De beste boekentips voor reisliefhebbers: Afrika

De beste boekentips voor reisliefhebbers: Afrika

Een reis biedt je de ideale gelegenheid om te lezen: of je nu wacht op het vliegtuig, tussen je activiteiten door even uitblaast in het hotel of voor het slapengaan nog even tot rust wil komen: alles is beter met een boek! Daarom lijsten we in deze blog onze beste boekentips op en stellen we je voor aan enkele van de meest intrigerende en meeslepende romans over Senegal, Oeganda, Tanzania en Zanzibar. De verhalen brengen stuk voor stuk kennis bij over de culturele achtergrond en de geschiedenis van de plaatsen waarover ze gaan.
 

Boeken over Senegal

1. Niiwam van Ousmane Sembène

Dit boek werd in 1960 geschreven en was een van de eerste boeken in het Wolof, een van de nationale talen in Senegal, maar het vertaalde werk van Sembène is ook in het Nederlands te vinden in de Vlaamse bibliotheken. De roman vertelt het verhaal van Thiemo, die met zijn overleden zoontje de bus neemt van Oost- naar West-Dakar om hem naar het kerkhof te brengen, maar dat mogen zijn medepassagiers natuurlijk niet weten. Haalt hij het einde van zijn reis?

Niiwam van Ousmane Sembène

2. Een lange brief van Mariama Bâ

Dit verhaal wordt, zoals de naam doet vermoeden, verteld in de vorm van een brief die Ramatoulaye schrijft aan haar jeugdvriendin Aissatoe. Ze schrijft over de uitdagingen waarmee ze te maken gehad heeft als vrouw in het Senegal van de jaren ‘60 en ‘70. Ze heeft het over het bedrog van haar echtgenoot, de opvoeding van haar kinderen en de moeilijkheden die ze ervaarde in haar zoektocht naar onafhankelijkheid. De roman toont ons een krachtig beeld van een vrouw die vecht tegen de beperkingen en discriminatie waarmee ze wordt geconfronteerd in een door mannen gedomineerde samenleving. Het thema van vrouwelijke emancipatie staat centraal en het werk wordt vaak beschouwd als een van de belangrijkste feministische romans uit Afrika.

Een lange brief van Mariama Bâ

3. De hemel is van blik van Keisha Bush

In deze hedendaagse roman, die uitkwam in 2020, volgen we de zesjarige Ibrahimah die samen met zijn neef Etienne onder valse voorwendselen van het rurale Senegal naar Dakar gebracht wordt. Eenmaal in de hoofdstad worden de jongens verplicht te bedelen op straat en komen ze in aanraking met het criminele milieu. De hemel is van blik is een aangrijpend verhaal over de harde realiteit van het leven van sommige jongeren in Senegal, bovendien belicht het boek ook de kracht die iemand kan hebben wanneer hij strijdt om te overleven.

De hemel is van blik van Keisha Bush

4. La poésie de l’action van Léopold Sedar Senghor en Mohamed Aziza

In tegenstelling tot de vorige boeken is dit geen roman, maar een interview dat de Tunesische schrijver Mohamed Aziza aflegde met voormalig Senegalees president en dichter Léopold Sedar Senghor. Het boek is niet in het Nederlands beschikbaar maar wel een uitstekende leestip voor wie goed Frans begrijpt. Ze gaan dieper in op de plaats en rol van Senegal en Afrika als continent, bespreken democratie en socialisme, en denken na over hoe een respectvolle dialoog tussen verschillende culturen mogelijk is in opkomende samenlevingen.

La poésie de l’action van Léopold Sedar Senghor en Mohamed Aziza

5. Meer dan een broer van David Diop

Alfa en Mademba zijn jeugdvrienden en zijn meer dan broers voor elkaar. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vechten ze ver van huis mee tegen de Duitsers wanneer het noodlot toeslaat. Meer dan een vriend vertelt het verhaal van de Afrikaanse soldaten die in Europa ingezet werden, en over hoe intens de liefde voor en het gemis van een dierbare kan gaan.

Meer dan een broer van David Diop

Romans over Oeganda

1. Kintu van Jennifer Nansubuga Makumbi

Kintu begint in 1750. Nadat hij per ongeluk een jongen gedood heeft, denkt Kintu Kidda vervloekt te zijn. We volgen zijn familie over vier eeuwen en zeven generaties, want ook het leven van zijn nakomelingen zal nog lang beïnvloed worden door de vloek. Kintu is een verhaal over de zoektocht naar identiteit en de banden die ons verbinden met onze voorouders, geschiedenis en cultuur. Verder gaat het over de uitdagingen waarmee de Oegandezen de afgelopen eeuwen mee geconfronteerd werden, van de tijd van het koninkrijk Boeganda tot de onafhankelijkheid en de turbulente periode die daarop volgde. Het boek wordt geprezen om zijn rijke verhaal, de levendige personages en de gedurfde benadering van historische en sociale thema's.

