Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
image Rondreis Indonesië

RONDREIS INDONESIË

Java: avontuurlijke reis overland (+ Bali-strand)
19 dagen/16 nachten)

Tijdens deze heel bijzondere reis maak je uitgebreid kennis met Java, het belangrijkste eiland van Indonesië. Je start in het westen, waar toeristen uiterst zeldzaam zijn maar je van de ene onvergetelijke ervaring in de andere komt. De botanische tuinen van Bogor zijn wereldberoemd. Quasi onbekend maar onvergetelijk is het uiterste westen van Java: prachtige eilanden en stranden, ongerepte regenwouden op indrukwekkende vulkanische berglandschappen en zeldzame dieren, een bevolking met eeuwenoude tradities die je niet verwacht zo vlakbij Jakarta... De oude trans-Java treinverbinding brengt je naar Yogyakarta, de culturele hoofdstad van het eiland. Naast de wervelende sultanstad zelf bezoek je er de majestueuze Borobudur- en Prambanantempels en maak je kennis met het Javaanse plattelandsleven. Onderweg naar het oosten passeer je Sukuh met zijn oude 'erotische tempel' en het rustige koloniale Malang. In Oost-Java zal je verbluft zijn bij de aanblik van de vulkaanlandschappen en kan je relaxen in de mooie omgeving bij de plantages van Oost-Java. Je kan nog een paar dagen uitblazen op één van Bali's stranden alvorens naar huis terug te keren.

 

Dag 1: Vertrek

Vertrek vanuit België voor de intercontinentale vlucht naar Jakarta.

Dag 2: Aankomst in Jakarta (Java) en door naar Bogor

Bij aankomst op het vliegveld van Jakarta word je opgehaald door een privé-auto met chauffeur. Je rijdt door naar Bogor, een stad 60 km ten zuiden van Jakarta. Je logeert in een guesthouse op het platteland even buiten Bogor. Als er voldoende tijd is, kan je samen met een lokale gids nog een korte wandeling maken. Voor mensen die toch wat meer luxe zoeken voor een eerste nacht: je kan ook (mits supplement) overnachten in een volledig gerenoveerd koloniaal hotel grenzend aan de botanische tuinen.

Dag 3: Bogor en de Westkust

In de voormiddag bezoek je de botanische tuinen, de 'highlights' van Bogor. Gezien de lange tocht die je vandaag voor de boeg hebt, stellen we voor om slechts het meest interessante deel van de immense tuinen te bezoeken. (Voor de liefhebbers die graag het hele tuinencomplex bezoeken, kunnen we een extra nacht inlassen). Vanuit Bogor rijd je naar het vissersplaatsje Pelabuan Ratu. Dit schilderachtige dorp is de thuishaven van de mysterieuze heerseres van de Zuidzee, Nyai Roro Kidul. Pelabuan Ratu, ‘Haven van de Koningin’, ligt in een breed uitlopende baai, vroeger de 'Wijnkoopsbaai' genoemd. Aan de haven met zijn vele kleurrijke vissersbootjes bevindt zich ook een bedrijvige vismarkt. Je verblijft in een heerlijk klein hotel in Pelabuan Ratu. Het hotel ligt direct aan het strand. Je wordt verwelkomd met een kopje koffie of thee en een stuk appeltaart, de specialiteit!

Je kan (voor je naar Pelabuan Ratu trekt) ook het nationaal park Ujung Kulon en het eiland Peucang bezoeken (3 extra nachten). Voor meer info: kijk in de rechterkolom of klik 'extra'.

 

Dag 4: Pelabuan Ratu, vrij verblijf

Een rustdag tijdens dewelke je kan genieten van de mooie omgeving van je hotel. Je kan indien gewenst samen met de chauffeur naar het plaatsje Pelabuan Ratu rijden om een kijkje te nemen op de drukke vismarkt. In de buurt van Cisolok, wat dichter bij je hotel, liggen warmwaterbronnen die op bepaalde plaatsen in de rivier spuiten. Je kan hier lekker baden in een mooie omgeving. Of neem een kijkje in kamer 308 van het Samudra Hotel. Deze kamer is ingericht voor Nyai Roro Kidul. Haar groene blouses hangen keurig in de kast en op haar toilettafel staan de parfums en giften van gasten die haar verwennen in de hoop er zelf beter van te worden. In de late namiddag rij je van je hotel naar een restaurant dichtbij Pelabuan Ratu en kan je genieten van een heerlijke vismaaltijd (inbegrepen) terwijl je geniet van het prachtige uitzicht en met een beetje geluk van een prachtige zonsondergang. Overnachting in het hotel in Pelabuan Ratu .

