RONDREIS BORNEO
Diep in Indonesisch Borneo: Dayaks, jungle, rivieren en bounty-eilandjes.
19 dagen/16 nachten
Borneo heeft een Maleis gedeelte (Sabah, Sarawak en Brunei) en een Indonesisch deel (Kalimantan). Ondanks de snelle vooruitgang die er overal aan de gang is, blijft Borneo tot de verbeelding spreken. Veel reizigers voelen zich aangetrokken tot het mysterieuze kantje van dit eiland met zijn uitgestrekte, donkere wouden en mysterieuze culturen, zoals die van de Dayak, nog niet zo lang geleden bekend als ‘Koppensnellers’. Borneo is een bijzonder boeiende en spannende reisbestemming, vol verrassingen wat betreft diversiteit van natuur, culturen en interactie met de lokale mensen.
Deze reis beperkt zich tot het authentieke Kalimantan, Je start in Jakarta. Daarna, vlieg je naar Pangkalanbun in Centraal Borneo. Van daar rij je per auto verder naar het westen, waar je warm ontvangen wordt door een sympathieke Dayak-gemeenschap die neen zeggen tegen palmolie! Je zal er 2 dagen op hun ritme en volgens hun gebruiken leven. Dan keer je terug naar Pangkalanbun, waar je vanop een ‘Klotok’ (lokale rivierboot) orang-oetans en neusapen gaat observeren terwijl je door de jungle vaart. Daarna vlieg je naar de bruisende metropool van Kalimantan: Banjarmasin. Je ontdekt er een drijvende markt bij zonsopgang, de lokale architectuur en de artisanale diamantindustrie in bij Martapura.
Daarna vlieg je naar Balikpapan In Oost-Kalimantan, Hier start je cruise van 3 dagen op de Mahakamrivier, die je steeds verder naar het hart van Borneo brengt. De lange rivier baant zich een weg door de gebieden van verschillende Dayak-stammen, bekend om hun mystieke praktijken, hun geluidloze verplaatsingen in het woud, hun longhouses. Op het einde van de riviertocht bezoek je een mooi project in een schitterende omgeving waar orang-oetans en zonneberen op een verantwoorde manier worden verzorgd en gerehabiliteerd.
De reis wordt mooi afgesloten met enkele dagen in het paradijs op aarde: de uitgestrekte Maratua Atoll, een prachtig zeelandschap met turquoise water, bounty-eilandjes, witte stranden en een schitterende onderwaterwereld!
Dag 1: Vertrek
Vertrek vanuit België voor de intercontinentale vlucht naar Jakarta.
Dag 2: Aankomst in Jakarta
Aankomst in Jakarta. Transfer naar je hotel. Rest van de dag vrij. Overnachting in een hotel nabij de luchthaven van Jakarta.
Dag 3: Naar Pangkalanbun en rit naar een Dayakdorp, welkomstceremonie.
Na het ontbijt (inbegrepen): transfer naar de luchthaven van Jakarta. Hier vertrek je met een korte vlucht naar Pangkalanbun (Centraal Kalimantan). Je wordt opgehaald bij het vliegveld en naar een authentiek Dayakdorp gebracht (ongeveer 5 uur rijden, de weg is redelijk goed). Onderweg stop je om je te melden bij het lokale politiekantoor. Je luncht onderweg (inbegrepen).
