Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
image Rondreis Indonesië

RONDREIS INDONESIË

Overland van Midden-Java naar Bali: alle hoogtepunten
21 dagen/18 nachten

Deze reis start in de culturele hoofdstad van Java: Yogyakarta. Naast de wervelende sultanstad zelf, bezoek je in de omgeving de majestueuze Borobudur- en Prambanantempels. Van daar gaat het naar de andere Sultanstad Solo (Surakarta). Op weg daar naartoe bezoek je het Javaanse platteland per fiets. Je ontdekt vervolgens het weinig gekende Blitar met een rijke geschiedenis en indrukwekkende natuur. In Oost-Java zal je verbluft zijn bij de aanblik van de vulkaanlandschappen en kan je relaxen in een mooie omgeving bij de plantages van Kalibaru.

Dan steek je met de ferry over naar Bali. Dit paradijselijke hindoe-eiland laat niemand onberoerd. In het groene Ubud, gelegen tussen de rijstvelden, kan je genieten van de Balinese kunsten, de kleurrijke dansen of ceremonies, de lokale gastronomie en een verfijnde wellness-cultuur. Ubud is ook een uitvalsbasis voor de verkenning van het prachtige eiland met zijn tempels, rijstterrassen, vulkanen, meren... Je kan je reis eindigen aan een van de diverse exotische stranden.

Deze reis kan gemakkelijk gecombineerd worden met Sulawesi (contacteer ons voor meer info).

 

Dag 1: Vertrek

Vertrek vanuit België voor de intercontinentale vlucht naar Yogyakarta.

Dag 2: Aankomst in Java en door naar Magelang

Je wordt opgewacht in de luchthaven van Yogyakarta en naar je hotel in Magelang gebracht. De rest van de dag is vrij.

Overnachting in een guesthouse nabij de Borobudur. Mits supplement kan je ook overnachten in een kleinschalig modern hotel nabij Borobudur of in een luxehotel nabij Borobudur.

Dag 3: De Borobudur en fietsen bij Prambanan

‘s Ochtends vroeg uit de veren om één van de wereldwonderen te zien ontwaken in de mist: de Borobudur. Het is ideaal om eerst de zonsopgang te bewonderen. Dat ga je dan ook doen, vanop een heuvel. Ontbijt kan meegenomen vanuit het hotel en genuttigd ter plaatse.

De Borobudur is het grootste boeddhistische tempelcomplex ter wereld, met een schat aan symbolen. Wie wil kan een gids krijgen bij de ingang van het park. (entree is inbegrepen, gids is niet inbegrepen, ter plaatse te betalen)

Daarna  ga  je fietsen nabij Prambanan.  Je rijdt  dan naar het startpunt van de fietstocht. Hier ontmoet je je gids die met jullie in de omgeving van de Prambanantempels fietst. Je bezoekt verschillende huisindustrieën,  en ziet zo het productieproces voor tempeh, tofoe, cake, rubber, muziekinstrumenten… Je krijgt ook zelf de kans om rijst te planten! Afhankelijk van de dag kunnen de activiteiten verschillen. Je aanschouwt dus het leven van alle dagen en kan hier en daar een handje meehelpen. Lunch bij een lokale familie is inbegrepen.  Tenslotte ga  je ook de mooie site van de Prambanantempels, de grootste Hindoetempels van Indonesië bezoeken. De wagen met chauffeur is hiervoor ter beschikking.  Het Indiase heldenepos Ramayana is uitgebeiteld in de reliëfs van de tempels. Wie wil kan een gids krijgen bij de ingang van het park (entree is inbegrepen, gids is niet inbegrepen, ter plaatse te betalen).

Overnachting in een boutiquehotel in Yogyakarta. Mits supplement kan je ook overnachten in een koloniaal hotel.

Dag 4: Yogyakarta: stadstour en Javaanse heritage tradities

In de voormiddag ga je op citytour met de becak (fietstaxi), met o.a. bezoek aan het Kraton (paleis van de Sultan), het Waterpaleis en de Vogeltjesmarkt.

