Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
image Rondreis Indonesië

RONDREIS INDONESIË

Java, Sulawesi en Bali: verrassende mix van culturen
19 dagen/16 nachten

Deze reis voert je langs 3 uiteenlopende Indonesische culturen. Centrumeiland Java heeft de islam omarmd, maar cultiveert evenzeer zijn rijk hindoe- en boeddhistisch verleden. De gastvrije inwoners van Toraja (Sulawesi), officieel christelijk, houden er een heel aparte dodencultuur op na, in een verbluffend landschap. Het hindoeïstische Bali tenslotte heeft zijn naam van aards paradijs niet gestolen. Druk bezocht, maar steeds authentiek. En voor de liefhebbers: combineer deze reis met een fascinerend bezoek aan de orang-oetans.

Dag 1: Vertrek

Vertrek vanuit België voor de intercontinentale vlucht naar Yogyakarta.

Dag 2: Aankomst in Java

Je wordt opgewacht in de luchthaven van Yogyakarta en naar je hotel gebracht. De rest van de dag is vrij. Overnachting in een Javaans Guesthouse in Yogyakarta. Mits supplement kan je ook overnachten in een boutiquehotel of in een Javaanse villa.

Dag 3: Yogyakarta: stadstour

In de voormiddag ga je op citytour met de becak (fietstaxi) met o.a. bezoek aan het Kraton (paleis van de Sultan) en het Waterpaleis. Namiddag: vrij om te bekomen van je jetlag. Overnachting in een Javaans Guesthouse in Yogyakarta. Mits supplement kan je ook overnachten in een boutiquehotel of in een Javaanse villa.

Dag 4: Yogyakarta: de Borobudur en Javaanse tradities

's Ochtends vroeg (rond 4u30) uit de veren om 1 van de wereldwonderen te zien ontwaken in de mist: de Borobudur. Dit is het grootste boeddhistische tempelcomplex ter wereld, met een schat aan symbolen. Wie wil kan een gids krijgen bij de ingang van het park (niet inbegrepen, ter plaatse te betalen). Ontbijt wordt meegenomen vanuit het hotel en genuttigd ter plaatse. Aansluitend bezoek je nog een klein boeddhistisch tempeltje: Mendut. Terug in het hotel omstreeks 10u. Middag: vrij. In de namiddag maak je een unieke 'home-made' uitstap: 'Javaanse tradities'. De inhoud is een verrassing, authenticiteit gegarandeerd! Overnachting in een Javaans Guesthouse in Yogyakarta. Mits supplement kan je ook overnachten in een boutiquehotel of in een Javaanse villa.

Dag 5: Yogyakarta: het plattelandsleven en de Prambanantempels

In de voormiddag maak je een uitstap per fiets in de Kampung (dorpjes op het platteland) (of met paard en kar, mits supplement). Samen met een lokale gids bezoek je de plaatselijke markt. Een lust voor de ogen en het reukorgaan! Maak kennis met een rijkdom aan groenten en heerlijke vruchten en geniet van de geurige kruiden. Een kleurrijk en bont spektakel! Ontdek het Javaanse plattelandsleven. Volgens de bedrijvigheid van de dag bezoek je bvb. een tempé- of tofu fabriek, een steenbakkerij,.... Je leert meer over het werk op de ‘sawa's' (rijstvelden). Wie wil mag hier en daar een handje helpen. Algauw leer je de waarde van een rijstkorreltje kennen! Geniet van de glimlach van de Javanen die je overal hartelijk welkom heten! Het contrast met de stad is enorm en gedurende enkele uren word je ondergedompeld in de heerlijk relaxte sfeer van de Javaanse dorpen. Middag: vrij. In de late namiddag doe je de 'Prambanan Sunset'-tour. Je bezoekt bij valavond de Prambanansite, met de grootste hindoetempels van Indonesië. Het Indiase heldenepos Ramayana is uitgebeiteld in de reliëfs van de tempels. Wie wil kan een gids krijgen bij de ingang van het park (niet inbegrepen, ter plaatse te betalen).