Dag 5: Van Pelabuan Ratu naar Ciptagelar

's Ochtends rij je met je auto (anderhalf uur rijden) richting het Halimun Nationaal Park, één van de minst bezochte nationale parken op Java. Dit is niet verwonderlijk, want het ligt op een hoogte van 1200 m en bestaat voor het overgrote deel uit smalle valleien en steile, in nevels gehulde bergtoppen die tot 1929 m hoog oprijzen. In Gunung Halimun bevindt zich het mooiste oerwoud van Java. Hier vind je ook verschillende typische Sundanese dorpen waar de adat (gewoonterecht of traditie) nog hoog in ere wordt gehouden. Met een open jeep waarin je achteraan rechtstaat, rij je in 2 uur via een prachtige route door het Halimunwoud naar het 640 jaar oude plaatsje Kasepuhan Ciptagelar, prachtig omringd door bergen en rijstvelden. Je overnacht in een guesthouse en geniet ‘s avonds van traditionele 'Angklung' muziek. Er wordt heerlijk voor je gekookt door de familie van het huis waar je verblijft (lunch, avondmaal en ontbijt inbegrepen). De WC (meestal hurkwc’s) en badkamers (mandibak met koud water) liggen op loopafstand van je slaapkamer.

Dag 6: Ciptagelar - Bandung

Na het ontbijt volg je de bewoners in hun dagelijkse werkzaamheden: het bewerken van de rijstvelden, het uitzetten van vis, het verzamelen en produceren van palmsuiker, het maken van verschillende cakejes enz. Na de lunch (inbegrepen) wandel je gedurende 4 uur (de jeep kan je onderweg oppikken als je geen zin meer hebt om te stappen) naar het plaatsje Ciptarasa, langs prachtig tropisch regenwoud en uitgestrekte rijstvelden. De uitzichten op de omringende bergen zijn adembenemend. Het pad is onregelmatig en sterk heuvelachtig maar breed en goed begaanbaar (met een jeep toegankelijk), waardoor je relatief goed om je heen kunt kijken. Vanaf Ciptarasa rij je met de jeep naar Pangguyangan waar je wordt opgewacht door je auto met chauffeur. Je rijdt in ca. 3 à 4 uur naar je volgende bestemming: Bandung. Hier logeer je in een koloniaal hotel. In de directe omgeving van je hotel vind je nog veel (andere) koloniale gebouwen terug. Overnachting in een koloniaal hotel in Bandung of een prachtig gelegen luxehotel in een buitenwijk.

Dag 7: Koloniaal Bandung

Vandaag ga je terug naar de gouden jaren van Bandung (1810-1930). Je verkent deze toen glorierijke stad met het openbaar vervoer, de bemo (openbaar vervoer met minibusjes), en ook te voet. Hier komt de oude koloniale tijd even voor jou tot leven. Je zal een aantal Art Deco pareltjes zien vandaag! Verder bezoek je de markt, een oude Nederlandse koekjeswinkel en een prachtige oude koffiebranderij (waar je zeker je eerste souvenir zal kopen!). Je gaat ook naar Chinatown en ontdekt er de traditionele planten en kruiden. Verder bezoek je nog een traditionele wayang-poppenmaker. Opmerking: voor mensen die veel interesse hebben in kunst kunnen we een schitterende Art Deco wandeling uitstippelen. Je luncht (inbegrepen) in een sfeervol restaurant en proeft de Sundanese keuken. Overnachting in een koloniaal hotel in Bandung of in een prachtig gelegen luxehotel in een buitenwijk.

