Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
image Rondreis Indonesië

RONDREIS INDONESIË

Java, Sulawesi en Bali: verrassende mix van culturen
19 dagen/16 nachten

Deze reis voert je langs 3 uiteenlopende Indonesische culturen. Centrumeiland Java heeft de islam omarmd, maar cultiveert evenzeer zijn rijk hindoe- en boeddhistisch verleden. De gastvrije inwoners van Toraja (Sulawesi), officieel christelijk, houden er een heel aparte dodencultuur op na, in een verbluffend landschap. Het hindoeïstische Bali tenslotte heeft zijn naam van aards paradijs niet gestolen. Druk bezocht, maar steeds authentiek. En voor de liefhebbers: combineer deze reis met een fascinerend bezoek aan de orang-oetans.

 

 

Dag 1: Vertrek

Vertrek vanuit België voor de intercontinentale vlucht naar Yogyakarta.

Dag 2: Aankomst in Java en door naar Magalang

Je wordt opgewacht in de luchthaven van Yogyakarta en naar je hotel in Magelang gebracht. De rest van de dag is vrij.

Overnachting in een guesthouse nabij de Borobudur. Mits supplement kan je ook overnachten in een modern hotel nabij Borobudur of in een luxehotel nabij Borobudur.

Dag 3: Naar Selogriyo

Na een rustig ontbijt ga je een eindje wandelen. Je rijdt samen met de gids naar het dorpje Selogriyo, het beginpunt van je wandeling. Je zal uitkomen bij een mysterieuze ‘verborgen’ tempel, maar het is de reis ernaar toe die de wandeling zo speciaal maakt. Onderweg zie je prachtige rijstterrassen en adembenemende landschappen. Onderweg van de tempel terug naar Selogriyo wordt er een smakelijke picknicklunch voor je klaargezet met Indonesische gerechten.

Daarna keer je terug naar je hotel in Magelang waar je verder kan relaxen.

Overnachting in een guesthouse nabij de Borobudur. Mits supplement kan je ook overnachten in een modern hotel nabij Borobudur of in een luxehotel nabij Borobudur.

Dag 4: Yogyakarta: de Borobudur en fietsen bij Prambanan

‘s Ochtends vroeg uit de veren om één van de wereldwonderen te zien ontwaken in de mist: de Borobudur. Het is ideaal om eerst de zonsopgang te bewonderen. Dat ga je dan ook doen, vanop een heuvel. Ontbijt kan meegenomen vanuit het hotel en genuttigd ter plaatse.

De Borobudur is het grootste boeddhistische tempelcomplex ter wereld, met een schat aan symbolen. Wie wil kan een gids krijgen bij de ingang van het park. (entree is inbegrepen, gids is niet inbegrepen, ter plaatse te betalen)

Daarna  ga  je fietsen nabij Prambanan.  Je rijdt  dan naar het startpunt van de fietstocht. Hier ontmoet je je gids die met jullie in de omgeving van de Prambanantempels fietst. Je bezoekt verschillende huisindustrieën,  en ziet zo het productieproces voor tempeh, tofoe, cake, rubber, muziekinstrumenten… Je krijgt ook zelf de kans om rijst te planten! Afhankelijk van de dag kunnen de activiteiten verschillen. Je aanschouwt dus het leven van alle dagen en kan hier en daar een handje meehelpen. Lunch bij een lokale familie is inbegrepen.  Tenslotte ga  je ook de mooie site van de Prambanantempels, de grootste Hindoetempels van Indonesië bezoeken. De wagen met chauffeur is hiervoor ter beschikking.  Het Indiase heldenepos Ramayana is uitgebeiteld in de reliëfs van de tempels. Wie wil kan een gids krijgen bij de ingang van het park (entree is inbegrepen, gids is niet inbegrepen, ter plaatse te betalen).

Overnachting in een boutiquehotel in Yogyakarta. Mits supplement kan je ook overnachten in een koloniaal hotel.

Dag 5: Yogyakarta: stadstour en Javaanse heritage tradities

In de voormiddag ga je op citytour met de becak (fietstaxi), met o.a. bezoek aan het Kraton (paleis van de Sultan), het Waterpaleis en de Vogeltjesmarkt.

Middag: vrij. In de namiddag maak je een unieke 'home-made' uitstap: 'Javaanse Heritage tradities' (de inhoud is een verrassing, authenticiteit gegarandeerd!).