Optioneel - mits supplement - kan je een lokaal avondmaal krijgen, gevolgd door het indrukwekkende Ramayanaballet tegen de achtergrond van de Prambanantempels. Op bepaalde dagen of met regenweer kan het zijn dat de voorstelling binnen doorgaat of op een andere locatie maar je zal steeds alles te zien (en te eten) krijgen.

Overnachting in een Javaans Guesthouse in Yogyakarta. Mits supplement kan je ook overnachten in een boutiquehotel of in een Javaanse villa.

Je kan eerst nog een bezoek brengen aan de orang-oetans van Borneo (4 extra nachten). Voor meer info: kijk in de rechterkolom of klik op 'extra'.

Je kan ook eerst nog naar de Bromovulkaan gaan (1 extra nacht). Voor meer info: kijk in de rechterkolom of klik op 'extra'.

Dag 6: Naar Sulawesi (Makassar)

Na het ontbijt: transfer naar de luchthaven van Yogyakarta. Korte binnenlandse vlucht naar Makassar (het voormalige Ujung Pandang) op Sulawesi. Verwelkoming in de luchthaven door je chauffeur. Deze zal in elk gebied dat je gaat verkennen vergezeld worden van een andere lokale gids, die zijn streek natuurlijk het best kent. (Als je liever eenzelfde gids mee hebt elke dag, samen met de chauffeur, dan kan dat - mits supplement). Daarna ga je een trekking maken in de buurt van Maros, in een deel van het Bantimurung-Bulusaraung Nationaal Park. Je wandelt langs een imposant karstgebergte met hoge kliffen dat een mooi contrast vormt met de rijstvelden. Je bezoekt er een grot met prehistorische tekeningen, bvb. van een hand of een vis, die tussen de 8.000 en 30.000 jaar oud kunnen zijn. Onderweg stop je ook om iets te drinken bij mensen thuis, waar je een hartelijke ontvangst wacht. Je maakt daarna een leuke kanotocht door dit unieke landschap. Dan keer je terug naar Makassar. Onderweg bezoek je de haven van Paotere, thuishaven van veel trotse Buginese Phinisi-schepen die hier nog met de hand worden geladen. Hier lunch je in een lekker visrestaurant (niet inbegrepen). Je maakt vandaag ook een korte stadstour met onder andere een bezoek aan het oude Hollandse Fort Rotterdam. Daarna trek je in in je hotel. Overnachting in een modern hotel of (mits supplement) in een charmant hotel aan zee.

Dag 7: Torajaland

Na het ontbijt vertrek je naar Torajaland. Het is een lange rijdag (7 à 8 uur) vandaag. Onderweg doe je verschillende stops. In Pare Pare lunch je in een typisch lokaal restaurant (ter plaatse te betalen), mooi gelegen tussen de bomen op het strand. Een andere mooie stop is in een eenvoudig en gezellig restaurantje wanneer je al een eind de bergen in bent. Het ligt op de rand van een diepe kloof en je hebt er een prachtig uitzicht op het landschap, met de zogenaamde 'Erotische Berg' (zoek maar uit waarom die zo heet). Uiteindelijk arriveer je in Rantepao, de hoofdstad van Toraja en zie je de eerste typische Tongkonanhuizen met bootvormige daken. Het is een klein, rustig en groen stadje, gelegen aan een brede bergrivier en omgeven door rijstvelden. Het zal je uitvalsbasis zijn voor je verkenning van Toraja.

Overnachting in een guesthouse in Rantepao. Mits supplement kan je hier ook 3 nachten verblijven in een stijlvol comfortabel hotel of een luxehotel in Rantepao.

