Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
image Rondreis Indonesië

RONDREIS INDONESIË

Borneo en Bali: een onvergetelijk avontuur
18 dagen/15 nachten

Deze reis start in het weinig gekende Indonesische deel van Borneo: Kalimantan. Banjarmasin is de grootste stad van Borneo en heel kosmopolitisch, maar in het centrum leeft men nog traditioneel in paalwoningen langs het water. Je bezoekt er de 'drijvende markten'. In Martapura, met zijn imponerende blauwe moskee, worden diamanten op een traditionele manier geoogst en bewerkt. Een lange rit door het lege binnenland brengt je daarna tot op de rand van de jungle, waar het Dayak-volk thuis is. Vandaar zal je enkele dagen op een boot door de jungle dobberen, 'relaxed' en avontuurlijk tegelijk. Het absolute hoogtepunt is de ontmoeting met de orang-oetans, maar je ziet ook krokodillen, de unieke neusapen, makaken en zeldzame vogels... terwijl je driemaal daags heerlijke gerechten voorgeschoteld krijgt op je boot.
Het paradijselijke hindoe-eiland Bali laat niemand onberoerd. In het groene Ubud, gelegen tussen de rijstvelden, kan je genieten van de Balinese kunsten, de kleurrijke dansen of ceremonies, de lokale gastronomie en een verfijnde wellness-cultuur. Ubud is ook een uitvalsbasis voor de verkenning van het prachtige eiland met zijn tempels, rijstterrassen, vulkanen, meren... Je kan je reis eindigen aan een van de diverse exotische stranden.

 

 

Dag 1: Vertrek

Vertrek vanuit België voor de intercontinentale vlucht naar Denpasar.

Dag 2: Aankomst in Bali

Aankomst in Denpasar. Transfer naar je hotel. Rest van de dag vrij. Tip! Laat je masseren (goed om de jetlag snel te verwerken) of breng een paar uurtjes door op het strand. Overnachting in een hotel in Jimbaran.

Dag 3: Naar Borneo

Na het ontbijt: transfer (een tiental minuten) naar de internationale luchthaven van Denpasar. Binnenlandse vlucht (met overstap) van Denpasar naar Banjarmasin (Borneo). Aankomst in de namiddag. Je wordt van het vliegveld opgehaald door gids en chauffeur en in ca. 30 minuten naar je hotel in het centrum van de stad gereden. De rest van de dag is vrij om de binnenstad te verkennen. In de namiddag word je door je gids opgehaald voor een kanaaltocht per klotok. Dit is een rivierboot die haar naam dankt aan het klokkende geluid dat de dieselmotor maakt. Je vaart door smalle kanalen en onder lage bruggen waar je in de namiddag de bewoners ziet leven langs het water. Je vaart als het ware door hun achtertuin. Overnachting in een hotel aan de rivier in de stad of (mits supplement) in een luxehotel aan de rand van de stad.

Dag 4: Op de rivier

Vroeg in de ochtend (na het ontbijt) stap je in een klotok en vaar je de Martapurarivier af in de richting van Loh Baitan. De opkomende zon zorgt voor een sfeervolle omgeving. Je vaart eerst door de stad. Verder buiten de stad zijn de oevers wat minder bevolkt. Vrij plotseling bevind je je tussen veel drijvende kano’s van waaruit vrouwen hun waar verkopen of omruilen. Deze kleurrijke drijvende markt drijft langzaam stroomafwaarts en heeft dus geen vaste plaats. Er komen telkens bootjes bij en er verdwijnen er ook weer in de verschillende zijkanalen. Je gids koopt heerlijke gebakjes en fruit voor je. In deze buurt stap je aan land. Je loopt eerst langs huizen en rijstvelden in een meer landelijke omgeving. Je steekt een houten loopbrug over en komt dan in een drukker bevolkt gebied langs de oever. Daar stap je opnieuw de boot in om even later weer af te stappen, op weg naar je lunchplek: een houten huis van lokale mensen in de stad (NB: Tijdens de Ramadan eet je ergens anders). In de namiddag kan je nog de imposante moskee Sablilal Muhtadin bezoeken. Deze werd in 1981 ingewijd door president Soeharto. Overnachting in een hotel aan de rivier in de stad of (mits supplement) in een luxehotel aan de rand van de stad.