Je komt aan in de late namiddag en wandelt een kort stukje naar een klein dorp gelegen aan de Lamandau rivier. In dit gebied woont een ‘Dayak Tomun’ group, één van de vele Dayakgroepen in Kalimantan. Er is nog maar weinig bekend over deze groep. De lokale mensen denken dat hun voorouders afstammen van de Minangkabau van Sumatra, ook al lijken hun traditionele huizen (betang) meer op huizen van de Batakvolken van Sumatra. Er zijn ook relatief veel betanghuizen te vinden in het gebied. Hoewel de meeste mensen hier christelijk of katholiek zijn, is het oude Kaharingan geloof nog sterk aanwezig. In dit geloof vind je veel Hindoeistische invloeden: de oppergod heet Ranying en wordt gesymboliseerd door een neushoornvogel. Je overnacht in het dorp in een eenvoudig guesthouse naast een Dayakhuis. Je slaapt op degelijke matrassen op de grond en er zijn lakens en kussens. Een handdoek neem je zelf mee. Een mandi kamer (eenvoudige badkamer) wordt gedeeld maar bevindt zich op korte afstand. Een eenvoudig avondmaal is inclusief. In de avond onderga je een ‘blessing’ ceremonie waarbij een armbandje van touw met een speciaal blaadje omkrijgt. Je drinkt een slokje rijstwijn om de blessing te vervullen.
Dag 4: Een dagje in de voetsporen van de lokale Dayakgemeenschap
Deze morgen, na het ontbijt (inbegrepen) kan je proberen op doel te schieten met een traditionele blaaspijp. Deze manier van jagen werd vroeger veel gebruikt maar nu beheersen nog slechts een beperkt aantal mensen de techniek. Je kunt zelf uitproberen hoe lastig het is om met veel kracht het pijltje gericht te blazen. Daarna wandel je samen met enkele vrouwen van het dorp de bossen in, letterlijk om eten en andere voorraden te sprokkelen. Je gaat in de natuur op zoek naar eetbare producten waaronder paddelstoelen, bamboescheuten, verschillende bladeren en knollen. Van een boomsoort wordt de bast verwijderd. Daar kan je een mooi lapje van maken, als deel van kledij, maar boombast wordt nu vooral gebruikt om hengels voor korven en manden te maken. Je kan er ook touw van draaien. De verzamelde voorwerpen worden bewerkt. Er wordt gekookt met het verzamelde eten. Je kan mee helpen koken als je dat wil en natuurlijk eet je mee (inbegrepen).
Na de lunch maak je je klaar voor je volgende avontuur: met een raft (van bamboe of rubber) vaar je de Lamandau rivier af. Hier en daar heb je kleinere stroomversnellingen. Deze trip laat je volop genieten van de natuur, het kabbelende water en de groene omgeving waar je door vaart. Na een uurtje verlaat je je raft en rijdt met de auto een stukje door naar het volgende Dayak dorp. In de namiddag stap je in kleine gemotoriseerde bootjes en vaar je een rivier op: een zijrivier van de grotere Lamandau rivier, smaller en met boomtoppen die elkaar raken in de hoogte. De boottrip duurt een half uur en het laatste stukje loop je langs de oever terwijl de boot wordt voortgetrokken omwille van stroomversnellingen. Je maakt een korte wandeling in het tropische bos. De Lamandau mensen weren de aanplant van oliepalmen die inmiddels in een groot deel van Kalimantan bedekken. Hierdoor zijn de omliggende bossen nog in goede conditie. Je hoort vaak neushoornvogels of de doordringende roep van de gibbon. Voor het zien van wild moet je echter meer geluk hebben.
Na de wandeling vaar je terug naar het dorp waar je ‘s avonds een indrukwekkende ceremonie meemaakt waarbij de geesten van de voorvaderen worden uitgenodigd. Je eet (inbegrepen) en overnacht bij mensen thuis, onder primitiever omstandigheden dan in het eerste dorp. De WC is een houten hokje met een gat geplaatst op een vlotter op de rivier. Bij een ander deel van de rivier was je je zelf.