Dag 8: Torajaland

Na het ontbijt ga je de ganse dag op ontdekking door Torajaland. Alles gaat op eigen tempo. Je zal vandaag kennis maken met de volstrekt unieke dodencultuur van de Toraja en de vele bijzondere begraafplaatsen. In Lemo vinden de overledenen hun laatste rustplaats in een rotswand. Als getuige van hun aanwezigheid staat voor elk van hen een Tau-Tau pop vanop een balkon naar jou te staren, met de gelaatsuitdrukkingen en karaktertrekken van de overledene. Deze poppen herbergen de ziel en beschermen de graven. In Londa worden de kisten van de overledenen met koorden opgetrokken tegen de rotswand. Hier ook staren poppen je aan. Wie er niet voor terug schrikt om wat te 'griezelen' kan ook een nauwe grot bezoeken waar doodskoppen en botten als in een museum staan uitgestald, samen met allerhande voorwerpen voor/van de aanwezige zielen. Kete Kesu is een prachtig dorp, vooral bekend vanwege zijn prachtige Tongkonanhuizen maar ook om zijn kleurrijk houtsnijwerk. Ook hier hangen doodskisten aan een steile rotswand. Vele zijn echter gevallen, waardoor onder de berg overal botten en doodshoofden verspreid liggen. In Suaya zal je voor het eerst een andere betekenis leren kennen van het woord 'babyboom', en je zal die nooit meer vergeten. Hier in de buurt is ook een weeshuis. Als het open is, zullen de kinderen je er met plezier vergasten op een concert met hun zelfgemaakte muziekinstrumenten. Je luncht (inbegrepen) daarna bij een lokale familie en kan er de typische Torajaspecialiteiten uitproberen. Als je wil kan je ook mee helpen koken. Overnachting in een guesthouse in Rantepao, een stijlvol comfortabel hotel of een luxehotel in Rantepao.

Opmerking! Wat die dag niet is bezocht, kan een andere dag. Als er een ceremonie (een must voor iedereen!) plaats vindt, wordt een ander deel verschoven naar een ander tijdstip. Ook als er ergens een interessante markt is, kan het zijn dat je de bezienswaardigheden op andere tijdstippen bekijkt. Spreek dit af met je gids ter plaatse.

Maak een 2-daagse trekking en logeer 1 nacht bij de plaatselijke bevolking (1 extra nacht)! Voor meer info: kijk in de rechterkolom of klik op 'extra'.

Dag 9: Torajaland

Nog een hele dag op ontdekking door het Torajaland! Vandaag breng je een bezoek aan Batutumonga, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over Rantepao en de vallei. Dit is een ideale omgeving voor het maken van een stevige wandeling langs de akkers en de woonplaatsen van de Toraja, zodat je hun dagelijks leven beter leert kennen. Een wandeling kan zo lang of kort gemaakt worden als je maar wil. Indien dat makkelijker is, kan je kiezen voor een afdaling. Je komt door de dorpjes waar je kan zien hoe de kinderen spelen met hun takrow (bal van bamboe). Jouw kinderen (indien aanwezig) mogen meespelen als ze willen. Lunch in een lokaal restaurant (ter plaatse te betalen). Wie weet kan je deze dag een (begrafenis)ceremonie bezoeken. Iedereen is hier welkom, maar je moet wel tegen wat bloed kunnen! Er worden varkens en buffels geslacht en geofferd, er zijn processies en gezangen, iedereen is prachtig uitgedost. Alles staat in het teken van het hiernamaals. Een overweldigende ervaring! Misschien wordt de wekelijkse grote veemarkt gehouden. Die is ook zeker de moeite waard. Als je dit liever doet dan wandelen, spreek iets af met je gids.

Overnachting in een guesthouse in Rantepao, een stijlvol comfortabel hotel of een luxehotel in Rantepao.

Dag 10: Terug naar Makassar

Je rijdt vandaag terug naar Makassar. Onderweg maak je de nodige stops om te benen te strekken en te lunchen (niet inbegrepen). Overnachting in een modern hotel of (mits supplement) in een charmant hotel aan zee.

Dag 11: Naar Bali

Na het ontbijt: transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Denpasar. Binnenlandse vlucht naar Denpasar (Bali). Je rijdt via de kustweg naar Oost-Bali. Onderweg stop je bij de vleermuizentempel Goa Lawah en zie je de zoutwinning bij Kusumba.

Avondmaal en overnachting in een authentiek Balinees gastenverblijf. Mits supplement kan je ook overnachten in een hotel in Sidemen, een charmant hotel in volle natuur of een boutiquehotel.