Middag: vrij. In de namiddag maak je een unieke 'home-made' uitstap: 'Javaanse Heritage tradities' (de inhoud is een verrassing, authenticiteit gegarandeerd!).

Overnachting in een boutiquehotel in Yogyakarta. Mits supplement kan je ook overnachten in een koloniaal hotel.

Dag 5: Van Yogyakarta naar Solo (Surakarta)

Na het ontbijt (inbegrepen) rij je met de wagen naar Solo, net als Yogyakarta een oude Sultanstad. Het is ongeveer 2u rijden. Vooraleer daar aan te komen maak je een heel leuke fietstocht door het platteland dicht bij de stad. Je steekt eerst met een lokale veerpont de rivier Begawan Solo over. Vervolgens fiets je door dorpjes en langs rijstvelden en zie je de bevolking aan het werk. Als je dat leuk vindt, kan je zelf eens proberen om een handje te helpen met de oogst of met het planten van de jonge rijst.

Tijdens je fietstocht maak je verschillende leuke stops. Je ziet hoe tempé en tahu gemaakt worden en bezoekt een gongfabriekje (op zondag gesloten) waar met veel kracht en inspanning grote zware koperen gongs gemaakt worden. Echt indrukwekkend. Je stopt bij een dakpannenfabriekje en ziet hoe kroepoek van kleefrijst gemaakt wordt. Ook bezoek je een fabriekje waar alcohol gedestilleerd wordt, om daarna te worden verkocht aan apotheken en ziekenhuizen. Na de fietstocht krijg je een lokale lunch bij de mensen thuis (inbegrepen). Daarna rij je naar je hotel in Solo. De rest van de dag is vrij.

Overnachting in een koloniaal hotel in Solo.

Je kan hier Solo en Blitar overslaan en met de trein rechtstreeks van Yogyakarta naar Malang reizen. Er is dan een korting. Contacteer ons voor meer info.

Je kan, alvorens verder te reizen naar Blitar, een onvergetelijk bezoek brengen aan de ORANG-OETANS van BORNEO (3 extra dagen/nachten)! Voor meer info: kijk in de rechterkolom of klik op 'extra'.

Dag 6: Van Solo naar Blitar

Na het ontbijt (inbegrepen) word je naar het treinstation van Solo gebracht. Van Solo  spoor je naar Jombang. Op de trein kan je eventueel lunchen of je kan een snack meenemen (niet inbegrepen). In Jombang komt iemand je afhalen en samen rij je naar het hotel (paar uur rijden) Vervolgens ga je ook naar het museum en het graf van Soekarno, de eerste president van Indonesië. Nadien keer je terug naar je hotel. Je kan in het hotel een typisch Javaanse massage verkrijgen (niet inbegrepen).

Overnachting in een historisch hotel in Blitar.

Dag 7: Van Blitar naar Malang

Deze ochtend, na het ontbijt (inbegrepen), rij je naar een plek (+/- 1uur rijden) waar een lokale gids je zal opwachten om een prachtige trekking van een paar uur te maken doorheen de rijstvelden, en de akkers van de mensen. Het is een mooie wandeling, en de enige mensen die je zal tegenkomen zijn de mensen die werken op het land. Ze zullen je verbaasd aankijken want hier komen bijna geen toeristen. Aan het begin en het einde van de wandeling bezoek je een Hindoetempel. In dit gebied leven rij je verder naar de stad Malang. De relatief koele stad Malang (gelegen op een hoogte van ca. 400 meter) heeft een rijk koloniaal verleden. In Malang vind je schaduwrijke lanen met prachtige oude huizen, die nu in de meeste gevallen Chinese eigenaars hebben.

Overnachting in een koloniaal guesthouse in Malang of (mits supplement) in een koloniaal hotel of een stijlvol luxehotel.

Je kan hier 1 extra dag inlassen en kamperen aan het mooiste en meest ongerepte strand van Java! Voor meer info: kijk in de rechterkolom of klik op 'extra'.