Kintu van Jennifer Nansubuga Makumbi

2. Al lachen de tanden, het hart vergeet niets: moord en herinnering in Oeganda van Andrew Rice

Al lachen de tanden, het hart vergeet niets is een waargebeurd verhaal over Duncan Laki. Toen hij negen jaar oud was, verdween zijn vader en daarna spendeerde hij een groot deel van zijn leven aan de zoektocht naar de waarheid achter de moord op zijn vader. Duncan Laki’s vader blijkt bijlange niet de enige die vermoord werd tijdens de dictatuur van Idi Amin, maar dit is wel de eerste keer dat er een rechtszaak plaatsvond naar aanleiding van de wandaden onder het bewind van Amin. Journalist Andrew Rice vertelt ons over de rechtszaak en onderzoekt of we het verleden kunnen vergeten.

Al lachen de tanden, het hart vergeet niets: moord en herinnering in Oeganda van Andrew Rice

3. We Are All Birds of Uganda van Hafsa Zayyan

Deze debuutroman werd gepubliceerd in 2021 en is (nog) niet vertaald naar het Nederlands, maar is zeker een aanrader voor wie graag Engelstalige boeken leest. Het verhaal volgt de levens van Sameer, een succesvolle advocaat die in Londen woont en werkt, en van zijn grootvader Hasan, die in de jaren 60 vanuit Oeganda naar Groot-Brittannië is geëmigreerd. Via de verhalen van Sameer en Hasan leren we meer over de geschiedenis van de Aziatische gemeenschap in Oeganda en lezen we hoe die geschiedenis nog steeds een impact heeft op het gevoel van identiteit van mensen vandaag.

We Are All Birds of Uganda van Hafsa Zayyan

Romans over Tanzania en Zanzibar

1. Paradijs van Abdulrazak Gurnah

In dit boek van Nobelprijswinnaar Abdulrazak Gurnah volgen we de jonge Yusuf, die opgroeit in Zanzibar aan het begin van de 20e eeuw. Omdat zijn vader schulden heeft, wordt hij verpand aan de rijke handelaar Aziz om als onbetaalde knecht aan het werk te gaan. Hij reist mee in de karavaan van Aziz en wordt met allerlei moeilijkheden geconfronteerd: van vijandige stammen tot wilde dieren en moeilijk te betreden landschappen. Het is naast een coming-of-ageverhaal ook een verhaal over liefde en over de impact van het Europese kolonialisme op de Afrikaanse tradities.

Paradijs van Abdulrazak Gurnah

2. De sneeuw van de Kilimandzjaro van Ernest Hemingway

Ook Hemingway, een van de meest gerenommeerde Amerikaanse auteurs, ontving een Nobelprijs. In zijn kortverhaal De sneeuw van de Kilimandzjaro beschrijft hij de laatste uren van de stervende schrijver Harry, die herinneringen ophaalt aan zijn leven en de relaties die hij had. Het zal de kritische lezer niet ontglippen dat Hemingway zich geregeld liet vangen door racistische en seksistische stereotypen, maar daardoor biedt het verhaal ons ook een glimp van hoe de westerse man de wereld ervaarde aan het begin van de 20e eeuw. Bovendien gaat het kortverhaal dieper in op de decadente levensstijl van sommige westerlingen op het Afrikaanse continent en toont het de impact van het imperialisme op de samenlevingen en de landschappen.

De sneeuw van de Kilimandzjaro van Ernest Hemingway

3. Naschokken van Nadia Owusu

Naschokken is een autobiografisch boek, dat Nadia Owusu’s zoektocht naar identiteit en familiegeschiedenis beschrijft. De hoofdstukken verkennen verschillende aspecten van Owusu's leven verkennen, van haar geboorte in Tanzania tot haar volwassenheid in de Verenigde Staten. Ze vertelt over de zoektocht naar haar Afrikaanse en Europese roots, en haar relatie met haar ouders. Door haar persoonlijke verhaal te delen, onderzoekt Owusu de complexiteit van identiteit, cultuur en afkomst, en hoe die factoren ons leven en ons begrip van de wereld vormen. Ze biedt ook inzicht in de veerkracht van de menselijke geest en de kracht van verhalen om ons te helpen ons leven te begrijpen.

Naschokken van Nadia Owusu

 

Kriebelt het bij jou om op reis naar Afrika te gaan? Bekijk dan onze reizen naar Senegal, Oeganda en Tanzania.