Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
image Rondreis Indonesië

RONDREIS INDONESIË

Bali en Zuid-Sulawesi: schitterende natuur en een ongewone 'dodencultuur'
19 dagen/16 nachten

Sulawesi is een lappendeken van culturen en religies. De hoofdstad Makassar is van oudsher een kosmopolitische handelsstad. Nu hoofdzakelijk islamitisch, biedt de stad ook overblijfselen van de koloniale tijd en de passage van handelaars uit heel Azië. In het zuiden van het eiland, met zijn prachtige ongerepte stranden, maak je kennis met de Buginezen, zeevaarders bij uitstek. Met hen vaar je het prachtige Tempemeer over. In Toraja leer je een gastvrij (officieel christelijk) volk kennen met een heel specifieke bouwstijl en vooral een mysterieuze doden- of begravingscultuur. Rotsgraven, Tau-Tau poppen, de 'baby-boom', buffelslachtingen... zijn er enkele ingrediënten van. Je kan in Toraja ook prachtige bergtochten maken en de lokale gastronomie is het ontdekken waard.
Het paradijselijke hindoe-eiland Bali laat niemand onberoerd. In het groene Ubud, gelegen tussen de rijstvelden, kan je genieten van de Balinese kunsten, de kleurrijke dansen of ceremonies, de lokale gastronomie en een verfijnde wellness-cultuur. Ubud is ook een uitvalsbasis voor de verkenning van het prachtige eiland met zijn tempels, rijstterrassen, vulkanen, meren... Je kan je reis eindigen aan een van de diverse exotische stranden.

Deze reis kan gemakkelijk gecombineerd worden met Java en West-Papua (contacteer ons voor meer info).

 

Dag 1: Vertrek

Vertrek vanuit België voor de intercontinentale vlucht naar Denpasar.

Dag 2: Aankomst in Bali

Aankomst in Denpasar, transfer naar een luxehotel in Tuban. Rest van de dag vrij. Tip: laat je masseren, goed om de jetlag snel te verwerken. Of breng een paar uurtjes door op het strand.

Overnachting in een hotel in Jimbaran.

Dag 3: Naar Sulawesi (Makassar)

Na het ontbijt: transfer naar de luchthaven van Denpasar. Korte binnenlandse vlucht naar Makassar (of Ujung Pandang) op Sulawesi. Verwelkoming in de luchthaven door de chauffeur. Deze zal in elk gebied dat je gaat verkennen, vergezeld worden van een andere lokale gids, die zijn streek natuurlijk het best kent. Daarna ga je een trekking maken in de buurt van Maros, in een deel van het Bantimurung-Bulusaraung Nationaal Park. Je wandelt langs een imposant karstgebergte met hoge kliffen dat een mooi contrast vormt met de rijstvelden. Je bezoekt er een grot met prehistorische tekeningen, bvb. van een hand of een vis, die tussen de 8.000 en 30.000 jaar oud kunnen zijn.

Onderweg stop je ook om iets te drinken bij mensen thuis, waar je een hartelijke ontvangst wacht. Je maakt daarna een leuke kanotocht door dit unieke landschap. Dan keer je terug naar Makassar. Onderweg bezoek je de haven van Paotere, thuishaven van veel trotse Buginese Phinisi-schepen die hier nog met de hand worden geladen. Hier lunch je in een lekker visrestaurant (niet inbegrepen). Je maakt vandaag ook een korte stadstour met onder andere een bezoek aan het oude Hollandse Fort Rotterdam. Daarna trek je in in je hotel.

Overnachting in een charmant hotel aan zee of een modern hotel.

Je kan een extra dag in Makassar inlassen (1 extra nacht). Voor meer info: kijk in de rechterkolom of klik op extra.

Dag 4: Van Makassar naar Malino

Na het ontbijt rij je naar het bergstadje Malino dat op meer dan 1000 m hoogte ligt (2 ½ uur rijden). De omgeving is ronduit schitterend: prachtige rijstvelden, watervallen en Buginese paalwoningen. Na aankomst maak je met een lokale gids een mooie wandeling van een paar uur. Je kan onderweg lunchen (niet inbegrepen) en een verfrissende duik nemen bij de koele watervallen.