Dag 5: Diamanten

In de ochtend verlaat je samen met je gids Banjarmasin en rij je in noordelijke richting naar de diamantmijnen van Pumpung bij Martapura (NB: de diamantmijnen zijn niet open op vrijdagen en islamitische feestdagen). Je bezoekt één van de ontginningsplaatsen en ziet hoe het proces zowel op traditionele als op moderne wijze plaatsvindt. Na afloop rij je naar Martapura en kan je zien hoe de diamanten worden geslepen. Na een bezoek aan de levendige markt van Martapura en een lunch onderweg (niet inbegrepen), rij je via een andere route terug naar Banjarmasin. Onderweg bezoek je hele oude traditionele Banjarhuizen. Deze architectuur wordt vaak toegepast bij de bouw van grote regeringsgebouwen. Van de traditionele woonhuizen zijn er nog maar enkele over. In de namiddag arriveer je terug in Banjarmasin. Een traditioneel diner is inbegrepen 's avonds. Overnachting in een hotel aan de rivier in de stad of (mits supplement) in een luxehotel aan de rand van de stad.

Je kan hier ook opteren om een avontuurlijke tocht te maken naar Loksado (2 extra dagen/nachten). Voor meer info: kijk in de rechterkolom of klik op 'extra'.

Dag 6: Van Banjarmasin naar Tanjung Puting

Mits supplement kunnen liefhebbers in de vroege ochtend een tweede drijvende markt bezoeken, die zich in de monding van de Baritorivier bevindt. Deze heeft weer een ander karakter dan de markt die je gisteren hebt bezocht: ze is groter, wel minder traditioneel, maar een lust voor het oog van elke fotograaf!

Tegen het einde van de ochtend word je bij je hotel opgehaald door je chauffeur en rij je naar het vliegveld van Banjarmasin. Hier vertrek je met een vlucht naar Pankalanbun. Je wordt opgehaald bij het vliegveld en in korte tijd naar het plaatsje Kumai gereden. Hier stap je aan boord van de klotok. Deze klotok zal de komende dagen zowel als hotel als restaurant fungeren (tenzij je verkiest om te overnachten in de lodge, mits supplement). Na het verlaten van de hoofdrivier vaar je over smalle, eerst bruin- dan zwartwaterrivieren met weelderig begroeide oevers. Het nationale park Tanjung Puting bestaat uit een complexe mozaïek van laagland habitats, zoals nipah palmbomen, mangrovebossen, tropische bossen en meren. Hier woont een relatief grote populatie primaten, waaronder de endemische neusaap en de orang-oetan. Het is de intensieve opvang van deze laatste die Tanjung Puting internationale faam heeft bezorgd. In gevangenschap groot gebrachte orang-oetans worden hier voorbereid op een nieuw leven in het wild maar er bevinden zich in het gebied ook nog veel echt wilde exemplaren. De eerste stop in Tanjung Puting is het opvangcentrum Tanjung Harapan. Hier kan je de orang-oetans rustig observeren tijdens het voederen en ook een wandeling in de directe omgeving maken. Je vaart vervolgens verder stroomopwaarts en zoekt een geschikte plek voor de nacht. Er staat  vandaag of morgen ook nog een nachtwandeling op het programma, je leert de nachtdieren van de wildernis van dichtbij kennen. Overnachting aan boord van de klotok of (mits supplement) in een lodge.

Indien je vandaag door omstandigheden geen tijd zou hebben om Harapan te bezoeken, dan kan dat ook morgen. Je deelt je dagen zelf een beetje in samen met je gids.

Je kan hier ook opteren om een avontuurlijke en originele tocht te maken naar de afgelegen Dayaks die neen zeggen tegen palmolie (2 extra dagen/nachten). Voor meer info: kijk in de rechterkolom of klik op 'extra'..

Dag 7: Tanjung Puting

Optioneel - mits supplement kan je vandaag met een speedboot op een afgelegen locatie op zoek gaan naar wilde Orang Utans, waar geen toeristen komen. Contacteer ons voor meer info.
Je vaart vandaag naar het tweede opvangcentrum, Pondok Tanggui, en kan ook hier rond 9 uur het voederen bijwonen. Daarna vaar je door naar het grootste opvangcentrum: Camp Leakey. In het informatiecentrum leer je wat meer over de opvang van de apen. Het achterland van Camp Leakey heeft nog een mooi primair bos waar je mooie wandelingen kan maken op zoek naar wilde orang-oetans. Ook hier bezoek je de voederplaats. In de namiddag vaar je weer langzaam terug in de richting van Kumai en zoek je een geschikte overnachtingsplaats. Tegen het eind van de dag kan je vaak de neusapen observeren in de vegetatie aan de oevers. Overnachting aan boord van de klotok of (mits supplement) in een lodge.

