Opnieuw beschikbaar bij Jalan: reizen naar Cambodja

Opnieuw beschikbaar bij Jalan: reizen naar Cambodja

Er zijn altijd bestemmingen die een bijzondere plek in ons hart hebben. Zo ook Cambodja, dat vroeger al deel uitmaakte van het aanbod van Jalan. Door de jaren heen ontving Paula regelmatig verzoeken van klanten om weer reizen naar Cambodja aan te bieden. En we hebben geweldig nieuws: vanaf nu kan je weer je reis naar Cambodja boeken met Jalan! Wij willen dat de klanten de best mogelijke ervaring hebben, en daarom is het essentieel om de plekken die Jalan aanbiedt ook zelf te verkennen en te ervaren. Paula trok in juni dus opnieuw naar Cambodja om ervoor te zorgen dat de programma's in orde en up-to-date zijn, en om wat nieuwe pareltjes te ontdekken om met jullie te delen. In deze blog lees je wat ze er bezocht en deed.

Phnom Penh

Offers
Phnom Penh

De reis begon in het bruisende Phnom Penh, waar Paula tijdens een fascinerende stadstour een veelzijdig beeld van de Cambodjaanse hoofdstad te zien kreeg. Zo bezocht ze de Zilveren Pagode, ook bekend als de Wat Preah Keo, een van de meest iconische en belangrijke boeddhistische tempels in Cambodja die zijn naam dankt aan de duizenden zilveren tegels die de vloer van de tempel bedekken. De tempel huist een aantal belangrijke relikwieën en de "Emerald Buddha", een beeld van Boeddha dat gemaakt is van smaragdgroen kristal. De Zilveren Pagode werd gebouwd in 1866, maar tijdens het bewind van de Rode Khmer in de jaren 1970 werd de pagode ernstig beschadigd en werden veel van de kostbare relikwieën vernietigd. Gelukkig werd de pagode later gerestaureerd en heropgebouwd. Verder zijn er nog heel wat indrukwekkende gebouwen uit de koloniale tijd te zien. De vele markten maken van Phnom Penh ook de ideale plek om de lokale specialiteiten te proeven, Paula ging dan ook op een food tour, een culinaire ontdekkingstocht doorheen de stad. Na de Coronacrisis is de stad veel veranderd: er ontstonden nieuwe wijken en veel restaurants zijn van locatie veranderd. Ook bezocht Paula nog andere tempels in Phnom Penh. Op de foto zie je de offers die gemaakt worden om kwade geesten te weren.

Op zo’n 17 kilometer van Phom Penh liggen de Killing Fields. Ze zijn een gruwelijk symbool van de genocide die de Rode Khmer pleegde in de jaren 1970. Tijdens die periode werden miljoenen mensen het slachtoffer van marteling en executies. De overblijfselen van duizenden slachtoffers die nog te vinden zijn op de Killing Fields, dienen als stille getuigen van de tragedie. De Killing Fields vormen nu een gedenkplaats en een aangrijpende herinnering aan de verschrikkingen die zich hebben afgespeeld in Cambodja. In Phom Penh zelf bezocht Paula ook Tuol Sleng. Het gebouw was ooit een school, maar werd door de Rode Khmer omgebouwd tot martelcentrum. Vandaag vind je er een museum met duizenden foto’s van slachtoffers. Een bezoek aan de Killing Fields en Tuol Sleng laat een hevige indruk na, maar biedt ook een belangrijke blik op de geschiedenis van Cambodja.

