Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
image Rondreis Indonesië

RONDREIS INDONESIË

Lombok en Bali: mooie natuur en droomstranden
19 dagen/16 nachten

Tijdens deze tour maak je kennis met het ‘echte' leven op Lombok. Je komt in contact met de traditionele Sasakcultuur, met zijn danskunsten en heerlijke keuken. Je bezoekt kleurrijke traditionele markten en bijzondere begraafplaatsen waar magische krachten aan worden toegekend. Je loopt door adembenemende landschappen, verkent traditionele dorpjes en leert de lokale ambachten kennen. Tenslotte komen ook de zonnekloppers en snorkelaars zeker aan hun trekken: Lombok is ruim bedeeld met hagelwitte stranden en prachtige koraalriffen.

Het paradijselijke hindoe-eiland Bali laat niemand onberoerd. In het groene Ubud, gelegen tussen de rijstvelden, kan je genieten van de Balinese kunsten, de kleurrijke dansen of ceremonies, de lokale gastronomie en een verfijnde wellness-cultuur. Ubud is ook een uitvalsbasis voor de verkenning van het prachtige eiland met zijn tempels, rijstterrassen, vulkanen, meren... Je kan je reis eindigen aan een van de diverse exotische stranden. Indien gewenst kan de reis worden uitgebreid met de beklimming van de Rinjani-vulkaan op Lombok (niet te missen voor de klimmers!).

Deze reis kan gemakkelijk gecombineerd worden met Flores en/of (op aanvraag) de Sunda-eilanden. Contacteer ons voor meer info.

Dag 1: Vertrek

Vertrek vanuit België voor de intercontinentale vlucht naar Denpasar.

Dag 2: Aankomst in Bali

Aankomst in Denpasar. Transfer naar je hotel. Rest van de dag vrij. Tip! Laat je masseren (goed om de jetlag snel te verwerken) of breng een paar uurtjes door op het strand. Overnachting in een hotel in Jimbaran.

Dag 3: Naar Lombok

Na het ontbijt, transfer (tiental minuten) naar de internationale luchthaven van Denpasar of naar de haven voor een vlucht of boottocht naar Lombok. Bij aankomst word je hartelijk verwelkomd door je chauffeur. Naast de chauffeur krijg je ook het gezelschap van verschillende opeenvolgende lokale gidsen, die hun streek natuurlijk het best kennen. (Als je liever eenzelfde gids mee hebt elke dag, samen met de chauffeur, dan kan dat - mits supplement). Onderweg van de haven of het vleigveld naar Senaru maak je een stop bij de vele apen die langs de kant van de weg zitten. Je kan optioneel ook stoppen bij een parelkwekerij (mits supplement). Vervolgens reis je via de nog zeer traditionele noordkust van Lombok naar Senaru. In deze regio wonen nog veel aanhangers van de oude 'Wetu Telu' godsdienst, die elementen van de islam en animisme verbindt. Zodra je de bergen inrijdt, verandert het droge landschap dramatisch: de omgeving wordt heel groen en vruchtbaar. Het plaatsje Senaru, gelegen op de noordelijke flank van de imposante Rinjani-vulkaan, biedt onvergetelijke uitzichten richting zee en berg. Overnachting in een hotel in Senaru.

Vanaf hier kan je kiezen voor een uitbreiding van de reis: de BEKLIMMING van de RINJANI ! Voor meer info: kijk in de rechterkolom of klik op extra.

Dag 4: Schitterende wandeling

Na het ontbijt maak je een panoramawandeling. Deze voert langs prachtige uitzichten, via oude voetpaden door schaduwrijke bamboebossen naar een open landschap van rijstterrassen. Onderweg bezoek je traditionele dorpjes en kom je meer te weten over de kleurrijke manier van leven van de Sasak. De wandeling eindigt bij een reeks schitterende watervallen. Je luncht in Senaru (niet inbegrepen). Daarna rij je verder (anderhalf uur rijden) naar Sembalun Lawang. Overnachting in een hotel in Sembalun Lawang.

