' uitstap

's Ochtends vroeg (rond 4u30) uit de veren om 1 van de wereldwonderen te zien ontwaken in de mist: de Borobudur. Dit is het grootste boeddhistische tempelcomplex ter wereld, met een schat aan symbolen. Wie wil kan een gids krijgen bij de ingang van het park (niet inbegrepen, ter plaatse te betalen). Aansluitend bezoek je nog een klein Boeddhistisch tempeltje, Mendut. Terug in het hotel omstreeks 10u. Middag: vrij. In de namiddag maak je een unieke 'home-made' uitstap: 'Javaanse tradities' (de inhoud is een verrassing, authenticiteit gegarandeerd!).

Overnachting in een Javaans Guesthouse in Yogyakarta. Mits supplement kan je ook overnachten in een boutiquehotel of in een Javaanse villa.

Dag 16: Uitstap naar de boerenbuiten en Prambanantempels

In de voormiddag maak je een uitstap per fiets in de Kampung (dorpjes op het platteland) (of met paard en kar - mits supplement). Samen met een lokale gids bezoek je een plaatselijke markt. Een lust voor de ogen en het reukorgaan. Maak kennis met een rijkdom aan groenten en heerlijke vruchten en geniet van de geurige kruiden. Een kleurrijk en bont spektakel! Ontdek het Javaanse plattelandsleven. Volgens de bedrijvigheid van de dag bezoek je bvb. een tempé- of tofufabriek, een steenbakkerij,... Je leert meer over het werk op de 'sawa's' (rijstvelden). Wie wil mag hier en daar een handje helpen. Algauw leer je de waarde van een rijstkorreltje kennen! Geniet van de glimlach van de Javanen die je overal hartelijk welkom heten. Het contrast met de stad is enorm en gedurende enkele uren word je ondergedompeld in de heerlijk relaxte sfeer van de Javaanse dorpen. Middag: vrij. In de late namiddag doe je de 'Prambanan Sunset'-tour. Je bezoekt bij valavond de Prambanansite, met de grootste hindoetempels van Indonesië. Het Indiase heldenepos Ramayana is uitgebeiteld in de reliëfs van de tempels. Wie wil kan een gids krijgen bij de ingang van het park (niet inbegrepen, ter plaatse betalen).

Optioneel - mits supplement - kan je een lokaal avondmaal krijgen, gevolgd door het indrukwekkende Ramayanaballet tegen de achtergrond van de Prambanantempels. Op bepaalde dagen of met regenweer kan het zijn dat de voorstelling binnen doorgaat of op een andere locatie, maar je zal steeds alles te zien (en te eten) krijgen. Overnachting in een Javaans Guesthouse in Yogyakarta. Mits supplement kan je ook overnachten in een boutiquehotel of in een Javaanse villa.

Dag 17: Van Yogyakarta naar de Bromovulkaan

Vroege transfer naar de luchthaven voor een vlucht naar Surabaya (ontbijt wordt meegegeven). Korte binnenlandse vlucht Yogyakarta-Surabaya. Bij aankomst op de luchthaven van Surabaya staat een privéchauffeur je op te wachten voor de transfer (ongeveer 3 à 4 uur) naar een hotel bij de Bromovulkaan. Aankomst in de loop van de middag en intrek in een prachtig gelegen hotel in Cemoro Lawang. Rest van de dag vrij. Je kan de omgeving al wandelend verkennen, de zon zien ondergaan en... vroeg in bed want je staat op in het midden van de nacht! Overnachting in een hotel aan de kraterrand in Cemoro Lawang. Mits supplement kan je ook overnachten in een comfortabel hotel in de buurt van de Bromo.

Dag 18: Van de Bromovulkaan naar Bali

Je kan ter plaatse een excursie boeken om naar de zonsopgang te kijken vanop de Bromovulkaan. (Je vertrekt dan rond 4u en komt terug aan in het hotel rond 8u30 voor het ontbijt). Je kan zelf ook te voet naar de Bromovulkaan. Daarna vertrek je met de wagen en chauffeur naar de luchthaven van Surabaya. Je neemt een vlucht naar Bali. Transfer naar Ubud.

Overnachting in een comfortabel hotel. Mits supplement hebben we 4 alternatieven: een kleurrijk en artistiek geïnspireerd hotel, een traditioneel familiehotel, een luxueus hotel in het groen of een schitterend luxehotel

Dag 19: Het actieve Bali

Vandaag kan je kiezen uit verschillende sportieve activiteiten:

 1. Wandeling langs de mooie rijstvelden van Oost-Bali en lunch bij een Balinese familie (inbegrepen).

  Mits supplement kan je ook een andere activiteit kiezen:

 2. Fietstocht langs de mooie rijstvelden van Oost-Bali en lunch bij een Balinese familie.
 3. Stevige fietstocht langs de rijstvelden van Jatiluwih. (incl lunch)
 4. Raften (incl lunch)
 5. Beklim de Baturvulkaan bij zonsopgang

Overnachting in een comfortabel hotel. Mits supplement hebben we 4 alternatieven: een kleurrijk en artistiek geïnspireerd hotel, een traditioneel familiehotel, een luxueus hotel in het groen of een schitterend luxehotel.