Kampong Thom

Na Phnom Penh was het tijd voor een bezoek aan de provincie Kampong Thom, de locatie van een paar interessante Angkoriaanse sites zoals Sambor Prei Kuk. Sambor Prei Kuk was de hoofdstad van het Chenlarijk en werd in de zevende eeuw gebouwd. Het tempelcomplex behoort tot de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Cambodja. De tempels van Sambor Prei Kuk zijn gewijd aan de Hindoegod Shiva. Veel van de tempels bevatten prachtige gravures die scènes uit de Hindoemythologie afbeelden, waaronder Shiva, Parvati en andere goden en godinnen. Ondanks de historische waarde en UNESCO-status wordt Sambor Prei Kuk vaak over het hoofd gezien door reizigers. Daardoor biedt het een rustige en ongerepte ervaring, waarbij bezoekers de mogelijkheid hebben om de tempels in hun oorspronkelijke staat te bewonderen zonder de drukte van grote toeristische massa's.

Tonlé Sap

Hangmat

Later bezocht Paula een “drijvend” dorp op het Tonlé Sap-meer. Alle huizen zijn hier op het meer gebouwd omdat het dorp tijdens het regenseizoen enkel per boot toegankelijk is. De bevolking hier leeft van de visvangst. Per boot kreeg Paula een rondleiding van de omgeving. De gids bracht haar naar een verdronken woud en vertelde haar over de natuur in de omgeving en het economische belang van het water voor de lokale bevolking. Een verblijf in dit community-based project is een leerrijke en uiterst unieke ervaring die je de kans biedt in aanraking te komen met de lokale cultuur en tradities.

Siem Reap

Siem Reap is een onmisbare stop voor iedereen die naar Cambodja reist. De provincie staat niet voor niets bekend als het culturele hart van Cambodja. Siem Reap heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 9e eeuw. Het was ooit de hoofdstad van het Khmerrijk en werd bewoond door Khmerkoningen en edelen. Veel van de historische gebouwen en structuren zijn bewaard gebleven en zijn een bezoek meer dan waard.

Wortels van boo rond tempel

Paula trok er met een tuk tuk naar Angkor Wat, het grootste religieuze monument ter wereld, dat gebouwd werd in de 12e eeuw. Een bijzondere ervaring dus! Oorspronkelijk was Angkor Wat een hindoetempel, maar later werd het tempelcomplex omgezet in een boeddhistisch heiligdom. Daarom zie je zowel boeddhistische als hindoeïstische kenmerken terug in de architectuur en decoratieve elementen. De muren zijn versierd met verschillende reliëfs die een blik werpen op het dagelijkse leven in het Khmerrijk, zo worden er dansen, oorlogen en mythologische verhalen afgebeeld. Wat het bezoek naar Angkor Wat extra bijzonder maakte, was de zonsopgang. Paula stond vroeg op om te zien hoe de zonsopgang een zachte gloed worp over het tempelcomplex en zo zorgde voor een magische sfeer. Je zou voor minder je nachtrust laten!

Na Angkor Wat bezocht Paula haar favoriete tempel: de Bayon-tempel in Angkor Thom. Het monument staat bekend om zijn vele torens met serene glimlachende gezichten die naar alle richtingen wijzen. In totaal zijn er 54 torens met meer dan 200 gezichten.

De derde fascinerende stop in Angkor was Ta Phrom, een tempelcomplex dat gedeeltelijk overwoekerd is door de jungle. Bomen met uitgestrekte wortels en lianen zijn door de eeuwen heen in de ruïnes gegroeid, waardoor een spectaculair en mysterieus beeld ontstaat. Dat is ook de makers van de film Tomb Raider niet ontsnapt, want zij gebruikten Ta Phrom als een van hun filmlocaties. Bepaalde delen van de tempel worden nu gerestaureerd, maar het doel van de restauratie is om toch zo veel mogelijk de harmonie tussen menselijke en natuurlijke elementen te bewaren. Bepaalde delen van het complex worden dus bewust overwoekerd gelaten.

Ten slotte stond ook een bezoek aan Bantaey Srey op de planning. De tempel uit de 10e eeuw, is gewijd aan de Hindoeïstische god Shiva en is grotendeels gebouwd van rode zandsteen, een materiaal dat zich uitstekend leent voor de uitgebreide decoratieve muurgravures die je er vandaag nog steeds kunt zien. De gebouwen zelf zijn opvallend klein van formaat, wat ongebruikelijk is in vergelijking met de standaarden van Angkoriaanse constructie.

