Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
image Rondreis Indonesië

RONDREIS INDONESIË

Overland van West-Java naar Bali: alle hoogtepunten
22 dagen/19 nachten

Op het dichtbevolkte Java starten we in Bogor, met de wereldberoemde Botanische Tuinen. Bij Cipanas zit je midden in de wilde natuur, met warmwaterbronnen, geisers en vulkanen. De oude trans-Java treinverbinding brengt je dan naar Yogyakarta, de culturele hoofdstad van het eiland. Naast de wervelende sultanstad zelf bezoek je er de majestueuze Borobudur- en Prambanantempels en maak je kennis met het Javaanse plattelandsleven. Onderweg naar het oosten passeer je Sukuh met zijn oude 'erotische tempel' en het rustige koloniale Malang. In Oost-Java zal je verbluft zijn bij de aanblik van de vulkaanlandschappen en kan je relaxen in een mooie omgeving bij de plantages van Kalibaru. Het paradijselijke hindoe-eiland Bali laat niemand onberoerd. In het groene Ubud, gelegen tussen de rijstvelden, kan je genieten van de Balinese kunsten, de kleurrijke dansen of ceremonies, de lokale gastronomie en een verfijnde wellness-cultuur. Ubud is ook een uitvalsbasis voor de verkenning van het prachtige eiland met zijn tempels, rijstterrassen, vulkanen, meren... Je kan je reis eindigen aan een van de diverse exotische stranden.

Deze reis kan gemakkelijk gecombineerd worden met Sulawesi (contacteer ons voor meer info).

 

 

Dag 1: Vertrek

Vertrek vanuit België voor de intercontinentale vlucht naar Jakarta.

Dag 2: Aankomst in Jakarta

Transfer naar je hotel. Afhankelijk van het aankomstuur rij je nog even langs de oude haven ‘Sunda Kelapa'. Overnachting in een luxe designhotel in Jakarta.

Dag 3: Van Jakarta naar Bandung met de trein

Na het ontbijt, transfer naar het Gambir treinstation. Je kan iets kopen in het station om te eten op de trein. Aankomst in Bandung in de vroege namiddag. Transfer naar het mooie hotel. Mits supplement kan je een Angklung voorstelling bijwonen (Angklung is een typisch instrument van West-Java) (hou er wel rekening mee dat het verkeer druk zal zijn) of je kan relaxen in je mooie hotel. Overnachting in een koloniaal hotel in Bandung of in een prachtig gelegen luxehotel in een buitenwijk.

Dag 4: Koloniaal Bandung

Vandaag ga je terug naar de gouden jaren van toen (1810-1930). Je verkent deze toen glorierijke stad met het openbaar vervoer, de bemo (openbaar vervoer met minibusjes), en ook te voet. Hier komt de oude koloniale tijd even voor jou tot leven. Je zal een aantal Art Deco pareltjes zien vandaag! Verder bezoek je de markt, een oude Nederlandse koekjeswinkel en een prachtige oude koffiebranderij (waar je zeker je eerste souvenir zal kopen!). Je gaat ook naar Chinatown en ontdekt er de traditionele planten en kruiden. Verder bezoek je nog een traditionele wayang-poppenmaker. Opmerking: voor mensen die veel interesse hebben in kunst kunnen we een schitterende Art Deco wandeling uitstippelen. Je luncht (inbegrepen) in een sfeervol restaurant en proeft de Sundanese keuken. Overnachting in een koloniaal hotel in Bandung of in een prachtig gelegen luxehotel in een buitenwijk.

Dag 5: Trein van Bandung naar Yogya

Na een vroeg ontbijt, transfer naar het treinstation. We hebben stoelen voor je gereserveerd in airco wagons. In de restauratiewagen kun je wat eten en drinken kopen (wel prijzig!). Je reist nu relaxt door een prachtig en afwisselend landschap. Hier en daar stopt de trein om passagiers in en uit te laten. In de late namiddag kom je aan in het Tugustation in Yogyakarta. Je wordt opgewacht in het station en naar je hotel gebracht. De rest van de dag is vrij.