Dag 8: Naar het ongekende Lemungsure

Met de trein reis je in de vroege ochtend in eerste klas van Bandung naar Kutoarja, je komt hier aan in de vroege namiddag. Je hebt een gereserveerde plaats met voldoende ruimte in een wagon met airco. De eerste drie uur van de reis tot in Banjar passeer je prachtige landschappen met uitzicht over rijstvelden en dorpjes. Je kan ook lunchen in de trein: er is een restauratiewagen waar je Indonesisch eten kan verkrijgen. Bij aankomst in Kutoarja word je opgehaald door een chauffeur en krijg je een transfer naar je verblijf in Lemungsur (ongeveer anderhalf uur rijden). In de late namiddag maak je samen met de vrouwen van het verblijf enkele traditionele gerechten uit de streek klaar voor het avondeten. Tijdens het avondmaal (inbegrepen) kan je genieten van een cokekan voorstelling, waarbij een gamelan ensemble traditionele Javaanse muziek voor je speelt.

Overnachting in een eenvoudig gastenverblijf in Lemungsure.

Dag 9: Lemungsure

’s Ochtends maak je een prachtige wandeling door een mooi bergachtig bosgebied. Je rijdt eerst naar het beginpunt van de tocht.. Ondanks de hoogteverschillen, is de wandeling zelf zeker niet moeilijk. Om wat energie op te doen, krijg je een heerlijk ontbijt (inbegrepen) op een mooi locatie tussen de velden. Na een kleine drie uur wandelen word je opnieuw opgehaald en naar je lunchlocatie gebracht. Tijdens de lunch (inbegrepen) wordt een kuda lumping -dans opgevoerd, waarbij dansers gebruik maken van rotan paarden en in trance lijken te raken. Hierna rijd je terug naar je verblijf. In de namiddag bezoek je met een gids het nabijgelegen dorp Wonoharjo, waar je kennis kan maken met het dagelijks dorpsleven.
Overnachting in een eenvoudig gastenverblijf in Lemungsure.

Dag 10: Fietsen door het platteland en rit naar Magelang

‘s Ochtends bezoek je een bijzonder theehuis dat al verschillende generaties oud is. Hier kan je genieten van een stevige kop thee, die op traditionele wijze bereid is. Dit theehuis is meteen ook het startpunt van je fietstocht. Gedurende 2-3 uur fiets je met een oude, maar goed onderhouden fiets over kleine paadjes door dorpen en velden. Je krijgt regelmatig de kans om een praatje te maken met de lokale bevolking en om bij te leren over enkele lokale huisnijverheden. De inwoners van de dorpen maken hier kokosolie, dakpannen en bamboe-hoeden, en zullen je ook af en toe uitnodigen voor een tas thee of koffie met enkele lokale snacks (inbegrepen). Bij het eindpunt van de fietstocht word je opgehaald en krijg je een transfer naar Magelang (ongeveer 3 à 4 uur rijden).

Overnachting in een guesthouse nabij de Borobudur.

Mits supplement kan je ook overnachten in een modern hotel nabij Borobudur of in een luxehotel nabij Borobudur.

Dag 11: Borobudur, Prambanan en Yogyakarta

Vroeg uit de veren vandaag om 1 van de wereldwonderen te zien ontwaken in de mist: de Borobudur. Dit is het grootste boeddhistische tempelcomplex ter wereld, met een schat aan symbolen. Wie wil kan een gids krijgen bij de ingang van het park (entree is inbegrepen, gids niet, betalen ter plaatse).

Daarna rij je verder naar de Prambanantempels.  Je bezoekt  de Prambanansite, met de grootste hindoetempels van Indonesië. Het Indiase heldenepos Ramayana is uitgebeiteld in de reliëfs van de tempels. Wie wil kan een gids krijgen bij de ingang van het park (entree en gids niet inbegrepen, ter plaatse te betalen).

Mits supplement kan je eerst  ook gaan  je fietsen. Je rijdt  dan naar het startpunt van de fietstocht. Hier ontmoet je je gids die met jullie in de omgeving van de Prambanantempels fietst. Je bezoekt verschillende huisindustrieën, zoals het maken van tempeh, tofoe, cake, rubber, muziekinstrumenten, je kan rijst planten… Afhankelijk van de dag kunnen de activiteiten verschillen. Je aanschouwt dus het leven van alle dagen en kan hier en daar een handje meehelpen. Lunch bij een lokale familie is inbegrepen.  Tenslotte ga  je ook de mooie site van de Prambanantempels, de grootste Hindoetempels van Indonesië bezoeken. De wagen met chauffeur is hiervoor ter beschikking.  Het Indiase heldenepos Ramayana is uitgebeiteld in de reliëfs van de tempels. Wie wil kan een gids krijgen bij de ingang van het park (entree en gids niet inbegrepen, ter plaatse te betalen).

