Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Iedereen die een tijd op Java heeft verbleven zal beamen dat dit hoofdeiland van Indonesië een diepe indruk nalaat. Java is dicht bevolkt maar toch hangt er een aanstekelijk rustige atmosfeer. De meeste Javanen zijn moslims maar veel van hun levensstijl en gebruiken komen voort uit de oudere hindoe- en boeddhistische culturen die het eiland heeft gekend. Deze schemeren nog altijd door in de cultuur, het theater, de verhalen, de oude tempels. Laat je overweldigen door dit prachtige eiland: de mooie (vulkaan) landschappen, de geur van kruidnagel, de tonen van het gamelanorkest, de overblijfselen van een rijke geschiedenis, de bruisende steden, de nasi goreng die altijd anders smaakt, de ontmoetingen met de warme bevolking. Jalan stelt je ook enkele verrassende plaatsen voor, vlakbij megalopolis Jakarta, waar de mensen nog heel dicht bij de natuur leven.

Jakarta

Het bezoek aan Java start vaak in megalopolis Jakarta, de hoofdstad van Indonesië. Ondanks de aanhoudende groei van de stad, met steeds meer wolkenkrabbers die uit de grond schieten, vind je in Jakarta links en rechts nog authentieke wijken en getuigenissen van het koloniale verleden. Een bezoekje aan de oude haven van Sunda Kelapa met de traditionele Buginese Phinisi-schepen en enkele koloniale gebouwen is bijvoorbeeld de moeite. Je vindt in Jakarta ook steeds meer gigantische shopping malls, voor de liefhebbers.

Bogor

Vlakbij Jakarta (en van daar uit per trein te bereiken) ligt Bogor, door de Nederlanders tot 1945 "Buitenzorg" genoemd. Gelegen op een hoogte van 300m is de plaats populair bij mensen die wat verkoeling zoeken na het broeierige en drukke Jakarta. Bogor is vooral bekend om de legendarische botanische tuinen, in 1817 aangelegd door de Nederlanders onder de naam ' 's Lands Plantentuin te Buitenzorg'. De tuin is nog steeds verplichte kost voor plantenliefhebbers.

Bandung

Bandung is de vijfde grootste stad van Java. Je kan deze stad bezoeken met de trein vanuit Jakarta en dan verder met de trein naar Yogyakarta sporen. Bandung heeft een rijke geschiedenis die begint bij de ‘Grote Postweg’ in de 19de eeuw, een belangrijke weg die van West-tot Oost-Java liep en waar Bandung (toen nog een dorp) op lag. De stad begon pas echt te bloeien na het doortrekken van de spoorweg van Batavia (Jakarta) via Bogor (Buitenzorg) naar Bandung (en verder naar Yogyakarta). Omdat Bandung gelegen is op een hoogvlakte, is het klimaat hier koeler dan in de rest van Java: de reden waarom de stad zo populair was in de Nederlandse tijd. De Nederlanders hebben in de eerste helft van de 20ste eeuw een mooie collectie woningen en openbare gebouwen gebouwd in de toen erg populaire art-deco stijl. De Bragastraat was toen bekend voor zijn exclusieve winkels. Niet voor niets werd Bandung het ‘Parijs van Java’ genoemd. Van de bouwkundige erfenis zijn veel gebouwen mooi bewaard tot op vandaag. Bandung is ook bekend omwille van de ‘Conferentie van Bandung’ die plaats vond in 1955 in de ‘Sociëteit Concordia’, een prachtige congreszaal die je kan bezoeken en waaraan een interessant museum is verbonden. Bandung staat ook bekend als een industriestad, waar onder andere veel blue jeans wordt geproduceerd.

Ujung Kulong

De echte avonturiers kunnen (vooraleer door te reizen naar Yogyakarta) het nog onaangeroerde uiterste westen van Java bezoeken: het schiereiland en nationaal park van Ujung Kulong. Dit is de laatste plaats op aarde waar je (met héél veel geluk) de Javaanse neushoorn kan zien. Tijdens deze trip zal je weinig of geen toeristen tegenkomen. Je vaart langs een onbewoonde en schitterende kust, je kan in de verte de Krakatau vulkaan zien en wandelt door nog onbedorven regenwoud.

