Reisverslag Thailand

Reisverslag Thailand

In november trok Paula naar Thailand, na een voorbereiding achter de schermen van een meer dan een jaar. Omdat sommige van de contacten van Jalan uit Myanmar nu ook actief zijn in Thailand, was dit nu de gelezen kans om ook daar met hen samen te werken en samen programma’s uit te stippelen die een authentiek Thailand belichten, weg van het massatoerisme. In deze blog lees je welke locaties ze bezocht en welk moois Thailand te bieden heeft aan wie uit de drukte weet te ontsnappen.

 

Bangkok

Op de eerste avond in de Thaise hoofdstad nam de gids Paula mee op wandeltocht door het historische centrum. Dat deel van de stad heeft nog heel wat oude charme en is doordrenkt met geschiedenis en spiritualiteit. Het is de uitgelezen locatie om de Thaise architectuur te bewonderen. Zo vind je er verschillende boeddhistische tempels en het Grand Palace, waar de Thaise koninklijke familie ooit verbleef. De huidige koning was die dag ook op bezoek in Bangkok. Daardoor waren de straten even afgezet en ervaarde ze een niet alledaags tafereel: tijdelijke rust in de straten van Bangkok.

Thaise driewieler
Paula aan de bar

Kaeng Krachan

De volgende ochtend begon met een ritje op een stoptrein: een goed vervoermiddel om het leven in de buurt rond Bangkok eens vanuit een ander perspectief te bezichtigen. Daarna bracht een auto Paula naar de provincie Samut Songkhram, waar ze een boottochtje maakte, verse kokosnoten at en een pomeloboomgaard bezocht. Later op de dag begeleidde een ranger haar in Kaeng Krachan, het grootste nationale park van Thailand. Het park is UNESCO-werelderfgoed en de thuis van verschillende diersoorten, waaronder tijgers, olifanten en beren.

Station
Boot op een groene rivier

Olifantenreservaat

‘s Avonds verbleef ze in een heel bijzondere plek, waar ze de volgende ochtend ook een rondleiding kreeg. Ze zag er hoe wilde dieren verzorgd en opgevangen worden nadat ze gered werden uit de toeristische sector of andere slechte omstandigheden. In dit reservaat leven allerlei geredde dieren zo dicht bij de natuur als mogelijk, en dieren die nog vrijgelaten kunnen worden, krijgen er eerst de kans om te revalideren. Onder andere olifanten, tijgers en gibbons krijgen er een nieuwe thuis. Voor de gibbons heeft de organisatie trouwens een gepersonaliseerde oplossing: zodra ze hun levenslange partners vinden, mogen ze hun dagen doorbrengen op Gibbon Island, een klein eilandje waar ze een veilig en gemonitord leven kunnen leiden, maar wel in alle rust en in het groen.

Olifant
Tijger
Grote leguaan
Zwembad bij zonsondergang

Pranburi

‘s Namiddags reisde Paula door naar Pranburi, een schilderachtige, lokale kustplaats gelegen aan de Golf van Thailand. Het strand van Pranburi is minder druk dan sommige andere strandbestemmingen in Thailand, waardoor het een ideale plek is voor reizigers die op zoek zijn naar ontspanning en sereniteit. Ook kite- en windsurfers zitten er goed dankzij de gunstige windomstandigheden. Er bevinden zich verschillende resorts en hotels die zich richten op rust en ontspanning en spectaculaire uitzichten op de oceaan bieden. Ze bezocht er enkele om de beste selectie te kunnen maken.

prachtig landschap aan de zee
Prachtig landschap

Nan

Na een ontspannend bezoek aan Pranburi, nam Paula in Bangkok het vliegtuig naar Nan. De stad staat bekend om haar historische architectuur en oude tempels, en herbergt enkele van de best bewaarde voorbeelden van Lanna-architectuur, die teruggaan tot de 13e eeuw. Bovendien is Nan omgeven door adembenemende natuur. De volgende ochtend ging ze naar de markt om er te zoeken naar een gepast offer voor de monniken, want hen bedanken met eten en andere offers is een belangrijke traditie in de regio. De offers afgeven deed ze in Wat Phumin, een boeddhistische tempel die vooral bekendstaat om zijn unieke gebedszaal en muurschilderingen die het dagelijkse leven van de lokale bevolking in Nan weergeven.

Voor het middagmaal trok ze naar het platteland om er te picknicken en te wandelen. Daarna bracht Paula ook een bezoek aan de Riverside Art Gallery, een museum met moderne kunst en werken gemaakt door lokale kunstenaars.

Art gallary
Prachtig open landschap Thailand
Straatbeeld

Lampang

Onderweg naar Lampang bezocht Paula een brouwerij, waar Lao Khao, een rijstlikeur, gemaakt wordt. Ze ontdekte hoe het brouwproces in zijn werk gaat en proefde van de likeur en Kap Kaem, typische borrelhapjes.