Dag 12: Sidemen

Je hebt vandaag keuze tussen 4 activiteiten:

 1. Een dag bij een Balinese familie (inbegrepen): je gaat mee inkopen doen op de markt, en leert daarna de beste kip van Bali maken bij de familie thuis. Voor wie niet graag meekookt, geen nood: in de familie valt altijd wel iets te beleven! Daarna ga je naar Kerta Gosa, het oude gerechtshof in Klungkung, bekend om zijn prachtige muurschilderingen. Je bezoekt ook nog een authentieke offermarkt, waar de lokale mensen allerlei zaken kopen om te offeren.
 2. Wandeltocht (3 uur, mits supplement): je stopt onderweg om kokosmelk en thee te drinken. Daarna ga je naar Kerta Gosa, het oude gerechtshof in Klungkung, bekend om zijn prachtige muurschilderingen, en bezoek je nog een authentieke offermarkt, waar de lokale mensen allerlei zaken kopen om te offeren. Daarna ga je naar je lunchplek, bij een familie thuis. Hier krijg je overheerlijk en zeer typisch Balinees eten, met o.a. de beste Ayam Betutu van heel Bali (gekruide kip, door ons geproefd en goedgekeurd!).
 3. Fietstocht (3 uur, mits supplement): je stopt onderweg om kokosmelk en thee te drinken. Daarna ga je naar Kerta Gosa, het oude gerechtshof in Klungkung, bekend om zijn prachtige muurschilderingen en bezoek je nog een authentieke offermarkt, waar de lokale mensen allerlei zaken kopen om te offeren. Daarna ga je naar je lunchplek, bij een familie thuis. Hier krijg je overheerlijk en zeer typisch Balinees eten, met o.a. de beste Ayam Betutu van heel Bali (gekruide kip, door ons geproefd en goedgekeurd!).
 4. Spirituele tour (mits supplement): je bezoekt een Balinees woonerf. De vrouw des huizes zal je een zelfgemaakt offer meegeven en een sarong om aan te doen. Je gaat daarna naar een plek waar heilig water is en waar je (indien gewenst) een Balinese 'blessing' krijgt. Daarna ga je verder naar een mooie verborgen tempel, waar je ook gaat offeren. Dat offer eet je nadien op (het is je lunch). Je bezoekt na de lunch ook nog een Shaman die je toekomst zal voorspellen.

Daarna rij je verder naar je verblijf. De rest van de namiddag is vrij. Je kan nog een wandeling maken of rustig genieten van het prachtige groene panorama rondom je heen, een van de mooiste van heel Bali!

Avondmaal en overnachting in een authentiek Balinees gastenverblijf. Mits supplement kan je ook overnachten in een hotel in Sidemen, een charmant hotel in volle natuur of een boutiquehotel.

Dag 13: Naar Ubud

Je rijdt naar de heiligste bronnen van Bali: Tirta Empul. Indien gewenst kan je hier baden, de gids legt je het ritueel uit. Daarna rij je naar de indrukwekkende Gunung Kawi rotsmonumenten. Je stopt bij een klein traditioneel dorp. In de huizenbouw is veel bamboe gebruikt. Je drinkt thee bij de mensen thuis. Aansluitend aan het bezoek aan dit dorpje maak je een wandeling (van 1 uur) in een mooi en koel bamboebos. Daarna bezoek je de dichtbijgelegen en verfijnde Kehentempel. Overnachting in een comfortabel hotel in Ubud. Mits supplement hebben we 4 alternatieven: een kleurrijk en artistiek geïnspireerd hotel, een traditioneel familiehotel, een luxueus hotel in het groen of een schitterend luxehotel.

Dag 14: Het actieve Bali

Vandaag kan je kiezen uit verschillende sportieve activiteiten:

 1. Rustige fietstocht langs de rijstvelden van Jatiluwih (incl lunch)(inbegrepen).

  Mits supplement kan je ook een andere activiteit kiezen:

 2. Stevige fietstocht langs de rijstvelden van Jatiluwih.(incl lunch)
 3. Raften (incl lunch)
 4. Beklim de Baturvulkaan bij zonsopgang

Overnachting in een comfortabel hotel. Mits supplement hebben we 4 alternatieven: een kleurrijk en artistiek geïnspireerd hotel, een traditioneel familiehotel, een luxueus hotel in het groen of een schitterend luxehotel.