Dag 8: Een dag in Malang

Na het ontbijt doe je een door ons ontworpen  stadstour. Het is een unieke en gevarieerde mix die de ziel van de stad en haar omgeving blootlegt: koloniaal, traditioneel, kunstzinnig, culinair. Snacks onderweg zijn inbegrepen. In de namiddag heb je vrij. Indien gewenst kan je (mits supplement) ook nog een fietstocht maken of een fijne  kookcursus.

Overnachting in een koloniaal guesthouse in Malang of (mits supplement) in een koloniaal hotel of een stijlvol luxehotel.

kleurrijke huizen

Dag 9: Van Malang naar Bromo

Na het ontbijt verlaat je Malang en rij je in oostelijke richting naar de theeplantage Wonosari. Dit uitgestrekte domein ligt prachtig tegen de helling van de Arjunaberg. Bij helder weer kan je zelfs Java's hoogste berg, de Semeru, zien roken. Je krijgt een rondleiding over de plantage, ziet hoe de thee wordt geplukt en bekijkt het proces in de fabriek. Voordat je weer verder rijdt, drink je nog een kopje zelf geproduceerde thee (op zon- en feestdagen, als er niet gewerkt wordt, kan je wel het proces even zien maar zonder werknemers).

Na een uur rijden arriveer je in het plaatsje Tumpang en stap je over in een open jeep: de achterkant van deze jeep is opengemaakt en voorzien van een reling waardoor je veilig achterin kunt staan en optimaal kunt genieten van de adembenemende uitzichten onderweg. Je rijdt over een bergkam met tropische nevelbossen links en rechts, je maakt een wandeling naar een mooie verscholen waterval en ziet de kunstig bewerkte moestuintjes tegen de berghellingen geplakt. Op de achtergrond de imposante Semuru vulkaan. Ter hoogte van Jemplang duik je plotseling in de uitgestrekte zandzee die de Bromovulkaan omringt: een hele bijzondere ervaring! Via deze zandzee bereik je dan uiteindelijk je hotel aan de kraterrand.

Mits supplement kan je ook overnachten in een comfortabel hotel in de buurt van de Bromo.

Dag 10: Van Bromo naar de Ijenvulkaan

Je kan ter plaatse een excursie boeken om naar de zonsopgang te kijken vanop de Bromovulkaan (je vertrekt dan rond 4u en komt terug aan in het hotel rond 8u30 voor het ontbijt). Je kan zelf ook te voet naar de Bromovulkaan.

Daarna vertrek je met de wagen en chauffeur naar Kaliklatak, in Oost-Java. Aankomst in Kaliklatak in de namiddag. Je kan onderweg lunchen (niet inbegrepen). Rest van de dag vrij.

Avondmaal en overnachting op de koffieplantage van Kaliklatak. Mits supplement kan je ook logeren in een kleinschalig luxeverblijf in Banyuwangi.

Dag 11: De Ijenvulkaan en de koffieplantage

Je gaat deze ochtend  een trip naar de zwaveldragers van de vulkaan Kawah Ijen maken. Je vertrekt in de heel vroege ochtend met de wagen naar de Kawah Ijen. De beklimming is niet heel zwaar, maar ook niet licht (het is 3 uur klimmen, vaak vals plat). Onderweg zal je de moedige zwaveldragers en ook de zwavelweegplaats tegenkomen. Het uitzicht op het groenblauwe kratermeer is onvergetelijk! Na deze tocht ga je eerst nog op een bijzondere plek een lokale specialiteit eten bij een gastvrije familie in Kemiren. Je bezoek ook vandaag de koffieplantage van Kaliklatak.

Avondmaal en overnachting op de koffieplantage van Kaliklatak. Mits supplement kan je ook logeren in een kleinschalig luxeverblijf in Banyuwangi.

Dag 12: Naar Noord-Bali

Na het ontbijt: transfer met wagen en privéchauffeur (en voor een stuk met de overzetboot) naar Bali. Op Bali is het 1u later dan in Java.

De rest van de dag is vrij.

