De beste boekentips voor reisliefhebbers: Vietnam

De beste boekentips voor reisliefhebbers: Vietnam

Binnenkort kun je met Jalan reizen naar Vietnam! In de tussentijd is lezen de gewezen manier om je alvast te verdiepen in de fascinerende Vietnamese cultuur. In deze blog delen we onze favoriete leestips en hopen we je te inspireren, of je je nu voorbereidt op een bezoek aan Vietnam of eerder van plan bent om in de pagina’s te verdwalen.

De sympathisant – Viet Thanh Nguyen

Deze bekroonde roman biedt een uniek perspectief op de Vietnamoorlog door de ogen van een Vietnamese communistische spion, die tegelijkertijd werkt voor de Zuid-Vietnamese generaal. Het boek verkent de thema's identiteit, verraad en de nasleep van oorlog, en biedt een scherpzinnige analyse van zowel de Amerikaanse als de Vietnamese samenleving.

boek cover De sympathisant

Duizend vaders – Nhung Dam

Nhung Dam is een Nederlandse schrijfster van wie beide ouders afkomstig zijn uit Vietnam. Haar debuutroman Duizend vaders volgt een elfjarig meisje dat opgroeit in Nederland als dochter van twee Vietnamese bootvluchtelingen. Het is een verhaal over onbegrip, schuldgevoelens en het schrille contrast tussen realiteit en verbeeldingskracht.

boek cover Duizend Vaders

Het verdriet van Vietnam – Bao Ninh

Dit indringende werk werd door een voormalige Noord-Vietnamese soldaat en biedt een diepgaand inzicht in de ervaringen van de Vietnamoorlog vanuit het perspectief van een jonge soldaat. Het boek volgt Kien, die de oorlog overleefd heeft en worstelt met traumatische herinneringen terwijl hij de overblijfselen van zijn medesoldaten opspoort zodat die herbegraven kunnen worden.

boek cover het verdriet van vietnam

Op aarde schitteren we even – Ocean Vuong

Hoewel Ocean Vuong in de Verenigde Staten is geboren, biedt zijn roman een diepgaand inzicht in de ervaringen van Vietnamese immigranten en hun nakomelingen. Het boek is geschreven als een brief van een zoon aan zijn analfabete moeder en gaat dieper in op trauma, liefde, en de zoektocht naar verbondenheid in een complexe wereld.

boek cover Op aarde schitteren we even

De bergen zingen – Phan Que Mai Nguyen

Deze meeslepende historische roman volgt de levens van een Vietnamese familie doorheen vier verschillende generaties, van de Franse koloniale periode tot aan de Vietnamoorlog en de nasleep ervan. Door de ogen van een grootmoeder en haar kleindochter ontvouwt zich een verhaal over veerkracht, familiebanden en de kracht van verhalen om te overleven in tijden van tumult.

boek cover De bergen zingen

De stille Amerikaan – Graham Greene

De stille Amerikaan is een intrigerend verhaal dat zich afspeelt in het Vietnam van de jaren 1950. Het boek gaat over de complexe driehoeksrelatie tussen een Britse journalist, een Amerikaanse CIA-agent en een Vietnamese vrouw, en werpt vragen op over de ideologie achter de Amerikaanse betrokkenheid in Vietnam en koloniale machtsdynamieken.

boek cover De stille Amerikaan