Dag 5: Naar Labuan Pandan

's Ochtends maak je nog een zeer mooie wandeling langs dorpjes en op het platteland. De wandeling (ongeveer 4 uur) in de schaduw van de Rinjani (de tweedehoogste vulkaan van Indonesië), brengt je in contact met het alledaagse leven in deze streek. Je ontmoet lokale boeren en wandelt door een schitterende natuur met een grote diversiteit. Zo loop je langs rijstvelden en bamboetuinen en zie je koffiebomen en lookplantages. Onderweg krijg je ook de nodige uitleg van de gids die je begeleidt tijdens de wandeling en hou je onder meer ook nog even halt in een lokaal dorp waar je de typische architectuur leert kennen. Je luncht na de wandeling (niet inbegrepen). Daarna rij je met de wagen naar Labuan Pandan. De rest van de dag is vrij. Avondmaal (inbegrepen).

Overnachting in eenvoudig verblijf aan zee in Labuan Pandan.

Dag 6: Op een onbewoond eiland

Na het ontbijt vaar je naar een prachtig onbewoond koraaleilandje vlak voor de kust. Er gaat een lunchbox mee (inbegrepen). Het is een heerlijk relaxte tocht. Je kan hier snorkelen en genieten van het mooie zeelandschap (met uitzicht op Sumbawa). Snorkelgerei (masker en snorkel) is inbegrepen. Er zijn geen zwemvliezen ter plaatse. Na de lunch (inbegrepen) ga je per boot terug naar het vasteland. Vervolgens neem je de auto naar Tetebatu. Onderweg breng je een bezoek aan een dorp waar men nog steeds leeft volgens de Sasaktraditie. Alle huizen zijn vervaardigd uit bamboe en volgens bepaalde regels gebouwd. Het is als een reis in de tijd! Tetebatu is een klein dorp aan de zuidelijke voet van de Rinjani vulkaan. In de koele ochtendlucht is het uitzicht op de top van de Rinjani en de omringende rijst- en tabaksvelden geweldig. Je brengt een bezoek aan een dorp waar voornamelijk vrouwen allerhande producten vervaardigen uit bamboe. Overnachting in een hotel in Tetebatu.

Dag 7: Traditioneel Lombok

Na het ontbijt maak je met een gids een stevige wandeling (van ongeveer drie à vier uur) door de rijst- en tabaksvelden naar een waterval. Soms zie je onderweg zwarte langoerapen. Vervolgens ga je per auto naar een erg authentiek dorp van wevers. Je kan hier op je gemak tussen de huizen door wandelen en zien hoe de songkets hier op traditionele wijze geweven worden. Hier wordt een echte ‘Sasak'-maaltijd geserveerd (inbegrepen). Het hele dorp nodigt je bovendien uit op een traditionele dansvoorstelling, met als hoogtepunt de typische stokkengevechten. Op de terugweg naar Tetebatu breng je nog een bezoek aan een van de weinige dorpen waar men nog op oeroude wijze keramiek maakt.

Overnachting in een hotel in Tetebatu.

Dag 8: Naar het paleis en de kust

Na het ontbijt rij je naar de Lingsar tempel (1714), de heiligste tempel van het eiland. Je bezoekt ook het zomerpaleis van Ngurah Asem, de koning van Karangasem (Bali), gebouwd in 1727. Daarna ga je naar je strandhotel waar je de laatste 3 nachten op Lombok zal doorbrengen. We hebben hier verschillende mogelijkheden. Voor de liefhebbers van duiken/snorkelen: overnachting in een hotel in Gili Asahan of - mits supplement - in een charmant hotel of een comfortabel hotel in Gili Trawangan, ofwel een luxueus hotel in Gili Meno. In Senggigi hebben we volgende mogelijkheden (mits supplement): overnachting in een luxueus hotel of voor de liefhebbers van koloniale grandeur in een kunstzinnig luxehotel.