Overnachting in een boutiquehotel in Lovina aan de Balinese noordkust. Mits supplement kan je ook overnachten in een luxueus strandhotel buiten Lovina of een stijlvol luxehotel nabij Lovina. Mits supplement kan je ook overnachten in het meer afgelegen Pemuteran, aan dezelfde kust gelegen maar dichter bij Java. Deze plek is bekend als een goeie snorkel- en duikomgeving. Hier heb je keuze uit een comfortabel strandhotel, een luxueus strandhotel, een luxehotel in Menjangan of een top luxe hotel aan de mangroves. En...we hebben voor jou ook nog een verborgen oase uitgekozen.

Dag 13: Vrije dag in Noord-Bali

Je kan een dolfijnentrip maken, gaan snorkelen, (leren) duiken of gewoon genieten en uitrusten. En waarom niet, een heerlijke massage?

Overnachting in een boutiquehotel in Lovina aan de Balinese noordkust. Mits supplement kan je ook overnachten in een luxueus strandhotel buiten Lovina of een stijlvol luxehotel nabij Lovina. Mits supplement kan je ook overnachten in het meer afgelegen Pemuteran, aan dezelfde kust gelegen maar dichter bij Java. Deze plek is bekend als een goeie snorkel- en duikomgeving. Hier heb je keuze uit een comfortabel strandhotel, een luxueus strandhotel, een luxehotel in Menjangan of een top luxe hotel aan de mangroves. En...we hebben voor jou ook nog een verborgen oase uitgekozen.

Dag 14: Van Noord-Bali naar Ubud

Na het ontbijt, transfer met zeer leuke excursie onderweg naar Ubud met privéchauffeur en lokale gidsen ter plaatse. Je bezoekt het Bratanmeer met zijn prachtige Ulun Danau hindoetempel, gelegen in het water. Je maakt een omweg via het mooie Baturmeer en bezoekt ook enkele interessante tempels zoals Beji en Meduwe Karangen. Vooraleer je in Ubud aankomt, stop je ook bij de heilige warmwaterbronnen van Tirta Empul en bij Gunung Kawi (grafmonumenten in een rijstveldvallei). Entrees zijn inclusief. Er kan onderweg ook worden gestopt om te eten (niet inclusief).

Overnachting in een comfortabel hotel. Mits supplement hebben we 3 alternatieven: een traditioneel familiehotel, een modern hotel nabij het centrum of een schitterend luxehotel.

Dag 15: Het actieve Bali

Vandaag kan je kiezen uit verschillende sportieve activiteiten:

 • Raften (incl lunch) (inbegrepen).

Mits supplement kan je ook een andere activiteit kiezen:

 • Fietstocht langs de mooie rijstvelden van Oost-Bali en lunch bij een Balinese familie.
 • Stevige fietstocht langs de rijstvelden van Jatiluwih. (incl lunch)
 • Beklim de Baturvulkaan bij zonsopgang
 • Wandeling langs de mooie rijstvelden van Oost-Bali en lunch bij een Balinese familie.

Overnachting in een comfortabel hotel. Mits supplement hebben we 3 alternatieven: een traditioneel familiehotel, een modern hotel nabij het centrum of een schitterend luxehotel.

Dag 16: De vele gezichten van Bali

Vandaag kan je kiezen uit verschillende typisch Balinese activiteiten:

 1. Kruidenwandeling (inbegrepen en steeds in klein groepje): je gaat samen met een gespecialiseerde gids op pad en leert veel bij over Balinese planten en kruiden, aansluitend krijg je een Balinese massage met kruiden. Indien gewenst kan je nadien (mits supplement) ook nog deelnemen aan een Jamu workshop: je leert biologische medicijnen maken tegen kwaaltjes.

  Mits supplement kan je ook een andere activiteit kiezen:

 2. Ontdek het spirituele Bali en doe zoals Elizabeth Gilbert (schrijfster van 'Eat Pray Love'): nadat je bij hem een ontspannende Yogales hebt gekregen, bezoek je een traditionele Balinese healer: heel bijzonder!
 3. Authentiek Balinees koken bij een familie in Oost-Bali
 4. Naar het mystieke Oost-Bali, bezoek verborgen tempels en maak kennis met de Balinese spirituele tradities en offerrituelen (incl lunch).
 5. Een dag bij een schilder in Ubud: maak kennis met de beste schilders en probeer zelf ook een eigen werk te maken (incl lunch).