Dag 5: Terug naar Pangkalanbun – door naar Tanjung Puting
Vandaag word je na het ontbijt (inbegrepen) in 5 uur naar het plaatsje Kumai gereden. Hier stap je aan boord van een klotok (een rivierboot die een ‘klokkend’ geluid maakt). Deze klotok zal de komende dagen zowel als hotel als restaurant fungeren (tenzij je verkiest om te overnachten in de lodge, mits supplement). Na het verlaten van de hoofdrivier vaar je over smalle, eerst bruin- en dan zwartwaterrivieren met weelderig begroeide oevers. Het nationale park Tanjung Puting bestaat uit een complex mozaïek van laagland habitats, zoals nipah palmbomen, mangrovebossen, tropische bossen en meren. Hier woont een relatief grote populatie primaten, waaronder de endemische neusaap en de orang-oetan. Het is de intensieve opvang van deze laatste die Tanjung Puting internationale faam heeft bezorgd. In gevangenschap grootgebrachte orang-oetans worden hier voorbereid op een nieuw leven in het wild maar er bevinden zich in het gebied ook nog veel echt wilde exemplaren. De eerste stop in Tanjung Puting is het opvangcentrum Tanjung Harapan. Hier kan je de orang-oetans rustig observeren tijdens het voederen en ook een wandeling in de directe omgeving maken. Je vaart vervolgens verder stroomopwaarts en zoekt een geschikte plek voor de nacht. Alle maaltijden zijn inbegrepen.
Er staat vandaag of morgen ook nog een nachtwandeling op het programma, je leert de nachtdieren van de wildernis van dichtbij kennen.
Overnachting aan boord van de klotok of (mits supplement) in een lodge.
Indien je vandaag door omstandigheden geen tijd zou hebben om Harapan te bezoeken, dan kan dat ook morgen. Je deelt je dagen zelf een beetje in samen met je gids.
Dag 6: Tanjung Puting
Je vaart vandaag naar het tweede opvangcentrum Pondok Tanggui en kan ook hier rond 9.00 uur het voederen bijwonen. Daarna vaar je door naar het grootste opvangcentrum: Camp Leakey. Hier leer je wat meer over de opvang in het informatiecentrum. Het achterland van Camp Leakey heeft nog een mooi primair bos waar je mooie wandelingen kan maken op zoek naar wilde orang-oetans. Ook hier bezoek je de voederplaats. In de namiddag vaar je weer langzaam terug in de richting van Kumai en zoek je een geschikte overnachtingsplaats. Tegen het eind van de dag kan je vaak de neusapen observeren in de vegetatie aan de oevers. Overnachting aan boord van de klotok of (mits supplement) in een lodge.
Dag 7: Tanjung Puting
Optioneel - mits supplement kan je vandaag met een speedboot op een afgelegen locatie op zoek gaan naar wilde Orang Utans, waar geen toeristen komen. Contacteer ons voor meer info.
In de ochtend kan je nog een wandeling maken ter hoogte van Camp Leakey of bij een andere locatie. In de namiddag vaar je terug naar Pankalan Bun. Je overnacht er in een hotel waar je kan zwemmen en genieten van een warme douche.
Dag 8: Banjarmasin
Vandaag rij je na het ontbijt (inbegrepen) terug naar het plaatsje Kumai, van waar je met een auto in een klein half uur naar het vliegveld van Pangkalanbun wordt gebracht. Een lunch is inbegrepen. Van hieruit vlieg je naar Banjarmamsin. Je komt ’s avonds aan. Overnachting in een Hotel aan de rivier of (mits supplement) in een Luxehotel aan de rand van de stad.
Dag 9: Banjarmasin: drijvende markt – diamanten en Martapura.
Vroeg in de ochtend (na het ontbijt) stap je in een klotok en vaar je de Martapurarivier af in de richting van Loh Baitan. De opkomende zon zorgt voor een sfeervolle omgeving. Je vaart eerst door de stad. Verder buiten de stad zijn de oevers wat minder bevolkt. Vrij plotseling bevind je je tussen veel drijvende kano’s van waaruit vrouwen hun waar verkopen of omruilen. Deze kleurrijke drijvende markt drijft langzaam stroomafwaarts en heeft dus geen vaste plaats. Er komen telkens bootjes bij en er verdwijnen er ook weer in de verschillende zijkanalen. Je gids koopt heerlijke gebakjes en fruit voor je.