Overnachting in een boutiquehotel in Yogyakarta. Mits supplement kan je ook overnachten in een koloniaal hotel.

Dag 6: Yogyakarta: stadstour en Javaanse Heritage tradities

In de voormiddag ga je op citytour met de becak (fietstaxi), met o.a. bezoek aan het Kraton (paleis van de Sultan), het Waterpaleis en de Vogeltjesmarkt. Middag: vrij. In de namiddag maak je een unieke 'home-made' uitstap: 'Javaanse Heritage tradities' (de inhoud is een verrassing, authenticiteit gegarandeerd!).

Overnachting in een boutiquehotel in Yogyakarta. Mits supplement kan je ook overnachten in een koloniaal hotel.

Dag 7: Yogyakarta: fietsen door het plattelandsleven en de prambanantempels

Vandaag heb je een voormiddag vrij.

In de late  namiddag doe je de 'Prambanan Sunset'-tour. Je bezoekt bij valavond de Prambanansite, met de grootste Hindoetempels van Indonesië. Het Indiase heldenepos Ramayana is uitgebeiteld in de reliëfs van de tempels. Wie wil kan een gids krijgen bij de ingang van het park (entree en gidsniet inbegrepen, ter plaatse te betalen).

Optioneel - mits supplement - kan je een lokaal avondmaal krijgen, gevolgd door het indrukwekkende Ramayanaballet tegen de achtergrond van de Prambanantempels. Op bepaalde dagen of met regenweer kan het zijn dat de voorstelling binnen doorgaat of op een andere locatie maar je zal steeds alles te zien (en te eten) krijgen.

Mits supplement kan je eerst  ook gaan  je fietsen. Je rijdt  dan naar het startpunt van de fietstocht. Hier ontmoet je je gids die met jullie in de omgeving van de Prambanantempels fietst. Je bezoekt verschillende huisindustrieën, zoals het maken van tempeh, tofoe, cake, rubber, muziekinstrumenten, je kan rijst planten… Afhankelijk van de dag kunnen de activiteiten verschillen. Je aanschouwt dus het leven van alle dagen en kan hier en daar een handje meehelpen. Lunch bij een lokale familie is inbegrepen.  Tenslotte ga  je ook de mooie site van de Prambanantempels, de grootste Hindoetempels van Indonesië bezoeken. De wagen met chauffeur is hiervoor ter beschikking.  Het Indiase heldenepos Ramayana is uitgebeiteld in de reliëfs van de tempels. Wie wil kan een gids krijgen bij de ingang van het park (entree en gidsniet inbegrepen, ter plaatse te betalen).

Overnachting in een boutiquehotel in Yogyakarta. Mits supplement kan je ook overnachten in een koloniaal hotel.

Dag 8: Van Yogyakarta naar Salatiga, via de Borobudur tempel

In de vroege ochtend verlaat je Yogyakarta en rij je naar de imposante boeddhistische Borobudur-tempel, een waar wereldwonder. Je komt aan precies op het moment dat hij toegankelijk is voor bezoekers (6.00 uur). Op dit vroege tijdstip is het nog niet druk, heerlijk koel en hangt er een mysterieuze sfeer. (Entree inbegrepen, gids niet, betalen ter plaatse.) Aansluitend bezoek je de Menduttempel, een kleine boeddhistische tempel waar je binnen een aantal prachtige en imposante boeddhabeelden treft. Vanaf Mendut vervolg je dan je weg naar het stadje Salatiga, een trip van ca. 2 uur. Je verlaat al snel de drukke weg en volgt een bijzonder mooie route langs rijstvelden en dorpjes waar je nog veel traditionele Javaanse huizen, de zogenaamde joglo's, treft. Je rijdt als het ware tussen de vulkanen Merapi en Merbabau door. Ter hoogte van het plaatsje Ketep kun je bij helder weer beide vulkanen goed zien. Even voor Salatiga ligt het plaatsje Kopeng. Hier bevindt zich het Kopeng Tree Top park waar zowel volwassen als kinderen door bomen kunnen lopen en klauteren (als je wil, kan je daar naartoe, ingang ter plaatse te betalen). Salatiga ligt op een hoogte van 550-600 meter en heeft daarom een aangename temperatuur. Je overnacht in een heerlijk hotel, even buiten het centrum, met een prachtige tuin en zwembad. In de namiddag zijn 30 minuten massage inbegrepen en ‘s avonds krijg je een heerlijke maaltijd. Overnachting in een boutiquehotel in Salatiga.