Dag 15: De vele gezichten van Bali

Vandaag kan je kiezen uit verschillende typisch Balinese activiteiten:

 1. Kruidenwandeling (inbegrepen en steeds in klein groepje): je gaat samen met een gespecialiseerde gids op pad en leert veel bij over Balinese planten en kruiden, aansluitend krijg je een Balinese massage met kruiden. Indien gewenst kan je nadien (mits supplement) ook nog deelnemen aan een Jamu workshop: je leert biologische medicijnen maken tegen kwaaltjes.

  Mits supplement kan je ook een andere activiteit kiezen:

 2. Ontdek het spirituele Bali en doe zoals Elizabeth Gilbert (schrijfster van 'Eat Pray Love'): nadat je bij hem een ontspannende Yogales hebt gekregen, bezoek je een traditionele Balinese healer: heel bijzonder!
 3. Een dag bij een schilder in Ubud: maak kennis met de beste schilders en probeer zelf ook een eigen werk te maken (incl lunch).

Overnachting in een comfortabel hotel. Mits supplement hebben we 4 alternatieven: een kleurrijk en artistiek geïnspireerd hotel, een traditioneel familiehotel, een luxueus hotel in het groen of een schitterend luxehotel.

Dag 16: Naar de kust

In de loop van de voormiddag: transfer naar Zuid-Bali. Daar ben je 2 dagen/2 nachten vrij.

Onderweg bezoek je nog enkele lokale artiesten zoals een fluitspeler, iemand die de Plawah (houten steunen voor de gamelan-gongs) maakt en ze mooi versiert met houtsnijwerk, en iemand die Wayang Kulit poppen maakt. Je drinkt een koffie of thee bij deze mensen. Daarna word je naar je hotel gebracht.

Je kan verschillende excursies boeken ter plaatse.

Overnachting: je logeert de komende 2 nachten in een hotel in Sanur.

Indien je voor de laatste 2 nachten in een ander hotel wenst te overnachten, kan je hieronder een keuze maken (mits supplement).

Dag 17: Vrije dag aan de kust

Op een vrije voormiddag kan je ook (mits supplement) een unieke dolfijnenervaring meemaken, waarbij je op een verantwoorde manier in direct contact komt met de dolfijnen, in een bassin in zee. Overnachting in een hotel in Sanur.

Dag 18: Vertrek uit Bali

Transfer naar de luchthaven voor de intercontinentale vlucht.

Dag 19: Aankomst thuis

Aankomst/einde van de reis.

Indien gewenst, kan je je reis ook afsluiten aan 1 van de stranden in Lombok (Gili-eilanden of Sekotong) of bij het Bunaken Nationaal (zee)park in Noord-Sulawesi. Ideale plaatsen voor duikers en snorkelaars: de onderwaterwerelden hier behoren tot de mooiste ter wereld.!

Contacteer ons voor meer info.

[Prijzen geldig tot 15/12/2019]

Prijzen per persoon [excl. vlucht]

 • Vanaf € 2.175 p.p. met 2 personen
 • Vanaf € 1.865 p.p. met 4 personen
 • Vanaf € 1.735 p.p. met 6 personen
 • Prijzen per gezin of andere combinaties: op aanvraag

Inbegrepen

 • Alle transfers ter plaatse, in wagen met privéchauffeur en waar nodig met gids.
 • Alle overnachtingen in eenvoudige tot zeer comfortabele hotels incl. ontbijt.
 • Andere maaltijden zoals aangegeven in het programma.
 • Alle excursies vermeld als 'inbegrepen' in het programma.
 • 2 binnenlandse vluchten.

