Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
image Rondreis Indonesië

RONDREIS INDONESIË

Flores, Rinca en Bali: ongekend en van een pure schoonheid
18 dagen/15 nachten

85% van de mensen op Flores is katholiek, maar dat vergeet je snel als je de variëteit aan traditionele culturen leert kennen die het eiland herbergt. Allen hebben ze hun eigen architectuur en gebruiken. Etnisch zie je, bij het doorkruisen van het eiland van oost naar west, duidelijk de overgang tussen de (aan de Aboriginals verwante) Papoea- en Melanesische volkeren en de Maleise. Ook qua natuur is Flores de moeite. Het landschap is ronduit adembenemend: ruwe bergtoppen, steile valleien met schitterende vergezichten, de grootste concentratie van vulkanen in Indonesië, bos- en steppelandschappen, stille stranden met turkoois water,...

Op Rinca maak je kennis met één van 's werelds oudste dieren, de Komodo-varaan. Rond Rinca ligt ook één van de mooiste zeelandschappen ter wereld (zowel boven als onder water).

Het paradijselijke hindoe-eiland Bali laat niemand onberoerd. In het groene Ubud, gelegen tussen de rijstvelden, kan je genieten van de Balinese kunsten, de kleurrijke dansen of ceremonies, de lokale gastronomie en een verfijnde wellness-cultuur. Ubud is ook een uitvalsbasis voor de verkenning van het prachtige eiland met zijn tempels, rijstterrassen, vulkanen, meren... Je kan je reis eindigen aan een van de diverse exotische stranden.

Dag 1: Vertrek

Vertrek vanuit België voor de intercontinentale vlucht naar Denpasar.

Dag 2: Aankomst in Bali

Aankomst in Denpasar. Transfer naar je hotel. Rest van de dag vrij. Tip! Laat je masseren (goed om de jetlag snel te verwerken) of breng een paar uurtjes door op het strand. Overnachting in een hotel in Jimbaran.

Dag 3: Naar Flores

Transfer (10 min.) naar de nationale luchthaven van Denpasar. Binnenlandse vlucht van Denpasar naar Maumere (Oost-Flores). Intrek in een leuk hotel pal aan het strand, net buiten de stad. Hier kan je direct vanaf het strand snorkelen. Overnachting in een hotel in Maumere.

Dag 4: Van Maumere naar Moni - kennismaking met een mooi project

Naast je chauffeur zal je vergezeld worden van opeenvolgende gidsen, naargelang de regio. Lokale gidsen kennen immers het best hun eigen streek. Als je liever eenzelfde gids mee hebt elke dag, samen met de chauffeur, dan kan dat (mits supplement).

Na het ontbijt rij je met je chauffeur de bergen in naar Watublapi voor een heel bijzondere traditionele dansvoorstelling. Je maakt daar ook kennis met het ikat-weven, een zeer arbeidsintensieve weefmethode. Het is interessant om het hele proces te zien van de katoenverwerking over de kleuring tot het weven. Daarna maak je kennis met het project 'De Kinderen van Flores' van Marie-Jeanne Colson, in Flores bekend als 'Mama Belgi'. Deze Belgische dame zet zich al sinds 1974 in voor de weeskinderen in Oost-Flores. De resultaten van haar werk zijn indrukwekkend. Ze heeft ondertussen al ca. 4.000 kinderen een beter leven bezorgd. Velen van hen zijn ondertussen volwassen en sommigen van hen werken nu zelf voor de organisatie of andere projecten in de regio. Je bezoekt één van de kindertehuizen. Dit mooie project wordt ook gesteund door Jalan en verschillende van onze klanten. Je kan het ook steunen vanuit België, via de VZW de 'Kinderen van Flores'.

Na dit hartverwarmende bezoek vervolg je de rit -een prachtige tocht door de bergen- naar Moni. Onderweg maak je een koffiestop aan de Indische Oceaan. Je luncht onderweg (niet inbegrepen) en rijdt verder naar Moni. In Moni logeer je in een Ecolodge.