Pelabuhan Ratu

Pelabuhan Ratu (in de Nederlandse tijd 'Wijnkoopersbaai') is een klein vissersplaatsje in het zuidwesten van Java, gelegen in een mooie baai. Het plaatsje is ook de thuishaven van de mysterieuze heerseres van de Zuidzee, Nyai Roro Kidul, voor wie hier permanent een volledig uitgeruste hotelkamer wordt gereserveerd.

Nationaal Park Gunung Halimun

Naast de onbedorven regenwouden maak je in het weinig bezochte Nationaal Park Gunung Halimun (West-Java) ook kennis met de Kasepuhan, een etnische groep van ongeveer 5300 personen die - tegen de flanken van de Halimun-berg - strikt leven volgens de voorschriften van hun voorouders. Je verblijft hier in Ciptagelar, een heel bijzonder dorp met eeuwenoude tradities.

Cipanas

In Cipanas (West-Java) bevinden zich de bekende warmwaterbronnen. Je kan er een tocht maken naar de actieve Papandayan vulkaan, met haar felgele dampende zwavelkraters. Vanuit Tasikmalaya, niet ver van Cipanas, kan je de trein nemen (een leuke rit) naar Yogyakarta.

Yogyakarta

Yogyakarta kan je gerust de culturele (en ook toeristische) hoofdstad van Java noemen. De stad heeft een rijke geschiedenis die begint met het oude boeddhistisch-hindoeïstische koninkrijk Mataram, waaraan de stad de Prambanantempels dankt, net als een hoop andere tradities en cultuurelementen. Dit koninkrijk, dat zowel Yogyakarta als Surakarta (Solo) omvatte, bekeerde zich in de 17de tot de Islam. Vanaf dan waren beide steden sultanaten. Ze hadden een tijd lang een apart statuut onder de Nederlandse kolonisator. Een bezoek aan Java start vaak in Yogyakarta. De verkenning van de stad per becak (fietstaxi) dompelt je meteen onder in het dagelijkse leven, de kleuren en de geuren van deze bruisende stad. Je bezoekt hier en in de buurt de monumenten van drie Aziatische godsdiensten: het paleis van de Sultan met het Waterpaleis, de majestueuze boeddhistische Borobudur-tempel en de hindoeïstische Prambanantempel. Het Borobudur-complex bij zonsopgang is een wereldervaring. In de Prambanantempels is het eeuwenoude hindoeverhaal Ramayana in steen uitgebeiteld. Vlak daarbij wordt hetzelfde verhaal voor je opgevoerd in het nabijgelegen theater: een indrukwekkende voorstelling, met gamelanmuziek, Javaans ballet en spektakel. In de omgeving van 'Yogya' maak je kennis met het Javaanse plattelandsleven. Een unieke uitstap - 'made by Jalan' - dompelt je onder in Yogya's oeroude tradities: een verrassing, enkel weggelegd voor klanten van Jalan.

Surakarta (Solo)

Solo deelt een groot deel van zijn geschiedenis met Yogyakarta. Het was eveneens een belangrijk centrum van het oude boeddhistisch-hindoeïstische Mataramkoninkrijk dat zich in de 17de eeuw tot de Islam bekeerde en een bijzonder statuut had onder de Nederlandse kolonisator. Net als de andere Sultanstad Yogya vind je ook in Solo overblijfselen van deze rijke geschiedenis. Solo is minder druk en toeristisch dan Yogyakarta, maar bezit vergelijkbare monumenten, zoals een mooi Kraton (Paleis van de Sultan) en verschillende musea. De stad is ook bekend om zijn batik. Solo is een goeie uitvalsbasis richting Borobudur, Salatiga, het Dieng Plateau en Sukuh.

Salatiga

Salatiga ligt in een mooie streek in Midden-Java. De stad was vroeger een centrum van koffie- en suikerproductie. Je kan hier lekker relaxen en prachtige wandelingen maken. Salatiga telt ook nog veel mooie koloniale gebouwen. Voor de liefhebbers is er in de buurt ook het oude Willem II treinstation (tevens museum). Tegen de helling van een vulkaan vind je de Gedong Songo tempels. Bij helder weer geniet je hier van een wijds uitzicht over een breed dal met een meer en op de achtergrond de silhouetten van verschillende vulkaankegels.