Dag 9: Salatiga, excursies in de omgeving

Met auto en chauffeur rij je naar de Gedong Songo tempels, hoog gelegen tegen de helling van een oude vulkaan. Bij helder weer geniet je hier van een wijds uitzicht over een breed dal, waarin het moerasmeer Rawa Pening glinstert. Schuin erachter vormen de silhouetten van de vulkaankegels Merbabau en Telemoyon Merapit de horizon. In het westen zie je de vulkanen Sumbing en Sendoro liggen. Onderweg bezoek je ook het oude treinstation, nu een treinmuseum, van Ambarawa. Na het bezoek aan Gedong Songo (te voet of met een paardje, klein extraatje betalen ter plaatse) rij je naar een koffie- en rubberplantage. Hier lunch je (inbegrepen) in het grote koloniale plantershuis en neem je een kijkje in het rubberfabriekje (let wel: op zondag kan je niet altijd het proces van rubberproductie zien). Nadien rij je dan in ca. 30 minuten terug naar je hotel voor een aantal lekker luie uurtjes in de tuin of aan het zwembad. Overnachting in het boutiquehotel in Salatiga.

Dag 10: Van Salatiga naar Sukuh, fietstocht bij Solo

's Ochtends verlaat je Salatiga en rij je naar het startpunt van een heel leuke fietstocht door het platteland rond de stad Solo. Je steekt eerst met een lokaal pondje de rivier Begawan Solo over. Vervolgens fiets je door dorpjes en langs rijstvelden en zie je de bevolking aan het werk. Als je dat leuk vindt, kan je zelf eens proberen om een handje te helpen met de oogst of met het planten van de jonge rijst. Tijdens je fietstocht maak je verschillende leuke stops, je ziet hoe tempé en tahu gemaakt worden en bezoekt een gongfabriekje (op zondag gesloten) waar met veel kracht en inspanning grote zware koperen gongs gemaakt worden. Echt indrukwekkend. Je stopt bij een dakpannenfabriekje en ziet hoe kroepoek van kleefrijst gemaakt wordt. Ook bezoek je een fabriekje waar alcohol gedestilleerd wordt, om daarna te worden verkocht aan apotheken en ziekenhuizen. Na de fietstocht krijg je een lokale lunch bij de mensen thuis (inbegrepen). Vervolgens rij je de bergen in naar het stadje Sukuh. Onderweg breng je (indien hij aanwezig is) nog een bezoek aan een zogenaamde Empu, een meester in het maken van krissen, de typisch Indonesische dolken. In Sukuh kan je (indien er tijd over is) nog een korte wandeling maken en de Sukuh tempel bezoeken (zoniet doe je dit morgenvroeg). Dit mooie hindoe-bouwwerk - bijgenaamd ‘erotische tempel', je zal wel zien waarom - dateert uit de 15de eeuw. Het hoofdgebouw lijkt erg op een Mayatempel. Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in het hotel in Sukuh.

Dag 11: Van Sukuh naar Malang

(Eventueel bezoek je de Sukuhtempel voor je vertrek naar Malang). Via een gevarieerd landschap rij je vandaag in ca. 6-7 uur van je hotel naar de stad Malang. Niet ver van Tawangmangu passeer je de grens tussen de provincies Midden- en Oost-Java. De relatief koele stad Malang (gelegen op een hoogte van ca. 400 meter) heeft een rijk koloniaal verleden. In Malang vind je schaduwrijke lanen met prachtige oude huizen, die nu in de meeste gevallen Chinese eigenaars hebben.

Overnachting in een koloniaal guesthouse in Malang of (mits supplement) in een koloniaal hotel of een stijlvol luxehotel.

Dag 12: Een dag in Malang

Na het ontbijt doe je een door ons ontworpen  stadstour. Het is een unieke en gevarieerde mix die de ziel van de stad en haar omgeving blootlegt: koloniaal, traditioneel, kunstzinnig, culinair. Snacks onderweg zijn inbegrepen.