Dag 8: Tanjung Puting

In de ochtend kan je nog een wandeling maken ter hoogte van Camp Leakey of bij een andere locatie. In de namiddag vaar je terug naar Pankalan Bun. Je overnacht er in een hotel waar je kan zwemmen en genieten  van een warme douche.

Dag 9: Java

In de ochtend rij je terug naar het plaatsje Kumai waar je met een auto in een klein half uur naar het vliegveld van Pankalanbun wordt gebracht. Van hieruit vlieg je in ongeveer anderhalf uur naar Semarang op Java. Je wordt opgehaald door een auto met chauffeur die je in 2-3 uur tijd naar je guesthouse dichtbij de Borobudurtempel brengt. Je bezoekt dit imposante boeddhistische bouwwerk, een echt wereldwonder (entree is inbegrepen). Voor weinig geld kan je ter plaatse een lokale gids huren. Je gaat ook een kleinere boeddhistische tempel, Mendut, bezoeken. Indien je vandaag geen zin meer zou hebben om de Borobudur of Mendut te bezoeken, kan je dit ook morgen doen. Avondmaal is inclusief. Overnachting in een guesthouse nabij Borobudur.

Mits supplement kan je ook overnachten in een kleinschalig modern hotel nabij Borobudur of in een luxehotel nabij Borobudur

Dag 10: Java - Bali

Vandaag ga je heel vroeg een leuke fietstocht maken. Je zal de zon zien opkomen boven de Borobudur. Je fietst in 20 minuten naar een kleine heuvel (mits supplement kan dit ook per paard en kar). Die beklim je. Het uitzicht is grandioos. Je krijgt hier koffie en thee aangeboden. Indien gewenst kan je op de terugweg nog enkele stops maken, langs een pottenbakkersdorp en langs een tofubedrijfje. Daarna heb je nog enkele vrije uurtjes alvorens door te vliegen naar Bali. Na aankomst in Bali word je overgebracht naar je hotel in Ubud. Overnachting in een comfortabel hotel. Mits supplement hebben we 3 alternatieven: een traditioneel familiehotel, een modern hotel nabij het centrum of een schitterend luxehotel.

Dag 11: Het actieve Bali

Vandaag kan je kiezen uit verschillende sportieve activiteiten:

 • Raften (incl lunch) (inbegrepen).

Mits supplement kan je ook een andere activiteit kiezen:

 • Fietstocht langs de mooie rijstvelden van Oost-Bali en lunch bij een Balinese familie.
 • Stevige fietstocht langs de rijstvelden van Jatiluwih. (incl lunch)
 • Beklim de Baturvulkaan bij zonsopgang
 • Wandeling langs de mooie rijstvelden van Oost-Bali en lunch bij een Balinese familie.

Overnachting in een comfortabel hotel. Mits supplement hebben we 3 alternatieven: een traditioneel familiehotel, een modern hotel nabij het centrum of een schitterend luxehotel.

Dag 12: De vele gezichten van Bali

Vandaag kan je kiezen uit verschillende typisch Balinese activiteiten:

 1. Kruidenwandeling (inbegrepen en steeds in klein groepje): je gaat samen met een gespecialiseerde gids op pad en leert veel bij over Balinese planten en kruiden, aansluitend krijg je een Balinese massage met kruiden. Indien gewenst kan je nadien (mits supplement) ook nog deelnemen aan een Jamu workshop: je leert biologische medicijnen maken tegen kwaaltjes.

  Mits supplement kan je ook een andere activiteit kiezen:

 2. Ontdek het spirituele Bali en doe zoals Elizabeth Gilbert (schrijfster van 'Eat Pray Love'): nadat je bij hem een ontspannende Yogales hebt gekregen, bezoek je een traditionele Balinese healer: heel bijzonder!
 3. Authentiek Balinees koken bij een familie in Oost-Bali
 4. Naar het mystieke Oost-Bali, bezoek verborgen tempels en maak kennis met de Balinese spirituele tradities en offerrituelen (incl lunch).
 5. Een dag bij een schilder in Ubud: maak kennis met de beste schilders en probeer zelf ook een eigen werk te maken (incl lunch).