Paula en haar gids waren deze keer zo goed als alleen tijdens hun bezoek aan de tempels. De reisgidsen waarmee Jalan werkt zijn immers gespecialiseerd in drukte vermijden en weten welke plek je het beste bezoekt op welk moment.

Paula en 2 olifanten

Na een overnachting in Siem Reap was het tijd voor een nieuwe reisdag. Die begon met een fijne fietstocht. Daarna leerde Paula bij over de Cambodjaanse keuken en leerde ze hoe je amok, een gestoomde viscurry, bereidt. Aansluitend bezocht ze een elephant sanctuary. Vroeger dienden de olifanten als toeristische attractie en moesten ze hard werken. Als ze niet ingezet werden als vervoermiddel, hingen ze aan kettingen vast. Maar nu ze gered zijn door de medewerkers van de sanctuary, kunnen de olifanten gelukkig genieten van hun pensioen, zonder kettingen en zonder ritjes op hun rug. Hier wordt goed voor hen gezorgd: ze kunnen op hun gemak baden, krijgen voldoende ruimte en beweging, en eten 250 tot 300kg vers voedsel per dag! Omdat zo’n berg eten voorzien duur is, is het reservaat wel afhankelijk van bezoekers om de rekeningen te kunnen betalen. Uiteraard gebeurt een bezoek aan de olifanten wel met respect voor hun rust en persoonlijke ruimte. Bovendien helpen de bezoekers ook de voeding te prepareren. Een bezoek aan dit reservaat is een heel leerrijke ervaring die een ander licht schijnt op de tol die toerisme kan opeisen bij dieren.

Battambang

In Battambang maakte Paula een ritje met de bamboetrein, een handig transportmiddel voor goederen en landbouwproducten in het Cambodjaanse platteland. Omdat de rails gedemonteerd kunnen worden door de lokale bevolking, kunnen tegenliggers elkaar passeren op een enkelsporig traject. Als de tegenliggers met meer zijn, wordt jouw zitje dus gedemonteerd om plaats te maken. Onderweg valt er van alles te doen: er zijn verschillende kookworkshops en je passeert ook een fabriek waar je ziet (en ruikt!) hoe vispasta gemaakt wordt. In de buurt van Battambang vind je ook de Killing Caves. Die grotten waren een executieplaats in de tijden van de Rode Khmer. Vandaag getuigen de Killing Caves van de tragische gebeurtenissen die hier hebben plaatsgevonden, met overblijfselen van slachtoffers die nog steeds in de grotten worden gevonden.

Werkplaats

Vervolgens stond er een bezoek aan een heel bijzonder project gepland. Met een bezoek aan Smiling Gecko steun je direct de lokale gemeenschap. Het Smiling Gecko Farmhouse maakt immers deel uit van een cluster van verschillende projecten die zich inzetten voor economische, sociale en ecologische duurzaamheid. Al sinds 2014 geeft Smiling Gecko mensen uit de sloppenwijken van de hoofdstad Phnom Penh en het platteland een veilige toekomst door werkgelegenheid te creëren in de landbouw, horeca, ambachten en onderwijs. Het doel is om jonge Cambodjanen duurzame banen en beroepsopleidingen aan te bieden, zodat ze op de lange termijn voor zichzelf en hun familie kunnen zorgen. Op het domein is er ook een school, waar 250 leerlingen les volgen. Ook ecologie speelt een belangrijke rol voor Smiling Gecko. Zo werkt de organisatie samen met "Refill Not Landfill", een ngo die gratis waterhervulstations plaatst zodat er geen plastic flessen meer gebruikt moeten worden. Bovendien is het Farmhouse volledig zelfvoorzienend. Alles wat je eet in het restaurant, wordt daar gekweekt en is biologisch: groenten, eieren, vlees, vis … Ten slotte zijn er ook tal van activiteiten voor bezoekers. Zo is er bijvoorbeeld een spa, kun je er yogalessen volgen, zwemmen en verschillende rondleidingen krijgen, door het domein zelf of in de omgeving, door de rijstvelden, bij de tempels en nog veel meer. Logeren doe je er in ruime en comfortabele bungalows.