Dag 9: Vrije dag aan de kust

Vandaag heb je een vrije dag. Je kan indien gewenst een snorkeltrip of een leuke fietstocht maken. Contacteer ons voor meer info. Voor de liefhebbers van duiken/snorkelen: overnachting in een hotel in Gili Asahan of - mits supplement - in een charmant hotel of een comfortabel hotel in Gili Trawangan, ofwel een luxueus hotel in Gili Meno. In Senggigi hebben we volgende mogelijkheden (mits supplement): overnachting in een luxueus hotel of voor de liefhebbers van koloniale grandeur in een kunstzinnig luxehotel.

Dag 10: Vrije dag aan de kust

Vandaag heb je nog een vrije dag. Je kan indien gewenst een snorkeltrip of een leuke fietstocht maken. Contacteer ons voor meer info. Voor de liefhebbers van duiken/snorkelen: overnachting in een hotel in Gili Asahan of - mits supplement - in een charmant hotel of een comfortabel hotel in Gili Trawangan, ofwel een luxueus hotel in Gili Meno. In Senggigi hebben we volgende mogelijkheden (mits supplement): overnachting in een luxueus hotel of voor de liefhebbers van koloniale grandeur in een kunstzinnig luxehotel.

Dag 11: Naar Ubud (Bali)

Na het ontbijt (inbegrepen) brengt de chauffeur je naar de luchthaven van Praya of naar de haven. Je vliegt van daar naar Bali of gaat met de boot. Overnachting in een comfortabel hotel in Ubud.

Mits supplement hebben we 4 alternatieven: een kleurrijk en artistiek geïnspireerd hotel, een traditioneel familiehotel, een luxueus hotel in het groen of een schitterend luxehotel.

Dag 12: Het actieve Bali

Vandaag kan je kiezen uit verschillende sportieve activiteiten:

 1. Wandeling langs de mooie rijstvelden van Oost-Bali en lunch bij een Balinese familie (inbegrepen).

  Mits supplement kan je ook een andere activiteit kiezen:

 2. Fietstocht langs de mooie rijstvelden van Oost-Bali en lunch bij een Balinese familie.
 3. Stevige fietstocht langs de rijstvelden van Jatiluwih. (incl lunch)
 4. Raften (incl lunch)
 5. Beklim de Baturvulkaan bij zonsopgang.

Overnachting in een comfortabel hotel. Mits supplement hebben we 4 alternatieven: een kleurrijk en artistiek geïnspireerd hotel, een traditioneel familiehotel, een luxueus hotel in het groen of een schitterend luxehotel.

Dag 13: De vele gezichten van Bali

Vandaag kan je kiezen uit verschillende typisch Balinese activiteiten:

 1. Kruidenwandeling (inbegrepen en steeds in klein groepje): je gaat samen met een gespecialiseerde gids op pad en leert veel bij over Balinese planten en kruiden, aansluitend krijg je een Balinese massage met kruiden. Indien gewenst kan je nadien (mits supplement) ook nog deelnemen aan een Jamu workshop: je leert biologische medicijnen maken tegen kwaaltjes.

  Mits supplement kan je ook een andere activiteit kiezen:

 2. Ontdek het spirituele Bali en doe zoals Elizabeth Gilbert (schrijfster van 'Eat Pray Love'): nadat je bij hem een ontspannende Yogales hebt gekregen, bezoek je een traditionele Balinese healer: heel bijzonder!
 3. Authentiek Balinees koken bij een familie in Oost-Bali.
 4. Naar het mystieke Oost-Bali, bezoek verborgen tempels en maak kennis met de Balinese spirituele tradities en offerrituelen (incl lunch).
 5. Een dag bij een schilder in Ubud: maak kennis met de beste schilders en probeer zelf ook een eigen werk te maken (incl lunch).

Overnachting in een comfortabel hotel. Mits supplement hebben we 4 alternatieven: een kleurrijk en artistiek geïnspireerd hotel, een traditioneel familiehotel, een luxueus hotel in het groen of een schitterend luxehotel.

Dag 14: Vrije dag in Ubud

Je kan vandaag genieten van een massage, gaan shoppen, naar een museum gaan,... We geven tips mee in je draaiboek.