Verleng je reis in het nog méér afgelegen UNIEKE vissersdorp RIUNG (2 extra dagen/nachten). Voor meer info: kijk in de rechterkolom of klik op 'extra'.

Dag 5: Van de Kelimutuvulkaan naar Bajawa

Voor dag en dauw vertrek je met je gids naar Kelimutu, de vulkaan met de 3 kratermeren. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer drie kwartier zacht klimmen naar het uitzichtpunt vanwaar je de drie meren kan zien. Hier wacht je op de zonsopgang die adembenemend mooi kan zijn. Bij het opkomen van het licht openbaren zich de kleurverschillen tussen de 3 meren. De lokale bevolking gelooft dat de zielen van de overledenen in deze meren rusten: in het zwarte de oude mensen, in het turkoois de jongeren en in het donkerbruine... de slechteriken. Daarna kan je (indien gewenst, bespreek dit met je gids) nog een stevige wandeling van 2 uur maken, steil bergafwaarts naar Moni, dat aan de voet van de vulkaan ligt. Je loopt door verschillende dorpjes, waar de inwoners je vriendelijk zullen begroeten terwijl ze aan hun dagtaak bezig zijn. Vrouwen zitten er te weven, kinderen spelen en koffie of kruiden liggen te drogen. Je doorkruist plantages en bos en houdt halt bij een prachtige natuurlijke waterval. Daarna, als de omstandigheden het toelaten, breng je een bezoek aan het Lio-dorp Jopu. Het is een van de weinige dorpjes in het Lio-district met een huis in de traditionele Lionese stijl. Daarna rijd je door naar Bajawa. De rit gaat langs een veelvoud van landschappen waaronder een prachtige diepe vallei. Je kan lunchen in het stadje Ende (niet inbegrepen). Onderweg stop je bij het Pengajawa strand, met groene keien en prachtige uitzichten op de Ebulobo vulkaan. In de late namiddag kom je aan in Bajawa, gelegen op 1200 meter hoogte, omringd door vulkanen.

Overnachting in het beste (maar eenvoudige) hotel van Bajawa.

Dag 6: Voorouderverering in Bajawa

Vandaag verken je de omgeving van Bajawa. In de dorpen rond dit stadje leeft men nog zeer traditioneel. Voorouderverering speelt hier nog een belangrijke rol. Je kan hier prachtige wandelingen maken. Met een gids loop je langs de groene flanken van de vulkanen, van dorpje naar dorpje, en leer je de traditionele huizenformaties en de religieuze symbolen van de streek kennen. De mensen zijn hier erg gastvrij en zullen je waarschijnlijk uitnodigen zo'n huis van binnen te bekijken. Wie weet ben je hier getuige van een ceremonie? Van de gids krijg je de nodige uitleg over de gewoonten en gebruiken van de Ngada-bevolkingsgroep. Af en toe is het wel wat klimmen en dalen, maar je wordt beloond met prachtige uitzichten. Na de lunch (niet inbegrepen) vertrek je naar Soa, een natuurlijke warmwaterbron. Het water van deze rivier wordt verwarmd door een vulkaan in de omgeving. Overnachting in het beste (maar eenvoudige) hotel van Bajawa.

Voor liefhebbers: je kan ook te voet van Bajawa naar Belaragi, een trekking van 11 km. In dat geval blijf je hier overnachten bij de mensen thuis en ga je pas de dag nadien naar Ruteng.

Contacteer ons voor meer info.

Dag 7: Een mooie rit van Bajawa naar Ruteng

De weg van Bajawa naar Ruteng loopt door de bergen, maar ook langs een prachtig stuk van de Indische Oceaan. Je rijdt eerst van Bajawa naar Belaragi. Het laatste stuk moet je te voet doen (1 uur stappen). Belaragi bestaat uit 2 rijen van 16 huizen die tegen een heuvel gebouwd zijn. Je luncht er ook (inbegrepen). De bewoners van Belaragi zien bezoekers als gasten en niet als toeristen. Je wordt onthaald met een concert op bamboefluit (‘suling') en met een mooie welkomstceremonie. Je maakt daarna nog een schitterende wandeling. Vervolgens wandel je in 1 uur naar de wagen en rij je verder naar Ruteng. De stad Ruteng wordt gedomineerd door de oude kathedraal die de stad een Latijns-Amerikaans cachet geeft. Verder op de bergflank staat ook de moderne nieuwe kathedraal. Maak zeker eens een wandelingetje in de buurt van het hotel: Ruteng is een heel sfeervolle plaats.