Overnachting in een comfortabele villa tussen de rijstvelden.

Dag 5: Bira

Na het ontbijt vertrek je naar Bira. Na ongeveer 5 à 6 uur (inclusief een aantal schitterende stops) bereik je dit authentieke vissersdorp met schitterende witte stranden. In Bira wonen de beste scheepsbouwers en zeevaarders van Indonesië. In Tanah Beru, net voor Bira, kan je zien hoe de mooie houten Phinisi-schepen worden gebouwd... zonder nagels! Het zijn echte kunstwerken. Je kan lunchen onderweg (niet inbegrepen). Overnachting in Tanjung Bira in een hotel aan het strand in Bira.

Dag 6: Bira

Na het ontbijt ga je een leuke tocht maken per boot naar een prachtig klein eilandje. Je kan hier snorkelen en wandelen. Lunch is inbegrepen. In de namiddag keer je terug naar Bira.

Overnachting in Tanjung Bira in een hotel aan het strand in Bira.

Opmerking: je kan ook deze dag overslaan en meteen doorgaan naar Toraja. Contacteer ons voor meer informatie.

Dag 7: Sengkang

Na het ontbijt rij je (6-7 u rijden, incl. mooie stops langs een mooie route) door naar Sengkang, een klein plaatsje gelegen in het centrum van het voormalige Buginese Koninkrijk aan het Tempemeer. Je luncht onderweg (niet inbegrepen). In de namiddag ga je per gemotoriseerde 'longboat' het Tempe-meer op. Je ziet hoe de vissers met hun families op dit meer leven in hun drijvende dorpen. Dit is een heel gezellig en relaxt boottochtje, met als kers op de taart een onvergetelijke zonsondergang!

Overnachting in een eenvoudig hotel in Sengkang.

Dag 8: Torajaland

Na het ontbijt vertrek je naar Torajaland. Het is 6 à 7 uur rijden (incl. stops). Je brengt eerst nog een bezoek aan de lokale huisnijverheid van Sengkang en omgeving: het weven van de Buginese zijde. De tocht gaat via Palopo waar je de oudste moskee van Sulawesi kan bezoeken (indien geopend). Nog voor je Palopo bereikt, rij je langs het plaatsje Siwa. Hier krijg je een heerlijke lunch (inbegrepen) aangeboden bij een Buginese familie thuis, gezeten op matten op de grond. De route van Palopo naar Toraja levert prachtige vergezichten op. In de namiddag kom je aan in Rantepao. Rest van de dag vrij.

Overnachting in een stijlvol comfortabel hotel. Mits supplement kan je hier ook 4 nachten verblijven in een luxehotel in Rantepao.

Dag 9: Torajaland

Na het ontbijt ga je de ganse dag op ontdekking door Torajaland. Alles gaat op eigen tempo. Je zal vandaag kennismaken met de volstrekt unieke dodencultuur van de Toraja en de vele bijzondere begraafplaatsen. In Lemo vinden de overledenen hun laatste rustplaats in een rotswand. Als getuige van hun aanwezigheid staat voor elk van hen een Tau-Tau pop vanop een balkon naar jou te staren, met de gelaatsuitdrukkingen en karaktertrekken van de overledene. Deze poppen herbergen de ziel en beschermen de graven. In Londa worden de kisten van de overledenen met koorden opgetrokken tegen de rotswand. Hier ook staren poppen je aan. Wie er niet voor terug schrikt om wat te 'griezelen' kan ook een nauwe grot bezoeken waar doodskoppen en botten als in een museum staan uitgestald samen met allerhande voorwerpen voor/van de aanwezige zielen. Kete Kesu is een prachtig dorp, vooral bekend vanwege zijn prachtige Tongkonanhuizen maar ook om zijn kleurrijk houtsnijwerk. Ook hier hangen doodskisten aan een steile rotswand. Vele zijn echter gevallen, waardoor onder de berg overal botten en doodshoofden verspreid liggen. In Suaya zal je voor het eerst een andere betekenis leren kennen van het woord 'babyboom' en je zal die nooit meer vergeten. Hier in de buurt is ook een weeshuis. Als het open is, zullen de kinderen je er met plezier vergasten op een concert met hun zelfgemaakte muziekinstrumenten. Je luncht (inbegrepen) daarna bij een lokale familie en kan er de typische Torajaspecialiteiten uitproberen. Als je wil, kan je ook mee helpen koken.

