Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
image Rondreis Indonesië

RONDREIS INDONESIË

Dwars door Sulawesi: een ongewone reis vol mysteries!
21 dagen/18 nachten

Deze reis zal je ongetwijfeld lang bijblijven. De hoofdstad Makassar is van oudsher een kosmopolitische handelsstad. Nu hoofdzakelijk islamitisch, biedt de stad ook overblijfselen van de koloniale tijd en de passage van handelaars uit heel Azië. In het zuiden van het eiland, met zijn prachtige ongerepte stranden, maak je kennis met de Buginezen, zeevaarders bij uitstek. Met hen vaar je het prachtige Tempemeer over. Maar eerst wandel en vaar je langs het grillige karstgebergte van Maros en bewonder je de allermooiste rijstterrassen van Sulawesi, in het slaperige Malino. In Toraja leer je een gastvrij (officieel christelijk) volk kennen met een heel specifieke bouwstijl en vooral een mysterieuze doden- of begravingscultuur. Rotsgraven, Tau-Tau poppen, de 'baby-boom', buffelslachtingen... zijn er enkele ingrediënten van. Je kan in Toraja ook prachtige bergtochten maken en de lokale gastronomie is het ontdekken waard. Daarna zet je je tocht verder via het betoverende Posomeer. Wie wil kan de mysterieuze beelden van de Bada-en Besoavallei in het natuurpark Lore Lindu gaan bewonderen. Een goed bewaard geheim, op een plaats waar bijna geen toerist komt. Je gaat verder naar Noord-Sulawesi, waar je in de jungle van Tangkoko de zeldzame Tarsier zal ontmoeten. Het avontuur eindigt met een hoogtepunt: de schitterende onderwaterwereld van het Bunaken Nationaal park, ideaal om deze prachtreis af te sluiten.

 

 

Dag 1: Vertrek

Vertrek vanuit België voor de intercontinentale vlucht naar Makassar (het voormalige Ujung Pandang) op Sulawesi.

Dag 2: Aankomst in Makassar

Aankomst in Makassar en verwelkoming in de luchthaven door je chauffeur. Deze zal in elk gebied dat je gaat verkennen vergezeld worden van een andere lokale gids, die zijn streek natuurlijk het best kent. Als je liever eenzelfde gids mee hebt elke dag, samen met de chauffeur, dan kan dat (mits supplement). Transfer naar je hotel in de stad. Rest van de dag vrij. Tip: laat je masseren, goed om de jetlag snel te verwerken. Of breng wat tijd door op de boulevard aan zee. Overnachting in een modern hotel of (mits supplement) in een charmant hotel aan zee.

Dag 3: Makassar

Na het ontbijt maak je een trekking in de buurt van Maros, in een deel van het Bantimurung-Bulusaraung Nationaal Park. Je wandelt langs een imposant karstgebergte met hoge kliffen dat een mooi contrast vormt met de rijstvelden. Je bezoekt er een grot met prehistorische tekeningen, bvb. van een hand of een vis, die tussen de 8.000 en 30.000 jaar oud kunnen zijn. Onderweg stop je ook om iets te drinken bij mensen thuis, waar je een hartelijke ontvangst wacht. Je maakt daarna een leuke kanotocht door dit unieke landschap. Dan keer je terug naar Makassar. Onderweg bezoek je de haven van Paotere, thuishaven van veel trotse Buginese Phinisi-schepen die hier nog met de hand worden geladen. Hier lunch je in een lekker visrestaurant (niet inbegrepen). Je maakt vandaag ook een korte stadstour met onder andere een bezoek aan het oude Hollandse Fort Rotterdam. Daarna keer je terug naar je hotel.

Overnachting in een modern hotel of (mits supplement) in een charmant hotel aan zee.

Dag 4: Van Makassar naar Malino

Na het ontbijt rij je naar het bergstadje Malino dat op meer dan 1000 m hoogte ligt (2 ½ uur rijden). De omgeving is ronduit schitterend: je ziet prachtige rijstvelden, watervallen en Buginese paalwoningen. Na aankomst maak je met een lokale gids een mooie wandeling van een paar uur. Je kan onderweg lunchen (niet inbegrepen) en een verfrissende duik nemen in de koele watervallen. Overnachting in een comfortabele villa tussen de rijstvelden

Dag 5: Bira

Na het ontbijt vertrek je naar Bira. Na ongeveer 5-6u (inclusief een aantal schitterende stops) bereik je dit authentieke vissersdorp met schitterende witte stranden. In Bira wonen de beste scheepsbouwers en zeevaarders van Indonesië. In Tanah Beru, net voor Bira, kan je zien hoe de mooie houten Phinisi-schepen worden gebouwd,... zonder nagels! Het zijn echte kunstwerken. Je kan lunchen onderweg (niet inbegrepen). Overnachting in een hotel aan het strand in Bira.