Niet inbegrepen

 • Intercontinentale vlucht op Jakarta, terug vanuit Denpasar (afhankelijk van het seizoen en moment van aankoop. Hoe vroeger je boekt hoe goedkoper!)
 • Middag- en avondmaal, behalve waar 'inbegrepen' vermeld staat in het programma. Maaltijden kosten slechts enkele euro's incl. drank.
 • Persoonlijke uitgaven, dranken.
 • Fooien.
 • Meerprijs indien je andere hotels kiest dan standaard in het programma opgenomen [zie beschrijving hotels].
 • Visumkost, indien van toepassing (Meer info, zie 'Indonesië praktisch' hierboven).
 • Entreegelden voor het park Bantimurung-Bulusaraung (Maros) en eventueel entreegelden en camerafees voor Bromo en Tanjung Puting. De bedragen schommelen immers nogal eens. Het gaat echter niet over grote bedragen.

Sommige binnenlandse vluchten kunnen uitgevoerd worden door luchtvaartmaatschappijen die door de EU op de zogenaamde "zwarte lijst" werden geplaatst.

Naar de Bromovulkaan (1 extra nacht)

Prijzen per persoon

 • Vanaf € 275 p.p. met 2 personen
 • Vanaf € 230 p.p. met 4 personen
 • Vanaf € 215 p.p.met 6 personen
 • Prijzen per gezin of andere combinaties: op aanvraag

Inbegrepen

 • 1 binnenlandse vlucht

Sommige binnenlandse vluchten kunnen uitgevoerd worden door luchtvaartmaatschappijen die door de EU op de zogenaamde "zwarte lijst" werden geplaatst.

Twee-daagse trekking (1 extra nacht)

Prijzen per persoon

 • Vanaf € 140 p.p. met 2 personen
 • Vanaf € 100 p.p. met 4 personen
 • Vanaf € 90 p.p. met 6 personen
 • Prijzen per gezin of andere combinaties: op aanvraag

Borneo: Uitbreiding naar orang-oetans (4 extra dagen/nachten)

Prijzen per persoon:

 • Vanaf € 795 p.p. met 2 personen
 • Vanaf € 635 p.p. met 4 personen
 • Vanaf € 575 p.p. met 6 personen
 • Prijzen per gezin of andere combinaties: op aanvraag

Inbegrepen

 • 2 binnenlandse vluchten.
 • Alle overnachtingen, vervoer, excursies en maaltijden en extra lokale gidsen vermeld als inbegrepen in het programma.
 • Rangervergoeding, politievergoeding.
 • Maaltijden en drinkwater aan boord van de klotok in Tanjung Puting.

Sommige binnenlandse vluchten kunnen uitgevoerd worden door luchtvaartmaatschappijen die door de EU op de zogenaamde "zwarte lijst" (klik) werden geplaatst.

Praktische info:

 • Internationale reispas verplicht, nog 6 maanden geldig bij aankomst.
 • Geen inentingen verplicht. Contacteer je huisarts voor info over inentingen.

Opmerking!

 • Sommige hotels vragen een toeslag tijdens de Kerst- en Nieuwjaarsperiode, op lokale feestdagen en in juli- augustus. Dit werd niet verrekend in deze prijzen!
 • Prijzen van binnenlandse vluchten zijn berekend op de goedkoopste boekingsklasse. De prijs kan dus stijgen bij effectieve boeking.
 • Prijzen kunnen uitzonderlijk stijgen/dalen indien de dollarkoers erg verandert.
 • Prijzen kunnen uitzonderlijk stijgen indien prijzen van de binnenlandse vluchten en het vervoer ter plaatse door brandstoftoeslagen omhoog gaan.
 • Regenseizoen: normaal gezien kunnen alle activiteiten doorgaan tijdens het regenseizoen. Je moet tijdens deze periode wel een beetje flexibeler zijn dan anders.
 • Ramadan: tijdens de ramadanperiode (15 mei 2018 tot en met 14 juni 2018) en zeker op het Suikerfeest (Idul Fitri, rond 14 tot 15 juni 2018) kan het voorkomen dat sommige zaken gesloten zijn waardoor het programma lichtjes kan wijzigen. Wij houden je hiervan op de hoogte als je net in deze periode een reis boekt. Tijden deze periode kan het zijn dat sommige hotels een toeslag vragen! Deze is nog niet verrekend in de prijs! Sommige zaken kunnen ook gesloten zijn. Op Bali is het effect van de Ramadan wel veel beperkter dan op Java.