In de namiddag heb je vrij. Indien gewenst kan je (mits supplement) ook nog een fietstocht maken of een fijne  kookcursus.

Overnachting in een koloniaal guesthouse in Malang of (mits supplement) in een koloniaal hotel of een stijlvol luxehotel.

Dag 13: Van Malang naar Bromo

Na het ontbijt verlaat je Malang en rij je in oostelijke richting naar de theeplantage Wonosari. Dit uitgestrekte domein ligt prachtig tegen de helling van de Arjunaberg. Bij helder weer kan je zelfs Java's hoogste berg, de Semeru, zien roken. Je krijgt een rondleiding over de plantage, ziet hoe de thee wordt geplukt en bekijkt het proces in de fabriek. Voordat je weer verder rijdt, drink je nog een kopje zelf geproduceerde thee (op zon- en feestdagen, als er niet gewerkt wordt, kan je het proces even zien maar zonder werknemers). Na een uur rijden arriveer je in het plaatsje Tumpang en stap je over op een open jeep: de achterkant van deze jeep is opengemaakt en voorzien van een reling waardoor je veilig achterin kunt staan en optimaal kunt genieten van de adembenemende uitzichten onderweg. Je rijdt over een bergkam met tropische nevelbossen links en rechts; je maakt een wandeling naar een mooie verscholen waterval en ziet de kunstig bewerkte moestuintjes tegen de berghellingen geplakt. Op de achtergrond de imposante Semuru vulkaan. Ter hoogte van Jemplang duik je plotseling in de uitgestrekte zandzee die de Bromovulkaan omringt: een hele bijzondere ervaring. Via deze zandzee bereik je dan uiteindelijk je hotel aan de kraterrand. Mits supplement kan je ook overnachten in een comfortabel hotel in de buurt van de Bromo.

Dag 14: Van Bromo naar Kalibaru

Je kan ter plaatse een excursie boeken om naar de zonsopgang te kijken vanop de Bromovulkaan. (Je vertrekt dan rond 4u en komt terug aan in het hotel rond 8u30 voor het ontbijt). Je kan zelf ook te voet naar de Bromovulkaan.

Daarna vertrek je met wagen en chauffeur naar Kalibaru, op 60 km voor de veerboot naar Bali. Kalibaru is een dorp gelegen temidden van de koffie-, cacao- en rubberplantages. Aankomst in Kalibaru in de vroege namiddag. Je kan onderweg lunchen of in Kalibaru zelf (niet inbegrepen). Intrek in een prachtig Javaans Huis. Rest van de dag vrij.

Dag 15: Kalibaru

In de voormiddag doe je een dokartocht. Met paard en kar ontdek je het leven op het platteland. Je ziet lokale beroepen, zoals de blikslagers en de rijstpellers. Namiddag vrij. Je kan naar het dorp of de markt gaan of een mooie wandeling maken.

Overnachting in een prachtig Javaans Huis.

Ontdek de jungle van SUKAMADE en verblijf ver weg van het massatoerisme (1 extra nacht)! Voor meer info: kijk in de rechterkolom of klik op extra.

Indien gewenst kan je ook overnachten bij de Ijen vulkaan (kan na Kalibaru en ook na Sukamade) (1 extra nacht).Voor meer info: kijk in de rechterkolom of klik op extra.

Dag 16: Naar Bali - Ubud

Na het ontbijt: transfer met wagen en privéchauffeur (en voor een stuk met de overzetboot) naar Bali. In Bali is het 1u later dan in Java.

Optioneel (mits supplement en enkel na Kalibaru) kan je eerst nog een trip naar de zwaveldragers van de vulkaan Kawah Ijen maken. Je vertrekt dan rond 04.00 uur met de wagen vanuit Kalibaru naar de Kawah Ijen. De beklimming is niet heel zwaar, maar ook niet licht (het is 3 uur klimmen, vaak vals plat). Onderweg zal je de moedige zwaveldragers en ook de zwavelweegplaats tegenkomen. Het uitzicht op het groenblauwe kratermeer is onvergetelijk! Na deze tocht ga je dan rechtstreeks door naar Ubud op Bali, waarbij je aankomt in de late namiddag/avond.