Overnachting in een comfortabel hotel. Mits supplement hebben we 3 alternatieven: een traditioneel familiehotel, een modern hotel nabij het centrum of een schitterend luxehotel.

Dag 17: Vrije dag in Ubud

Je kan vandaag genieten van een massage, gaan shoppen, naar een museum gaan,... We geven tips mee in je draaiboek.

Je kan ’s avonds ook eens een Balinese dansvoorstelling bijwonen. Je hotel kan je helpen hiermee.

Overnachting in een comfortabel hotel. Mits supplement hebben we 3 alternatieven: een traditioneel familiehotel, een modern hotel nabij het centrum of een schitterend luxehotel.

Ontdek het ONGEREPTE OOST-BALI en verblijf ver weg van het massatoerisme (1 extra nacht). Voor meer info: kijk in de rechterkolom of klik op 'extra'.

Dag 18 - 19: Naar de kust

In de loop van de voormiddag: transfer naar Zuid-Bali. Onderweg bezoek je nog enkele lokale artiesten zoals een fluitspeler, iemand die de Plawah (houten steunen voor de gamelan-gongs) maakt en ze mooi versiert met houtsnijwerk, en iemand die Wayang Kulit poppen maakt. Je drinkt een koffie of thee bij deze mensen. Daarna word je naar je hotel gebracht.

Vrije dag.

Overnachting: je logeert de komende 2 nachten in een hotel in Sanur.

Indien je voor de laatste 2 nachten in een ander hotel wenst te overnachten, kan je hieronder een keuze maken (mits supplement).

Dag 20: Vertrek uit Bali

Transfer naar de luchthaven voor de intercontinentale vlucht.

Dag 21: Thuiskomst

Aankomst/einde van de reis.

Indien gewenst, kan je je reis ook afsluiten aan 1 van de stranden in Lombok (Gili-eilanden of Sekotong), of bij het Bunaken Nationaal (zee)park in Noord-Sulawesi. Ideale plaatsen voor duikers en snorkelaars: de onderwaterwerelden hier behoren tot de mooiste ter wereld.

Contacteer ons voor meer info.

 

 

[Prijzen geldig tot 31/12/2024]

Prijzen per persoon [excl. vlucht]

 • Vanaf € 2.585 p.p. met 2 personen
 • Vanaf € 2.240 p.p. met 4 personen
 • Vanaf € 1.995 p.p. met 6 personen
 • Prijzen per gezin of andere combinaties: op aanvraag

Opgelet! Er zijn toeslagen tijdens de schoolvakanties en feestdagen.

Inbegrepen

 • Alle transfers ter plaatse, in wagen met privéchauffeur en waar nodig met gids.
 • Alle overnachtingen in comfortabele tot zeer comfortabele hotels incl. ontbijt.
 • Enkele andere maaltijden zoals aangegeven in het programma.
 • Alle excursies vermeld als inbegrepen in het programma.

Niet inbegrepen

 • Intercontinentale vlucht op Denpasar (afhankelijk van het seizoen en moment van aankoop. Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper!)
 • Middag- en avondmaal, behalve waar als inbegrepen vermeld in het programma. Maaltijden kosten slechts enkele euro's inclusief drank.
 • Persoonlijke uitgaven, dranken, fooien.
 • Meerprijs indien je andere hotels kiest dan standaard in het programma opgenomen [zie beschrijving hotels].
 • Eventuele visumkost (zie 'Indonesië praktisch' hierboven).
 • Entreegelden en camerafees voor het Bromogebied, de Ijenvulkaan, Tawangmangu (Sukuh) en eventueel Tanjung Puting (Borneo). Deze zijn sterk onderhevig aan schommelingen (wel niet duur).