Overnachting in een stijlvol comfortabel hotel. Mits supplement kan je hier ook 4 nachten verblijven in een luxehotel in Rantepao.

Opmerking! Wat die dag niet is bezocht, kan een andere dag. Als er een ceremonie (een must voor iedereen!) plaatsvindt, wordt een ander deel verschoven naar een ander tijdstip. Ook als er ergens een interessante markt is, kan het zijn dat je de bezienswaardigheden op andere tijdstippen bekijkt. Spreek dit af met je gids ter plaatse.

Dag 10: Torajaland

Nog een hele dag op ontdekking door het Torajaland! Vandaag breng je een bezoek aan Batutumonga, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over Rantepao en de vallei. Dit is een ideale omgeving voor het maken van een stevige wandeling langs de akkers en de woonplaatsen van de Toraja, zodat je hun dagelijkse leven beter leert kennen. Een wandeling kan zo lang of kort gemaakt worden als je maar wil. Indien dat makkelijker is, kan je kiezen voor een afdaling. Je komt door de dorpjes waar je kan zien hoe de kinderen spelen met hun takrow (bal van bamboe). Jouw kinderen (indien aanwezig) mogen meespelen als ze willen. Lunch in een lokaal restaurant (ter plaatse te betalen). Wie weet kan je deze dag een (begrafenis)ceremonie bezoeken. Iedereen is hier welkom, maar je moet wel tegen wat bloed kunnen! Er worden varkens en buffels geslacht en geofferd, er zijn processies en gezangen, iedereen is prachtig uitgedost. Alles staat in het teken van het hiernamaals. Een overweldigende ervaring! Misschien wordt de wekelijkse grote veemarkt gehouden. Dat is ook zeker de moeite waard. Als je dit liever doet dan wandelen, spreek iets af met je gids.

Overnachting in een stijlvol comfortabel hotel. Mits supplement kan je hier ook 4 nachten verblijven in een luxehotel in Rantepao.

Indien gewenst (met supplement ) kan je vandaag ook een vlucht nemen naar Makassar. Je rijdt dan eerst 2 uur naar Palopo en vliegt dan naar Makassar. Je moet wel lang wachten tussen de 2 vluchten.

Maak een 2-daagse trekking en logeer één nacht bij de plaatselijke bevolking (1 extra nacht)! Voor meer info: kijk in de rechterkolom of klik op extra.

Indien gewenst kan je fiesten of raften in Torajaland (1 extra nacht)! Voor meer info: kijk in de rechterkolom of klik op extra.

Opmerking: Je kan ook 1 extra nacht in je hotel in Rantepao bijboeken, inclusief gids en chauffeur. Dan is het tempo rustiger. Contacteer ons voor meer informatie.

Dag 11: Naar Bali (Ubud)

Na het ontbijt keer je terug naar Makassar. Daar neem je de namiddagvlucht naar Denpasar. De rit van Toraja naar de luchthaven duurt 7 à 8 uur. Je doet diverse stops, onder andere aan de zgn. 'Erotische Berg' (prachtig uitzicht over het berglandschap) en bij Pare Pare aan zee om te lunchen in een typisch lokaal restaurant (ter plaatse te betalen). Binnenlandse vlucht naar Denpasar (Bali). Avond: transfer naar het hotel in Ubud.

Overnachting in een comfortabel hotel. Mits supplement hebben we 3 alternatieven: een traditioneel familiehotel, een modern hotel nabij het centrum of een schitterend luxehotel.