Dieng plateau

Het Dieng plateau, ten noorden van van Yogyakarta en op 3 uur rijden ervan, is een vochtig plateau op meer dan 2000 meter hoogte in sterk vulkanisch gebied. De zichten zijn hier grandioos. Op het plateau liggen verschillende vulkaankraters en geisers, waarvan er nog enkele actief zijn. Je vindt er ook enkele schitterende zwavelmeren die blauw, groen of paars kleuren naargelang de stand van de zon. De naam 'Dieng' betekent 'woonplaats van de goden'. Dat is de reden waarom je hier ook een complex van hindoetempels vindt.

Sukuh

Sukuh is de naam van een bijzonder tempelcomplex, gelegen op 900m boven de zeespiegel op de flanken van de (niet-actieve) Lawuvulkaan, in de buurt van de stad Solo. De hindoetempels zijn gebouwd in de 15de eeuw, net voor de het begin van de moslimoverheersing op Java. De tempels worden ook 'erotische tempels' genoemd omwille van bepaalde sculpturen. Sommige constructies doen fel denken aan Mayabouwsels. In de omgeving van de tempels kan je ook fantastische wandelingen maken.

Blitar

De bescheiden stad Blitar (Oost-Java) is vooral bekend als de plaats waar oud-president Soekarno, de stichter van Indonesië, begraven ligt. Er is in Blitar ook een museum dat aan hem gewijd is. In Blitar vind je ook de grootste oude Hindoetempel van Oost-Java: Candi Penataran. In de omgeving van Blitar kan je prachtige wandelingen maken. Bij de stad ligt de indrukwekkende semi-actieve vulkaan Kelud. In de buurt vonden wij ook enkele schitterende en onbezoedelde stranden waar je een nacht kan kamperen.

Malang

Malang (Oost-Java) was vroeger een geliefde verblijfplaats onder de kolonialen omdat het er koel is door een hogere ligging. De stad wordt wel eens het Parijs van Oost-Java genoemd (zoals Bandung het Parijs van West-Java is). De stad is groot geworden door de plantages, vroeger vooral van koffie, nu vooral van appels. Langs de schaduwrijke lanen van de stad vind je nog tal van goed bewaarde koloniale gebouwen, zoals ‘Balai Kota’, het oude stadhuis, en de ‘Gereja Katolik Kuno’, een gereformeerde kerk die nog altijd gebruikt wordt. Veel oude gebouwen zijn nu in handen van Chinezen. Malang is een heel relaxte plaats en één van de uitvalsbasissen voor de verkenning van de Bromo-vulkaan.

Bromovulkaan

Mis ook niet het indrukwekkende vulkaanlandschap van Oost-Java bij de Bromovulkaan, dat je best ontdekt bij zonsopgang. Je reist in het donker naar de rand van de caldera. Dan is het nog een kleine wandeling te voet in het donker tot aan het uitzichtpunt waar je kan genieten van een schitterende zonsopgang, een vurige dans tussen wolken en vulkanen! Daarna rij je met de jeep terug naar de zandzee en de tempel van de Bromo. Hier kan je met een paardje de Bromovulkaan beklimmen.

Kalibaru

We stellen voor om je bezoek aan Oost-Java niet te stoppen bij de Bromovulkaan maar met ons verder door te dringen in het nog heel ongerepte Oost-Java. In Kalibaru ben je echt op het Oost-Javaanse platteland. Dit is de streek van koffie-, cacao- en rubberplantages. De sfeer van de hoogdagen van de Oost-Indische compagnie is er nog sterk aanwezig.

Sukamade

Sukamade in het nationaal park Meru Betiri ligt echt helemaal aan het einde van de wereld. Hoogtepunt van deze trip is een ontmoeting, ‘s avonds op het strand, met de reuzenschildpadden die hun eitjes komen leggen.

Vulkaan Ijen

Je kan je reis naar Oost-Java afsluiten met de al even onvergetelijke beklimming van de Kawa Ijen vulkaan. Tot aan de kraterrand beklim je de berg samen met de moedige zwaveldragers die dan in de krater dalen om hun broodwinning op te halen. Boven geniet je van een ongelooflijk zicht op het kratermeer en de omliggende vulkanen.

← Naar het overzicht van de bestemmingen