Overnachting in een comfortabel hotel. Mits supplement hebben we 3 alternatieven: een traditioneel familiehotel, een modern hotel nabij het centrum of een schitterend luxehotel.

Dag 17: Het actieve Bali

Vandaag kan je kiezen uit verschillende sportieve activiteiten:

 • Raften (incl lunch) (inbegrepen).

Mits supplement kan je ook een andere activiteit kiezen:

 • Fietstocht langs de mooie rijstvelden van Oost-Bali en lunch bij een Balinese familie.
 • Stevige fietstocht langs de rijstvelden van Jatiluwih. (incl lunch)
 • Beklim de Baturvulkaan bij zonsopgang
 • Wandeling langs de mooie rijstvelden van Oost-Bali en lunch bij een Balinese familie.

Overnachting in een comfortabel hotel. Mits supplement hebben we 3 alternatieven: een traditioneel familiehotel, een modern hotel nabij het centrum of een schitterend luxehotel.

Dag 18: De vele gezichten van Bali

Vandaag kan je kiezen uit verschillende typisch Balinese activiteiten:

 1. Kruidenwandeling (inbegrepen en steeds in klein groepje): je gaat samen met een gespecialiseerde gids op pad en leert veel bij over Balinese planten en kruiden, aansluitend krijg je een Balinese massage met kruiden. Indien gewenst kan je nadien (mits supplement) ook nog deelnemen aan een Jamu workshop: je leert biologische medicijnen maken tegen kwaaltjes.

  Mits supplement kan je ook een andere activiteit kiezen:

 2. Ontdek het spirituele Bali en doe zoals Elizabeth Gilbert (schrijfster van 'Eat Pray Love'): nadat je bij hem een ontspannende Yogales hebt gekregen, bezoek je een traditionele Balinese healer: heel bijzonder!
 3. Authentiek Balinees koken bij een familie in Oost-Bali
 4. Naar het mystieke Oost-Bali, bezoek verborgen tempels en maak kennis met de Balinese spirituele tradities en offerrituelen (incl lunch).
 5. Een dag bij een schilder in Ubud: maak kennis met de beste schilders en probeer zelf ook een eigen werk te maken (incl lunch).

Overnachting in een comfortabel hotel. Mits supplement hebben we 3 alternatieven: een traditioneel familiehotel, een modern hotel nabij het centrum of een schitterend luxehotel.

Dag 19 - 20: Naar de kust

In de loop van de voormiddag: transfer naar Zuid-Bali. Onderweg bezoek je nog enkele lokale artiesten zoals een fluitspeler, iemand die de Plawah (houten steunen voor de gamelan-gongs) maakt en ze mooi versiert met houtsnijwerk, en iemand die Wayang Kulit poppen maakt. Je drinkt een koffie of thee bij deze mensen. Daarna word je naar je hotel gebracht.

Vrije dag.

Overnachting: je logeert de komende 2 nachten in een hotel in Sanur.

Indien je voor de laatste 2 nachten in een ander hotel wenst te overnachten, kan je hieronder je keuze maken (mits supplement).

Dag 21: Vertrek uit Bali

Transfer naar de luchthaven voor de intercontinentale vlucht.

Dag 22: Thuiskomst

Aankomst/einde van de reis.

Indien gewenst, kan je je reis ook afsluiten aan 1 van de stranden in Lombok (op de Gili-eilanden of in Sekotong), of in Noord-Sulawesi, bij het Bunaken Nationaal park. Ideaal voor duikers en snorkelaars, want de onderwaterwerelden op deze plaatsen behoren tot de mooiste ter wereld!

Contacteer ons voor meer info.

 

[Prijzen geldig tot 31/12/2024]

Prijzen per persoon [excl. vlucht]

 • Vanaf € 2.715 p.p. met 2 personen
 • Vanaf € 2.595 p.p. met 4 personen
 • Vanaf € 2.120 p.p. met 6 personen
 • Prijzen per gezin of andere combinaties: op aanvraag

Opgelet! Er zijn toeslagen tijdens de schoolvakanties en feestdagen.