Overnachting in een comfortabel hotel. Mits supplement hebben we 3 alternatieven: een traditioneel familiehotel, een modern hotel nabij het centrum of een schitterend luxehotel.

Dag 13: Vrije dag

Je kan vandaag genieten van een massage, gaan shoppen, naar een museum gaan,... We geven tips mee in je draaiboek.

Je kan ’s avonds ook eens een Balinese dansvoorstelling bijwonen. Je hotel kan je helpen hiermee.

Overnachting in een comfortabel hotel. Mits supplement hebben we 3 alternatieven: een traditioneel familiehotel, een modern hotel nabij het centrum of een schitterend luxehotel.

Ontdek het ONGEREPTE OOST-BALI en verblijf ver weg van het massatoerisme (1 extra nacht). Voor meer info: kijk in de rechterkolom of klik op extra.

Dag 14-15-16: Naar de kust

In de loop van de voormiddag: transfer naar Zuid-Bali. Daar ben je 3 dagen/3 nachten vrij. Onderweg bezoek je nog enkele lokale artiesten zoals een fluitspeler, iemand die de Plawah (houten steunen voor de gamelan-gongs) maakt en ze mooi versiert met houtsnijwerk, en iemand die Wayang Kulit poppen maakt. Je drinkt een koffie of thee bij deze mensen. Daarna word je naar je hotel gebracht

Je kan verschillende excursies boeken ter plaatse. In het draaiboek geven we je graag voldoende tips mee om de vrije uurtjes te spenderen.

Overnachting: je logeert de komende drie nachten in een hotel in Sanur.

Indien je voor de laatste 3 nachten in een ander hotel wenst te overnachten, kan je hieronder een keuze maken (mits supplement):

Dag 17: Vertrek uit Bali

Transfer naar de luchthaven voor de intercontinentale vlucht.

Dag 18: Aankomst thuis

Aankomst/einde van de reis.

Indien gewenst, kan je je reis ook afsluiten aan 1 van de stranden in Lombok (Gili-eilanden of Sekotong) of bij het Bunaken Nationaal (zee)park in Noord-Sulawesi. Ideale plaatsen voor duikers en snorkelaars: de onderwaterwerelden hier behoren tot de mooiste ter wereld.

Contacteer ons voor meer info.

 

 

[Prijzen geldig tot 31/12/2024]

Prijzen per persoon [excl. vlucht]

 • Vanaf € 2.790 p.p. met 2 personen
 • Vanaf € 2.320 p.p. met 4 personen
 • Vanaf € 2.110 p.p. met 6 personen
 • Prijzen per gezin of andere combinaties: op aanvraag

Opgelet! Er zijn toeslagen tijdens de schoolvakanties en feestdagen.

Inbegrepen

 • 3 binnenlandse vluchten (goedkoopste prijs, deze prijs kan stijgen!).
 • Alle transfers ter plaatse, in wagen met privéchauffeur en waar nodig met gids.
 • Alle overnachtingen op basis van tweepersoonskamer met ontbijt.
 • Alle vervoer, excursies en maaltijden en extra lokale gidsen vermeld als inbegrepen in het programma.
 • Rangervergoeding, politievergoeding.
 • Maaltijden en drinkwater aan boord van de klotok in Tanjung Puting.

Niet inbegrepen:

 • Intercontinentale vlucht op Denpasar (afhankelijk van het seizoen en moment van aankoop. Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper!)
 • Middag- en avondmaal, behalve waar 'inbegrepen' staat vermeld in het programma. Maaltijden kosten slechts enkele euro's incl. drank.
 • Persoonlijke uitgaven, dranken.
 • Fooien.
 • Meerprijs indien je andere hotels kiest dan standaard in het programma opgenomen [zie beschrijving hotels].
 • Entreegelden voor Tanjung Puting (de prijs hiervan schommelt, daardoor is het beter ze ter plaatse te betalen).
 • Eventuele visumkost (zie 'Indonesië praktisch' bovenaan).

Extensie naar Loksado (2 extra nachten)

Prijzen op aanvraag

Extensie naar de Dayaks (2 extra nachten)

Prijzen op aanvraag

Verlenging in Oost-Bali (1 extra nacht)

Prijzen op aanvraag

Praktische info:

 • Internationale reispas verplicht, nog 6 maanden geldig bij aankomst.
 • Geen inentingen verplicht. Malariapreventie aanbevolen voor Borneo. Contacteer je huisarts voor info omtrent inentingen.