Dag 6: Bira

Na het ontbijt ga je een leuke tocht maken per boot naar een prachtig klein eilandje. Je kan hier snorkelen en wandelen. Lunch is inbegrepen. In de namiddag keer je terug naar Bira. Overnachting in een hotel aan het strand in Bira. Opmerking: je kan ook deze dag overslaan en meteen doorgaan naar Toraja. Contacteer ons voor meer informatie.

Dag 7: Sengkang

Na het ontbijt rij je (6-7 u rijden, incl. mooie stops langs een mooie route) door naar Sengkang, een klein plaatsje gelegen in het centrum van het voormalige Buginese Koninkrijk aan het Tempemeer. Je luncht onderweg (niet inbegrepen). In de namiddag ga je per gemotoriseerde 'longboat' het Tempe-meer op. Je ziet hoe de vissers met hun families op dit meer leven in hun drijvende dorpen. Dit is een heel gezellig en relaxt boottochtje, met als kers op de taart een onvergetelijke zonsondergang! Overnachting in een eenvoudig hotel in Sengkang.

Dag 8: Torajaland

Na het ontbijt vertrek je naar Torajaland. Het is 6-7 u rijden (incl stops). Je brengt eerst nog een bezoek aan de lokale huisnijverheid van Sengkang en omgeving: het weven van de Buginese zijde. De tocht gaat via Palopo waar je de oudste moskee van Sulawesi kan bezoeken (indien geopend). Nog voordat je Palopo bereikt, rij je langs het plaatsje Siwa. Hier krijg je een heerlijke lunch (inbegrepen) aangeboden bij een Buginese familie thuis, gezeten op matten op de grond.

De route van Palopo naar Toraja levert prachtige vergezichten op. In de namiddag kom je aan in Rantepao. Aankomst + overnachting in een stijlvol comfortabel hotel. Mits supplement kan je hier ook 4 nachten verblijven in een luxehotel in Rantepao.

Dag 9: Torajaland

Na het ontbijt ga je de ganse dag op ontdekking door het Torajaland. Alles gaat op eigen tempo. Je zal vandaag kennis maken met de volstrekt unieke dodencultuur van de Toraja en de vele bijzondere begraafplaatsen. In Lemo vinden de overledenen hun laatste rustplaats in een rotswand. Als getuige van hun aanwezigheid staat voor elk van hen een Tau-Tau pop vanop een balkon naar jou te staren, met de gelaatsuitdrukkingen en karaktertrekken van de overledene. Deze poppen herbergen de ziel en beschermen de graven. In Londa worden de kisten van de overledenen met koorden opgetrokken tegen de rotswand. Hier ook staren poppen je aan. Wie er niet voor terug schrikt om wat te 'griezelen' kan ook een nauwe grot bezoeken waar doodskoppen en botten als in een museum staan uitgestald samen met allerhande voorwerpen voor/van de aanwezige zielen.

Kete Kesu is een prachtig dorp, vooral bekend vanwege zijn prachtige Tongkonanhuizen maar ook om zijn kleurrijk houtsnijwerk. Ook hier hangen doodskisten aan een steile rotswand. Vele zijn echter gevallen, waardoor onder de berg overal botten en doodshoofden verspreid liggen. In Suaya zal je voor het eerst een andere betekenis leren kennen van het woord 'babyboom' en je zal die nooit meer vergeten. Hier in de buurt is ook een weeshuis. Als het open is, zullen de kinderen je er met plezier vergasten op een concert met hun zelfgemaakte muziekinstrumenten. Je luncht (inbegrepen) daarna bij een lokale familie en kan er de typische Torajaspecialiteiten uitproberen. Als je wil kan je ook mee helpen koken. Overnachting in een stijlvol comfortabel hotel. Mits supplement kan je hier ook 4 nachten verblijven in een luxehotel in Rantepao.