Overnachting in een klooster in Ruteng.

Dag 8: Van Ruteng naar Labuan Bajo

Ruteng is de hoofdstad van het Manggarai-gebied. De stad ligt in de vruchtbaarste streek van Flores, die wordt gekenmerkt door de rijstteelt. Onderweg naar Labuan Bajo zal je dan ook (vaak indrukwekkende) rijstvelden zien, waaronder een formatie in de vorm van een spinnenweb. De aanleg van deze velden verschilt hier trouwens sterk met die in de rest van Indonesië. Je bezoekt ook het dorp Tado (indien gewenst, mits supplement) waar samen met de lokale bevolking een project rond ecotoerisme is opgezet om de Manggarai-cultuur te delen met toeristen. Je wordt hier volgens adat (gewoonterecht) ontvangen en krijgt ook een caci-voorstelling (zweepgevecht) te zien. Daarnaast laten de bewoners je zien hoe ze manden vlechten en zullen ze je van alles vertellen over traditionele medicijnen. Je luncht onderweg (niet inbegrepen). In de late namiddag kom je aan in het uiterste westen van Flores, in het vissersplaatsje Labuan Bajo. Dit stadje, dat op zich al de moeite waard is, is ook het vertrekpunt voor een bezoek aan de Komodo-archipel. Overnachting in een hotel in Labuan Bajo.

Mits supplement kan je ook overnachten in een hotel aan zee iets buiten Labuan Bajo.

Dag 9: De komodo-varaan!

Al heel vroeg vertrek je met de boot naar Rinca. Het zeelandschap onderweg, dat je bij zonsopgang ontdekt, behoort tot de mooiste ter wereld. Rinca is één van de eilanden van het Komodo Nationaal Park en woonplaats van de indrukwekkende Komodo-varaan. Op Rinca maak je een ochtendwandeling door een landschap dat sterk op een savanne lijkt, met mooie uitzichten op de zee en de omliggende eilanden. Rinca wordt nauwelijks door toeristen bezocht en de varaan leeft hier in een meer natuurlijke omgeving dan op Komodo. De Komodo-draken, zoals ze hier worden genoemd, zijn gevaarlijke vleeseters maar de ervaren gidsen loodsen je zonder gevaar tot vlakbij hen. Vervolgens brengt een boot je naar een ander eilandje (op de boot krijg je een heerlijke lunch/inbegrepen) om te snorkelen in 1 van de mooiste duikgebieden van Indonesië. Daarna vaar je terug naar Labuan Bajo. Overnachting in een hotel in Labuan Bajo.

Mits supplement kan je ook overnachten in een hotel aan zee iets buiten Labuan Bajo.

Overnacht op een boot terwijl je vaart naar Komodo en Rinca (1 extra nacht). Voor meer info: kijk in de rechterkolom of klik op 'extra'.

Dag 10: Naar Bali (Ubud)

's Ochtends vrije tijd tot je transfer naar de luchthaven. Aankomst in Ubud in de namiddag. Overnachting in een comfortabel hotel. Mits supplement hebben we 4 alternatieven: een kleurrijk en artistiek geïnspireerd hotel, een traditioneel familiehotel, een luxueus hotel in het groen of een schitterend luxehotel.