Opmerking!

 • Sommige hotels vragen een toeslag tijdens de Kerst- en Nieuwjaarsperiode, op lokale feestdagen en in juli- augustus. Dit werd niet verrekend in deze prijzen!
 • Prijzen van binnenlandse vluchten zijn berekend op de goedkoopste boekingsklasse. De prijs kan dus stijgen bij effectieve boeking.
 • Prijzen kunnen uitzonderlijk stijgen/dalen indien de dollarkoers erg verandert.
 • Prijzen kunnen uitzonderlijk stijgen indien prijzen van de binnenlandse vluchten en transport ter plaatse door brandstoftoeslagen omhoog gaan.
 • Voor Borneo moeten reizigers wat flexibel zijn, het kan bijvoorbeeld gebeuren (heel uitzonderlijk) dat er niet gevlogen wordt van Banjarmasin naar Tanjung Puting. In dat geval zal je overland gaan. Er wordt steeds ter plaatse gezocht naar de best mogelijke alternatieven. Jalan is hiervoor niet verantwoordelijk.
 • I.v.m. de vluchten naar en in Borneo: de max. gratis toegelaten bagage is 10 à 15 kg (afhankelijk van maatschappij tot maatschappij), per extra kg kan het zijn dat er moet bijbetaald worden (dat is niet veel, nog geen euro per kg).
 • Normaal gezien kunnen alle activiteiten doorgaan tijdens het regenseizoen. Reizen tijdens deze periode vergt iets meer flexibiliteit.
 • Ramadan: tijdens de ramadanperiode en zeker op het Suikerfeest  kan het voorkomen dat sommige zaken gesloten zijn waardoor het programma lichtjes kan wijzigen. Wij houden je hiervan op de hoogte als je net in deze periode een reis boekt. Tijden deze periode kan het zijn dat sommige hotels een toeslag vragen! Deze is nog niet verrekend in de prijs! Sommige zaken kunnen ook gesloten zijn. Op Bali is het effect van de Ramadan wel veel beperkter dan op Java.

Extensie naar Loksado  (2 extra dagen/2 nachten)

Dag 5: Diamanten en door naar Loksado

In de ochtend verlaat je samen met de gids Banjarmasin en rij je in noordelijke richting naar de diamantmijnen van Pumpung bij Martapura (NB: de diamantmijnen zijn wel niet open op vrijdagen en islamitische feestdagen). Je bezoekt één van de ontginningsplaatsen uitgebreid en ziet hoe het proces zowel op traditionele als op moderne wijze plaatsvindt. Na afloop rij je naar Martapura en kan je zien hoe de diamanten worden geslepen. Daarna rij je verder naar Loksado. Onderweg kan je lunchen (niet inbegrepen). Je komt eerst langs het plaatsje Negara. Hier maak je een heel speciale tocht met een boot naar een moeras met buffels die het water overzwemmen naar of van hun slaapplaats (bij extreme droogte kan het zijn dat er geen water is en dus ook geen overzwemmende buffels). Avondmaal is inclusief. Overnachting in een eenvoudig gastenverblijf in Loksado.

Dag 6: Loksado

Vandaag maak je een wandeling door tropisch regenwoud naar een traditioneel Dayakhuis. De wandeling neemt een dag in beslag, je loopt langs smalle paadjes die modderig kunnen zijn. Alhoewel de wandeling niet erg zwaar is, is wel een zekere conditie vereist. Omgevallen bomen, regen, gladde paden en hoogteverschillen kunnen de wandeling zwaarder maken. Neem meer dan voldoende drinkwater mee. Tijdens de wandeling maak je ook kennis met de lokale Dayaks en hun animistische gemeenschapshuis. Dit 'longhouse' wordt nog door Dayaks gebruikt, maar men geeft er steeds meer de voorkeur aan om in individuele huizen te wonen. Het gemeenschapshuis speelt wel nog zijn rol tijdens belangrijke ceremonieën of om de geesten van de voorouders te aanbidden. Alle eenvoudige maaltijden zijn inclusief. Overnachting in een eenvoudig gastenverblijf in Loksado.

Dag 7: Van Loksado naar Banjarmasin

Vandaag ga je raften op een bamboevlot. Deze tocht duurt ongeveer 3 uur, afhankelijk van het debiet. Na afloop word je door een auto opgepikt en rij je terug naar Banjarmasin. Onderweg lunch je in een lokaal restaurant (niet inbegrepen). Overnachting in een hotel aan de rivier in de stad of (mits supplement) in een luxehotel aan de rand van de stad.