Optioneel - mits supplement - kan je een lokaal avondmaal krijgen, gevolgd door het indrukwekkende Ramayanaballet tegen de achtergrond van de Prambanantempels. Op bepaalde dagen of met regenweer kan het zijn dat de voorstelling binnen doorgaat of op een andere locatie maar je zal steeds alles te zien (en te eten) krijgen.

Na het bezoek aan de tempel rij je naar Yogyakarta.

Overnachting in een boutiquehotel in Yogyakarta. Mits supplement kan je ook overnachten in een koloniaal hotel.

Je kan (vooraleer Yogyakarta te verkennen) ook een uitstap maken (1 extra nacht) naar het mistige Dieng plateau. Voor meer info: kijk in de rechterkolom of klik 'extra'.

Dag 12: Yogyakarta: stadstour en Javaanse heritage tradities

In de voormiddag ga je op citytour met de becak (fietstaxi), met o.a. bezoek aan het Kraton (paleis van de Sultan), het Waterpaleis en de Vogeltjesmarkt.

Middag: vrij. In de namiddag maak je een unieke 'home-made' uitstap: 'Javaanse  Heritage tradities' (de inhoud is een verrassing, authenticiteit gegarandeerd!).

Overnachting in een boutiquehotel in Yogyakarta. Mits supplement kan je ook overnachten in een koloniaal hotel.

Dag 13: Naar Malang per trein

Je neemt vandaag de trein naar Jombang in Oost-Java. Van daar word je per auto naar Malang gebracht. De relatief koele stad Malang (gelegen op een hoogte van ca. 400 meter) heeft een rijk koloniaal verleden. In Malang vind je schaduwrijke lanen met prachtige oude huizen, die nu in de meeste gevallen Chinese eigenaars hebben. Geniet van deze leuke stad.

Overnachting in een koloniaal guesthouse in Malang of (mits supplement) in een koloniaal hotel of een stijlvol luxehotel.

kleurrijke huizen

Dag 14: Van Malang naar Bromo

Na het ontbijt verlaat je Malang en rij je in oostelijke richting naar de theeplantage Wonosari. Dit uitgestrekte domein ligt prachtig tegen de helling van de Arjunaberg. Bij helder weer kan je zelfs Java's hoogste berg, de Semeru, zien roken. Je krijgt een rondleiding over de plantage, ziet hoe de thee wordt geplukt en bekijkt het proces in de fabriek. Voord at je weer verder rijdt, drink je nog een kopje zelf geproduceerde thee (op zon- en feestdagen, als er niet gewerkt wordt, kan je wel het proces even zien maar zonder werknemers). Na een uur rijden arriveer je in het plaatsje Tumpang en stap je over op een open jeep: de achterkant van deze jeep is opengemaakt en voorzien van een reling waardoor je veilig achterin kan staan en optimaal kan genieten van de adembenemende uitzichten onderweg. Je rijdt over een bergkam met tropische nevelbossen links en rechts, je maakt een wandeling naar een mooie verscholen waterval en ziet de kunstig bewerkte moestuintjes tegen de berghellingen geplakt. Op de achtergrond de imposante Semuru vulkaan. Ter hoogte van Jemplang duik je plotseling in de uitgestrekte zandzee die de Bromovulkaan omringt: een hele bijzondere ervaring. Via deze zandzee bereik je dan uiteindelijk je hotel aan de kraterrand . Mits supplement kan je ook overnachten in een comfortabel hotel in de buurt van de Bromo .

Dag 15: Van Bromo naar Kaliklatak

Je kan ter plaatse een excursie boeken om naar de zonsopgang te kijken vanop de Bromovulkaan. (Je vertrekt dan rond 4u en komt terug aan in het hotel rond 8u30 voor het ontbijt). Je kan zelf ook te voet naar de Bromovulkaan.