Overnachting in een boutiquehotel in Yogyakarta. Mits supplement kan je ook overnachten in een koloniaal hotel.
 

Je kan 1 extra nacht doorbrengen aan de Bromovulkaan alvorens naar Sulawesi te reizen. Voor meer info: kijk in de rechterkolom of klik op 'extra'.

Dag 6: Naar Sulawesi (Makassar)

Na het ontbijt: transfer naar de luchthaven van Yogyakarta. Korte binnenlandse vlucht naar Makassar (het voormalige Ujung Pandang) op Sulawesi. Verwelkoming in de luchthaven door je chauffeur. Deze zal in elk gebied dat je gaat verkennen vergezeld worden van een andere lokale gids, die zijn streek natuurlijk het best kent. (Als je liever eenzelfde gids mee hebt elke dag, samen met de chauffeur, dan kan dat - mits supplement). Daarna ga je een trekking maken in de buurt van Maros, in een deel van het Bantimurung-Bulusaraung Nationaal Park. Je wandelt langs een imposant karstgebergte met hoge kliffen dat een mooi contrast vormt met de rijstvelden. Je bezoekt er een grot met prehistorische tekeningen, bvb. van een hand of een vis, die tussen de 8.000 en 30.000 jaar oud kunnen zijn. Onderweg stop je ook om iets te drinken bij mensen thuis, waar je een hartelijke ontvangst wacht. Je maakt daarna een leuke kanotocht door dit unieke landschap. Dan keer je terug naar Makassar. Onderweg bezoek je de haven van Paotere, thuishaven van veel trotse Buginese Phinisi-schepen die hier nog met de hand worden geladen. Hier lunch je in een lekker visrestaurant (niet inbegrepen). Je maakt vandaag ook een korte stadstour met onder andere een bezoek aan het oude Hollandse Fort Rotterdam. Daarna trek je in in je hotel. Overnachting in een modern hotel of (mits supplement) in een charmant hotel aan zee.

Dag 7: Torajaland

Na het ontbijt vertrek je naar Torajaland. Het is een lange rijdag (7 à 8 uur) vandaag. Onderweg doe je verschillende stops. In Pare Pare lunch je in een typisch lokaal restaurant (ter plaatse te betalen), mooi gelegen tussen de bomen op het strand. Een andere mooie stop is in een eenvoudig en gezellig restaurantje wanneer je al een eind de bergen in bent. Het ligt op de rand van een diepe kloof en je hebt er een prachtig uitzicht op het landschap, met de zogenaamde 'Erotische Berg' (zoek maar uit waarom die zo heet). Uiteindelijk arriveer je in Rantepao, de hoofdstad van Toraja en zie je de eerste typische Tongkonanhuizen met bootvormige daken. Het is een klein, rustig en groen stadje, gelegen aan een brede bergrivier en omgeven door rijstvelden. Het zal je uitvalsbasis zijn voor je verkenning van Toraja.

Overnachting in een stijlvol comfortabel hotel. Mits supplement kan je hier ook 4 nachten verblijven in een luxehotel in Rantepao.

Indien gewenst (met supplement ) kan je vandaag ook een vlucht nemen naar Rantepao. Je vliegt dan naar Palopo en rijdt dan naar Rantepao in 2 uur.

Dag 8: Torajaland

Na het ontbijt ga je de ganse dag op ontdekking door Torajaland. Alles gaat op eigen tempo. Je zal vandaag kennis maken met de volstrekt unieke dodencultuur van de Toraja en de vele bijzondere begraafplaatsen. In Lemo vinden de overledenen hun laatste rustplaats in een rotswand. Als getuige van hun aanwezigheid staat voor elk van hen een Tau-Tau pop vanop een balkon naar jou te staren, met de gelaatsuitdrukkingen en karaktertrekken van de overledene. Deze poppen herbergen de ziel en beschermen de graven. In Londa worden de kisten van de overledenen met koorden opgetrokken tegen de rotswand. Hier ook staren poppen je aan. Wie er niet voor terug schrikt om wat te 'griezelen' kan ook een nauwe grot bezoeken waar doodskoppen en botten als in een museum staan uitgestald, samen met allerhande voorwerpen voor/van de aanwezige zielen. Kete Kesu is een prachtig dorp, vooral bekend vanwege zijn prachtige Tongkonanhuizen maar ook om zijn kleurrijk houtsnijwerk. Ook hier hangen doodskisten aan een steile rotswand. Vele zijn echter gevallen, waardoor onder de berg overal botten en doodshoofden verspreid liggen. In Suaya zal je voor het eerst een andere betekenis leren kennen van het woord 'babyboom', en je zal die nooit meer vergeten. Hier in de buurt is ook een weeshuis. Als het open is, zullen de kinderen je er met plezier vergasten op een concert met hun zelfgemaakte muziekinstrumenten. Je luncht (inbegrepen) daarna bij een lokale familie en kan er de typische Torajaspecialiteiten uitproberen. Als je wil kan je ook mee helpen koken.

