Is Lac Rose niet meer roze?

Is Lac Rose niet meer roze?

Misschien zag je het passeren in het nieuws: het Senegalese Lac Rose is zijn typisch roze kleur kwijt. Wat betekent dat voor de mensen die werkzaam zijn op en rond het meer? En is het meer nu nog een bezoek waard?

 

Werkomstandigheden

Lac Rose stond lang bekend om het zout dat er gewonnen werd. Door de hoge zoutconcentratie vormde het meer het perfecte ecosysteem voor een algensoort die ervoor zorgde dat het water er roze uitzag. Senegal werd vorig jaar echter getroffen door hevige regenval en overstromingen, en dat overtollige water stroomde ook richting Lac Rose, waar het niet alleen 7.000 ton aan zoutbergen vernielde, maar ook de samenstelling van het meer veranderde waardoor de algensoort er niet meer kan overleven. Daardoor is het meer nu niet meer roze, en zoutboeren vrezen dat er geen zout meer gewonnen zal kunnen worden. De boeren, vooral gastarbeiders uit Guinee, Mali, Benin en Niger, zijn dus een eerste slachtoffer van de verandering van het ecosysteem van Lac Rose, al kunnen er ook vragen gesteld worden bij de arbeidsomstandigheden die er golden. Of er ooit terug zout gewonnen kan worden in Lac Rose hangt af van hoe het weer er in Senegal de komende jaren zal uitzien. Wij hopen alvast dat de natuur zich kan herstellen en dat zij die hun werk verloren weldra weer aan de slag kunnen onder goede arbeidsvoorwaarden.

Wat met het toerisme?

Het Lac Rose is een toeristische trekpleister, maar nu het zijn onderscheidende kleur kwijt is, blijven de dagtoeristen weg. Dat is vooral een ellendig resultaat voor de souvenirverkopers die aan het meer hun waar verkochten en nu hun klanten kwijt zijn. Een klein lichtpuntje is dat de afwezigheid van grote bussen met dagtoeristen op haar beurt weer een goed effect heeft op het milieu. Bovendien ligt het meer er, volgens een aantal klanten en contacten die wij ter plaatse hebben, mooier bij dan ooit tevoren. Zo zijn er veel meer vogels te zien sinds de regenstormen en kun je er nog steeds prachtig wandelen, paardrijden of fietsen. Het meer hoeft dus niet roze te zijn om nog als mooie reisbestemming beschouwd te worden, want de omgeving blijft wonderbaarlijk.

 

Tip: lees ook onze blog over verantwoord toerisme in Senegal.

 

Voel jij het ook zo kriebelen om te reizen? Op www.jalan.be staan alle zorgvuldig uitgekozen reizen die Paula voor jou in petto heeft!