Daarna vertrek je met de wagen en chauffeur naar Kaliklatak. Kaliklatak ligt op een koffieplantage. De gebouwen zijn er sinds de koloniale tijd. Een rondleiding op de koffieplantage en een avondmaal is inclusief. Overnachting in een guesthouse in Kaliklatak. Mits supplement kan je ook logeren in een kleinschalig luxeverblijf in Banyuwangi.

Dag 16: Bezoek aan de Ijen vulkaan en door naar Bali (kust)

In de vroege ochtend rond 5.00 uur word je opgehaald en rij je met de wagen naar de Ijenvulkaan. Dat is ongeveer 1,5 uur rijden. Je gids gaat mee tijdens de beklimming naar de krater. Onderweg zal je de moedige zwaveldragers en ook de zwavelweegplaats tegenkomen. Het uitzicht op het groenblauwe kratermeer is onvergetelijk!

Na deze tocht ga je eerst nog op een bijzondere plek een lokale specialiteit eten bij een gastvrije familie in Kemiren. Daarna ga je rechtstreeks door naar Bali, met de ferry. Je komt aan in de late namiddag of avond in Sanur. Je logeert de komende 2 nachten in een hotel in Sanur.

Indien je voor de laatste 2 nachten in een ander hotel wenst te overnachten, kan je hieronder een keuze maken (mits supplement).

TIP! Als je meer tijd hebt kan je ook nog andere delen van Bali bezoeken, zoals Ubud. Contacteer ons voor meer info.

Dag 17: Vrije dag in Sanur

Overnachting in een hotel in Sanur.

Indien je voor de laatste 2 nachten in een ander hotel wenst te overnachten, kan je hieronder een keuze maken (mits supplement).

Dag 18: Vertrek uit Bali

Transfer naar de luchthaven voor de intercontinentale vlucht.

Dag 19: Aankomst thuis

Aankomst/einde van de reis.

Indien gewenst, kan je je reis ook afsluiten aan 1 van de stranden in Lombok (Gili eilanden of Sekotong) of in Noord-Sulawesi, bij het Bunaken Nationaal park. Ideaal voor duikers en snorkelaars, want de onderwaterwerelden hier behoren tot de mooiste ter wereld!

Contacteer ons voor meer info.

 

[Prijzen geldig tot 31/12/2024]

Prijzen per persoon [excl. vlucht]

 • Vanaf € 2.915 p.p. met 2 personen
 • Vanaf € 2.325 p.p. met 4 personen
 • Vanaf € 2.025 p.p. met 6 personen
 • Prijzen per gezin of andere combinaties: op aanvraag

Opgelet! Er zijn toeslagen tijdens de schoolvakanties en feestdagen.

Inbegrepen

 • Alle transfers ter plaatse, in wagen met privéchauffeur en waar nodig met gids.
 • Alle overnachtingen in eenvoudige tot zeer comfortabele hotels incl. ontbijt.
 • Enkele andere maaltijden zoals aangegeven in het programma.
 • Alle excursies vermeld als 'inbegrepen' in het programma.

Niet inbegrepen

 • Intercontinentale vlucht op Jakarta, terug vanuit Denpasar (afhankelijk van het seizoen en moment van aankoop. Hoe vroeger je boekt hoe goedkoper!)
 • Middag- en avondmaal, behalve waar 'inbegrepen' vermeld staat in het programma. Maaltijden kosten slechts enkele euro's incl. drank.
 • Persoonlijke uitgaven, dranken, fooien.
 • Meerprijs indien je andere hotels kiest dan standaard in het programma opgenomen [zie beschrijving hotels].
 • Eventueel visumkost (zie 'Indonesië praktisch' hierboven).
 • Entreegelden voor de nationale parken Ujung Kulon, Papandayan (Cipanas), Dieng-plateau, Selogriyo, het Bromogebied en de Ijenvulkaan. Deze schommelen wel eens en worden daardoor best ter plaatse betaald (geen hoge bedragen).