Kamperen op het mooiste strand van Java (1 extra nacht/dag)

Prijzen per persoon:

 • Vanaf € 190 p.p. met 2 personen
 • Vanaf € 135 p.p. met 4 personen
 • Vanaf € 110 p.p. met 6 personen
 • Prijzen per gezin of andere combinaties: op aanvraag

Verlenging in Oost-Bali (1 extra nacht)

Prijzen op aanvraag

Extra: De orang-oetans van Tanjung Puting (3 extra dagen/nachten)

Prijzen per persoon:

 • Vanaf € 925 p.p. met 2 personen
 • Vanaf € 780 p.p. met 4 personen
 • Vanaf € 665 p.p. met 6 personen
 • Prijzen per gezin of andere combinaties: op aanvraag

Inbegrepen

 • 2 binnenlandse vluchten (goedkoopste prijs, deze prijs kan stijgen!).
 • Alle overnachtingen, vervoer, excursies en maaltijden en extra lokale gidsen vermeld als inbegrepen in het programma.
 • Rangervergoeding, politievergoeding.
 • Maaltijden en drinkwater aan boord van de klotok in Tanjung Puting.

Niet inbegrepen

 • Permits voor het nationaal park. De prijzen hiervan schommelen te veel. Eventueel dient dit ter plaatse betaald te worden (geen grote bedragen).

 

Praktische info:

 • Internationale reispas verplicht, nog 6 maanden geldig bij aankomst.
 • Geen inentingen verplicht. Anti-malaria medicatie aanbevolen voor Borneo. Contacteer je huisarts voor info omtrent inentingen.

Opmerking!

 • Sommige hotels vragen een toeslag tijdens de Kerst- en Nieuwjaarsperiode, op lokale feestdagen en in juli-augustus en soms in september. Dit werd niet verrekend in deze prijzen!
 • Prijzen van binnenlandse vluchten zijn berekend op de goedkoopste boekingsklasse. De prijs kan dus stijgen bij effectieve boeking.
 • Prijzen kunnen uitzonderlijk stijgen/dalen indien de dollarkoers erg verandert.
 • Prijzen kunnen uitzonderlijk stijgen indien prijzen van de binnenlandse vluchten en het vervoer ter plaatse door brandstoftoeslagen omhoog gaan.
 • Regenseizoen: normaal gezien kunnen alle activiteiten doorgaan tijdens het regenseizoen. Je moet tijdens deze periode wel een beetje flexibeler zijn dan anders.
 • Bij zeer extreme weersomstandigheden (hevige regenval) kan het bijvoorbeeld zijn dat de trip naar Sukamade wordt afgelast of dat je per truck door de jungle rijdt. Dit valt zeer zelden voor. In elk geval zullen je steeds waardige alternatieven aangeboden worden.
 • Ramadan: tijdens de ramadanperiode  en zeker op het Suikerfeest  kan het voorkomen dat sommige zaken gesloten zijn waardoor het programma lichtjes kan wijzigen. Wij houden je hiervan op de hoogte als je net in deze periode een reis boekt. Tijden deze periode kan het zijn dat sommige hotels een toeslag vragen! Deze is nog niet verrekend in de prijs! Sommige zaken kunnen ook gesloten zijn. Op Bali is het effect van de Ramadan wel veel beperkter dan op Java.

EXTRA: de orang-oetans van Tanjung Puting in Borneo (3 extra dagen/nachten)

Dag 6: Semarang - Tanjung Puting

's Ochtends word je opgepikt in Yogyakarta. Rond het middaguur vlieg je vanaf Semarang naar Pankalanbun. Je wordt opgehaald bij het vliegveld en in korte tijd naar het plaatsje Kumai gereden. Hier stap je aan boord van een klotok, een rivierboot die zijn naam dankt aan het klokkende geluid van de motor op het water. Deze klotok zal de komende dagen zowel als hotel als restaurant fungeren (tenzij je verkiest om te overnachten in een lodge, mits supplement). Na het verlaten van de hoofdrivier vaar je over smalle, eerst bruin- dan zwartwaterrivieren met weelderig begroeide oevers. Het nationale park Tanjung Puting bestaat uit een complexe mozaïek van laagland habitats, zoals nipah palmbomen, mangrovebossen, tropische bossen en meren. Hier woont een relatief grote populatie primaten, waaronder de endemische neusaap en de orang-oetan. Het is de intensieve opvang van deze laatste die Tanjung Puting internationale faam heeft bezorgd. In gevangenschap groot gebrachte orang-oetans worden hier voorbereid op een nieuw leven in het wild maar er bevinden zich in het gebied ook nog veel echt wilde exemplaren.