EXTRA: de orang-oetans van Tanjung Puting in Borneo (4 extra dagen/nachten)

Dag 6: Semarang - Tanjung Puting

's Ochtends word je opgepikt aan het Javaans Guesthouse in Yogyakarta. Rond het middaguur vlieg je vanaf Semarang naar Pankalanbun op Borneo. Je wordt opgehaald bij het vliegveld en in korte tijd naar het plaatsje Kumai gereden. Hier stap je aan boord van een klotok, een typisch Indonesische rivierboot. Hij dankt zijn naam aan het 'klokkend' geluid dat de dieselmotor maakt. Deze klotok zal de komende dagen zowel als hotel als restaurant fungeren (tenzij je verkiest om te overnachten in een lodge, mits supplement). Na het verlaten van de hoofdrivier vaar je over smalle, eerst bruin- dan zwartwaterrivieren met weelderig begroeide oevers. Het nationale park Tanjung Puting bestaat uit een complexe mozaïek van laagland habitats, zoals nipah palmbomen, mangrovebossen, tropische bossen en meren. Hier woont een relatief grote populatie primaten, waaronder de endemische neusaap en de orang-oetan. Het is de intensieve opvang van deze laatste die Tanjung Puting internationale faam heeft bezorgd. In gevangenschap groot gebrachte orang-oetans worden hier voorbereid op een nieuw leven in het wild maar er bevinden zich in het gebied ook nog veel wilde exemplaren. De eerste stop in Tanjung Puting is het opvangcentrum Tanjung Harapan. Hier kan je de orang-oetans rustig observeren tijdens het voederen en ook een wandeling in de directe omgeving maken. Je vaart vervolgens verder stroomopwaarts en zoekt een geschikte plek voor de nacht. Er staat vandaag of morgen ook nog een nachtwandeling op het programma, je leert de nachtdieren van de wildernis van dichtbij kennen. Overnachting aan boord van de klotok of (mits supplement) in een lodge.

Mocht je vandaag door omstandigheden geen tijd hebben om Harapan te bezoeken dan kan dat ook morgen. Je deelt je dagen zelf een beetje in, samen met je gids.

Dag 7: Tanjung Puting

Optioneel - mits supplement kan je vandaag met een speedboot op een afgelegen locatie op zoek gaan naar wilde Orang Utans, waar geen toeristen komen. Contacteer ons voor meer info.

Je vaart vandaag naar het tweede opvangcentrum, Pondok Tanggui, en kan ook hier rond 9 uur het voederen bijwonen. Daarna vaar je door naar het grootste opvangcentrum, Camp Leakey. Hier leer je wat meer over de opvang in het informatiecentrum. Het achterland van Camp Leakey heeft nog een mooi primair bos waar je mooie wandelingen kan maken op zoek naar wilde orang-oetans. Ook hier bezoek je de voederplaats. In de namiddag vaar je weer langzaam terug in de richting van Kumai en zoek je een geschikte overnachtingsplaats. Tegen het eind van de dag kan je vaak de neusapen observeren in de vegetatie aan de oevers. Overnachting aan boord van de klotok of (mits supplement) in een lodge.

Dag 8: Tanjung Puting

In de ochtend kan je nog een wandeling maken ter hoogte van Camp Leakey of bij een andere locatie. In de late namiddag vaar je terug naar de grens van het park. Indien je geluk hebt, kan je dan in de vroege avonduren de vuurvliegjes in de nipahpalmen zien. Deze vliegjes kunnen voor prachtige effecten zorgen, net kerstverlichting. Overnachting aan boord van de klotok of (mits supplement) in een lodge.

Dag 9: Tanjung Puting - Banjarmasin

In de vroege ochtend vaar je van het hotel naar het havenplaatsje Kumai en rij je naar het vliegveld vanwaar je naar Banjarmasin vliegt. Je wordt van het vliegveld opgehaald door je gids en chauffeur en in ca. 30 minuten naar je hotel in het centrum van de stad gereden. Je maakt een korte city tour. In de namiddag word je door je gids opgehaald voor een kanaaltocht per klotok. Je vaart door de smalle kanalen en onder lage bruggen waar je in de namiddag de bevolking ziet leven langs het water. Je vaart als het ware door de achtertuin van de bevolking. Overnachting in een hotel aan de rivier in de stad.