Dag 12: Het actieve Bali

Vandaag kan je kiezen uit verschillende sportieve activiteiten:

 • Raften (incl lunch) (inbegrepen).

Mits supplement kan je ook een andere activiteit kiezen:

 • Fietstocht langs de mooie rijstvelden van Oost-Bali en lunch bij een Balinese familie.
 • Stevige fietstocht langs de rijstvelden van Jatiluwih. (incl lunch)
 • Beklim de Baturvulkaan bij zonsopgang
 • Wandeling langs de mooie rijstvelden van Oost-Bali en lunch bij een Balinese familie.

Overnachting in een comfortabel hotel. Mits supplement hebben we 3 alternatieven: een traditioneel familiehotel, een modern hotel nabij het centrum of een schitterend luxehotel.

Dag 13: De vele gezichten van Bali

Vandaag kan je kiezen uit verschillende typisch Balinese activiteiten:

 1. Kruidenwandeling (inbegrepen en steeds in klein groepje): je gaat samen met een gespecialiseerde gids op pad en leert veel bij over Balinese planten en kruiden, aansluitend krijg je een Balinese massage met kruiden. Indien gewenst kan je nadien (mits supplement) ook nog deelnemen aan een Jamu workshop: je leert biologische medicijnen maken tegen kwaaltjes.

  Mits supplement kan je ook een andere activiteit kiezen:

 2. Ontdek het spirituele Bali en doe zoals Elizabeth Gilbert (schrijfster van 'Eat Pray Love'): nadat je bij hem een ontspannende Yogales hebt gekregen, bezoek je een traditionele Balinese healer: heel bijzonder!
 3. Authentiek Balinees koken bij een familie in Oost-Bali
 4. Naar het mystieke Oost-Bali, bezoek verborgen tempels en maak kennis met de Balinese spirituele tradities en offerrituelen (incl lunch).
 5. Een dag bij een schilder in Ubud: maak kennis met de beste schilders en probeer zelf ook een eigen werk te maken (incl lunch).

Overnachting in een comfortabel hotel. Mits supplement hebben we 3 alternatieven: een traditioneel familiehotel, een modern hotel nabij het centrum of een schitterend luxehotel.

Dag 14: Vrije dag in Ubud

Je kan vandaag genieten van een massage, gaan shoppen, naar een museum gaan,... We geven tips mee in je draaiboek.

Je kan ’s avonds ook eens een Balinese dansvoorstelling bijwonen. Je hotel kan je helpen hiermee.

Overnachting in een comfortabel hotel. Mits supplement hebben we 3 alternatieven: een traditioneel familiehotel, een modern hotel nabij het centrum of een schitterend luxehotel.

Ontdek het ONGEREPTE OOST-BALI en verblijf ver weg van het massatoerisme (1 extra nacht). Voor meer info: kijk in de rechterkolom of klik op extra.

Dag 15-16-17: Zuid-Bali

In de loop van de voormiddag: transfer naar Zuid-Bali. Daar ben je 3 dagen/3 nachten vrij. Onderweg bezoek je nog enkele traditionele lokale kunstenaars en ambachten, zoals een maskermaker.

Je kan verschillende excursies boeken ter plaatse.

Overnachting: je logeert de komende drie nachten in een hotel in Sanur

Indien je voor de laatste 3 nachten in een ander hotel wenst te overnachten, kan je hieronder een keuze maken (mits supplement).

Indien je graag in Lombok overnacht dan hebben we volgende mogelijkheden (mits supplement)

Voor de liefhebbers van duiken/snorkelen: overnachting in een hotel in Gili Asahan of - mits supplement - in een charmant hotel of een comfortabel hotel in Gili Trawangan, ofwel een fijn hotel in Gili Air. In Senggigi hebben we volgende mogelijkheden (mits supplement): overnachting in een luxueus hotel of voor de liefhebbers van koloniale grandeur in een kunstzinnig luxehotel. In Zuid-Lombok kan je overnachten in een afgelegen verblijf aan een wit strand.