Na haar aankomst in Lampang bezichtigde ze het museum Baan Louis, gelegen in de oude woning van een voormalige Britse zakenman  . Het museum dompelt je onder in de geschiedenis van de streek en de houtindustrie.

De avond in Lampang stond in teken van de lokale mythes. Tijdens een wandeling door het historische centrum bracht de gids haar op de hoogte van de verhalen en legenden die de ronde doen in Lampang. Ook woonde ze een traditioneel vuurdansoptreden bij.

Olifant

Chiang Mai

De volgende dag ging de reis verder naar Chiang Mai. Onderweg maakte Paula een tussenstop in een lokale woning waar witte stof geverfd wordt in een kleur typisch voor de streek: indigo. Verder werd er ook kledij van de stoffen gemaakt en verkocht op dezelfde locatie.

Een heel bijzondere locatie tussen Lampang en Chiang Mai is het eerste olifantenhospitaal ter wereld. Het werd in 1993 opgericht om zieke en gewonde olifanten te verzorgen en te voorzien van protheses. Die protheses zijn bijvoorbeeld nodig wanneer een olifant het slachtoffer van een landmijn geworden is. Sinds de oprichting van het hospitaal zijn al heel veel olifanten geholpen door deze ngo die financieel volledig afhankelijk is van donaties. Een bezoek aan het hospitaal is een leerrijke ervaring, maar ook een kans om bij te dragen aan de missie van de ngo.

Na haar aankomst in Chiang Mai ging Paula op prospectie bij verschillende hotels. De volgende dag werd ze ondergedompeld in de rijke geschiedenis van de stad. Verschillende mausolea belichten het koninklijke verleden van de streek, en een route die al eeuwen bewandeld wordt door monniken, leidde haar tot verborgen tempelruïnes van wel zeshonderd jaar oud. Het paleis van Chiang Mai werd lang geleden al vernietigd en vervangen door een vrouwengevangenis. De gevangenis beschikt over een museum dat meer inzicht biedt in het ontstaan ervan. Als deel van een rehabilitatieproject werken sommige van de gedetineerden in een spa, waar je een voetmassage of traditionele Thaise massage kunt krijgen.

Ook het platteland heeft heel wat te bieden. Paula bezocht een jasmijntempel, daar brengen lokale bewoners jasmijntakken heen als bedanking voor hun vervulde wensen. Het Doi Suthep National Park is rijk aan watervallen, uitkijkpunten en uitstekende wandelroutes. Bovendien is het de locatie van het winterverblijf van de Thaise koninklijke familie en de boeddhistische tempel Wat Phra That.

Chiang Mai is bovendien ook de thuis van een levendige gemeenschap van Shan en andere etnische groepen uit Myanmar. Paula maakte dus van de gelegenheid gebruik om nog eens te genieten van de Birmese keuken.  Het avondmaal werd overigens georganiseerd door mensen met wie Jalan ook al samenwerkte in Myanmar.

samen eten

Terug naar Bangkok

Na een vlucht terug naar Bangkok zag ze een volledig andere kant van de hoofdstad. Het begin van de reis stond in teken van het historisch centrum en oude tradities, nu lag de focus meer op Bangkok als moderne stad met wolkenkrabbers, rooftopbars en moderne hotels. Paula bezocht ook een aantal oude bars en een heel bijzonder Japans restaurant, ze ontdekte bovendien ook welke andere Japanse invloeden er te vinden zijn in Bangkok.

Bangkok vanaf een terras
Toog
Kamer

Isaan

Phanom Rung, ook wel bekend als de 'Parel van Isaan', is een adembenemende archeologische site in de provincie Buriram. Dit indrukwekkende tempelcomplex dateert uit de 10e tot 13e eeuw en toont de grootse architectuur van het oude Khmerrijk. Phanom Rung is gebouwd op de top van een uitgedoofde vulkaan, en biedt dus ook een mooi uitzicht op het omliggende landschap. Het complex is gewijd aan de hindoeïstische god Shiva en wordt gekenmerkt door prachtig gebeeldhouwde zandstenen structuren. De site is afgelegen en rustig, Paula was er dus zo goed als alleen.

Tempel
Tempel
Tempel

Koh Kood en Koh Chang

Ook bezocht ze twee eilanden in de Golf van Thailand: Koh Kood en Koh Chang. Daar genoot ze van wat rust op de witte stranden, met zicht op de palmbomen en blauwe wateren, en ging ze op prospectie bij verschillende hotels en resorts.

Bangkok

Deze reis van zeventien dagen kwam tot zijn einde in Bangkok, waar Paula nog een wandeling en boottocht maakte langs de kanalen alvorens terug naar België te vliegen.

 

Kriebelt het bij jou ook om Thailand te bezoeken? Bekijk dan onze reizen hier;