In deze buurt stap je aan land. Je loopt eerst langs huizen en rijstvelden in een meer landelijke omgeving. Je steekt een houten loopbrug over en komt dan in een drukker bevolkt gebied langs de oever. Daar stap je opnieuw de boot in om even later weer af te stappen, op weg naar je lunchplek (inbegrepen): een houten huis van lokale mensen in de stad (NB: Tijdens de Ramadan eet je ergens anders).
Daarna verlaat je samen met je gids Banjarmasin en rij je in noordelijke richting naar de diamantmijnen van Pumpung bij Martapura (NB: de diamantmijnen zijn niet open op vrijdagen en islamitische feestdagen). Je bezoekt één van de ontginningsplaatsen en ziet hoe het proces zowel op traditionele als op moderne wijze plaatsvindt. Na afloop rij je naar Martapura en kan je zien hoe de diamanten worden geslepen. Na een bezoek aan de levendige markt van Martapura rij je via een andere route terug naar Banjarmasin. Onderweg bezoek je (indien tijd over want het is een lange dag) hele oude traditionele Banjarhuizen. Deze architectuur wordt vaak toegepast bij de bouw van grote regeringsgebouwen. Van de traditionele woonhuizen zijn er nog maar enkele over. In de avond arriveer je terug in Banjarmasin. Een traditioneel diner is inbegrepen 's avonds.
Overnachting in een Hotel aan de rivier of (mits supplement) in een Luxehotel aan de rand van de stad.
Dag 10: Van Banjarmasin naar de Mahakam rivier, start Mahakam Cruise
Na het ontbijt (inbegrepen) vlieg je naar Balikpapan (Oost-Kalimantan). Aan het vliegveld word je opgehaald door je gids. Samen met gids en chauffeur rij je naar het dorpje Loa Janan aan de oevers van de Mahakam rivier. Hier vind je je woonboot die de komende dagen zal fungeren als hotel en restaurant. Je luncht hier (inbegrepen).
De Mahakam rivier is een van de langste rivieren van Kalimantan. De rivier baant haar weg door de gebieden van verschillende Dayak-stammen, bekend om hun mystieke praktijken, hun geluidloze verplaatsingen door het diepste en donkerste deel van de jungle, hun longhouses en hun uiterlijk met lange oorlellen en tatoes. Hoewel de stammen tegenwoordig gemoderniseerd zijn, kan je nog steeds de oude mystiek voelen. De monding van de Mahakam rivier is vrij breed, maar de rivier wordt smaller landinwaarts. Het eerste deel van de rivier, tussen Samarinda en Tenggarong, is het belangrijkste stuk.
Relatief kleine sleepboten trekken enorme schuiten vol kolen en hout naar Samarinda en er is veel bootverkeer van reizigers, zowel stroom op- als neerwaarts. Als je je eenmaal 'buiten de stad' bevindt, verandert het landschap en wordt het landelijker. Je komt langs kleine dorpjes waar veel activiteiten plaatsvinden aan de oever van de rivier. Zo zie je mensen vissen vanuit kano’s, vrouwen die kleding slaan op de rivierstenen en geregeld kom je een zwevend toilet tegen dat de boot passeert.
Opmerking: Het schema van de riviertocht is onder voorbehoud omdat het afhankelijk is van het waterpeil van de Mahakamrivier, en soms kan Mancong bijvoorbeeld niet worden bereikt.
Avondmaal (inbegrepen) en overnachting op een eenvoudige boot op de Mahakamrivier.
Dag 11: Mahakam-cruise: Muara Muntai, Tanjung Isuy, Mancong.