Overnachting in een stijlvol comfortabel hotel. Mits supplement kan je hier ook 4 nachten verblijven in een luxehotel in Rantepao.

Opmerking! Wat die dag niet is bezocht, kan een andere dag. Als er een ceremonie (een must voor iedereen!) plaats vindt, wordt een ander deel verschoven naar een ander tijdstip. Ook als er ergens een interessante markt is, kan het zijn dat je de bezienswaardigheden op andere tijdstippen bekijkt. Spreek dit af met je gids ter plaatse.

Maak een 2-daagse trekking en logeer 1 nacht bij de plaatselijke bevolking (1 extra nacht)! Voor meer info: kijk in de rechterkolom of klik op 'extra'.

Dag 9: Torajaland

Nog een hele dag op ontdekking door het Torajaland! Vandaag breng je een bezoek aan Batutumonga, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over Rantepao en de vallei. Dit is een ideale omgeving voor het maken van een stevige wandeling langs de akkers en de woonplaatsen van de Toraja, zodat je hun dagelijks leven beter leert kennen. Een wandeling kan zo lang of kort gemaakt worden als je maar wil. Indien dat makkelijker is, kan je kiezen voor een afdaling. Je komt door de dorpjes waar je kan zien hoe de kinderen spelen met hun takrow (bal van bamboe). Jouw kinderen (indien aanwezig) mogen meespelen als ze willen. Lunch in een lokaal restaurant (ter plaatse te betalen). Wie weet kan je deze dag een (begrafenis)ceremonie bezoeken. Iedereen is hier welkom, maar je moet wel tegen wat bloed kunnen! Er worden varkens en buffels geslacht en geofferd, er zijn processies en gezangen, iedereen is prachtig uitgedost. Alles staat in het teken van het hiernamaals. Een overweldigende ervaring! Misschien wordt de wekelijkse grote veemarkt gehouden. Die is ook zeker de moeite waard. Als je dit liever doet dan wandelen, spreek iets af met je gids.

Overnachting in een stijlvol comfortabel hotel. Mits supplement kan je hier ook 4 nachten verblijven in of een luxehotel in Rantepao.

Indien gewenst kan je fietsen of raften in Torajaland  (1 extra nacht)! Voor meer info: kijk in de rechterkolom of klik op 'extra'

Dag 10: Terug naar Makassar

Je rijdt vandaag terug naar Makassar. Onderweg maak je de nodige stops om te benen te strekken en te lunchen (niet inbegrepen). Overnachting in een modern hotel of (mits supplement) in een charmant hotel aan zee.

Indien gewenst (met supplement ) kan je vandaag ook een vlucht nemen naar Makassar. Je rijdt dan eerst 2 uur naar Palopo en vliegt dan naar Makassar.

Dag 11: Naar Bali

Na het ontbijt: transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Denpasar. Binnenlandse vlucht naar Denpasar (Bali). Je rijdt via de kustweg naar Oost-Bali. Onderweg stop je bij de vleermuizentempel Goa Lawah en zie je de zoutwinning bij Kusumba.

Overnachting in een hotel in Sidemen. Mits een suplement kan je ook overnachten in een charmant hotel in volle natuur of een luxehotel.