Dag 10: Naar Sulawesi (Makassar)

Vroeg in de ochtend (na het ontbijt) stap je in een klotok en vaar je de Martapurarivier af in de richting van Loh Baitan. De opkomende zon zorgt voor een sfeervolle omgeving. Je vaart eerst door de stad. Verder buiten de stad zijn de oevers wat minder bevolkt. Vrij plotseling bevind je je tussen vele drijvende kano's van waaruit vrouwen hun waar verkopen of omruilen. Deze kleurrijke drijvende markt drijft langzaam stroomafwaarts en heeft dus geen vaste plaats. Er komen telkens bootjes bij en er verdwijnen er ook weer in de verschillende zijkanalen. Je gids koopt heerlijke gebakjes en fruit voor je. In deze buurt stap je aan land. Je loopt eerst langs huizen en rijstvelden in een meer landelijke omgeving. Je steekt een houten loopbrug over en komt dan in een drukker bevolkt gebied langs de oever. Daar stap je opnieuw de boot in om even later weer af te stappen, op weg naar je lunchplek: een houten huis van lokale mensen in de stad. Gezeten op de grond krijg je een heerlijke maaltijd (inbegrepen). (Tijdens de Ramadan eet je in een lokaal restaurantje). Indien er tijd is, bezoek je ook de levendige markt van Martapura. Daarna transfer naar de luchthaven van Banjarmasin voor een korte binnenlandse vlucht naar Makassar (het voormalige Ujung Pandang) op Sulawesi. Verwelkoming in de luchthaven door de chauffeur. Transfer naar je hotel. Overnachting in een charmant hotel aan zee of een modern hotel.

Opgelet: de wandeling in Maros op dag 6 komt te vervallen als je deze optie kiest.

 


EXTRA: Naar de Bromovulkaan (1 extra nacht)

Dag 6: Naar de Bromo

Je kan nog een extra nacht doorbrengen aan de prachtige landschappen rond de Bromovulkaan. Vroege transfer naar de luchthaven voor een vlucht naar Surabaya (ontbijt wordt meegegeven). Korte binnenlandse vlucht Yogyakarta-Surabaya. Bij aankomst op de luchthaven van Surabaya staat een privéchauffeur op je te wachten voor de transfer (ongeveer 3 à 4 uur) naar een hotel bij de Bromovulkaan. Aankomst in de loop van de middag en intrek in een prachtig gelegen hotel in Cemoro Lawang. Rest van de dag vrij: je kan de omgeving al wandelend verkennen of de zon zien ondergaan. Je gaat best vroeg in bed want je staat op in het midden van de nacht! Overnachting in een hotel aan de kraterrand of een comfortabel hotel in de buurt van de Bromo.

Dag 7: Naar Makassar

Je kan ter plaatse een excursie boeken om naar de zonsopgang te kijken van de Bromovulkaan. (Je vertrekt dan rond 4u en komt terug aan in het hotel rond 8u30 voor het ontbijt). Je kan zelf ook te voet naar de Bromovulkaan.Daarna transfer naar de luchthaven van Surabaya. Vlucht naar Makassar.


EXTRA: 2 extra dagen trekking (1 extra nacht)

Je kan hier nog een 2-daagse (1 nacht) trekking bijboeken door de schitterende natuur van Torajaland met overnachting bij de plaatselijke bevolking in een traditioneel Toraja-Tongkonanhuis. Dat is 1 nacht extra, inclusief 2 maal picknicklunch en 1 avondmaal. Je bezoekt ook een koffieplantage en je wandelt door schitterend regenwoud. Je neemt enkel mee wat noodzakelijk is en je bepaalt zelf de zwaarte van de tocht. De bagage wordt opgeslagen in het hotel. Een hele leuke belevenis waarin de prachtige landschappen, het leven van alledag en het contact met de lokale bevolking centraal staan.