Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Indonesisch Borneo (of Kalimantan) is nog steeds één van de meest ongerepte gebieden ter wereld. Het enorme regenwoud herbergt een heel diverse flora en fauna. Veel dorpen zijn enkel bereikbaar per boot en de Dayaks (oorspronkelijke bewoners van de wouden) leven vaak nog erg traditioneel.

Kalimantan is ook de plaats bij uitstek om orang-oetans in hun natuurlijke omgeving te ontmoeten. Banjarmasin, in het zuiden, is de economische groeipool van Borneo maar heeft zijn oude riviercultuur nog grotendeels behouden.

Zuid-Kalimantan

Zuid-Kalimantan is het land van het Banjarvolk.

Banjarmasin

Hun hoofdstad, Banjarmasin, is meteen de grootste stad van Borneo. Het wordt ook wel eens het Venetië van Zuidoost-Azië genoemd, want de traditionele bevolking woont er langs rivieren en kanalen. Er zijn verschillende kleurrijke 'drijvende markten' in de omgeving van de stad.

Martapura

In Martapura kan je de (primitieve) diamantmijnen en -markt bezoeken. Een gelegenheid om ook eens rond te wandelen op de 'gewone' markt bij de indrukwekkende blauwe moskee.

Dayaks

Om de Dayaks (oorspronkelijke bewoners van Borneo) in hun meest gebruikelijke omgeving te ontmoeten, moet je de rivier opvaren. Dat kan vanuit Palangkaraya in Centraal-Kalimantan. Tijdens de boottocht over de 'autostrades van de jungle' kan je genieten van de prachtige natuur en exotische vogels of zelfs grote apen spotten. De dorpen die je bezoekt, hebben steeds vaker elektriciteit en het koppensnellen is ondertussen afgeschaft. Toch zijn de 'long houses' nog niet veranderd in toeristenstalletjes. De bewoners hebben er een groot stuk van hun eigenheid, waaronder hun traditionele dodencultuur, behouden.

Tanjung Puting en de orang-oetans

Voor veel mensen is het absolute hoogtepunt van een bezoek aan Kalimantan de ontmoeting met één van onze naaste verwanten, de 'mens van het bos', de orang-oetan. In het natuurreservaat Tanjung Puting ontmoet je ze echt in hun natuurlijke omgeving. Op enkele voederplaatsen kan je ze rustig en respectvol observeren (niet als in een stadion zoals op andere plekken) maar je ziet ze ook in het wild. Een ervaring die je nooit meer vergeet.

Tanjung Puting loont trouwens niet alleen de moeite voor deze prachtige apen. De tocht over de rivier op weg naar de voederplaatsen, in een kleine woonboot, is ook onvergetelijk. Je ziet krokodillen, de unieke neusapen, makaken,... en je wordt in de watten gelegd door het vriendelijke bootpersoneel.

← Naar het overzicht van de bestemmingen