Dag 12: Vrije dag in Sidemen

Vandaag heb je een vrije dag. Dat is puur genieten van de overweldigende  natuur om je heen, je kan eventueel een wandeling maken, of een massage boeken, zwemmen, luieren...
Als je toch graag nog iets wil doen dan heb je (mits supplement) keuze tussen 4 activiteiten:

 1. Een dag bij een Balinese familie : je gaat mee inkopen doen op de markt, en leert daarna de beste kip van Bali maken bij de familie thuis. Voor wie niet graag meekookt, geen nood: in de familie valt altijd wel iets te beleven! Daarna ga je naar Kerta Gosa, het oude gerechtshof in Klungkung, bekend om zijn prachtige muurschilderingen. Je bezoekt ook nog een authentieke offermarkt, waar de lokale mensen allerlei zaken kopen om te offeren.
 2. Wandeltocht: je verkent de omgeving van een klein dorp in de natuur en je stopt onderweg om kokosmelk en thee te drinken. Daarna ga je naar Kerta Gosa, het oude gerechtshof in Klungkung, bekend om zijn prachtige muurschilderingen, en bezoek je nog een authentieke offermarkt, waar de lokale mensen allerlei zaken kopen om te offeren. Daarna ga je naar je lunchplek, bij een familie thuis. Hier krijg je overheerlijk en zeer typisch Balinees eten, met o.a. de beste Ayam Betutu van heel Bali (gekruide kip, door ons geproefd en goedgekeurd!).
 3. Fietstocht : je fietst in een mooie landelijke omgeving en stopt onderweg om kokosmelk en thee te drinken. Daarna ga je naar Kerta Gosa, het oude gerechtshof in Klungkung, bekend om zijn prachtige muurschilderingen en bezoek je nog een authentieke offermarkt, waar de lokale mensen allerlei zaken kopen om te offeren. Daarna ga je naar je lunchplek, bij een familie thuis. Hier krijg je overheerlijk en zeer typisch Balinees eten, met o.a. de beste Ayam Betutu van heel Bali (gekruide kip, door ons geproefd en goedgekeurd!).
 4. Spirituele tour (mits supplement): je bezoekt een Balinees woonerf. De vrouw des huizes zal je een zelfgemaakt offer meegeven en een sarong om aan te doen. Je gaat daarna naar een plek waar heilig water is en waar je (indien gewenst) een Balinese 'blessing' krijgt. Daarna ga je verder naar een mooie verborgen tempel, waar je ook gaat offeren. Dat offer eet je nadien op (het is je lunch). Je bezoekt na de lunch ook nog een Shaman die je toekomst zal voorspellen.

Overnachting in een hotel in Sidemen. Mits een suplement kan je ook overnachten in een charmant hotel in volle natuur of een luxehotel.

Dag 13: Naar Ubud

Je rijdt naar de heiligste bronnen van Bali: Tirta Empul. Indien gewenst kan je hier baden, de gids legt je het ritueel uit. Daarna rij je naar de indrukwekkende Gunung Kawi rotsmonumenten. Je stopt bij een klein traditioneel dorp. In de huizenbouw is veel bamboe gebruikt. Je drinkt thee bij de mensen thuis. Aansluitend aan het bezoek aan dit dorpje maak je een wandeling (van 1 uur) in een mooi en koel bamboebos. Daarna bezoek je de dichtbijgelegen en verfijnde Kehentempel. Overnachting in een comfortabel hotel in Ubud. Mits supplement hebben we 3 alternatieven: een traditioneel familiehotel, een modern hotel nabij het centrum of een schitterend luxehotel.

Dag 14: Het actieve Bali

Vandaag kan je kiezen uit verschillende sportieve activiteiten:

 1. Rustige fietstocht langs de rijstvelden van Jatiluwih (incl lunch)(inbegrepen).

  Mits supplement kan je ook een andere activiteit kiezen:

 2. Stevige fietstocht langs de rijstvelden van Jatiluwih.(incl lunch)
 3. Raften (incl lunch)
 4. Beklim de Baturvulkaan bij zonsopgang

Overnachting in een comfortabel hotel. Mits supplement hebben we 3 alternatieven: een traditioneel familiehotel, een modern hotel nabij het centrum of een schitterend luxehotel.

Dag 15: De vele gezichten van Bali

Vandaag kan je kiezen uit verschillende typisch Balinese activiteiten:

 1. Kruidenwandeling (inbegrepen en steeds in klein groepje): je gaat samen met een gespecialiseerde gids op pad en leert veel bij over Balinese planten en kruiden, aansluitend krijg je een Balinese massage met kruiden. Indien gewenst kan je nadien (mits supplement) ook nog deelnemen aan een Jamu workshop: je leert biologische medicijnen maken tegen kwaaltjes.