Chi Phat

bootje

Diep verscholen in de Cardamom Mountains in de provincie Koh Kong, in het zuidwesten van Cambodja, vind je het dorp Chi Phat. De bewoners verdienen hun brood voornamelijk met landbouw, vissen en toerisme. Tot die laatste categorie behoort ook een community-based ecotoerismeproject dat eigendom is van, beheerd wordt door en gerund wordt door de inwoners zelf. Paula bezocht het dorp en de watervallen in de buurt, en verbleef die avond in het dorp. Het is een kleinschalig verblijf waar bezoekers een authentieke blik op het Cambodjaanse plattelandsleven krijgen. Tijdens je bezoek aan het dorp kun je deelnemen aan verschillende activiteiten: kajakken, een kookworkshop, een rondleiding door het dorp, een trekking, een boot- en fietstocht of vogelspotten. Er valt dus veel te ontdekken en te ervaren.

kamer op het water

Tatai

Vervolgens ging de reis naar Tatai, een ongerept stuk natuur dat grenst aan het Cardamomgebergte. Paula genoot er van de uitzichten op bergen, water en woud tijdens een boottocht en overnachtte in een bijzonder tentenkamp, waar de comfortabel uitgeruste tenten aan de rivier staan. Sommige drijven zelfs op de rivier zelf.

Koh Rong

mooi strand met indrukwekkende wolken

Op het vlak van natuur heeft Cambodja heel wat moois te bieden: naast gebergten en jungle, vind je er ook prachtige witte stranden. Een bezoek aan een bounty-eiland mocht dus ook niet ontbreken aan deze werkreis. Paula trok naar Koh Rong om verschillende hotels uit te testen. Op het eiland kom je volledig tot rust en geniet je vooral van de omgeving: witte stranden, blauwe lucht, heldere zee, een briesje dat door de palmbomen waait … De hotels bieden ook verschillende excursies aan, zoals duiken en snorkelen, maar evengoed geniet je er van een massage of een verfrissende cocktail.

Kep en Kampot

Als laatste stond nog een tussenstop in de steden Kampot en Kep op het programma. Kampot biedt een blik op het koloniale verleden van Cambodja, de stad was namelijk een belangrijk handelscentrum voor de Fransen. Dat zie je vandaag vooral nog aan de uitgesproken architectuur.

gezond eten buiten

Kep was een populaire vakantiebestemming voor de Franse kolonisten. Het stond bekend om zijn idyllische stranden, luxe villa's en weelderige tuinen. Hoewel de stad in de jaren na de onafhankelijkheid van Cambodja in verval raakte, is het de laatste jaren weer aan populariteit aan het winnen als toeristische bestemming. Een bezoek aan Kep is niet compleet zonder genoten te hebben van verse vis of zeevruchten. Op de crab market vind je allerlei verse lekkernijen.

Kep en Kampot staan allebei bekend om hun peperproductie. Paula bezocht er dus ook een peperfabriek, waar ze zag hoe peper geoogst en verwerkt wordt. Die is volledig afgelegen en dus een goed bewaard geheim. De organisatie zet zich in voor biologische agricultuur en herbebossing. Je kan er ook heerlijk lunchen en verschillende soorten peper kopen.

Phnom Penh

De reis eindigde waar hij begonnen was: in het levendige Phnom Penh. Na een goedgevulde maar inspirerende werkreis kon Paula huiswaarts keren om te rondreizen door Cambodja samen te stellen.

 

Wil jij ook de betoverende schoonheid van Cambodja ontdekken? Klaar om je onder te dompelen in de rijke geschiedenis, adembenemende tempels en prachtige natuurlijke landschappen? Bekijk via deze pagina onze rondreizen door Cambodja.