Dieng plateau

Prijzen per persoon

 • Vanaf €115 p.p. met 2 personen
 • Vanaf € 90 p.p. met 4 personen
 • Vanaf € 75 p.p. met 6 personen
 • Prijzen per gezin of andere combinaties: op aanvraag

Ujung Kulong

Prijzen per persoon

    Vanaf € 795 p.p. met 2 personen
    Vanaf € 635 p.p. met 4 personen
    Vanaf € 560 p.p. met 6 personen
    Prijzen per gezin of andere combinaties: op aanvraag

Praktische info:

 • Internationale reispas verplicht, geldig tot 6 maanden na aankomst.
 • Geen inentingen verplicht. Contacteer je huisarts voor info over inentingen.

Opmerking!

 • Sommige hotels vragen een toeslag tijdens de Kerst- en Nieuwjaarsperiode, op lokale feestdagen en in juli- augustus (en soms in september). Dit werd niet verrekend in deze prijzen!
 • Prijzen van binnenlandse vluchten zijn berekend op de goedkoopste boekingsklasse. De prijs kan dus stijgen bij effectieve boeking.
 • Prijzen kunnen uitzonderlijk stijgen/dalen indien de dollarkoers erg verandert.
 • Prijzen kunnen uitzonderlijk stijgen indien prijzen van de binnenlandse vluchten en het vervoer ter plaatse door brandstoftoeslagen omhoog gaan.
 • Regenseizoen: normaal gezien kunnen alle activiteiten doorgaan tijdens het regenseizoen. Je moet tijdens deze periode wel een beetje flexibeler zijn dan anders.
 • Ramadan: tijdens de ramadanperiode en zeker op het Suikerfeest kan het voorkomen dat sommige zaken gesloten zijn waardoor het programma lichtjes kan wijzigen. Wij houden je hiervan op de hoogte als je net in deze periode een reis boekt. Tijden deze periode kan het zijn dat sommige hotels een toeslag vragen! Deze is nog niet verrekend in de prijs! Sommige zaken kunnen ook gesloten zijn. Op Bali is het effect van de Ramadan wel veel beperkter dan op Java.

Uitstap naar het mistige Dieng plateau

Dag 13: Van Yogyakarta naar Wonosobo

Je vertrekt vandaag naar Wonosobo (iets meer dan 3 uur rijden). Onderweg bezoek je de Borobudur, het grootste boeddhistische tempelcomplex ter wereld, met een schat aan symbolen. Wie wil kan een gids krijgen bij de ingang van het park (niet inbegrepen). Een picknicklunch is inbegrepen. Na het bezoek aan de tempel rij je verder richting Wonosobo. Je maakt onderweg ook nog een mooie wandeling naar de Selogriyo tempel. Je loopt door een prachtig dal met rijstterrassen om er te geraken. Overnachting in een hotel in Wonosobo.

Dag 14: Dieng plateau en terug naar Yogyakarta

Vandaag vertrek je heel vroeg naar het Dieng Plateau. Het is ongeveer 45 minuten rijden. Een ontbijtbox is inbegrepen. Je bezoekt de tempels op het plateau en maakt een mooie wandeling (van anderhalf uur tot 2u) waarbij je geniet van prachtige uitzichten. Vervolgens keer je terug naar Yogyakarta. Overnachting in een boutiquehotel in Yogyakarta. Mits supplement kan je ook overnachten in een koloniaal hotel.

Hierna gaat je reis verder vanaf dag 14 van het basisprogramma.

Uitstap naar het ongerepte Ujung Kulon en het eiland Peucang

Dag 3: Naar Sumur

In de voormiddag bezoek je de botanische tuinen, de 'highlights' van Bogor. Gezien de lange tocht die je vandaag voor de boeg hebt, stellen we voor om slechts het meest interessante deel van de immense tuinen te bezoeken. (Voor de liefhebbers die graag het hele tuinencomplex bezoeken, kunnen we een extra nacht inlassen). Vanuit Bogor rijd je naar Sumur.

Overnachting in een hotel in Sumur.

Dag 4: Naar het ongerepte Ujung Kulon

's Ochtends word je opgehaald en stap je aan boord van een boot waarmee je de komende  dagen door het Ujung Kulon Nationaal Park zal varen (indien je in Tanjung Lesung overnacht, rij je eerst nog naar de haven).