Je kan ’s avonds ook eens een Balinese dansvoorstelling bijwonen. Je hotel kan je helpen hiermee.

Overnachting in een comfortabel hotel. Mits supplement hebben we 4 alternatieven: een kleurrijk en artistiek geïnspireerd hotel, een traditioneel familiehotel, een luxueus hotel in het groen of een schitterend luxehotel.

Ontdek het ONGEREPTE OOST-BALI en verblijf ver weg van het massatoerisme (1 extra nacht). Voor meer info: kijk in de rechterkolom of klik op 'extra'.

Dag 15-16-17: Naar Zuid-Bali

In de loop van de voormiddag: transfer naar Zuid-Bali. Daar ben je 3 dagen/3 nachten vrij. Onderweg bezoek je nog enkele lokale artiesten zoals een fluitspeler, iemand die de Plawah (houten steunen voor de gamelan-gongs) maakt en ze mooi versiert met houtsnijwerk, en iemand die Wayang Kulit poppen maakt. Je drinkt een koffie of thee bij deze mensen. Daarna word je naar je hotel gebracht.

Je kan ter plaatse verschillende excursies boeken. Op een vrije voormiddag kan je ook (mits supplement) een unieke dolfijnenervaring meemaken waar je op een verantwoorde manier in direct contact komt met de dolfijnen, in een bassin in zee.

Overnachting: je logeert de komende drie nachten in een hotel in Sanur.

Indien je voor de laatste 3 nachten in een ander hotel wenst te overnachten, kan je hieronder een keuze maken (mits supplement):

Dag 18: Vertrek uit Bali

Transfer naar de luchthaven voor je intercontinentale vlucht.

Dag 19: Aankomst thuis

Aankomst/einde van de reis.

Indien gewenst, kan je je reis ook afsluiten aan 1 van de stranden in Lombok of bij het Bunaken Nationaal (zee)park in Noord-Sulawesi. Ideale plaatsen voor duikers en snorkelaars: de onderwaterwerelden hier behoren tot de mooiste ter wereld.

Contacteer ons voor meer info.

[Prijzen geldig tot 15/12/2019]

Prijzen per persoon [excl. vlucht]

 • Vanaf € 1.895 p.p. met 2 personen
 • Vanaf € 1.650 p.p. met 4 personen
 • Vanaf € 1.495 p.p. met 6 personen
 • Prijzen per gezin of andere combinaties: op aanvraag.

Inbegrepen

 • 2 binnenlandse vluchten of boottochten.
 • Alle transfers ter plaatse, in wagen met privéchauffeur en waar nodig met gids.
 • Alle overnachtingen in comfortabele tot zeer comfortabele hotels incl. ontbijt.
 • Alle vervoer, excursies en maaltijden en extra lokale gidsen vermeld als inbegrepen in het programma.

Niet inbegrepen

 • Intercontinentale vlucht op Denpasar (afhankelijk van het seizoen en moment van aankoop. Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper!)
 • Middag- en avondmaal, behalve waar 'inbegrepen' vermeld staat in het programma. Maaltijden kosten slechts enkele euro's, incl. drank.
 • Persoonlijke uitgaven en dranken.
 • Fooien.
 • Meerprijs indien je andere hotels kiest dan standaard in het programma opgenomen (zie beschrijving hotels).
 • Eventuele visumkost (zie 'Indonesië praktisch' bovenaan).

Sommige binnenlandse vluchten kunnen uitgevoerd worden door luchtvaartmaatschappijen die door de EU op de zogenaamde "zwarte lijst"  werden geplaatst.

Drie-daagse trekking Rinjani beklimming

 • Op aanvraag

Inbegrepen

 • Alle maaltijden tijdens de tocht, gidsen, dragers, entreegelden, kampeergerei, tenten
 

Verlenging in Oost-Bali (1 nacht)

 • Vanaf € 165 p.p. met 2 personen
 • Vanaf € 135 p.p. met 4 personen
 • Vanaf € 125 p.p. met 6 personen
 • Prijzen per gezin of andere combinaties: op aanvraag

Praktische info:

 • Internationale reispas verplicht, geldig tot 6 maanden na aankomst.
 • Geen inentingen verplicht. Contacteer je huisarts voor info omtrent inentingen.