Dag 18: Vertrek uit Bali

Transfer naar de luchthaven voor de intercontinentale vlucht.

Dag 19: Aankomst thuis

Aankomst/einde van de reis.

Indien gewenst, kan je je reis ook afsluiten in Sekotong (Lombok) of in het Bunaken Nationaal (zee)park in Noord-Sulawesi. Ideale plaatsen voor duikers en snorkelaars: de onderwaterwerelden hier behoren tot de mooiste ter wereld.

Contacteer ons voor meer info.

 

 

[Prijzen geldig tot 31/12/2024]

Prijzen per persoon [excl. vlucht]

 • Vanaf € 2.300 p.p. met 2 personen
 • Vanaf € 1.940 p.p. met 4 personen
 • Vanaf € 1.825 p.p. met 6 personen
 • Prijzen per gezin of andere combinaties: op aanvraag

Opgelet! Er zijn toeslagen tijdens de schoolvakanties en feestdagen.

Inbegrepen

 • 2 binnenlandse vluchten (goedkoopste prijs, deze prijs kan stijgen!).
 • Alle transfers ter plaatse, in wagen met privéchauffeur en waar nodig met lokale gids.
 • Alle overnachtingen in comfortabele tot zeer comfortabele hotels incl. ontbijt.
 • Andere maaltijden wanneer aangegeven als inbegrepen in het programma.
 • Alle excursies vermeld als inbegrepen in het programma.

Niet inbegrepen

 • Intercontinentale vlucht op Denpasar (Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper!)
 • Middag- en avondmaal, behalve waar als inbegrepen vermeld in het programma. Maaltijden kosten slechts enkele euro's incl. drank.
 • Persoonlijke uitgaven, dranken.
 • Fooien
 • Meerprijs indien je andere hotels kiest dan standaard in het programma opgenomen [zie beschrijving hotels].
 • Entreegelden voor het Bantimurung-Bulusaraung Nationaal Park (Maros), omdat die nogal kunnen schommelen (geen hoge bedragen).
 • Eventuele visumkost (zie 'Indonesië praktisch' hierboven).

Koken in Makassar (1 extra nacht)

Prijzen per persoon

 • Vanaf € 140 p.p. met 2 personen
 • Vanaf € 95 p.p. met 4 personen
 • Vanaf € 90 p.p. met 6 personen
 • Prijzen per gezin of andere combinaties: op aanvraag

Twee-daagse trekking (1 extra nacht)

Prijzen per persoon

 • Vanaf € 180 p.p. met 2 personen
 • Vanaf € 130 p.p. met 4 personen
 • Vanaf € 120 p.p. met 6 personen
 • Prijzen per gezin of andere combnaties: op aanvraag

Verlenging in Oost-Bali (1 nacht)

Prijzen op aanvraag

Praktische info:

 • Internationale reispas verplicht, nog 6 maanden geldig bij aankomst.
 • Geen inentingen verplicht. Contacteer je huisarts voor info omtrent inentingen.

Opmerking!

 • Sommige hotels vragen een toeslag tijdens de Kerst- en Nieuwjaarsperiode, op lokale feestdagen en in juli- augustus. Dit werd niet verrekend in deze prijzen!
 • Prijzen van binnenlandse vluchten zijn berekend op de goedkoopste boekingsklasse. De prijs kan dus stijgen bij effectieve boeking.
 • Prijzen kunnen uitzonderlijk stijgen/dalen indien de dollarkoers erg verandert.
 • Prijzen kunnen uitzonderlijk stijgen indien prijzen van de binnenlandse vluchten en het transport ter plaatse door brandstoftoeslagen omhoog gaan.
 • Normaal gezien kunnen alle activiteiten doorgaan tijdens het regenseizoen. Je moet tijdens deze periode wel een beetje flexibeler zijn dan anders.
 • Ramadan: tijdens de ramadanperiode  en zeker op het Suikerfeest  kan het voorkomen dat sommige zaken gesloten zijn waardoor het programma lichtjes kan wijzigen. Wij houden je hiervan op de hoogte als je net in deze periode een reis boekt. Tijden deze periode kan het zijn dat sommige hotels een toeslag vragen! Deze is nog niet verrekend in de prijs! Sommige zaken kunnen ook gesloten zijn. Op Bali is het effect van de Ramadan wel veel beperkter dan op Java.