Inbegrepen

 • Alle transfers ter plaatse, in wagen met privéchauffeur en waar nodig met gids.
 • Alle overnachtingen in eenvoudige tot zeer comfortabele hotels incl. ontbijt.
 • Enkele maaltijden aangegeven als inbegrepen in het programma.
 • Alle excursies vermeld als 'inbegrepen' in het programma.

Niet inbegrepen

 • Intercontinentale vlucht op Jakarta, terug vanuit Denpasar (afhankelijk van het seizoen en moment van aankoop. Hoe vroeger je boekt hoe goedkoper!)
 • Middag- en avondmaal, behalve waar 'inbegrepen' vermeld staat in het programma. Maaltijden kosten slechts enkele euro's incl. drank.
 • Persoonlijke uitgaven, dranken, fooien.
 • Meerprijs indien je andere hotels kiest dan standaard in het programma opgenomen [zie beschrijving hotels].
 • Eventuele visumkost (zie bovenaan: 'Indonesië praktisch')
 • Entreegelden en camerafees voor de nationale parken Papandayan (Cipanas), Tawangmangu (Sukuh), het Bromogebied, de Ijenvulkaan, Meru Betiri (Sukamade). Deze prijzen zijn immers aan schommelingen onderhevig.

Verlenging in Sukamade (1 extra nacht)

Prijzen per persoon

 • Vanaf € 200 p.p. met 2 personen
 • Vanaf € 130 p.p. met 4 personen
 • Vanaf € 140 p.p. met 6 personen ( 2 terreinwagens nodig)
 • Prijzen per gezin of andere combinaties: op aanvraag

Excursie naar de Ijen vulkaan (1 extra nacht)

Prijzen per persoon

 • Vanaf € 140 p.p. met 2 personen
 • Vanaf € 115 p.p. met 4 personen
 • Vanaf € 95 p.p. met 6 personen (2 terreinwagens nodig)
 • Prijzen per gezin of andere combinaties: op aanvraag

Praktische info:

 • Internationale reispas verplicht, nog 6 maanden geldig bij aankomst.
 • Geen inentingen verplicht. Contacteer je huisarts voor info over inentingen.

Opmerking!

 • Sommige hotels vragen een toeslag tijdens de Kerst- en Nieuwjaarsperiode, lokale feestdagen en juli-augustus (soms tot in september). Deze werd niet verrekend in deze prijzen!
 • Prijzen van binnenlandse vluchten zijn berekend op de goedkoopste boekingsklasse. De prijs kan dus stijgen bij effectieve boeking.
 • Prijzen kunnen uitzonderlijk stijgen/dalen indien de dollarkoers erg verandert. Prijzen kunnen uitzonderlijk stijgen indien prijzen van de binnenlandse vluchten en het vervoer ter plaatse door brandstoftoeslagen omhoog gaan.
 • Regenseizoen: normaal gezien kunnen alle activiteiten doorgaan tijdens het regenseizoen. Je moet tijdens deze periode wel een beetje flexibeler zijn dan anders.
 • Ramadan: tijdens de ramadanperiode en zeker op het Suikerfeest  kan het voorkomen dat sommige zaken gesloten zijn waardoor het programma lichtjes kan wijzigen. Wij houden je hiervan op de hoogte als je net in deze periode een reis boekt. Tijden deze periode kan het zijn dat sommige hotels een toeslag vragen! Deze is nog niet verrekend in de prijs! Sommige zaken kunnen ook gesloten zijn. Op Bali is het effect van de Ramadan wel veel beperkter dan op Java.
 • Bij zeer extreme weersomstandigheden (hevige regenval) kan het bijvoorbeeld zijn dat de trip naar Sukamade wordt afgelast of dat je per truck door de jungle rijdt. Dit valt zeer zelden voor. In elk geval zullen steeds waardige alternatieven aangeboden worden. Extra kosten zijn ten laste van de reiziger.