  Mits supplement kan je ook een andere activiteit kiezen:

 2. Ontdek het spirituele Bali en doe zoals Elizabeth Gilbert (schrijfster van 'Eat Pray Love'): nadat je bij hem een ontspannende Yogales hebt gekregen, bezoek je een traditionele Balinese healer: heel bijzonder!
 3. Een dag bij een schilder in Ubud: maak kennis met de beste schilders en probeer zelf ook een eigen werk te maken (incl lunch).

Overnachting in een comfortabel hotel. Mits supplement hebben we 3 alternatieven: een traditioneel familiehotel, een modern hotel nabij het centrum of een schitterend luxehotel.

Dag 16-17: Naar de kust

In de loop van de voormiddag: transfer naar Zuid-Bali. Daar ben je 2 dagen/2 nachten vrij.

Onderweg bezoek je nog enkele lokale artiesten zoals een fluitspeler, iemand die de Plawah (houten steunen voor de gamelan-gongs) maakt en ze mooi versiert met houtsnijwerk, en iemand die Wayang Kulit poppen maakt. Je drinkt een koffie of thee bij deze mensen. Daarna word je naar je hotel gebracht.

Je kan verschillende excursies boeken ter plaatse.

Overnachting: je logeert de komende 2 nachten in een hotel in Sanur.

Indien je voor de laatste 2 nachten in een ander hotel wenst te overnachten, kan je hieronder een keuze maken (mits supplement).

Dag 18: Vertrek uit Bali

Transfer naar de luchthaven voor de intercontinentale vlucht.

Dag 19: Aankomst thuis

Aankomst/einde van de reis.

Indien gewenst, kan je je reis ook afsluiten aan 1 van de stranden in Lombok (Gili-eilanden of Sekotong) of bij het Bunaken Nationaal (zee)park in Noord-Sulawesi. Ideale plaatsen voor duikers en snorkelaars: de onderwaterwerelden hier behoren tot de mooiste ter wereld.!

Contacteer ons voor meer info.

De nieuwe prijzen komen binnenkort online. In de tussentijd is het wel al mogelijk om een aanvraag te doen.

 

[Prijzen geldig tot 31/12/2024]

Prijzen per persoon [excl. vlucht]

 • Vanaf € 2.495 p.p. met 2 personen
 • Vanaf € 2.150 p.p. met 4 personen
 • Vanaf € 2.095 p.p. met 6 personen
 • Prijzen per gezin of andere combinaties: op aanvraag

Opgelet! Er zijn toeslagen tijdens de schoolvakanties en feestdagen.

Inbegrepen

 • Alle transfers ter plaatse, in wagen met privéchauffeur en waar nodig met gids.
 • Alle overnachtingen in eenvoudige tot zeer comfortabele hotels incl. ontbijt.
 • Andere maaltijden zoals aangegeven in het programma.
 • Alle excursies vermeld als 'inbegrepen' in het programma.
 • 2 binnenlandse vluchten (goedkoopste prijs, deze prijs kan stijgen!).

Niet inbegrepen

 • Intercontinentale vlucht op Jakarta, terug vanuit Denpasar (afhankelijk van het seizoen en moment van aankoop. Hoe vroeger je boekt hoe goedkoper!)
 • Middag- en avondmaal, behalve waar 'inbegrepen' vermeld staat in het programma. Maaltijden kosten slechts enkele euro's incl. drank.
 • Persoonlijke uitgaven, dranken.
 • Fooien.
 • Meerprijs indien je andere hotels kiest dan standaard in het programma opgenomen [zie beschrijving hotels].
 • Visumkost, indien van toepassing (Meer info, zie 'Indonesië praktisch' hierboven).
 • Entreegelden voor het park Bantimurung-Bulusaraung (Maros) en eventueel entreegelden en camerafees voor Bromo en Tanjung Puting. De bedragen schommelen immers nogal eens. Het gaat echter niet over grote bedragen.