In de ochtend, na het ontbijt op de boot (inbegrepen) bereik je de stad Muara Muntai. Dit is één van de vele steden die gebouwd zijn aan de rivieren bij de ‘hoofdweg’. Het staat hier vol met boten van alle soorten en maten die heen en weer varen, volgeladen met personen, dieren, hout, motoren, eigenlijk vrijwel alles dat op een boot past. Een groot deel van de stad is gebouwd op palen en de kleinere wegen zijn gemaakt van hout. Kort na het bezoek aan Muara Muntai stap je over op een kleine gemotoriseerde kano met luide motoren en steek je het Jempang meer over. Dit is een van de grootste meren in het Mahakam-gebied. Het ondersteunt ongeveer 32 grotere en kleinere meren. De omvang ervan is sterk afhankelijk van het waterpeil van de Mahakamrivier. De grotere meren en de draslanden zijn de verblijven van de zeldzame en bedreigde Irrawady dolfijn. Je zal in het eerste deel van het Jempang meer een grimmige sfeer voelen en veel levenloosheid aantreffen. Maar in een mum van tijd kom je in een omgeving van groene en weelderige draslanden, met op de achtergrond een indrukwekkende Moskee. Hierna vaar je Ohong Creek in waar je wordt omringd door hoge en dichte vegetatie. Hier heb je de kans om een aantal dieren, zoals vogels, slangen en neusapen te spotten vanuit je boot. In Mancong bezoek je een mooi gerenoveerd en ingericht longhouse. Dit longhouse wordt niet meer bewoond. Mits supplement kun je hier een traditionele dansvoorstelling zien (dit moet je bij boeking aangeven). Je wandelt door het dorp en krijgt een lekkere traditionele lunch (inbegrepen) bij een lokale familie geserveerd. Na de middag reis je per auto verder naar het dorp Tanjung Isuy, waar je kort een kijkje kunt nemen in het longhouse. Tanjung Isuy is toeristischer dan de overige Longhouses. Hierna vaar je met een kano terug naar de boot voor diner en overnachting. De boot vaart door en zal na ongeveer morgenochtend in Melak arriveren.
Avondmaal (inbegrepen) en overnachting op een eenvoudige boot op de Mahakamrivier.
Dag 12: Mahakamrivier: Melak, Eheng, Ombau Asa.
Na het ontbijt (inbegrepen), stap je uit bij de vrije grote plaats Melak, met een auto rij je in de ochtend eerst naar het Kersik Tua reservaat, Hier ga je op zoek naar de zeldzame zwarte orchidee, die hier vaak bloeit. De orchidee is grotendeels groen/geel met een zwart hart. Vervolgens rij je naar een mooi longhouse dat nog bewoond wordt. Je wordt hier op een traditionele manier ontvangen door de lokale medicijnman: geesten worden aangeroepen om te verzekeren dat de rest van je reis goed verloopt. Je wordt gevraagd al het slechte uit te spuwen. Na deze ontmoeting ontvangst wandel je door het dorp en bekijk je de bijzondere geestenhuisjes. Je helpt verder mee met het maken van een traditionele snack. Aan het eind van de ochtend rij je terug en bezoek je nog even het longhouse van Eheng. Je kunt nog een stop maken bij de Ombau Asa waterval en er zelfs baden, maar check eerst de conditie van de trap naar beneden! Je rijdt terug naar je boot en start met de terugvaart naar Tenggarong. Lunch aan boord is inbegrepen. De terugweg gaat sneller omdat je nu stroomafwaarts gaat.
Avondmaal (inbegrepen) en overnachting op een eenvoudige boot op de Mahakamrivier.
Dag 13: Einde Mahakam tocht, naar Samboja.
Na het ontbijt (inbegrepen) bekijk je bij aankomst in Tenggarong eerst nog het museum/paleis van Kutai. Een chauffeur haalt je op en brengt je in circa 45 minuten naar de herbebossingsplaats van Samboja. Een lunch is inclusief.
Samboja is een gebied van 2000 hectare dat vroeger tropisch regenwoud was. Als gevolg van illegale houtkap, het verschuiven van de teelt, de droogte en de branden die zijn veroorzaakt door El Nino is het grootste gedeelte van dit bos vernietigd. De BOS Foundation (Balikpapan Orangutan Survival Foundation) houdt zich bezig met de natuurlijke habitat alsook met haar inwoners. De organisatie heeft dit gebied gekocht en beplant het met allerlei inheemse boomsoorten, bloemen en vruchtdragende bomen. Het Samboja Lestari project heeft de missie om het regenwoud dat ooit in dit gebied aanwezig was na te bootsen, zodat de orang-oetan en andere wilde dieren weer een natuurlijke leefomgeving hebben. Het project heeft ook veel banen gecreëerd voor de mensen van Samboja en omliggende dorpen.