Opmerking! Wat die dag niet is bezocht, kan een andere dag. Als er een ceremonie (een must voor iedereen!) plaatsvindt, wordt een ander deel verschoven naar een ander tijdstip. Ook als er ergens een interessante markt is, kan het zijn dat je de bezienswaardigheden op andere tijdstippen bekijkt. Spreek dit af met je gids ter plaatse.

Dag 10: Trekking door Torajaland

Vandaag doe je een trekking door de schitterende natuur van Torajaland met overnachting bij de plaatselijke bevolking in een traditioneel Tongkonanhuis. Je neemt enkel mee wat noodzakelijk is en je bepaalt zelf de zwaarte van de tocht. De bagage wordt opgeslagen in het hotel. Een hele leuke belevenis waarin de prachtige landschappen, het leven van alledag en het contact met de lokale bevolking centraal staan. Alle maaltijden zijn inbegrepen. Overnachting bij de lokale bevolking. Opmerking: deze dag kan eventueel ook weggelaten worden.

Dag 11: Torajaland

Nog een hele dag op ontdekking door Torajaland! Vandaag breng je een bezoek aan Batutumonga, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over Rantepao en de vallei. Dit is een ideale omgeving (indien gewenst) voor het maken van een stevige wandeling langs de akkers en de woonplaatsen van de Toraja, zodat je hun dagelijks leven beter leert kennen. Een wandeling kan zo lang of kort gemaakt worden als je maar wil. Indien dat makkelijker is, kan je kiezen voor een afdaling. Je komt door de dorpjes waar je kan zien hoe de kinderen spelen met hun takrow (bal van bamboe). Jouw kinderen (indien aanwezig) mogen meespelen als ze willen. Lunch in een lokaal restaurant (ter plaatse te betalen). Wie weet kan je deze dag een (begrafenis)ceremonie bijwonen. Iedereen is hier welkom, maar je moet wel tegen wat bloed kunnen! Er worden varkens en buffels geslacht en geofferd, er zijn processies en gezangen, iedereen is prachtig uitgedost. Alles staat in het teken van het hiernamaals. Een overweldigende ervaring! Misschien wordt de wekelijkse grote veemarkt gehouden. Dat is ook zeker de moeite waard. Als je dit liever doet dan wandelen, spreek iets af met je gids.

Overnachting in een stijlvol comfortabel hotel. Mits supplement kan je hier ook 4 nachten verblijven in een luxehotel in Rantepao.

Dag 12: Naar het mooie Posomeer (Pendolo)

Vandaag wordt het een lange rijdag. Je vertrekt al vroeg en rijdt langs mooie landschappen naar Pendolo. Onderweg maak je een aantal stops en kan je ook lunchen (niet inbegrepen). Aankomst in Pendolo en overnachting in een eenvoudig hotel in Pendolo.

Dag 13: Van Pendolo naar het mooie Posomeer

Na het ontbijt vaar je met een boot het prachtige Posomeer over. Geniet van een relaxte tocht van een halve dag op het mooie meer. Onderweg bezoek je enkele lokale dorpjes. Je luncht (inbegrepen) bij de gids thuis. Je proeft de specialiteit van het huis: paling! De rest van de dag kan je genieten van je mooie verblijf met zicht op het meer. Neem zeker een duik in het kristalheldere water! Je avondmaal is inbegrepen. Overnachting in een zeer leuk gastenverblijf in Tentena.

Dag 14: Het mooie Posomeer

Je bezoekt vandaag een mooie waterval. Een lunch is inbegrepen. Indien gewenst kan je in de namiddag luieren aan het schitterende meer, of nog wat rondlopen in Tentena zelf. Overnachting in een zeer leuk gastenverblijf in Tentena.

Beleef zeer unieke, avontuurlijke dagen in de mysterieuze Bada vallei (2 extra nachten) of de Besoa vallei (3 extra nachten). Voor meer info: kijk in de rechterkolom of klik op 'extra'.

Dag 15: Naar Noord-Sulawesi, het gebied van de Minahasa: Tomohon

Vandaag vlieg je (via Makassar) naar Manado, waar je ontdekking van Minahasa begint. Dit noordelijk deel van Sulawesi is hoofdzakelijk bevolkt door christenen, wat echter niet wil zeggen dat oude tradities niet meer in ere worden gehouden. Van Manado rij je via een gigantisch Christusbeeld naar Tomohon, mooi gelegen aan de voet van enkele van de vele vulkanen in Minahasa. Overnachting in een hotel in Tomohon.

