Een bezoek aan Oeganda

Een bezoek aan Oeganda

Eind oktober vertrok Paula, samen met haar vriendin Lena, op werkreis naar Oeganda. Daar bezochten ze verschillende ngo’s om te kijken hoe Jalan een steentje kan bijdragen. Ook spraken ze af met iemand van de ambassade om samen community-based toerisme te ontwikkelen. Verder mochten de wildparken natuurlijk ook niet ontbreken.

Kampala

De reis begon in de Oegandese hoofdstad Kampala. Daar brachten Paula en Lena een inspirerend bezoek aan Reproductive Health, een ngo die zich al sinds 1957 inzet voor reproductieve gezondheid en rechten in Oeganda.

Onderweg naar hun volgende bestemming kochten ze vers fruit van de lokale boeren. Dat kan zomaar vanuit de auto en het aanbod is erg ruim: wat dacht je bijvoorbeeld van verse ananas, tamarinde, tangerijnen en papaja's?

Paula op bezoek
stop aidseen van de verblijfplaatsen

Sipi Falls

Daarna stond Sipi Falls op de planning. Dit natuurgebied is nog niet zo bekend bij toeristen, waardoor het er aangenaam rustig is. Het is ook de ideale plek om te hiken, zowel korte als lange tochten zijn mogelijk. De rivier Sipi vloeit over het voorgebergte van Mount Elgon en vormt zo een reeks prachtige watervallen die zorgen voor een spectaculair uitzicht tijdens de wandelingen. Je kunt er trouwens ook een koffietour doen, vogels spotten of zelfs zwemmen in de watervallen!

waterval
Paula aan de waterval
landschap

Het uitzicht uit de hotelkamer was ook niet mis: a room with a view!

woonkamer et uitzicht op de waterval
terras met uitzicht op de waterval

Een bijzonder dorp

Iemand van de Oegandese ambassade in België nodigde Jalan uit om er community-based toerisme te ontwikkelen. Dat wil zeggen dat we door in contact te komen met de lokale gemeenschap ook van elkaar kunnen leren tijdens het bezoek. Zo toonden de dorpsbewoners bijvoorbeeld hoe ze gas maken van de uitwerpselen van koeien om te koken en licht te maken, zodat ze geen hout hoeven te verbranden!

Paula werd onthaald door de burgemeester van het dorp, de afgevaardigde van de ambassade en lokale leerkrachten. Ze vergaderden over hoe dit alles het beste aangepakt wordt, op een duurzame manier.

In het dorp logeer je comfortabel, proef je de lokale keuken, amuseer je je in de plaatselijke bar of bezoek je een kleinschalige koffieboer. Het is dus een unieke kans om, naast alle toeristische highlights, ook te ervaren hoe het dagelijkse leven er in Oeganda uitziet.

het bijzondere dorp
inwoners
Paula met een lokale man
plukken
vrouw met een opvallende outfit

Kidepo Valley

In Kidepo Valley National Park ontdek je enkele van de mooiste landschapsuitzichten die Oeganda te bieden heeft: de savanne omringd door indrukwekkende bergen. Langs de waterstromen vind je er waaiervormige palmbomen en kigelia's: een boomsoort die ook de "worstenboom" benoemd wordt, omdat de bloemen zo'n bijzondere vorm hebben.

Natuurlijk ga je er niet enkel heen om van de omgeving te genieten en is het ook de perfecte plek om dieren te spotten. Je vindt er onder andere hyena's, leeuwen en de white-eared kob, een antilope die enkel in Soedan, Ethiopië en Oeganda voorkomt. Ook het hartenbeest kun je vinden in Kidepo Valley.

