Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Het grillig gevormde Sulawesi is een lappendeken van volkeren en ecosystemen. Geologen hebben aangetoond dat Sulawesi deels bij Oceanië en deels bij Azië hoort. Daardoor vind je hier bijvoorbeeld een unieke mengeling van diersoorten uit die twee continenten. Ook qua bevolking en culturen is Sulawesi heel divers.

De Toraja zijn ongetwijfeld de meest geheimzinnige en tot de verbeelding sprekende bewoners. Dit officieel protestantse volk, gevestigd in een afgelegen grillige bergstreek, heeft een heel eigen architectuur en een bijzondere eeuwenoude dodencultuur.
In het zuiden kom je in het land van de Buginezen, de beste scheepsbouwers en zeevaarders van Indonesië. Daar ligt ook Makassar, de gezellige hoofdstad van Sulawesi. De stranden bij Bira zijn nog volledig ongerept. In het midden van het voormalige koninkrijk van de Buginezen ligt Sengkang, aan het mooie Tempemeer.
Noord- en centraal Sulawesi waren tot nog toe vooral bekend om de duikersparadijzen bij Manado, maar ook het binnenland loont de moeite. In de streek van de (christelijke) Minahasa bij Manado geniet je ook van het prachtige vulkaanlandschap en een rijke gastronomie en doe je een jungletrekking op zoek naar Tarsiers, zwarte makaken en de koeskoes. De streek rond het Posomeer is van een oogverblindende schoonheid.
In het natuurpark Lore Lindu, tussen Palu en Poso, zijn er twee valleien met geheimzinnige Paaseiland-achtige stenen beelden of monolieten, waarvan de oorsprong nog onbekend is.

ZUID-SULAWESI

Land van de Buginezen

Het zuiden van Zuid-Sulawesi is het land van de Buginezen, een volk van scheepsbouwers en zeelui, sinds eeuwen tot de islam bekeerd. Met hun typische Phinisi boten veroverden ze de Indonesische zeeën.

Makassar

Makassar is de hoofdstad van Sulawesi. De stad werd oorspronkelijk door de Buginezen gesticht, maar is onder andere door een belangrijke immigratie van Chinezen en door de kolonisatie uitgegroeid tot een grote, moderne en kosmopolitische stad met getuigenissen van een rijk verleden, restaurants met 'wereldkeuken' en een mooie haven.

Malino

Malino is een dorp in de bergen, in het binnenland van Zuid-Sulawesi. Stadsbewoners komen hier genieten van de frisse lucht en de koelte. Je vindt hier ook de mooiste rijstvelden van Sulawesi en je kan hier schitterende wandelingen maken.

Bira

In het vissersstadje Bira worden de traditionele Buginese Phinisi-boten nog op traditionele wijze gebouwd. Het afgelegen stadje biedt ook ellenlange ongerepte witte stranden aan een turquoise zee.

Sengkang

In het midden van het voormalige koninkrijk van de Buginezen ligt Sengkang. Hier moet je bij zonsondergang een boottocht (met kleine longboat) maken op het mooie Tempemeer: Onvergetelijk! Sengkang is ook de ideale plaats om meer te weten te komen over de geschiedenis van de Buginezen.

Torajaland

Omringd door een eens ondoordringbaar gebergte, heeft Torajaland een unieke eeuwenoude cultuur weten te bewaren (ondanks de uiterlijke bekering van de Toraja tot het protestantisme). Het meest herkenbaar zijn de indrukwekkende Tongkonanhuizen met zadelvormige daken, versierd met buffelhorens.

Rantepao, de hoofdstad van Torajaland, is een klein stadje aan een klaterende rivier, waar het gezellig vertoeven is: enkele hotelletjes, een kerk, een markt, wat winkeltjes en restaurantjes en dat is het ongeveer. Het is de ideale uitvalsbasis om de geheime schatten van Toraja te ontdekken.

Het Torajavolk heeft zich aangepast aan de 21ste eeuw maar bewaart zijn geheel eigen dodencultuur. Begrafenisceremonies kunnen naargelang de status van de overledene dagen tot weken duren. Hierbij worden soms meer dan honderd varkens en buffels geslacht. Als toerist ben je meer dan welkom op deze cultureel zeer interessante gebeurtenissen. De doden worden bijgezet in griezelige rotsgraven vol offers en beenderen die worden bewaakt door mysterieuze Tau-Tau poppen.

Toraja nodigt echter niet alleen uit tot het ontdekken van de mysterieuze dodencultuur maar ook tot het maken van trektochten in de bergen, doorheen de oogverblindende rijstvelden en de piepkleine verscholen dorpjes.

De exotische markt van Makale, in het zuiden van Torajaland, is zeker het bezoeken waard. Alles wat Sulawesi te bieden heeft, is hier in alle geuren en kleuren aanwezig.

Centraal-Sulawesi

Het Posomeer/Bada- en Besoavallei

Het Posomeer, gelegen in Centraal-Sulawesi, is indrukwekkend mooi. Weinig mensen bezoeken dit interessante gebied. Je kan hier heerlijk relaxen bij Tentena, een dorpje aan het meer of bij de volstrekt unieke Saluopa-watervallen.

Nog minder gekend en zeer ontoeristisch zijn de prachtige valleien Bada en Besoa in het Lore Lindu nationaal park. In de Badavallei vind je heel grote beelden (tot 4.5 meter hoog!) die doen denken aan de Paaseilanden. De Besoavallei, gelegen in het Lore Lindu nationaal park, heeft kleinere beelden maar ook mooie bewerkte stenen vaten. Niemand weet waar de beelden of vaten vandaan komen. Ze zijn een paar duizend jaar oud.

Noord-Sulawesi

Minahasa

De Minahasa leven in het meest noordoostelijke deel van Sulawesi (bij Manado). Deze bevolkingsgroep heeft relatief (90%) het grootste aantal christenen in heel Indonesië. Voor ze tot het christendom waren bekeerd, begroeven ze hun belangrijke doden hurkend in mooie stenen sarcofagen (waruga's), die je nog kan bezoeken. Tomohon wordt gedomineerd door vulkanen en je vindt er tevens de meest bizarre markt van heel Sulawesi, misschien zelfs van heel Indonesië! In het nationaal park Tangkoko kan je het zeldzame spookdiertje, de Tarsier, spotten, alsook de Zwartkuifmakaak en de koeskoes.

Bunaken/Siladen

Je vakantie in stijl beëindigen doe je op de eilanden Siladen of Bunaken. Beide liggen in het Nationaal Marine Park Bunaken. Dit is 1 van de mooiste snorkel- en duikplaatsen van heel Indonesië en staat bij alle duikers bekend als één van de betere van de wereld!

← Naar het overzicht van de bestemmingen