Dag 11: Het actieve Bali

Vandaag kan je kiezen uit verschillende sportieve activiteiten:

 1. Wandeling langs de mooie rijstvelden van Oost-Bali en lunch bij een Balinese familie (inbegrepen).

  Mits supplement kan je ook een andere activiteit kiezen:

 2. Fietstocht langs de mooie rijstvelden van Oost-Bali en lunch bij een Balinese familie.
 3. Stevige fietstocht langs de rijstvelden van Jatiluwih. (incl lunch)
 4. Raften (incl lunch)
 5. Beklim de Baturvulkaan bij zonsopgang

Overnachting in een comfortabel hotel. Mits supplement hebben we 4 alternatieven: een kleurrijk en artistiek geïnspireerd hotel, een traditioneel familiehotel, een luxueus hotel in het groen of een schitterend luxehotel.

Dag 12: De vele gezichten van Bali

Vandaag kan je kiezen uit verschillende typisch Balinese activiteiten:

 1. Kruidenwandeling (inbegrepen en steeds in klein groepje): je gaat samen met een gespecialiseerde gids op pad en leert veel bij over Balinese planten en kruiden, aansluitend krijg je een Balinese massage met kruiden. Indien gewenst kan je nadien (mits supplement) ook nog deelnemen aan een Jamu workshop: je leert biologische medicijnen maken tegen kwaaltjes.

  Mits supplement kan je ook een andere activiteit kiezen:

 2. Ontdek het spirituele Bali en doe zoals Elizabeth Gilbert (schrijfster van 'Eat Pray Love'): nadat je bij hem een ontspannende Yogales hebt gekregen, bezoek je een traditionele Balinese healer: heel bijzonder!
 3. Authentiek Balinees koken bij een familie in Oost-Bali
 4. Naar het mystieke Oost-Bali, bezoek verborgen tempels en maak kennis met de Balinese spirituele tradities en offerrituelen (incl lunch).
 5. Een dag bij een schilder in Ubud: maak kennis met de beste schilders en probeer zelf ook een eigen werk te maken (incl lunch).

Overnachting in een comfortabel hotel. Mits supplement hebben we 4 alternatieven: een kleurrijk en artistiek geïnspireerd hotel, een traditioneel familiehotel, een luxueus hotel in het groen of een schitterend luxehotel.

Dag 13: Vrije dag in Ubud

Je kan vandaag genieten van een massage, gaan shoppen, naar een museum gaan,... We geven tips mee in je draaiboek.

 

Je kan ’s avonds ook eens een Balinese dansvoorstelling bijwonen. Je hotel kan je helpen hiermee.

Overnachting in een comfortabel hotel. Mits supplement hebben we 4 alternatieven: een kleurrijk en artistiek geïnspireerd hotel, een traditioneel familiehotel, een luxueus hotel in het groen of een schitterend luxehotel.

Ontdek het ONGEREPTE OOST-BALI en verblijf ver weg van het massatoerisme (1 extra nacht). Voor meer info: kijk in de rechterkolom of klik op 'extra'.

Dag 14-15-16: Naar de kust

In de loop van de voormiddag: transfer naar Zuid-Bali. Daar ben je 3 dagen/3 nachten vrij.

Onderweg bezoek je nog enkele lokale artiesten zoals een fluitspeler, iemand die de Plawah (houten steunen voor de gamelan-gongs) maakt en ze mooi versiert met houtsnijwerk, en iemand die Wayang Kulit poppen maakt. Je drinkt een koffie of thee bij deze mensen. Daarna word je naar je hotel gebracht.

Je kan verschillende excursies boeken ter plaatse. Op een vrije voormiddag kan je ook (mits supplement) een unieke dolfijnenervaring meemaken waarbij je op een verantwoorde manier in direct contact komt met de dolfijnen, in een bassin in zee.

Overnachting: je logeert de komende drie nachten in een hotel in Sanur.

Indien je voor de laatste 3 nachten in een ander hotel wenst te overnachten, kan je hieronder een keuze maken (mits supplement/korting).

Indien je graag in Lombok overnacht dan hebben we volgende mogelijkheden (mits supplement)

Voor de liefhebbers van duiken/snorkelen: overnachting in een hotel in Gili Asahan of - mits supplement - in een charmant hotel of een comfortabel hotel in Gili Trawangan, ofwel een luxueus hotel in Gili Meno. In Senggigi hebben we volgende mogelijkheden (mits supplement): overnachting in een luxueus hotel of voor de liefhebbers van koloniale grandeur in een kunstzinnig luxehotel.