De eerste stop in Tanjung Puting is het opvangcentrum Tanjung Harapan. Hier kan je de orang-oetans rustig observeren tijdens het voederen en ook een wandeling in de directe omgeving maken. Je vaart vervolgens verder stroomopwaarts en zoekt een geschikte plek voor de nacht. Overnachting aan boord van de klotok of (mits supplement) in een lodge.

Als je vandaag door omstandigheden geen tijd hebt om Harapan te bezoeken dan kan dat ook mogen. Je deelt je dagen zelf een beetje in samen met je gids.

Dag 7: Tanjung Puting

Optioneel - mits supplement kan je vandaag met een speedboot op een afgelegen locatie op zoek gaan naar wilde Orang Utans, waar geen toeristen komen. Contacteer ons voor meer info.

Je vaart vandaag naar het tweede opvangcentrum Pondok Tanggui en kan ook hier rond 9 uur het voederen bijwonen. Daarna vaar je door naar het grootste opvangcentrum Camp Leakey. Hier leer je wat meer over de opvang in het informatiecentrum. Het achterland van Camp Leakey heeft nog een mooi primair bos waar je mooie wandelingen kan maken op zoek naar wilde orang-oetans. Ook hier bezoek je de voederplaats. In de namiddag vaar je weer langzaam terug in de richting van Kumai en zoek je een geschikte overnachtingsplaats. Tegen het eind van de dag kan je vaak de neusapen observeren in de vegetatie aan de oevers. Er staat vandaag of morgen ook nog een nachtwandeling op het programma, je leert de nachtdieren van de wildernis van dichtbij kennen. Overnachting aan boord van de klotok of (mits supplement) in een lodge.

Dag 8: Tanjung Puting

In de ochtend kan je nog een wandeling maken ter hoogte van Camp Leakey of bij een andere locatie. In de namiddag vaar je terug naar Pankalan Bun. Je overnacht er in een hotel waar je kan zwemmen en genieten  van een warme douche.

Dag 9: Tanjung Puting - Pankalanbun - Surabaya - Blitar

In de vroege ochtend vaar je van het hotel naar het havenplaatsje Kumai en rij je naar het vliegveld vanwaar je naar Surabaya vliegt. In Surabaya komt iemand je afhalen die je naar Blitar brengt. Onderweg breng je een bezoek aan de prachtige “Candi Penataran”, een tempel gebouwd tussen de 12de en de 15de eeuw. Het is het grootste en belangrijkste hindoeïstische tempelcomplex in Oost-Java. Vervolgens ga je ook naar het museum en het graf van Soekarno, de eerste president van Indonesië. Nadien ga je naar je je hotel. Je kan in het hotel een typisch Javaanse massage verkrijgen (niet inbegrepen). Overnachting in een historisch hotel in Blitar.

(je reis duurt in dit geval 24 dagen/21 nachten).

De volgende dag is dan dag 6 van het basisprogramma


Extra: kamperen op het mooiste strand van Java (1 extra dag/nacht)

Dag 8: Van Blitar naar het strand

Na 3u à 4u rijden kom je aan bij een prachtig kustgebied, waar de stranden nauwgezet worden geconserveerd. Er worden bvb. mangroves aangeplant. Je zal ter plaatse merken hoe de mensen hun best doen om de omgeving afvalvrij te houden: opmerkelijk! Je bezoekt ook nog een vissershaven. Daarna rij je verder naar de droomstranden. Het laatste stuk doe je te voet. Je krijgt een picknick (inbegrepen). Je zal er gelegenheid hebben om te snorkelen en een wandeling te maken langds verschillende stranden. Een avondmaaltijd is inbegrepen. Je overnacht in een simpele tent. Er is wasgelegenheid voorzien (eenvoudig).