Een tijd geleden heeft Samboja haar deuren geopend voor bezoekers; de prachtige natuurlodge is geschikt voor maximaal 50 personen. Er zijn verschillende wandelpaden van waar je de kans hebt om dieren te spotten die zijn teruggekeerd naar dit geregenereerde bos: vogelsoorten, slangen, kleine zoogdieren (herten, varkens) en een aantal wilde primaten zoals gibbons, 2 soorten makaken en rode langoeren. Je moet wel geluk hebben. Het gebied is ook de plek van 's werelds grootste honingberen-project en het huist een uitgebreid orang-oetan rehabilitatie centrum. Bezoekers worden aangemoedigd om het lokale personeel te ondersteunen bij hun dagelijkse activiteiten. Deze natuurlodge en BOS houden zich aan een strikt 'geen contact beleid' ten opzichte van orang oetans en beren, wat betekent dat je deze dieren alleen maar van een redelijke afstand mag observeren. Een aanzienlijk deel van de hotelprijs die je betaalt zal worden gebruikt om de projecten van Samboja Lestari te funderen. Rond de middag kan je samen met een gids een bezoek brengen aan de beren. Ook kan je, afhankelijk van de tijd en beschikbaarheid van een gids, wandelingen maken en op zoek gaan naar de verschillende wilde dieren die daar verblijven.
Avondmaal en overnachting in een natuurlodge in Samboja.
Dag 14: Het paradijs - naar de Maratua Atol
Deze voormiddag, na het ontbijt (inbegrepen) ga je verder Samboja verkennen. Je wordt in de late voormiddag door je gids en naar één van de bounty-eilandjes van de Maratua Atol gebracht, waar je enkele dagen kan genieten van zon, zee, strand, lekker eten en een schitterende onderwaterwereld! Deze zone met zijn turquoise wateren kan wedijveren met de Malediven!
Transfer naar het vliegveld. Op zaterdag vlieg je van Balikpapan naar Maratua – vandaar is het nog een korte boottocht naar je bounty -eilandje. Op andere dagen vlieg je naar Berau en ga je met een speedboot naar je bounty-eilandje (2 tot 3 uur varen). Lunch is inbegrepen.
Overnachting in een comfortabel verblijf op een bounty-eilandje of mits supplement in een luxe verblijf op een bounty eilandje.
Opmerking: je kan hier een extra nacht blijven, en nog heel wat leuke activiteiten doen. Je kan bv. nog naar het park Bukit Bangkirai rijden (1 u rijden heen en 1 u terug) . Hier kan je korte wandelingen door het bos maken en over hangbruggen lopen op 40 meter hoogte. Vanaf de platforms geniet je van een geweldig uitzicht en met wat geluk zie je verschillende soorten apen en vogels. Je kan ook een avondwandeling doen, een boom planten, op zoek gaan naar Wilde Orang Utans, etc. Contacteer ons voor meer info.
Dag 15: Vrije dag
Vandaag en de volgende dagen is het genieten van je eilandje! Je kan her snorkelen, duiken, of zalig nietsdoen.
Ontbijt, lunch en avondmaal inbegrepen.
Overnachting in een comfortabel verblijf op een bounty-eilandje of mits supplement in een luxe verblijf op een bounty eilandje.
Dag 16: Vrije dag
Ontbijt, lunch en avondmaal inbegrepen.
Overnachting in een comfortabel verblijf op een bounty-eilandje of mits supplement in een luxe verblijf op een bounty eilandje.
Dag 17: Vrije dag
Ontbijt, lunch en avondmaal inbegrepen.
Overnachting in een comfortabel verblijf op een bounty-eilandje of mits supplement in een luxe verblijf op een bounty eilandje.