Dag 17: Vertrek uit Bali

Transfer naar de luchthaven voor de intercontinentale vlucht.

Dag 18: Aankomst thuis

Aankomst/einde van de reis.

Indien gewenst, kan je je reis ook afsluiten aan 1 van de stranden in Lombok (op de Gili-eilanden, zie hierboven, of in Sekotong) ofwel bij het Bunaken Nationaal (zee)park in Noord-Sulawesi. Ideale plaatsen voor duikers en snorkelaars: de onderwaterwerelden hier behoren tot de mooiste ter wereld.

Contacteer ons voor meer info.

[Prijzen geldig tot 15/12/2019]

Prijzen per persoon [excl. vlucht]

 • Vanaf € 2.115 p.p.met 2 personen
 • Vanaf € 1.885 p.p.met 4 personen
 • Vanaf € 1.685 p.p. met 6 personen
 • Prijzen per gezin of andere combinaties: op aanvraag

Inbegrepen

 • 2 binnenlandse vluchten.
 • Alle transfers ter plaatse, in wagen met privéchauffeur en waar nodig met gids.
 • Alle overnachtingen in comfortabele tot zeer comfortabele hotels incl. ontbijt.
 • Alle vervoer, excursies en maaltijden en extra lokale gidsen vermeld als 'inbegrepen' in het programma.

Niet inbegrepen

 • Intercontinentale vlucht op Denpasar (afhankelijk van het seizoen en moment van aankoop. Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper!)
 • Middag- en avondmaal, behalve waar 'inbegrepen' staat vermeld in het programma. Maaltijden kosten slechts enkele euro's incl. drank.
 • Persoonlijke uitgaven, dranken.
 • Fooien.
 • Meerprijs indien je andere hotels kiest dan standaard in het programma opgenomen [zie beschrijving hotels].
 • Eventuele visumkost (zie 'Indonesië praktisch' bovenaan).
 • Entrees en eventuele camera-fees voor nationale parken (Kelimutu, Komodo Nationaal Park), omdat de prijzen nogal aan schommelingen onderhevig zijn.

Sommige binnenlandse vluchten kunnen uitgevoerd worden door luchtvaartmaatschappijen die door de EU op de zogenaamde "zwarte lijst" werden geplaatst.

Twee-daagse verlenging in Riung (2 extra nachten)

Prijzen per persoon:  binnenkort online

 • Vanaf € 250 p.p. met 2 personen
 • Vanaf €  220 p.p. met 4 personen
 • Vanaf €  210 p.p. met 6 personen
 • Prijzen per gezin of andere combinaties: op aanvraag

Overnachting op een boot (1 extra nacht)

Prijzen op aanvraag

Verlenging in Oost-Bali (1 extra nacht)

Prijzen per persoon

 • Vanaf € 165 p.p. met 2 personen
 • Vanaf € 135 p.p. met 4 personen
 • Vanaf € 125 p.p. met 6 personen
 • Prijzen per gezin of andere combinaties: op aanvraag

Praktische info:

 • Internationale reispas verplicht, nog 6 maanden geldig bij aankomst.
 • Geen inentingen verplicht. Anti-malaria medicatie aanbevolen. Contacteer je huisarts voor info omtrent inentingen.

Opmerking!