Naar de Bromovulkaan (1 extra nacht)

Prijzen op aanvraag

Twee-daagse trekking (1 extra nacht)

Prijzen per persoon

 • Vanaf € 180 p.p. met 2 personen
 • Vanaf € 130 p.p. met 4 personen
 • Vanaf € 120 p.p. met 6 personen
 • Prijzen per gezin of andere combinaties: op aanvraag

Twee-daagse : raften of fietsen (1 extra nacht)

Prijzen per persoon

    Vanaf € 195 p.p. met 2 personen
    Vanaf € 175 p.p. met 4 personen
    Vanaf € 170 p.p. met 6 personen
    Prijzen per gezin of andere combinaties: op aanvraag

Borneo: Uitbreiding naar orang-oetans (4 extra dagen/nachten)

Prijzen op aanvraag

Praktische info:

 • Internationale reispas verplicht, nog 6 maanden geldig bij aankomst.
 • Geen inentingen verplicht. Contacteer je huisarts voor info over inentingen.

Opmerking!

 • Sommige hotels vragen een toeslag tijdens de Kerst- en Nieuwjaarsperiode, op lokale feestdagen en in juli- augustus. Dit werd niet verrekend in deze prijzen!
 • Prijzen van binnenlandse vluchten zijn berekend op de goedkoopste boekingsklasse. De prijs kan dus stijgen bij effectieve boeking.
 • Prijzen kunnen uitzonderlijk stijgen/dalen indien de dollarkoers erg verandert.
 • Prijzen kunnen uitzonderlijk stijgen indien prijzen van de binnenlandse vluchten en het vervoer ter plaatse door brandstoftoeslagen omhoog gaan.
 • Regenseizoen: normaal gezien kunnen alle activiteiten doorgaan tijdens het regenseizoen. Je moet tijdens deze periode wel een beetje flexibeler zijn dan anders.
 • Ramadan: tijdens de ramadanperiode  en zeker op het Suikerfeest  kan het voorkomen dat sommige zaken gesloten zijn waardoor het programma lichtjes kan wijzigen. Wij houden je hiervan op de hoogte als je net in deze periode een reis boekt. Tijden deze periode kan het zijn dat sommige hotels een toeslag vragen! Deze is nog niet verrekend in de prijs! Sommige zaken kunnen ook gesloten zijn. Op Bali is het effect van de Ramadan wel veel beperkter dan op Java.

EXTRA: de orang-oetans van Tanjung Puting in Borneo (4 extra dagen/nachten)

Dag 6: Semarang - Tanjung Puting

's Ochtends word je opgepikt aan het Javaans Guesthouse in Yogyakarta. Rond het middaguur vlieg je vanaf Semarang naar Pankalanbun op Borneo. Je wordt opgehaald bij het vliegveld en in korte tijd naar het plaatsje Kumai gereden. Hier stap je aan boord van een klotok, een typisch Indonesische rivierboot. Hij dankt zijn naam aan het 'klokkend' geluid dat de dieselmotor maakt. Deze klotok zal de komende dagen zowel als hotel als restaurant fungeren (tenzij je verkiest om te overnachten in een lodge, mits supplement). Na het verlaten van de hoofdrivier vaar je over smalle, eerst bruin- dan zwartwaterrivieren met weelderig begroeide oevers. Het nationale park Tanjung Puting bestaat uit een complexe mozaïek van laagland habitats, zoals nipah palmbomen, mangrovebossen, tropische bossen en meren. Hier woont een relatief grote populatie primaten, waaronder de endemische neusaap en de orang-oetan. Het is de intensieve opvang van deze laatste die Tanjung Puting internationale faam heeft bezorgd. In gevangenschap groot gebrachte orang-oetans worden hier voorbereid op een nieuw leven in het wild maar er bevinden zich in het gebied ook nog veel wilde exemplaren. De eerste stop in Tanjung Puting is het opvangcentrum Tanjung Harapan. Hier kan je de orang-oetans rustig observeren tijdens het voederen en ook een wandeling in de directe omgeving maken. Je vaart vervolgens verder stroomopwaarts en zoekt een geschikte plek voor de nacht. Er staat vandaag of morgen ook nog een nachtwandeling op het programma, je leert de nachtdieren van de wildernis van dichtbij kennen. Overnachting aan boord van de klotok of (mits supplement) in een lodge.

Mocht je vandaag door omstandigheden geen tijd hebben om Harapan te bezoeken dan kan dat ook morgen. Je deelt je dagen zelf een beetje in, samen met je gids.