Dag 8 is dan gelijk aan dag 6 van het oorspronkelijke programma. Je gaat dan verder van Banjarmasin naar Tanjung Puting.

Extensie Dayaks  (2 extra dagen/2 nachten)

Dag 6: Van Banjarmasin naar Pangkalanbun en rit naar een Dayakdorp, welkomstceremonie.

Na het ontbijt (inbegrepen): transfer naar de luchthaven van Banjarmasin. Hier vertrek je met een korte vlucht naar Pangkalanbun (Centraal Kalimantan). Je wordt opgehaald bij het vliegveld en naar een authentiek Dayakdorp gebracht (ongeveer 5 uur rijden, de weg is redelijk goed). Onderweg stop je om je te melden bij het lokale politiekantoor. Je luncht onderweg (inbegrepen).

Je komt aan in de late namiddag en wandelt een kort stukje naar een klein dorp gelegen aan de Lamandau rivier. In dit gebied woont een ‘Dayak Tomun’ group, één van de vele Dayakgroepen in Kalimantan. Er is nog maar weinig bekend over deze groep. De lokale mensen denken dat hun voorouders afstammen van de Minangkabau van Sumatra, ook al lijken hun traditionele huizen (betang) meer op huizen van de Batakvolken van Sumatra. Er zijn ook relatief veel betanghuizen te vinden in het gebied. Hoewel de meeste mensen hier christelijk of katholiek zijn, is het oude Kaharingan geloof nog sterk aanwezig. In dit geloof vind je veel Hindoeistische invloeden: de oppergod heet Ranying en wordt gesymboliseerd door een neushoornvogel.

Je overnacht in het dorp in een eenvoudig guesthouse naast een Dayakhuis. Je slaapt op degelijke matrassen op de grond en er zijn lakens en kussens. Een handdoek neem je zelf mee. Een mandi kamer (eenvoudige badkamer) wordt gedeeld maar bevindt zich op korte afstand. Een eenvoudig avondmaal is inclusief. In de avond onderga je een ‘blessing’ ceremonie waarbij een armbandje van touw met een speciaal blaadje omkrijgt. Je drinkt een slokje rijstwijn om de blessing te vervullen.

Dag 7: Een dagje in de voetsporen van de lokale Dayakgemeenschap

Deze morgen, na het ontbijt (inbegrepen) kan je proberen op doel te schieten met een traditionele blaaspijp. Deze manier van jagen werd vroeger veel gebruikt maar nu beheersen nog slechts een beperkt aantal mensen de techniek. Je kunt zelf uitproberen hoe lastig het is om met veel kracht het pijltje gericht te blazen. Daarna wandel je samen met enkele vrouwen van het dorp de bossen in, letterlijk om eten en andere voorraden te sprokkelen. Je gaat in de natuur op zoek naar eetbare producten waaronder paddelstoelen, bamboescheuten, verschillende bladeren en knollen. Van een boomsoort wordt de bast verwijderd. Daar kan je een mooi lapje van maken, als deel van kledij, maar boombast wordt nu vooral gebruikt om hengels voor korven en manden te maken. Je kan er ook touw van draaien. De verzamelde voorwerpen worden bewerkt. Er wordt gekookt met het verzamelde eten. Je kan mee helpen koken als je dat wil en natuurlijk eet je mee (inbegrepen).

Na de lunch maak je je klaar voor je volgende avontuur: met een raft (van bamboe of rubber) vaar je de Lamandau rivier af. Hier en daar heb je kleinere stroomversnellingen. Deze trip laat je volop genieten van de natuur, het kabbelende water en de groene omgeving waar je door vaart. Na een uurtje verlaat je je raft en rijdt met de auto een stukje door naar het volgende Dayak dorp. In de namiddag stap je in kleine gemotoriseerde bootjes en vaar je een rivier op: een zijrivier van de grotere Lamandau rivier, smaller en met boomtoppen die elkaar raken in de hoogte. De boottrip duurt een half uur en het laatste stukje loop je langs de oever terwijl de boot wordt voortgetrokken omwille van stroomversnellingen. Je maakt een korte wandeling in het tropische bos. De Lamandau mensen weren de aanplant van oliepalmen die inmiddels in een groot deel van Kalimantan bedekken. Hierdoor zijn de omliggende bossen nog in goede conditie. Je hoort vaak neushoornvogels of de doordringende roep van de gibbon. Voor het zien van wild moet je echter meer geluk hebben.