 • Sommige hotels vragen een toeslag tijdens de Kerst- en Nieuwjaarsperiode. Deze werd niet verrekend in deze prijzen!
 • Prijzen kunnen uitzonderlijk stijgen/dalen indien de dollarkoers erg verandert.
 • Prijzen kunnen uitzonderlijk stijgen indien prijzen van de binnenlandse vluchten en ander transport ter plaatse door brandstoftoeslagen omhoog gaan.
 • Normaal gezien kunnen alle activiteiten doorgaan tijdens het regenseizoen. Je moet tijdens deze periode wel een beetje flexibeler zijn dan anders.
 • Ramadan: tijdens de ramadanperiode (15 mei 2018 tot en met 14 juni 2018) en zeker op het Suikerfeest (Idul Fitri, rond 14 tot 15 juni 2018) kan het voorkomen dat sommige zaken gesloten zijn waardoor het programma lichtjes kan wijzigen. Wij houden je hiervan op de hoogte als je net in deze periode een reis boekt. Tijden deze periode kan het zijn dat sommige hotels een toeslag vragen! Deze is nog niet verrekend in de prijs! Sommige zaken kunnen ook gesloten zijn. Op Bali is het effect van de Ramadan wel veel beperkter dan op Java.

EXTRA OPTIE: verlenging Riung (2 extra dagen/2 nachten)

Riung is een klein primitief vissersdorpje aan de noordkust van Flores dat pas sinds een paar jaar enigszins toegankelijk is geworden dankzij een nieuwe weg. Aan de kust staan de traditionele paalwoningen. Daar wonen Buginezen, historisch afkomstig van Sulawesi.

Dag 5: Riung

Na het bezoek aan Kelimutu rij je door een prachtige diepe vallei en steek je het eiland over naar Riung, dat aan de noordkust van Flores ligt. Je ziet duidelijk hoe verschillend de landschappen op Flores kunnen zijn: aan het einde van de dag heeft groene jungle plaatsgemaakt voor 'Afrikaanse' savanne. Je kan lunchen in het stadje Ende (niet inbegrepen). Onderweg stop je bij het Pengawaja strand, met groene stenen en prachtige uitzichten op de Ebulobo vulkaan. Aan het einde van de middag kom je aan in Riung, een klein en vriendelijk vissersplaatsje, waar maar weinig toeristen komen.

Overnachting in het propere hotel in Riung. Hier is geen warm water.

Dag 6: Riung

Vandaag staat een boottocht op het programma naar het nationale marine park voor de kust van Riung. Het park omvat 17 exotische eilanden, die bekend zijn om hun koralen, vissen en vooral duizenden vliegende honden (gigantische vleermuizen). Je kan deze monsters van heel dichtbij zien. Daarna leg je aan bij een van de eilandjes om te snorkelen. De onderwaterwereld is hier werkelijk prachtig en voor zonnekloppers is het hier ook een paradijs. De kok gaat mee om een heerlijke visbarbecue ('understatement', inbegrepen) voor jullie te maken. Een geweldige dag!

Overnachting in een hotel in Riung.

Dag 7: Bajawa

Je vertrekt naar Bajawa op dag 7 in plaats van op dag 5. Je bezoekt onderweg de warmwaterbronnen van Soa (in plaats van dit te doen tijdens je verblijf in Bajawa).

Je reis duurt dan 20 dagen/17 nachten.


Overnachting op een boot (1 extra nacht)

Dag 9: Op zoek naar de komodo-varaan per boot

Na het ontbijt vertrek je met de boot naar Komodo of Rinca (je bezoekt 1 eiland vandaag en 1 eiland morgen). Het zeelandschap onderweg behoort tot de mooiste ter wereld. Komodo en Rinca zijn eilanden van het Komodo Nationaal Park en woonplaatsen van de indrukwekkende Komodo-varaan. Op deze eilanden maak je een wandeling door een landschap dat sterk op een savanne lijkt, omdat het zo droog is, met mooie uitzichten op de zee en de omliggende eilanden. Rinca wordt minder door toeristen bezocht en de varaan leeft hier in een meer natuurlijke omgeving dan op Komodo. De Komodo-draken, zoals ze hier worden genoemd, zijn gevaarlijke vleeseters maar de ervaren gidsen loodsen je zonder gevaar tot vlakbij hen. Vervolgens brengt een boot je naar een ander eilandje om te snorkelen in 1 van de mooiste duigebieden van Indonesië. De boot meert aan bij Rinca of Komodo waar je de nacht aan boord doorbrengt. Alle maaltijden aan boord zijn inbegrepen.