Dag 7: Tanjung Puting

Optioneel - mits supplement kan je vandaag met een speedboot op een afgelegen locatie op zoek gaan naar wilde Orang Utans, waar geen toeristen komen. Contacteer ons voor meer info.

Je vaart vandaag naar het tweede opvangcentrum, Pondok Tanggui, en kan ook hier rond 9 uur het voederen bijwonen. Daarna vaar je door naar het grootste opvangcentrum, Camp Leakey. Hier leer je wat meer over de opvang in het informatiecentrum. Het achterland van Camp Leakey heeft nog een mooi primair bos waar je mooie wandelingen kan maken op zoek naar wilde orang-oetans. Ook hier bezoek je de voederplaats. In de namiddag vaar je weer langzaam terug in de richting van Kumai en zoek je een geschikte overnachtingsplaats. Tegen het eind van de dag kan je vaak de neusapen observeren in de vegetatie aan de oevers. Overnachting aan boord van de klotok of (mits supplement) in een lodge.

Dag 8: Tanjung Puting

In de ochtend kan je nog een wandeling maken ter hoogte van Camp Leakey of bij een andere locatie. In de namiddag vaar je terug naar Pankalan Bun. Je overnacht er in een hotel waar je kan zwemmen en genieten  van een warme douche.

Dag 9: Banjarmasin

In de vroege ochtend rij je van het hotel naar het havenplaatsje Kumai en rij je naar het vliegveld vanwaar je naar Banjarmasin vliegt. Je wordt van het vliegveld opgehaald door je gids en chauffeur en in ca. 30 minuten naar je hotel in het centrum van de stad gereden. Je maakt een korte city tour. In de namiddag word je door je gids opgehaald voor een kanaaltocht per klotok. Je vaart door de smalle kanalen en onder lage bruggen waar je in de namiddag de bevolking ziet leven langs het water. Je vaart als het ware door de achtertuin van de bevolking. Overnachting in een hotel aan de rivier in de stad.

Dag 10: Naar Sulawesi (Makassar)

Vroeg in de ochtend (na het ontbijt) stap je in een klotok en vaar je de Martapurarivier af in de richting van Loh Baitan. De opkomende zon zorgt voor een sfeervolle omgeving. Je vaart eerst door de stad. Verder buiten de stad zijn de oevers wat minder bevolkt. Vrij plotseling bevind je je tussen vele drijvende kano's van waaruit vrouwen hun waar verkopen of omruilen. Deze kleurrijke drijvende markt drijft langzaam stroomafwaarts en heeft dus geen vaste plaats. Er komen telkens bootjes bij en er verdwijnen er ook weer in de verschillende zijkanalen. Je gids koopt heerlijke gebakjes en fruit voor je. In deze buurt stap je aan land. Je loopt eerst langs huizen en rijstvelden in een meer landelijke omgeving. Je steekt een houten loopbrug over en komt dan in een drukker bevolkt gebied langs de oever. Daar stap je opnieuw de boot in om even later weer af te stappen, op weg naar je lunchplek: een houten huis van lokale mensen in de stad. Gezeten op de grond krijg je een heerlijke maaltijd (inbegrepen). (Tijdens de Ramadan eet je in een lokaal restaurantje). Indien er tijd is, bezoek je ook de levendige markt van Martapura. Daarna transfer naar de luchthaven van Banjarmasin voor een korte binnenlandse vlucht naar Makassar (het voormalige Ujung Pandang) op Sulawesi. Verwelkoming in de luchthaven door de chauffeur. Transfer naar je hotel. Overnachting in een charmant hotel aan zee of een modern hotel.

Opgelet: de wandeling in Maros op dag 6 komt te vervallen als je deze optie kiest.

 


EXTRA: Naar de Bromovulkaan (1 extra nacht)

Dag 6: Naar de Bromo

Je kan nog een extra nacht doorbrengen aan de prachtige landschappen rond de Bromovulkaan. Vroege transfer naar de luchthaven voor een vlucht naar Surabaya (ontbijt wordt meegegeven). Korte binnenlandse vlucht Yogyakarta-Surabaya. Bij aankomst op de luchthaven van Surabaya staat een privéchauffeur op je te wachten voor de transfer (ongeveer 3 à 4 uur) naar een hotel bij de Bromovulkaan. Aankomst in de loop van de middag en intrek in een prachtig gelegen hotel in Cemoro Lawang. Rest van de dag vrij: je kan de omgeving al wandelend verkennen of de zon zien ondergaan. Je gaat best vroeg in bed want je staat op in het midden van de nacht! Overnachting in een hotel aan de kraterrand of een comfortabel hotel in de buurt van de Bromo.