Blijf een extra dag/nacht in Tomohon en doe een trekking langs één van de vulkanen, een wandeling, of een fietstocht in Tomohon.

Contacteer ons voor meer info.

Dag 16: Op zoek naar de Tarsier (spookdiertje) in het Tangkoko Nationaal park

Vandaag ga je van Tomohon naar Tangkoko. Maar eerst breng je een bezoekje aan de bijzondere markt van Tomohon. Niet voor zwakke magen! Van de Minahasa is geweten dat ze 'alles eten wat ooit bewogen heeft'. Op de toonbank bijgevolg: gegrilde ratten, slangen, honden,... Gelukkig biedt de markt ook groenten en fruit in overvloed... Onderweg bezoek je ook een prachtig kerkhof met mooie oude Waruga-sarcofagen en maak je ook nog een korte wandeling naar de top van de Mahawuvulkaan (je kan bijna tot aan de top rijden, enkel het laatste stukje moet je wandelen). Een lokale lunch onderweg is inbegrepen. Bij aankomst aan het reservaat ga je meteen op zoek naar de zeldzame Tarsier (Tarsius). Je maakt met een gids een wandeling door het dichte, zompige regenwoud. Avondmaal is inbegrepen. Je overnacht in een eenvoudig verblijf in Tangkoko.

Dag 17: Naar Bunaken of Siladen

Het Nationaal Park Bunaken staat bekend als één van de beste plekken in Indonesië om te snorkelen en te duiken. Vooraleer daar naartoe te reizen ga je deze ochtend (zeer vroeg) nog een 2de keer de jungle in, deze keer op zoek naar de zeldzame koeskoes en de endemische Zwartkuifmakaak (black Macaque). Je zal ook neushoornvogels zien. Nadien ga je naar de haven van Manado. Daar neem je de boot naar je volgende verblijf. De volgende dagen kan je heerlijk luieren, snorkelen of duiken (deze 2 laatste te betalen ter plaatse) (van)op een tropisch eiland. De onderwaterwereld van het Bunaken Nationaal park is buitengewoon! Avondmaaltijd is inbegrepen. Overnachting in een duikhotel in Bunaken of in een boutiquehotel in Bunaken. Wie van luxe en een heel mooi strand houdt, kan ook verblijven in een luxehotel in Siladen.

Dag 18: Vrije dag in Bunaken of Siladen

Geniet van het strandleven of de prachtige onderwaterwereld! Alle maaltijden zijn inbegrepen. Overnachting in een duikhotel in Bunaken of in een boutiquehotel in Bunaken. Wie van luxe en een zeer mooi strand houdt, kan ook verblijven in een luxehotel in Siladen.

Dag 19: Vrije dag in Bunaken of Siladen

Nog een vrije dag om heerlijk te luieren. Alle maaltijden zijn inbegrepen. Overnachting in een duikhotel in Bunaken of in een boutiquehotel in Bunaken. Wie van luxe en een zeer mooi strand houdt, kan ook verblijven in een luxehotel in Siladen.

Dag 20: Vertrek uit Manado

Transfer (per boot en auto) naar de luchthaven voor de intercontinentale vlucht.

Dag 21: Aankomst thuis

Aankomst/einde van de reis.

 

 

[Prijzen geldig tot 31/12/2024]

Prijzen per persoon [excl. vlucht]

 • Vanaf € p.p. met 2 personen
 • Vanaf € p.p. met 4 personen
 • Vanaf € p.p. met 6 personen
 • Prijzen per gezin of andere combinaties: op aanvraag

Opgelet! Er zijn toeslagen tijdens de schoolvakanties en feestdagen.

Inbegrepen

 • Alle transfers ter plaatse, in wagen met privéchauffeur en waar nodig met gids.
 • Alle overnachtingen in eenvoudige tot zeer comfortabele hotels incl. ontbijt.
 • Enkele andere maaltijden zoals aangegeven in het programma.
 • Alle excursies vermeld als 'inbegrepen' in het programma.
 • Binnenlandse vlucht van Palu/Poso naar Manado via Makassar (goedkoopste prijs, deze prijs kan stijgen!).