Overnachting aan boord in een eenvoudige boot. Mits supplement kan je overnachten in een iets ruimere en comfortabele boot, een luxueuzere boot of een luxeboot met afzonderlijke slaapcabines.

Dag 10: Terug naar Labuan Bajo

Je maakt vandaag een wandeling op Komodo of Rinca (het eiland dat je gisteren niet hebt gedaan). Daarna vaar je terug naar Labuan Bajo. Onderweg heb je nog wat tijd om te snorkelen. Overnachting in een hotel in Labuan Bajo. Ontbijt en lunch is inbegrepen.

Dag 11: Naar Bali (Ubud)

 


Unieke ‘home made' trip: naar Oost-Bali (1 extra nacht)

Dag 1

‘s Ochtends word je opgehaald in je hotel in Ubud door chauffeur en gids. Je rijdt richting Sidemen. Je hebt keuze tussen 4 activiteiten:

 1. Een dag bij een Balinese familie (inbegrepen): je gaat mee inkopen doen op de markt en leert daarna de beste kip van Bali maken bij de familie thuis. Voor wie niet graag meekookt, geen nood: in de familie valt altijd wel iets te beleven! Daarna ga je naar Kerta Gosa, het oude gerechtshof in Klungkung, bekend om zijn prachtige muurschilderingen. Je bezoekt ook nog een authentieke offermarkt, waar de lokale mensen allerlei zaken kopen om te offeren.
 2. Wandeltocht (3 uur, mits supplement): je stopt onderweg om kokosmelk en thee te drinken. Daarna ga je naar Kerta Gosa, het oude gerechtshof in Klungkung, bekend om zijn prachtige muurschilderingen, en bezoek je nog een authentieke offermarkt, waar de lokale mensen allerlei zaken kopen om te offeren. Daarna ga je naar je lunchplek, bij een familie thuis. Hier krijg je overheerlijk en zeer typisch Balinees eten, met o.a. de beste Ayam Betutu van heel Bali (door ons geproefd en goedgekeurd!).
 3. Fietstocht (3 uur, mits supplement): je stopt onderweg om kokosmelk en thee te drinken. Daarna ga je naar Kerta Gosa, het oude gerechtshof in Klungkung, bekend om zijn prachtige muurschilderingen en bezoek je nog een authentieke offermarkt, waar de lokale mensen allerlei zaken kopen om te offeren. Daarna ga je naar je lunchplek, bij een familie thuis. Hier krijg je overheerlijk en zeer typisch Balinees eten, met o.a. de beste Ayam Betutu van heel Bali (gekruide kip, door ons geproefd en goedgekeurd!).
 4. Spirituele tour (mits supplement): je bezoekt een Balinees woonerf. De vrouw des huizes zal je een zelfgemaakt offer meegeven en een sarong om aan te doen. Je gaat daarna naar een plek waar heilig water is en waar je (indien gewenst) een Balinese 'blessing' krijgt. Daarna ga je verder naar een mooie verborgen tempel, waar je ook gaat offeren. Dat offer eet je nadien op (het is je lunch). Je bezoekt na de lunch ook nog een Shaman die je toekomst zal voorspellen.

  Daarna rij je verder naar je verblijf. De rest van de namiddag is vrij. Avondmaal en overnachting in een authentiek Balinees gastenverblijf. Mits supplement kan je ook overnachten in een hotel in Sidemen, een charmant hotel in volle natuur of een boutiquehotel.

Dag 2

Vandaag kan je een leuke wandeling maken met een lokale gids (supplement van enkele euro's ter plaatse te betalen). Je kan ook gaan raften (op voorhand reserveren, mits supplement). Je kan ook ‘s middags hier nog eten (niet inbegrepen) alvorens je naar je volgende bestemming gaat.

Tip! Een extra nacht (aan een voordelige prijs!) is hier in deze overweldigende omgeving zeker niet overbodig. Hier kan je volledig tot rust komen en eindeloos wandelen en genieten van het schitterende landschap.