EXTRA dag in Makassar (1 extra nacht)

Wie wat meer van de sfeer van de stad en haar geneugten wil proeven, kan vandaag een culinaire trip maken. Je maakt dan gebruik van plaatselijk vervoer: een minibus van het openbaar vervoer, een becak (fietstaxi) of een gemotoriseerde becak (brommertaxi of bentor). Je bezoekt een vismarkt waar je een vis uitzoekt voor de lunch en je koopt ook een aantal zaken op een grote groenten- en fruitmarkt. Je gids legt uit wat je allemaal ziet en ruikt. Vanaf de markt rij je naar een typische volkswijk met paalhuizen. In 1 daarvan leert de vrouw des huizes hoe je een aantal typische gerechten van Makassar maakt. Uiteraard eet je al dit lekkers op. Daarna keer je terug naar je hotel. Overnachting in een charmant hotel aan zee.


EXTRA: 2-daagse trekking (1 extra nacht)

Je kan hier nog een 2-daagse (1 nacht) trekking bijboeken door de schitterende natuur van Torajaland met overnachting bij de plaatselijke bevolking in een traditioneel Toraja-Tongkonanhuis. Dat is 1 nacht extra, inclusief 2 maal picknicklunch en 1 avondmaal. Je neemt enkel mee wat noodzakelijk is en je bepaalt zelf de zwaarte van de tocht. De bagage wordt opgeslagen in het hotel. Een hele leuke belevenis waarin de prachtige landschappen, het leven van alledag en het contact met de lokale bevolking centraal staan.


Dag 11: avontuurlijk raften of fietsen

Sulawesi (Toraja): fietsen

Vandaag kan je kiezen uit twee verschillende fietstochten van ca. 30 km. Bij de eerste optie loopt de tocht door het noorden van Torajaland, en rijd je eerst met de auto naar het Batutumongagebied, waar je fietstocht van start gaat. Het parcours loopt grotendeels naar beneden of langs vlakke wegen. Je passeert onderweg verschillend dorpjes en typische bezienswaardigheden, waaronder traditionele huizen, graven en de megalieten van Bori.
Daarnaast zal je ook vaak omringd zijn door de prachtige rijstvelden van Batutumonga. Je wordt onderweg gevolgd door een bezemwagen en krijgt een picknicklunch aangeboden op
een prachtige plek.

De tweede tocht loopt door het Zuidwesten. Deze brengt je naar een prachtig heuvelachtig gebied dat amper door toeristen bezocht wordt. Tijdens deze trip zal je wel regelmatig
omhoog moeten fietsen, maar de stijgingen zijn zeker niet te stijl of te lang. Deze tocht is weliswaar wel wat aangenamer als je wat fietsconditie hebt. Ook op deze fietstocht zal je kleine pittoreske dorpjes passeren en verschillende soorten graven op je weg tegenkomen. Je wordt hier ook naar het beginpunt gereden, een bezemwagen rijdt met je mee en vervoert ook jullie lunch.

Beide fietstochten zijn een uitstekende manier om Toraja zonder de auto op eigen tempo te verkennen.

Sulawesi (Toraja): rafting Maiting Rivier

Wie nog wat meer avontuur zoekt, kan vandaag gaan raften op de Maiting rivier. Je rijdt eerst naar het startpunt van de trip (anderhalf uur), en wandelt daarna drie kwartier over een wat steiler pad naar beneden naar de rivier. Je vaart (ongeveer 2 ½ uur) door een indrukwekkend landschap van steile rotsen, kleiner watervalletjes en verderop, als de wanden minder hoog worden, rijstvelden. Een picknicklunch onderweg is inbegrepen. Heel uniek zijn de soms tientallen zeilagamen (reptielen) die zich opwarmen op de grote rotsblokken in de rivieren, typisch voor deze streek. De mannetjes met grote kammen op hun rug zijn indrukwekkend. Daarna keer je terug naar Rantepao. In het begin vaar je langs steile wanden, later wordt het terrain vlakker en passer je de nodige rijstvelden. Vanaf het eindpunt is het nog zo’n 45 minuten rijden. De rafting trip is een join in trip, dit betekent dat er eventueel nog andere mensen kunnen meevaren.