Dag 18: Vertrek naar huis
Na het ontbijt (inbegrepen) is het tijd om huiswaarts te keren. Transfer naar met de boot naar het vliegveld van Maratua (korte boottocht) of naar Berau (2 tot 3 uur boottocht). Op zaterdag vlieg je van Maratua naar Balikpapan en van daaruit naar Jakarta voor je vlucht naar huis. Op andere dagen vlieg je van Berau naar Balikpapapan en van daaruit naar Jakarta voor je vlucht naar huis.
Dag 19: Aankomst thuis – einde van de reis
[Prijzen geldig tot 31/12/2025
Prijzen op aanvraag
Opgelet! Er zijn toeslagen tijdens de schoolvakanties en feestdagen.
Inbegrepen
- Alle binnenlandse vluchten.
- Alle transfers ter plaatse, in wagen met privéchauffeur en waar nodig met gids.
- Alle overnachtingen op basis van tweepersoonskamer met ontbijt.
- Alle vervoer, excursies en maaltijden en extra lokale gidsen vermeld als inbegrepen in het programma.
- Rangervergoeding, politievergoeding.
- Maaltijden en drinkwater aan boord van de klotok in Tanjung Puting.
Niet inbegrepen
- Intercontinentale vlucht op Denpasar (afhankelijk van het seizoen en moment van aankoop. Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper!).
- Middag- en avondmaal, behalve waar 'inbegrepen' vermeld in het programma. Maaltijden kosten slechts enkele euro's incl. drank.
- Persoonlijke uitgaven, dranken.
- Fooien
- Meerprijs indien je andere hotels kiest dan standaard in het programma opgenomen [zie beschrijving hotels].
- Entreegelden voor Tanjung Puting (de prijs hiervan schommelt, daardoor is het beter ze ter plaatse te betalen).
- Eventuele visumkost (zie 'Indonesië praktisch' bovenaan).
Praktische info:
- Internationale reispas verplicht, nog 6 maanden geldig bij terugkeer.
- Geen inentingen verplicht. Anti-malaria medicatie aanbevolen voor Borneo. Contacteer je huisarts voor info over inentingen.
Opmerking!
- Sommige hotels vragen een toeslag tijdens de Kerst- en Nieuwjaarsperiode, op lokale feestdagen en in juli- augustus (en soms in september). Dit werd niet verrekend in deze prijzen!
- Prijzen van binnenlandse vluchten zijn berekend op de goedkoopste boekingsklasse. De prijs kan dus stijgen bij effectieve boeking.
- Prijzen kunnen uitzonderlijk stijgen/dalen indien de dollarkoers erg verandert.
- Prijzen kunnen uitzonderlijk stijgen indien prijzen van de binnenlandse vluchten en het vervoer ter plaatse door brandstoftoeslagen omhoog gaan.
- Regenseizoen: normaal gezien kunnen alle activiteiten doorgaan tijdens het regenseizoen. Je moet tijdens deze periode wel een beetje flexibeler zijn dan anders.
- Bij zeer extreme weersomstandigheden (hevige regenval) kan het bijvoorbeeld zijn dat de trip naar Sukamade wordt afgelast of dat je per truck door de jungle rijdt. Dit valt zeer zelden voor. In elk geval zullen steeds waardige alternatieven aangeboden worden. De kosten zijn voor rekening van de klant.
- Ramadan: tijdens de ramadanperiode en zeker op het Suikerfeest kan het voorkomen dat sommige zaken gesloten zijn waardoor het programma lichtjes kan wijzigen. Wij houden je hiervan op de hoogte als je net in deze periode een reis boekt. Tijden deze periode kan het zijn dat sommige hotels een toeslag vragen! Deze is nog niet verrekend in de prijs! Sommige zaken kunnen ook gesloten zijn. Op Bali is het effect van de Ramadan wel veel beperkter dan op Java.
We kunnen ook een reis op maat maken. Mail ons voor meer info.