Dag 9: Naar Malang

Deze ochtend kan je heerlijk ontwaken aan het strand. Na het ontbijt (inbegrepen) kan je nog wat zwemmen en/of snorkelen. Rond 11uur vertrek je dan richting Malang.

Het is ongeveer 2u30 à 3u rijden. Je doet er een stadstour. Je bezoekt onder andere de vogeltjes - en bloemenmarkt Je maakt een wandeling langs een aantal koloniale gebouwen in de stad en je luncht op een leuke plek (inbegrepen).


Unieke ‘home made' trip: naar Oost-Bali (1 extra nacht)

Dag 1

‘s Ochtends word je opgehaald in je hotel in Ubud door chauffeur en gids. Je rijdt naar een klein dorpje in Oost-Bali. Je hebt keuze tussen 4 activiteiten:

 1. Een dag bij een Balinese familie (inbegrepen): je gaat mee inkopen doen op de markt en leert daarna de beste kip van Bali maken bij de familie thuis. Voor wie niet graag meekookt, geen nood: in de familie valt altijd wel iets te beleven! Daarna ga je naar Kerta Gosa, het oude gerechtshof in Klungkung, bekend om zijn prachtige muurschilderingen. Je bezoekt ook nog een authentieke offermarkt, waar de lokale mensen allerlei zaken kopen om te offeren.
 2. Wandeltocht (3 uur, mits supplement): je stopt onderweg om kokosmelk en thee te drinken. Daarna ga je naar Kerta Gosa, het oude gerechtshof in Klungkung, bekend om zijn prachtige muurschilderingen, en bezoek je nog een authentieke offermarkt, waar de lokale mensen allerlei zaken kopen om te offeren. Daarna ga je naar je lunchplek, bij een familie thuis. Hier krijg je overheerlijk en zeer typisch Balinees eten, met o.a. de beste Ayam Betutu van heel Bali (door ons geproefd en goedgekeurd!).
 3. Fietstocht (3 uur, mits supplement): je stopt onderweg om kokosmelk en thee te drinken. Daarna ga je naar Kerta Gosa, het oude gerechtshof in Klungkung, bekend om zijn prachtige muurschilderingen en bezoek je nog een authentieke offermarkt, waar de lokale mensen allerlei zaken kopen om te offeren. Daarna ga je naar je lunchplek, bij een familie thuis. Hier krijg je overheerlijk en zeer typisch Balinees eten, met o.a. de beste Ayam Betutu van heel Bali (gekruide kip, door ons geproefd en goedgekeurd!).
 4. Spirituele tour (mits supplement): je bezoekt een Balinees woonerf. De vrouw des huizes zal je een zelfgemaakt offer meegeven en een sarong om aan te doen. Je gaat daarna naar een plek waar heilig water is en waar je (indien gewenst) een Balinese 'blessing' krijgt. Daarna ga je verder naar een mooie verborgen tempel, waar je ook gaat offeren. Dat offer eet je nadien op (het is je lunch). Je bezoekt na de lunch ook nog een Shaman die je toekomst zal voorspellen.

  Daarna rij je verder naar je verblijf. De rest van de namiddag is vrij.

Overnachting in een hotel in Sidemen. Mits een suplement kan je ook overnachten in een charmant hotel in volle natuur of een luxehotel.

 

Dag 2

Vandaag kan je een leuke wandeling maken met een lokale gids (supplement van enkele euro's ter plaatse te betalen). Je kan ook gaan raften (op voorhand reserveren, mits supplement). Je kan ook ‘s middags hier nog eten (niet inbegrepen) alvorens je naar je volgende bestemming gaat.

Tip! Een extra nacht (aan een voordelige prijs!) is hier in deze overweldigende omgeving zeker niet overbodig. Hier kan je volledig tot rust komen en eindeloos wandelen en genieten van het schitterende landschap.