Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Flores is één van de meest ongerepte eilanden van Indonesië, het toerisme is er slechts beperkt ontwikkeld. De natuur is ronduit adembenemend. Ondanks het feit dat 85% van de mensen er katholiek is, kan je er kennismaken met zeer verschillende culturen. In de vriendelijke, traditionele dorpen houden de mensen nog de huizen van hun voorvaderen in ere. De streek is ook wereldberoemd om de ikat weefdoeken.

We stellen voor het langgerekte eiland te bezoeken van oost naar west, met auto en chauffeur. De rit met de auto zelf loont al ruimschoots de moeite en er wordt dan ook vaak gestopt om te genieten van het adembenemende landschap dat je doorkruist: ruwe bergtoppen, steile valleien met schitterende vergezichten, de grootste concentratie van vulkanen in Indonesië, jungle- en steppelandschappen, prachtige stille stranden met turquoise water (snorkelparadijsjes) en bizarre eilandengroepen.

Op Rinca maak je tenslotte kennis met één van ‘s werelds oudste dieren, de Komodo-varaan. Je vaart er langs de mooiste zeelandschappen van Indonesië.

Maumere

Maumere in het noordoosten is het vertrekpunt van onze expeditie dwars door Flores. In de buurt van deze stad bezoek je een kindertehuis opgezet door 'Mama Belgi'. Deze gulle en immer vrolijke Belgische zit al meer dan 30 jaar op Flores en heeft inmiddels 6 kindertehuizen opgezet.

In de omgeving van Maumere, na een steile bergrit langs prachtige vergezichten, bereik je het traditionele dorp Watublapi waar je kan kennismaken met oude lokale dansen en met de ikat-weefkunst.

Kelimutu

Een bezoek aan Flores kan niet zonder de (gemakkelijke) beklimming van de Kelimutu, de beroemde vulkaan met de 3 gekleurde meren, die soms om onverklaarbare redenen van tint veranderen. De lokale bevolking gelooft dat de zielen van de overledenen in deze meren rusten: in het zwarte de oude mensen, in het turquoise de jongeren en in het donkerbruine... de slechteriken. De tocht vertrekt vanuit een mooi gelegen nonnenklooster waar je ook overnacht.

Riung

Riung is een klein primitief vissersdorpje aan de noordkust van Flores dat pas sinds een paar jaar enigszins toegankelijk is geworden. Aan de kust staan traditionele huizen op palen. Daar wonen de Buginezen, een vissersvolk afkomstig van Sulawesi. Het nationale park voor de kust van Riung omvat 17 exotische eilanden, die bekend zijn om hun koralen, vissen en vooral de duizenden vliegende honden (gigantische vleermuizen).

Bajawa

Bajawa is een gezellig stadje gelegen op 1200 meter hoogte, omringd door vulkanen. In de dorpen rond Bajawa leeft men nog zéér traditioneel. Voorouderverering speelt hier nog een belangrijke rol. Loop langs de flanken van de vulkanen van dorpje naar dorpje en leer de bijzondere huizenformaties van de Ngada-bevolking kennen. Ook hier zijn de vergezichten vanop de bergflanken onvergetelijk. Je maakt hier een speciale wandeling, met een gids die de streek kent als geen ander.

Ruteng

De sfeervolle stad Ruteng wordt gedomineerd door de oude kathedraal die de stad een Latijns-Amerikaans cachet geeft. Ruteng is de hoofdstad van het Manggarai-gebied. In Todo kan je nog een traditioneel Manggarai-huis bezoeken. Daarin woonde men vroeger met soms wel 200 mensen en daarom heeft de vroegere koloniale overheid er veel laten afbreken. Deze streek is ook bekend voor de rijstteelt. Je kan er enkele bizarre rijstveldformaties bezichtigen.

Labuan Bajo

Het vissersplaatsje Labuan Bajo, op de westelijke kust van Flores, is het vertrekpunt voor een bezoek aan de Komodo-archipel en tevens het eindpunt van de Flores-expeditie.

Rinca

Rinca is het beste eiland om in alle rust kennis te maken met de schrikwekkende Komodo-varaan. Rinca wordt nauwelijks door toeristen bezocht en de varaan leeft hier in een meer natuurlijke omgeving dan op Komodo. De Komodo-draken, zoals ze hier worden genoemd zijn gevaarlijke vleeseters maar de ervaren gidsen loodsen je zonder gevaar tot vlakbij hen.

Onderweg naar/van Rinca kan je genieten van één van de mooiste zeelandschappen ter wereld, zowel boven als onder water.

← Naar het overzicht van de bestemmingen