Antilope
antilope
antilope

Murchisson Falls

Als volgende stond Murchison Falls op de agenda. Dit indrukwekkende gebied heeft zijn naam natuurlijk te danken aan de twee watervallen die zich er bevinden. De grootste van de twee is ook een van de krachtigste watervallen ter wereld. Dankzij de Victorianijl die door het park stroomt, is het landschap heel gevarieerd en kun je er meerdere dieren zien. Denk maar aan nijlpaarden, giraffen, buffels, olifanten en meer! Het gebied huist ook leeuwen die in bomen klimmen, en dat is zeldzaam want de meeste leeuwentroepen hebben die gewoonte niet. Bovendien maakten Paula en Lena er ook een boottocht, waarbij ze de olifanten en nijlkrokodillen van wel heel dichtbij konden bekijken.

krokodil
krokodil met open bek
luipaard in boom
leeuw in een boom

Vissersdorp

Omdat Oeganda meer is dan alleen maar dieren, stond daarna een bezoek aan een vissersdorp op de planning. Oegandese vissers zijn vaak arm, en dat is in dit dorp niet anders. Paula ging er op bezoek met producten die ze kochten op de markt: maïsmeel, zeep en rijst. Welke goederen Jalan meebrengt, hangt af van wat de dorpsbewoners op dat moment het meest kunnen gebruiken. De spullen worden dan verdeeld door de dorpsraad, die beslist over het wel en wee van het dorp. De bewoners zijn niet alleen heel vriendelijk, maar hebben ook erg interessante verhalen te delen.

vissersdorp
vissersdorp

Kibale Forest National Park

In Kibale Forest National Park gingen Paula en Lena op zoek naar chimpansees. Die wonen daar niet alleen want het park heeft het grootste aantal primatensoorten van heel Oost-Afrika. Je vindt er wel dertien soorten, waaronder ook gorilla's, zeldzame L’Hoëstmeerkatten, groene bavianen en galago’s: kleine diertjes die ook bekend staan als “bush babies”. Toch is er vooral een grote chimpanseepopulatie. Na een trektocht van vier uur in het tropische woud, vonden Paula en Lena waar ze naar op zoek waren, maar dan ook meteen van heel dichtbij.

aap die uitgestrekt op de grond ligt
twee apen

De omgeving rond het park was ook magnifiek.

het landschap rond he park

Bezoek aan RuFi

Daarna was het tijd voor nog een bezoek aan een ngo. Rural Focus Initiative Uganda, of RuFI, wordt door vrouwen geleid en zet zich in voor betere levens van meisjes en vrouwen in de Oegandese plattelandsgemeenschappen. De focus ligt vooral op financiële onafhankelijkheid van vrouwen, zo leert RuFI ze bijvoorbeeld manden maken uit gerecycled plastic. Verder zetten ze ook in op andere aspecten, bijvoorbeeld door vuurtjes met zonnepanelen te promoten, omdat die goedkoper en beter voor het milieu zijn dan koken met hout, of door te bouwen met gerecycleerd materiaal, zoals flessen.

flessen
bezoek aan RuFu

Queen Elizabeth National Park

In het westen van het land ligt het bekende Queen Elizabeth National Park. Er leven meer dan negentig zoogdierensoorten en wel vijfhonderd vogelsoorten. Het park staat bekend om zijn prachtige meren, sommige ervan zijn zoetwatermeren maar in de kraters vormden zich ook enkele zoutmeren, waar je flamingo’s kunt spotten.

Paula en Lena op safari
een kudde buffels
met een bootje tussen de nijlpaarden
terras van logement bij Queen Elizabeth Nationaal Park
uitzicht vanaf het verblijf

Bwindi

Het Bwindi Impenetrable Forest is bijzonder in de zin dat het een van de rijkste gebieden van Afrika is op het vlak van flora, met meer dan tweehonderd verschillende boomsoorten. Verder leven er zeldzame berggorilla’s. Die kwamen Paula en Lena tegen tijdens hun trektocht door het gebied.

Het park zelf is al ruim 25.000 jaar niet meer beïnvloed door klimatologische veranderingen en beschikt over een heleboel prachtige meren.

zeldzame berggorilla
een meer

Mburo

De reis werd afgesloten in Mburo. Een wat kleiner park dat je te voet, met de fiets of zelfs te paard kunt ontdekken. Een heel andere ervaring dan met de wagen!

Lena en Paula
een giraffe die uitsteekt boven de bomen
Paula met de plaatselijke gids

 

Kriebelt het bij jou ook om Oeganda te bezoeken? Bekijk dan onze reizen hier;