Ujung Kulon is nog bedekt met dicht regenwoud. Het park is de woonplaats van de (zéér zeldzame) Javaanse eenhoornige neushoorn. Verder leven er slankapen, de endemische Javaanse grijze gibbons, krabetende makaken, wilde runderen, herten, dwergherten, wilde zwijnen, civetkatten en vele soorten vogels. De vegetatie is al even divers als de fauna: er groeien veel palm- en bamboesoorten, lianen, prachtige orchideeën en andere bloemen in dit vruchtbare woud. Tijdens je verblijf in Ujung Kulon zijn de maaltijden inclusief. Deze (ook het ontbijt) worden bereid aan boord van je boot. Je kan de maaltijden naar keuze nuttigen op de boot, in de gemeenschappelijke voorkamer van het guesthouse of bijvoorbeeld op het strand. De eerste stop (na anderhalf uur varen) is de Cigenterrivier, die loopt door het dichte regenwoud, door mangroven en langs kalksteenrotsen. Met een kano vaar je in 2 à 3 uur de rivier af op zoek naar wild. Je kan er krokodillen, varanen, slangen en veel vogels zien. Hier staan ook de camera’s opgesteld van National Geographic om de zeldzame neushoorn te bestuderen. Met de boot vaar je dan (in anderhalf uur) verder naar het eiland Peucang. Onderweg kookt de bemanning een lekkere lunch voor je. Aan boord zijn er ook enkele vishengels waarmee je je geluk eens kunt beproeven en misschien een bijdrage aan het avondeten kan leveren. In Peucang stap je van boord en wandel je via een lange pier naar je eenvoudige guesthouse, vlakbij een mooi bos en een wit strand. Herten en wilde zwijnen grazen er voor de deur. In de namiddag kan je met een gids nog een wandeling maken dwars door het bos, om de zonsondergang te gaan bekijken op het strand aan de andere kant van het eiland (2-2,5 uur heen en terug in een redelijk tempo. Vertrek niet later dan 16.00-16.15 uur want de zon gaat onder rond 18.00 uur). Op de terugweg zal het snel donker worden, neem dus een zaklamp mee. Als je voor deze wandeling vandaag geen tijd hebt, kan je dit ook morgen nog doen.

Dag 5: Peucang, wandeling en snorkelen

's Ochtends vaar je (in een kwartiertje) naar het vasteland van Ujung Kulon. Hier kan je vanuit een uitkijkpost verschillende soorten dieren (pauwen en runderen) op het uitgestrekte grasland gadeslaan. Vervolgens vaar je in een halfuurtje naar Cibom. Op Cibom kan je verschillende prachtige wandelingen maken: langs een dichtbegroeid pad, naar een vuurtoren, naar restanten van een oude gevangenis… Wandelingen zijn naar keuze en variëren van 30 minuten tot 3-4 uur. Daarna vaar je terug naar Peucang. In de namiddag kan je nog gaan snorkelen met de boot. Lunch en avondmaal aan boord of op het strand + overnachting in het guesthouse. Een heerlijke dag!

Dag 6: Van Peucang naar Sumur, transfer naar Pelabuan Ratu

's Ochtends vaar je in ca. 3 uur terug naar Sumur. Je stopt nog bij het kleine eiland Badul waar het prachtig is om te snorkelen (indien gewenst). De lunch aan boord is inbegrepen. Vanuit Sumur rijd je in ca. 5 uur via een weinig gevolgde route naar het vissersplaatsje Pelabuan Ratu. Dit schilderachtige dorp is de thuishaven van de mysterieuze heerseres van de Zuidzee, Nyai Roro Kidul. Pelabuan Ratu, ‘Haven van de Koningin’, ligt in een breed uitlopende baai, vroeger de 'Wijnkoopsbaai' genoemd. Aan de haven met zijn vele kleurrijke vissersbootjes bevindt zich ook een bedrijvige vismarkt. Je verblijft in een heerlijk klein hotel in Pelabuan Ratu. Het hotel ligt direct aan het strand. Je wordt verwelkomd met een kopje koffie of thee en een stuk appeltaart, de specialiteit!

Hierna gaat je reis verder vanaf dag 4 van het basisprogramma.