Opmerking!

 • Sommige hotels vragen een toeslag tijdens de Kerst- en Nieuwjaarsperiode. Deze werd niet verrekend in deze prijzen!
 • Prijzen kunnen uitzonderlijk stijgen/dalen indien de dollarkoers erg verandert.
 • Prijzen kunnen uitzonderlijk stijgen indien prijzen van de binnenlandse vluchten en ander transport ter plaatse door brandstoftoeslagen stijgen.
 • Normaal gezien kunnen alle activiteiten doorgaan tijdens het regenseizoen. Je moet tijdens deze periode wel een beetje flexibeler zijn dan anders.
 • Ramadan: tijdens de ramadanperiode (15 mei 2018 tot en met 14 juni 2018) en zeker op het Suikerfeest (Idul Fitri, rond 14 tot 15 juni 2018) kan het voorkomen dat sommige zaken gesloten zijn waardoor het programma lichtjes kan wijzigen. Wij houden je hiervan op de hoogte als je net in deze periode een reis boekt. Tijden deze periode kan het zijn dat sommige hotels een toeslag vragen! Deze is nog niet verrekend in de prijs! Sommige zaken kunnen ook gesloten zijn. Op Bali is het effect van de Ramadan wel veel beperkter dan op Java.

VERLENGING: beklim de imposante Rinjani-vulkaan! (2 extra nachten - voor stappers met een goede conditie!)

Dag 4

Enkel de noodzakelijke bagage gaat mee. De rest wordt vervoerd naar je volgende locatie. Vroeg in de morgen: registratie bij het Rinjani Trekking Centre (RTC) in Senaru (601m). Hier zal je verwelkomd worden door de gids. Het RTC houdt een korte briefing, met daarin informatie over de route, lokale tradities en de dingen die je zoal kan beleven onderweg. Het geeft tevens informatie over afvalverwerking en veiligheidsmaatregelen. Het eerste uur van de trek klim je geleidelijk aan naar boven, door dik tropisch regenwoud, rijk aan flora en fauna. Tijdens het wandelen zal je zeker wilde orchideeën, aapjes en mooie vlinders tegenkomen. Rustpauzes worden ingelast en in 'Pos 2' zullen de lokale inwoners hun dorpsverhalen en legenden met je delen. Je slaat je nachtkamp op aan de kraterrand op 2641 meter hoogte. Vanaf de kraterrand heb je een adembenemend uitzicht over Bali en het indrukwekkende kratermeer.

Dag 5

Je start je dag met een onvergetelijke zonsopgang aan de kraterrand. Na dit prachtige spektakel begin je aan de afdaling naar het kratermeer, waar je een groot stuk van de dag kunt relaxen en zwemmen. Er is genoeg tijd over om op het gemak de warmwaterbronnen uit te proberen, waarvan wordt gezegd dat ze helende krachten hebben! Daarna volgt nog een drie uur durende klim naar de andere kraterrand. Langs de paadjes vind je edelweissbloemen en heb je een prachtig uitzicht over het meer vanaf de andere kant. Je kan ook het eiland Sumbawa zien liggen. Overnachting in tenten.

Dag 6

Voor diegenen die graag de top van de Rinjani beklimmen: dit is niet inbegrepen in de prijs maar je kan het - mits bijbetaling van een supplement - wel doen. Dit dient wel op voorhand geboekt te worden. Let op! Dit is fysiek heel zwaar en echt bedoeld voor de ‘die hards'! Om 2 u 's nachts ongeveer begin je dan aan de klim. De top van de Rinjani is 3726 meter en na 3 uur klimmen heb je een fantastisch uitzicht vanaf de top. Je bereikt opnieuw het kamp na 2 uur dalen.