Overnachting in een stijlvol comfortabel hotel. Mits supplement kan je hier ook 4 nachten verblijven in een luxehotel in Rantepao.

Dag 12  sluit dan aan op dag 11 van het originele programma.

Prijs op aanvraag.

 


Unieke ‘home made' trip: naar Oost-Bali (1 extra nacht)

Dag 1

‘s Ochtends word je opgehaald in je hotel in Ubud door chauffeur en gids. Je rijdt richting Sidemen. Je hebt keuze tussen 4 activiteiten:

 1. Een dag bij een Balinese familie (inbegrepen): je gaat mee inkopen doen op de markt en leert daarna de beste kip van Bali maken bij de familie thuis. Voor wie niet graag meekookt, geen nood: in de familie valt altijd wel iets te beleven! Daarna ga je naar Kerta Gosa, het oude gerechtshof in Klungkung, bekend om zijn prachtige muurschilderingen. Je bezoekt ook nog een authentieke offermarkt, waar de lokale mensen allerlei zaken kopen om te offeren.
 2. Wandeltocht (3 uur, mits supplement): je stopt onderweg om kokosmelk en thee te drinken. Daarna ga je naar Kerta Gosa, het oude gerechtshof in Klungkung, bekend om zijn prachtige muurschilderingen, en bezoek je nog een authentieke offermarkt, waar de lokale mensen allerlei zaken kopen om te offeren. Daarna ga je naar je lunchplek, bij een familie thuis. Hier krijg je overheerlijk en zeer typisch Balinees eten, met o.a. de beste Ayam Betutu van heel Bali (door ons geproefd en goedgekeurd!).
 3. Fietstocht (3 uur, mits supplement): je stopt onderweg om kokosmelk en thee te drinken. Daarna ga je naar Kerta Gosa, het oude gerechtshof in Klungkung, bekend om zijn prachtige muurschilderingen en bezoek je nog een authentieke offermarkt, waar de lokale mensen allerlei zaken kopen om te offeren. Daarna ga je naar je lunchplek, bij een familie thuis. Hier krijg je overheerlijk en zeer typisch Balinees eten, met o.a. de beste Ayam Betutu van heel Bali (gekruide kip, door ons geproefd en goedgekeurd!).
 4. Spirituele tour (mits supplement): je bezoekt een Balinees woonerf. De vrouw des huizes zal je een zelfgemaakt offer meegeven en een sarong om aan te doen. Je gaat daarna naar een plek waar heilig water is en waar je (indien gewenst) een Balinese 'blessing' krijgt. Daarna ga je verder naar een mooie verborgen tempel, waar je ook gaat offeren. Dat offer eet je nadien op (het is je lunch). Je bezoekt na de lunch ook nog een Shaman die je toekomst zal voorspellen.

  Daarna rij je verder naar je verblijf. De rest van de namiddag is vrij.

Overnachting in een hotel in Sidemen. Mits een suplement kan je ook overnachten in een charmant hotel in volle natuur of een luxehotel.

 

Dag 2

Vandaag kan je een leuke wandeling maken met een lokale gids (supplement van enkele euro's ter plaatse te betalen). Je kan ook gaan raften (op voorhand reserveren, mits supplement). Je kan ook ‘s middags hier nog eten (niet inbegrepen) alvorens je naar je volgende bestemming gaat.

Tip! Een extra nacht (aan een voordelige prijs!) is hier in deze overweldigende omgeving zeker niet overbodig. Hier kan je volledig tot rust komen en eindeloos wandelen en genieten van het schitterende landschap.