Niet inbegrepen

 • Intercontinentale vlucht op Makassar, terug vanuit Manado. Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper!
 • Middag- en avondmaal, behalve waar 'inbegrepen' vermeld staat in het programma. Maaltijden kosten slechts enkele euro's incl. drank.
 • Persoonlijke uitgaven, dranken.
 • Fooien.
 • Meerprijs indien je andere hotels kiest dan standaard in het programma opgenomen [zie beschrijving hotels].
 • Eventuele visumkost (zie 'Indonesië praktisch' bovenaan).
 • Permits en eventuele camerafees voor de Nationale Parken: Maros, Bunaken, Tangkoko en eventueel Lore Lindu (Bada en Besoavalleien). Deze zijn immers aan schommelingen onderhevig (geen hoge bedragen).

De Besoa Vallei (3 extra dagen/nachten)

Prijzen per persoon

Prijzen binnenkort online, je kan reeds een aanvraag doen.

 • Vanaf € p.p. met 2 personen
 • Vanaf € p.p. met 4 personen
 • Vanaf € p.p. met 6 personen
 • Prijzen per gezin of andere combinaties: op aanvraag

De Bada Vallei (2 extra dagen/nachten)

Prijzen per persoon

Prijzen binnenkort online, je kan reeds een aanvraag doen.

 • Vanaf € p.p. met 2 personen
 • Vanaf € p.p. met 4 personen
 • Vanaf € p.p. met 6 personen
 • Prijzen per gezin of andere combinaties: op aanvraag

Praktische info:

 • Internationale reispas verplicht, nog 6 maanden geldig bij aankomst in Indonesië.
 • Geen inentingen verplicht. Contacteer je huisarts voor info over inentingen.

Opmerking!

 • Sommige hotels vragen een toeslag tijdens de Kerst- en Nieuwjaarsperiode, op lokale feestdagen en in juli- augustus. Dit werd niet verrekend in deze prijzen!
 • Prijzen van binnenlandse vluchten zijn berekend op de goedkoopste boekingsklasse. De prijs kan dus stijgen bij effectieve boeking.
 • Prijzen kunnen uitzonderlijk stijgen/dalen indien de dollarkoers erg verandert.
 • Prijzen kunnen uitzonderlijk stijgen indien prijzen van de binnenlandse vluchten en het vervoer ter plaatse door brandstoftoeslagen omhoog gaan.
 • Regenseizoen: normaal gezien kunnen alle activiteiten doorgaan tijdens het regenseizoen. Je moet tijdens deze periode wel een beetje flexibeler zijn dan anders.
 • Ramadan: tijdens de ramadanperiode en zeker op het Suikerfeest kan het voorkomen dat sommige zaken gesloten zijn waardoor het programma lichtjes kan wijzigen. Wij houden je hiervan op de hoogte als je net in deze periode een reis boekt. Tijden deze periode kan het zijn dat sommige hotels een toeslag vragen! Deze is nog niet verrekend in de prijs! Sommige zaken kunnen ook gesloten zijn. Op Bali is het effect van de Ramadan wel veel beperkter dan op Java.

Dag 12: avontuurlijk raften of fietsen

Sulawesi (Toraja): fietsen

Vandaag kan je kiezen uit twee verschillende fietstochten van ca. 30 km. Bij de eerste optie loopt de tocht door het noorden van Torajaland, en rijd je eerst met de auto naar het Batutumongagebied, waar je fietstocht van start gaat. Het parcours loopt grotendeels naar beneden of langs vlakke wegen. Je passeert onderweg verschillend dorpjes en typische bezienswaardigheden, waaronder traditionele huizen, graven en de megalieten van Bori.
Daarnaast zal je ook vaak omringd zijn door de prachtige rijstvelden van Batutumonga. Je wordt onderweg gevolgd door een bezemwagen en krijgt een picknicklunch aangeboden op
een prachtige plek.

De tweede tocht loopt door het Zuidwesten. Deze brengt je naar een prachtig heuvelachtig gebied dat amper door toeristen bezocht wordt. Tijdens deze trip zal je wel regelmatig
omhoog moeten fietsen, maar de stijgingen zijn zeker niet te stijl of te lang. Deze tocht is weliswaar wel wat aangenamer als je wat fietsconditie hebt. Ook op deze fietstocht zal je kleine pittoreske dorpjes passeren en verschillende soorten graven op je weg tegenkomen. Je wordt hier ook naar het beginpunt gereden, een bezemwagen rijdt met je mee en vervoert ook jullie lunch.

Beide fietstochten zijn een uitstekende manier om Toraja zonder de auto op eigen tempo te verkennen.