Dag 7: Naar Makassar

Je kan ter plaatse een excursie boeken om naar de zonsopgang te kijken van de Bromovulkaan. (Je vertrekt dan rond 4u en komt terug aan in het hotel rond 8u30 voor het ontbijt). Je kan zelf ook te voet naar de Bromovulkaan.Daarna transfer naar de luchthaven van Surabaya. Vlucht naar Makassar.


EXTRA: 2 extra dagen trekking (1 extra nacht)

Je kan hier nog een 2-daagse (1 nacht) trekking bijboeken door de schitterende natuur van Torajaland met overnachting bij de plaatselijke bevolking in een traditioneel Toraja-Tongkonanhuis. Dat is 1 nacht extra, inclusief 2 maal picknicklunch en 1 avondmaal. Je bezoekt ook een koffieplantage en je wandelt door schitterend regenwoud. Je neemt enkel mee wat noodzakelijk is en je bepaalt zelf de zwaarte van de tocht. De bagage wordt opgeslagen in het hotel. Een hele leuke belevenis waarin de prachtige landschappen, het leven van alledag en het contact met de lokale bevolking centraal staan.


Dag 11: avontuurlijk raften of fietsen

Sulawesi (Toraja): fietsen

Vandaag kan je kiezen uit twee verschillende fietstochten van ca. 30 km. Bij de eerste optie loopt de tocht door het noorden van Torajaland, en rijd je eerst met de auto naar het Batutumongagebied, waar je fietstocht van start gaat. Het parcours loopt grotendeels naar beneden of langs vlakke wegen. Je passeert onderweg verschillend dorpjes en typische bezienswaardigheden, waaronder traditionele huizen, graven en de megalieten van Bori.
Daarnaast zal je ook vaak omringd zijn door de prachtige rijstvelden van Batutumonga. Je wordt onderweg gevolgd door een bezemwagen en krijgt een picknicklunch aangeboden op
een prachtige plek.

De tweede tocht loopt door het Zuidwesten. Deze brengt je naar een prachtig heuvelachtig gebied dat amper door toeristen bezocht wordt. Tijdens deze trip zal je wel regelmatig
omhoog moeten fietsen, maar de stijgingen zijn zeker niet te stijl of te lang. Deze tocht is weliswaar wel wat aangenamer als je wat fietsconditie hebt. Ook op deze fietstocht zal je kleine pittoreske dorpjes passeren en verschillende soorten graven op je weg tegenkomen. Je wordt hier ook naar het beginpunt gereden, een bezemwagen rijdt met je mee en vervoert ook jullie lunch.

Beide fietstochten zijn een uitstekende manier om Toraja zonder de auto op eigen tempo te verkennen.

Sulawesi (Toraja): rafting Maiting Rivier

Wie nog wat meer avontuur zoekt, kan vandaag gaan raften op de Maiting rivier. Je rijdt eerst naar het startpunt van de trip (anderhalf uur), en wandelt daarna drie kwartier over een wat steiler pad naar beneden naar de rivier. Je vaart (ongeveer 2 ½ uur) door een indrukwekkend landschap van steile rotsen, kleiner watervalletjes en verderop, als de wanden minder hoog worden, rijstvelden. Een picknicklunch onderweg is inbegrepen. Heel uniek zijn de soms tientallen zeilagamen (reptielen) die zich opwarmen op de grote rotsblokken in de rivieren, typisch voor deze streek. De mannetjes met grote kammen op hun rug zijn indrukwekkend. Daarna keer je terug naar Rantepao. In het begin vaar je langs steile wanden, later wordt het terrain vlakker en passer je de nodige rijstvelden. Vanaf het eindpunt is het nog zo’n 45 minuten rijden. De rafting trip is een join in trip, dit betekent dat er eventueel nog andere mensen kunnen meevaren.

Overnachting in een stijlvol comfortabel hotel. Mits supplement kan je hier ook 4 nachten verblijven in een luxehotel in Rantepao.

Dag 11 sluit dan aan op dag 10 van het originele programma.

Prijs op aanvraag.