Dag 20: De vele gezichten van Bali

Vandaag kan je kiezen uit verschillende typisch Balinese activiteiten:

 1. Kruidenwandeling (inbegrepen en steeds in klein groepje): je gaat samen met een gespecialiseerde gids op pad en leert veel bij over Balinese planten en kruiden, aansluitend krijg je een Balinese massage met kruiden. Indien gewenst kan je nadien (mits supplement) ook nog deelnemen aan een Jamu workshop: je leert biologische medicijnen maken tegen kwaaltjes.

  Mits supplement kan je ook een andere activiteit kiezen:

 2. Ontdek het spirituele Bali en doe zoals Elizabeth Gilbert (schrijfster van 'Eat Pray Love'): nadat je bij hem een ontspannende Yogales hebt gekregen, bezoek je een traditionele Balinese healer: heel bijzonder!
 3. Authentiek Balinees koken bij een familie in Oost-Bali
 4. Naar het mystieke Oost-Bali, bezoek verborgen tempels en maak kennis met de Balinese spirituele tradities en offerrituelen (incl lunch).
 5. Een dag bij een schilder in Ubud: maak kennis met de beste schilders en probeer zelf ook een eigen werk te maken (incl lunch).

Overnachting in een comfortabel hotel. Mits supplement hebben we 4 alternatieven: een kleurrijk en artistiek geïnspireerd hotel, een traditioneel familiehotel, een luxueus hotel in het groen of een schitterend luxehotel.

Dag 21-22: Naar de kust

Voormiddag: transfer naar Zuid-Bali.

Onderweg bezoek je nog enkele lokale artiesten zoals een fluitspeler, iemand die de Plawah (houten steunen voor de gamelan-gongs) maakt en ze mooi versiert met houtsnijwerk, en iemand die Wayang Kulit poppen maakt. Je drinkt een koffie of thee bij deze mensen. Daarna word je naar je hotel gebracht. Daar ben je 2 dagen/2 nachten vrij.

Je kan allerlei excursies boeken ter plaatse. Op een vrije voormiddag kan je ook (mits supplement) een unieke dolfijnenervaring meemaken waar je op een verantwoorde manier in direct contact komt met de dolfijnen, in een bassin in zee.

Overnachting: je logeert de komende 2 nachten in een hotel in Sanur.

Indien je voor de laatste 2 nachten in een ander hotel wenst te overnachten (eventueel mits supplement), kan je hieronder een keuze maken (mits supplement).

Dag 23: Vertrek uit Bali

Transfer naar de luchthaven voor de intercontinentale vlucht.

Dag 24: Aankomst

Aankomst/einde van de reis.

Indien gewenst, kan je je reis ook afsluiten aan 1 van de stranden in Lombok (Gili-eilanden of Sekotong), of bij het Bunaken Nationaal (zee)park in Noord-Sulawesi. Ideale plaatsen voor duikers en snorkelaars: de onderwaterwerelden hier behoren tot de mooiste ter wereld.

Contacteer ons voor meer info.

[Prijzen geldig tot 15/12/2019]

Prijzen per persoon [excl. vlucht]

 • Vanaf € 2.995 p.p. met 2 personen
 • Vanaf € 2.595 p.p. met 4 personen
 • Vanaf € 2.450 p.p. met 6 personen
 • Prijzen per gezin en andere combinaties: op aanvraag

Sumatra, Java en Bali kortere versie

Individuele rondreis (19 dagen/16 nachten) (data vrij te kiezen)

[Prijzen geldig tot 15/12/2018]

Prijzen per persoon [excl. vlucht]

 • Vanaf € 2.640 p.p. met 2 personen
 • Vanaf € 2.335 p.p. met 4 personen
 • Vanaf € 2.225 p.p. met 6 personen
 • Prijzen per gezin en andere combinaties: op aanvraag

Inbegrepen

 • 3 binnenlandse vluchten [2 van Medan (korte versie) of Padang (lange versie) via Jakarta naar Yogyakarta, 1 van Yogyakarta naar Surabaya en 1 van Surabaya naar Denpasar]. Indien je een intercontinentale vlucht wenst op Jakarta of Denpasar, dan kunnen wij je via een binnenlandse vlucht naar Medan brengen; de eerste nacht in Medan wordt dan vervangen door een nacht in Denpasar of Jakarta.
 • Alle transfers ter plaatse, in wagen met privéchauffeur en waar nodig met gids.
 • Alle overnachtingen in eenvoudige tot comfortabele hotels incl. ontbijt.
 • Maaltijden zoals aangegeven in het programma.
 • Alle excursies vermeld als inbegrepen in het programma.