Sulawesi (Toraja): rafting Maiting Rivier

Wie nog wat meer avontuur zoekt, kan vandaag gaan raften op de Maiting rivier. Je rijdt eerst naar het startpunt van de trip (anderhalf uur), en wandelt daarna drie kwartier over een wat steiler pad naar beneden naar de rivier. Je vaart (ongeveer 2 ½ uur) door een indrukwekkend landschap van steile rotsen, kleiner watervalletjes en verderop, als de wanden minder hoog worden, rijstvelden. Een picknicklunch onderweg is inbegrepen. Heel uniek zijn de soms tientallen zeilagamen (reptielen) die zich opwarmen op de grote rotsblokken in de rivieren, typisch voor deze streek. De mannetjes met grote kammen op hun rug zijn indrukwekkend. Daarna keer je terug naar Rantepao. In het begin vaar je langs steile wanden, later wordt het terrain vlakker en passer je de nodige rijstvelden. Vanaf het eindpunt is het nog zo’n 45 minuten rijden. De rafting trip is een join in trip, dit betekent dat er eventueel nog andere mensen kunnen meevaren.

Overnachting in een stijlvol comfortabel hotel. Mits supplement kan je hier ook 4 nachten verblijven in een luxehotel in Rantepao.

Dag 12 sluit dan aan op dag 11 van het originele programma.

Prijs op aanvraag.


De Besoa Vallei (3 extra dagen/nachten)

Dag 15: Naar de Besoavallei (Doda)

Vandaag rij je van Tentena naar de Besoavallei, die deel uitmaakt van het Lore Lindu natuurpark. Hier komen bijna geen toeristen. Het is een lange, bij momenten lastige rit (van 8 à 9 uur), langs zeer slechte wegen, maar de landschappen zijn schitterend. Je komt ook langs de mooie Nappuvallei. Je luncht onderweg (inbegrepen). Als er tijd over is vandaag, kan je de eerste mysterieuze megalieten uit het bronzen tijdperk (niemand weet tot nu toe vanwaar deze beelden komen!) in de buurt reeds bezoeken. Zoniet doe je dit morgen. Je avondmaal is inbegrepen. Overnachting in je eenvoudige guesthouse in Doda.

Dag 16: Op zoek naar de mysterieuze beelden en vaten van de Besoavallei

Vandaag ga je heel de dag (deels te voet en deels met de wagen) de eeuwenoude stenen megalieten bezoeken van de Besoavallei. Hoogtepunten zijn de op een steile berghelling en met de jungle versmolten megalieten, de verzameling gigantische bewerkte kruiken-met-deksel (of zijn het begraafplaatsen?) op een weidse vlakte en het beeld van Tadulako, de oorlogsleider, dat schitterend troont boven de omgeving. Je zal zelfs beelden zien in de voortuin van de mensen. Ook zij weten niet waar die vandaan komen of waarvoor ze dienden! Lunch en avondmaal zijn inbegrepen. Overnachting in je eenvoudige guesthouse in Doda.

Dag 17: Van Doda naar Palu

Vandaag verlaat je de Besoavallei en rijd je naar Palu. Je kan lunchen onderweg (niet inbegrepen). Je overnacht hier in een comfortabel hotel in Palu.

Dag 18: Vlucht van Palu naar Manado


De Bada Vallei (2 extra dagen/nachten)

Dag 15: Naar de Bada Vallei

Vandaag rij je van Tentena met een jeep naar de Badavallei. Hier komen bijna geen toeristen. Het is een lastige rit (van 4 à 5 uur), langs zeer slechte wegen, maar je zal hier zeker beloond voor worden! De beelden die je hier ziet, zijn megalieten uit het bronzen tijdperk. Niemand weet waar ze vandaan komen. Tot nu toe is het een groot mysterie. Je luncht onderweg (inbegrepen). Vandaag kan je deze mysterieuze beelden al voor een stuk bezoeken. Je avondmaal is inbegrepen. Overnachting in je eenvoudige guesthouse in Bada.

Dag 16: Op zoek naar de mysterieuze reuzen van de Badavallei

Vandaag sta je heel vroeg op om (deels te voet en deels met de wagen) de beelden van deze vallei te bezoeken: het grootste beeld (Palindo) is maar liefst 4.5 m hoog! Een lunchpakket is inbegrepen. Daarna keer je terug naar je heerlijke verblijf in Tentena. Avondmaal is inbegrepen. Overnachting in een zeer leuk gastenverblijf in Tentena.

Dag 17: Vlucht van Poso naar Manado