HeroRATs: ontmijnen met ratten in Cambodja

HeroRATs: ontmijnen met ratten in Cambodja

Op het Cambodjaanse platteland zijn tot op vandaag nog steeds sporen te vinden van de Vietnamoorlog, de Cambodjaanse Burgeroorlog en de Cambodjaans-Vietnamese Oorlog. Volgens het Cambodian Mine Action Centre (CMAC) gaat het over wel vier tot zes miljoen landmijnen en explosieven. APOPO, een non-profitorganisatie die zich inzet voor het opsporen van landmijnen en explosieven, heeft een onwaarschijnlijke partner gevonden in haar missie: ratten. De organisatie werd opgericht door de Belgische Bart Weentjes en is actief in meerdere landen.

Waarom ratten?

Misschien zijn ratten niet het eerste waar je aan denkt als het over ontmijnen gaat, maar ze blijken ongelooflijk geschikte bondgenoten te zijn in de strijd tegen landmijnen en explosieven. Dankzij hun sterk ontwikkelde reukvermogen en slimme karakter kunnen ratten buitengewoon goed geuren detecteren, zelfs die van verborgen landmijnen. Bovendien kunnen ze makkelijk getraind worden om specifieke geuren te herkennen en aan te geven wanneer ze een landmijn of explosief detecteren. Ratten onderscheiden zich ook van andere dieren met een sterke geurzin omdat ze licht genoeg zijn om geen landmijnen te laten ontploffen terwijl ze erop lopen. Ten slotte hebben ze een levensduur van zes tot acht jaar, wat betekent dat ze langdurig kunnen worden ingezet voor hun belangrijke taak.

Rat op twee poten
Man heeft grote rat vast

Positieve resultaten

Paula met een rat in haar armen

Dankzij het werk van APOPO zijn al heel wat landmijnen en explosieven opgespoord en veilig verwijderd. Dat is vanzelfsprekend een grote troef voor de veiligheid en het fysieke welzijn van de bevolking van de getroffen gebieden. Bovendien zorgt de creatie van veilige zones ervoor dat lokale gemeenschappen hun land weer kunnen gebruiken voor land- en woningbouw. Het werk van APOPO toont aan dat er vaak creatieve en onverwachte oplossingen zijn voor de meest complexe problemen.

Op bezoek bij Apopo

Paula bezocht het bezoekerscentrum in Siem Reap. Tijdens een rondleiding leerde ze meer over de geschiedenis van Cambodja en de impact van landmijnen op de bevolking. Verder kreeg ze meer info over hoe de ratten getraind worden en zag ze ze ook in actie tijdens een live demonstratie. De ervaring was zowel aangrijpend als inspirerend, en hoewel er nog veel werk aan de winkel is, geven organisaties als APOPO ook hoop op een veiligere toekomst.

Ook interesse in een bezoek aan deze inspirerende organisatie? Ontdek de reisprogramma’s voor Cambodja via deze link.