Na de wandeling vaar je terug naar het dorp waar je ‘s avonds een indrukwekkende ceremonie meemaakt waarbij de geesten van de voorvaderen worden uitgenodigd. Je eet (inbegrepen) en overnacht bij mensen thuis, onder primitiever omstandigheden dan in het eerste dorp. De WC is een houten hokje met een gat geplaatst op een vlotter op de rivier. Bij een ander deel van de rivier was je je zelf.

Dag 8: Terug naar Pangkalanbun – door naar Tanjung Puting

Vandaag word je na het ontbijt (inbegrepen) in 5 uur naar het plaatsje Kumai gereden. Hier stap je aan boord van een klotok (een rivierboot die een ‘klokkend’ geluid maakt).

Dag 8 is dan gelijk aan dag 6 van het oorspronkelijke programma. Je gaat dan verder naar de Orang Utans in Tanjung Puting.


Unieke ‘home made' trip: naar Oost-Bali (1 extra nacht)

Dag 1

‘s Ochtends word je opgehaald in je hotel in Ubud door chauffeur en gids. Je rijdt richting Sidemen. Je hebt keuze tussen 4 activiteiten:

 1. Een dag bij een Balinese familie (inbegrepen): je gaat mee inkopen doen op de markt en leert daarna de beste kip van Bali maken bij de familie thuis. Voor wie niet graag meekookt, geen nood: in de familie valt altijd wel iets te beleven! Daarna ga je naar Kerta Gosa, het oude gerechtshof in Klungkung, bekend om zijn prachtige muurschilderingen. Je bezoekt ook nog een authentieke offermarkt, waar de lokale mensen allerlei zaken kopen om te offeren.
 2. Wandeltocht (3 uur, mits supplement): je stopt onderweg om kokosmelk en thee te drinken. Daarna ga je naar Kerta Gosa, het oude gerechtshof in Klungkung, bekend om zijn prachtige muurschilderingen, en bezoek je nog een authentieke offermarkt, waar de lokale mensen allerlei zaken kopen om te offeren. Daarna ga je naar je lunchplek, bij een familie thuis. Hier krijg je overheerlijk en zeer typisch Balinees eten, met o.a. de beste Ayam Betutu van heel Bali (door ons geproefd en goedgekeurd!).
 3. Fietstocht (3 uur, mits supplement): je stopt onderweg om kokosmelk en thee te drinken. Daarna ga je naar Kerta Gosa, het oude gerechtshof in Klungkung, bekend om zijn prachtige muurschilderingen en bezoek je nog een authentieke offermarkt, waar de lokale mensen allerlei zaken kopen om te offeren. Daarna ga je naar je lunchplek, bij een familie thuis. Hier krijg je overheerlijk en zeer typisch Balinees eten, met o.a. de beste Ayam Betutu van heel Bali (gekruide kip, door ons geproefd en goedgekeurd!).
 4. Spirituele tour (mits supplement): je bezoekt een Balinees woonerf. De vrouw des huizes zal je een zelfgemaakt offer meegeven en een sarong om aan te doen. Je gaat daarna naar een plek waar heilig water is en waar je (indien gewenst) een Balinese 'blessing' krijgt. Daarna ga je verder naar een mooie verborgen tempel, waar je ook gaat offeren. Dat offer eet je nadien op (het is je lunch). Je bezoekt na de lunch ook nog een Shaman die je toekomst zal voorspellen.

  Daarna rij je verder naar je verblijf. De rest van de namiddag is vrij. Overnachting in een hotel in Sidemen. Mits supplement kan je ook overnachten in een charmant hotel in volle natuur of een luxehotel.

Dag 2

Vandaag kan je een leuke wandeling maken met een lokale gids (supplement van enkele euro's ter plaatse te betalen). Je kan ook gaan raften (op voorhand reserveren, mits supplement). Je kan ook ‘s middags hier nog eten (niet inbegrepen) alvorens je naar je volgende bestemming gaat.

Tip! Een extra nacht (aan een voordelige prijs!) is hier in deze overweldigende omgeving zeker niet overbodig. Hier kan je volledig tot rust komen en eindeloos wandelen en genieten van het schitterende landschap.