Daarna start je met de afdaling van de kraterrand naar Sembalun. Na ongeveer 3,5 uur bereik je Pada Balong (1800m), open grasland waar de lokale bevolking het vee laat grazen. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over Sembalun Lawang en Sembalun Bumbung, dorpjes die bekend staan om de koffie- en knoflookproductie. Na nog eens vier uur bereik je uiteindelijk het RTC in Sembalun Lawang. Overnachting in een hotel in Sembalun Lawang.

Vanaf hier sluit je aan op dezelfde avond van dag 4 (de wandeling van dag 4 in het originele programma valt dan weg).

De reis eindigt dan op dag 21 in plaats van op dag 19.


Unieke ‘home made' trip: naar Oost-Bali (1 extra nacht)

Dag 1

‘s Ochtends word je opgehaald in je hotel in Ubud door chauffeur en gids. Je rijdt richting Sidemen. Je hebt keuze tussen 4 activiteiten:

 1. Een dag bij een Balinese familie (inbegrepen): je gaat mee inkopen doen op de markt en leert daarna de beste kip van Bali maken bij de familie thuis. Voor wie niet graag meekookt, geen nood: in de familie valt altijd wel iets te beleven! Daarna ga je naar Kerta Gosa, het oude gerechtshof in Klungkung, bekend om zijn prachtige muurschilderingen. Je bezoekt ook nog een authentieke offermarkt, waar de lokale mensen allerlei zaken kopen om te offeren.
 2. Wandeltocht (3 uur, mits supplement): je stopt onderweg om kokosmelk en thee te drinken. Daarna ga je naar Kerta Gosa, het oude gerechtshof in Klungkung, bekend om zijn prachtige muurschilderingen, en bezoek je nog een authentieke offermarkt, waar de lokale mensen allerlei zaken kopen om te offeren. Daarna ga je naar je lunchplek, bij een familie thuis. Hier krijg je overheerlijk en zeer typisch Balinees eten, met o.a. de beste Ayam Betutu van heel Bali (door ons geproefd en goedgekeurd!).
 3. Fietstocht (3 uur, mits supplement): je stopt onderweg om kokosmelk en thee te drinken. Daarna ga je naar Kerta Gosa, het oude gerechtshof in Klungkung, bekend om zijn prachtige muurschilderingen en bezoek je nog een authentieke offermarkt, waar de lokale mensen allerlei zaken kopen om te offeren. Daarna ga je naar je lunchplek, bij een familie thuis. Hier krijg je overheerlijk en zeer typisch Balinees eten, met o.a. de beste Ayam Betutu van heel Bali (gekruide kip, door ons geproefd en goedgekeurd!).
 4. Spirituele tour (mits supplement): je bezoekt een Balinees woonerf. De vrouw des huizes zal je een zelfgemaakt offer meegeven en een sarong om aan te doen. Je gaat daarna naar een plek waar heilig water is en waar je (indien gewenst) een Balinese 'blessing' krijgt. Daarna ga je verder naar een mooie verborgen tempel, waar je ook gaat offeren. Dat offer eet je nadien op (het is je lunch). Je bezoekt na de lunch ook nog een Shaman die je toekomst zal voorspellen.

  Daarna rij je verder naar je verblijf. De rest van de namiddag is vrij. Avondmaal en overnachting in een authentiek Balinees gastenverblijf. Mits supplement kan je ook overnachten in een hotel in Sidemen, een charmant hotel in volle natuur of een boutiquehotel.

Dag 2

Vandaag kan je een leuke wandeling maken met een lokale gids (supplement van enkele euro's ter plaatse te betalen). Je kan ook gaan raften (op voorhand reserveren, mits supplement). Je kan ook ‘s middags hier nog eten (niet inbegrepen) alvorens je naar je volgende bestemming gaat.

Tip! Een extra nacht (aan een voordelige prijs!) is hier in deze overweldigende omgeving zeker niet overbodig. Hier kan je volledig tot rust komen en eindeloos wandelen en genieten van het schitterende landschap.