 


EXTRA: Sukamade en haar schildpadden (1 extra nacht)

Dag 1: Ontmoeting op het strand

Na het ontbijt begin je aan een tweedaagse tocht (1 nacht) heen en terug naar de afgelegen plantage en het dorp met dezelfde naam: Sukamade (in het Nationaal Park Meru Betiri). Hoogtepunt van deze trip is een ontmoeting, 's avonds op het strand, met reuzenschildpadden. De trip wordt afgelegd met terreinwagens. De route gaat door diverse plantages (papaya, koffie, rubber en cacao). Je picknickt (inbegrepen) op het prachtige strand van Rajekwesi (zwemmen in de oceaan niet toegestaan). Daarna wordt de weg slechter. Hij voert door de jungle en over een bergrug. Er moeten links en rechts ook wat riviertjes worden overgestoken (bruggen zijn hier niet aanwezig). Het laatste stuk gaat door de plantages die rond het dorpje Sukamade liggen. Aankomst in de namiddag. Er is dan nog gelegenheid om te relaxen of een wandeling te maken door het dorpje. Soms kan het voorkomen dat de rivieren buiten hun oevers treden en dat het niet mogelijk is om met de terreinwagen Sukamade te bereiken. Er moet dan een truck geregeld worden die het verdere vervoer verzorgt. Deze kosten zijn ter plaatse te betalen en bedragen ongeveer 25 euro per dag.

Na het avondmaal (inbegrepen) ga je per terreinwagen en een stukje te voet naar het strand. Soms moet je per vlot een stukje water oversteken. Eens op het strand aangekomen kan je iets heel bijzonders meemaken: reuzenschildpadden die uit het water kruipen en hun eitjes komen leggen. De kans is vrij groot (85%) dat je deze dieren te zien krijgt (meeste kans in november). Onvergetelijk! Bij het strand is ook nog een gebouwtje waar de eieren, die weer worden opgegraven door de rangers, in emmers met zand worden begraven. Nadat ze zijn uitgekomen (na 56 dagen) kunnen de jonge schildpadden nog aansterken voordat ze worden uitgezet. Overnachting in de heel eenvoudige Mess van de onderneming Sukamade.

Dag 2: Van Sukamade naar Bali

Vandaag kan je de oude fabriek van de plantage bezoeken waar latex geproduceerd wordt en afhankelijk van het seizoen ook cacao en koffie. Je rijdt grotendeels langs dezelfde mooie (maar hobbelige) route weer terug. Je stopt nog even bij een suikerfabriekje. Ter hoogte van het plaatsje Jajag wacht de gewone auto je op en hier stap je over. De auto heeft de eventuele extra bagage bij zich die je niet hebt meegenomen naar Sukamade. Vanaf Jajag is het dan nog ca. 1 uur rijden voordat je de haven van Ketapang bereikt. Daar vlakbij kan je lunchen. Aansluitend steek je per ferry over naar Gilimanuk op het eiland Bali.


EXTRA: Overnachting nabij de Ijen vulkaan (1 extra nacht)

Dag 1: Naar Kaliklatak

Na het ontbijt vertrek je vanuit Kalibaru of Sukamade naar Kaliklaktak. Kaliklatak ligt op een koffieplantage. De gebouwen zijn er sinds de koloniale tijd. Een rondleiding op de koffieplantage is inclusief. Overnachting in een guesthouse in Kaliklatak. Mits supplement kan je ook logeren in een kleinschalig luxeverblijf in Banyuwangi.

Dag 2: Bezoek aan de Ijen vulkaan en door naar Bali (Ubud)

In de vroege ochtend, rond 5.00 uur, word je opgehaald door je gids en rij je per jeep naar de Ijenvulkaan. Dat is ongeveer 1,5 uur rijden. Je gids gaat mee tijdens de wandeling naar de krater, entree is inclusief. Onderweg zal je de moedige zwaveldragers en ook de zwavelweegplaats tegenkomen. Het uitzicht op het groenblauwe kratermeer is onvergetelijk! Na deze tocht ga je eerst nog op een bijzondere plek een lokale specialiteit eten bij een gastvrije familie in Kemiren. Daarna ga je rechtstreeks door naar Bali, met de ferry. Je komt aan in de late namiddag.