Niet inbegrepen

 • Intercontinentale vlucht op Medan en terug uit Denpasar (afhankelijk van het seizoen en moment van aankoop. Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper!). Indien je een intercontinentale vlucht wenst op Jakarta of Denpasar, dan kunnen wij je via een binnenlandse vlucht naar Medan brengen; de eerste nacht in Medan wordt dan vervangen door een nacht in Denpasar of Jakarta).
 • Middag- en avondmaal, behalve waar 'inbegrepen' staat vermeld in het programma. Maaltijden kosten slechts enkele euro's incl. drank.
 • Persoonlijke uitgaven, dranken, fooien.
 • Meerprijs indien je andere hotels kiest dan standaard in het programma opgenomen [zie beschrijving hotels].
 • Visumkost, indien een visum nodig is (zie 'Indonesië praktisch' bovenaan).
 • Entreegelden en camera-fees voor het Bromogebied, omdat deze nogal kunnen schommelen (kleine bedragen).

Sommige binnenlandse vluchten kunnen uitgevoerd worden door luchtvaartmaatschappijen die door de EU op de zogenaamde "zwarte lijst" (klik) werden geplaatst.

Uitbreiding naar Tangkahan (2 extra nachten)

Prijzen per persoon

 • Vanaf € 265 p.p. met 2 personen
 • Vanaf € 235 p.p. met 4 personen
 • Vanaf € 220 p.p. met 6 personen
 • Prijzen per gezin of andere combinaties: op aanvraag

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen, vervoer, excursie, maaltijden en extra lokale gidsen vermeld als inbegrepen in het programma.

Praktische info:

 • Internationale reispas verplicht, geldig tot 6 maanden na aankomst.
 • Geen inentingen verplicht. Anti-malaria medicatie aanbevolen voor Sumatra. Contacteer je huisarts voor meer info.

Opmerking!

 • Sommige hotels vragen een toeslag tijdens de Kerst- en Nieuwjaarsperiode, op lokale feestdagen en in juli- augustus. Dit werd niet verrekend in deze prijzen!!
 • Prijzen van binnenlandse vluchten zijn berekend op de goedkoopste boekingsklasse. De prijs kan dus stijgen bij effectieve boeking.
 • Prijzen kunnen uitzonderlijk stijgen/dalen indien de dollarkoers erg verandert.
 • Prijzen kunnen uitzonderlijk stijgen indien prijzen van de binnenlandse vluchten en het vervoer ter plaatse door brandstoftoeslagen stijgen.
 • Regenseizoen: normaal gezien kunnen alle activiteiten doorgaan tijdens het regenseizoen. Je moet tijdens deze periode wel een beetje flexibeler zijn dan anders.
 • Ramadan: tijdens de ramadanperiode (15 mei 2018 tot en met 14 juni 2018) en zeker op het Suikerfeest (Idul Fitri, rond 14 tot 15 juni 2018) kan het voorkomen dat sommige zaken gesloten zijn waardoor het programma lichtjes kan wijzigen. Wij houden je hiervan op de hoogte als je net in deze periode een reis boekt. Tijden deze periode kan het zijn dat sommige hotels een toeslag vragen! Deze is nog niet verrekend in de prijs! Sommige zaken kunnen ook gesloten zijn. Op Bali is het effect van de Ramadan wel veel beperkter dan op Java.

De olifanten in de jungle van Tangkahan (2 extra dagen/2 nachten)

Dag 3: Medan - Tangkahan

Na het ontbijt in Medan word je opgepikt door je chauffeur en gids. Je doet een rondrit door Medan, de kosmopolitische en bruisende derde grootste stad van Indonesië. Je bezoekt onder meer het paleis van de Sultan, de grote Moskee en de Chinese tempel. Langs immense plantages rij je dan naar de ingang van het Gunung Leuser Nationaal Park in Tangkahan. Aan de overkant van de kolkende rivier, in het park, ligt een sympathieke lodge waar je aankomt in de namiddag. Na genoten te hebben van een avond in de natuur, zal je er overnachten met het geluid van de jungle.

Dag 4: Tangkahan: olifanten en Tubing

Na het ontbijt vervoeg je een paar (getemde) Sumatraanse olifanten. Je mag de olifanten wassen en schrobben en kijken hoe ze een bad nemen. Daarna kan je in autobanden de grote rivier af 'tuben' tot bij een zijriviertje. Dan gaat het te voet tot aan een prachtige waterval tussen de lianen, je picknickplaats (tuben en picknick inbegrepen). Je keert al wandelend terug via een dorpje aan de overkant van de rivier.
's Avonds kan je genieten van een eenvoudig maar overheerlijk traditioneel Karo-Batak afscheidsdiner (inbegrepen). Overnachting in een sympathieke lodge in het park.

Dag 5: Tangkahan - Bukit Lawang

Na het ontbijt vertrek je per jeep naar Bukit Lawang. Onderweg rij je langs plantages, dorpjes en stukken jungle. Je stopt op verschillende plaatsen: bij de plantage, bij een school (indien geopend). Je geniet van de mooie panorama's onderweg. Aankomst in de late namiddag en overnachting in de lodge in Bukit Lawang.

Je komt dan aan op dag 5 in Bukit Lawang in plaats van op dag 3, je reis duurt in dit geval 2 dagen langer.