Het authentieke Senegal: verantwoord toerisme in het land van Teranga

Het authentieke Senegal: verantwoord toerisme in het land van Teranga

Wie “reizen naar Senegal” zegt, zegt ook “Dakar”. Toch heeft het land nog meer te bieden dan enkel de prachtige hoofdstad. In deze blog lijsten we wat charmante en kleinschalige verblijven op in de buurt van Lac Rose, Lompoul en de Sine-Saloum. In deze kampementen kom je in contact met de prachtige en diverse natuur en leer je wat “Teranga” is: echte, Senegalese gastvrijheid. Bovendien draaien de kampementen om duurzaam en verantwoord toerisme in harmonie met de lokale bevolking en de natuur. Een authentieke vakantie in Senegal om nooit meer te vergeten, dus.

 

Sfeervol kampement aan Lac Rose

Dit charmante logement ligt op een zandduin tussen de Atlantische Oceaan en Lac Rose (het Roze Meer). Je vindt er een wonderbaarlijke combinatie van kleuren: de azuurblauwe lucht, het roze meer, de groene vegetatie en de gele zandduinen.

Het logement heeft zich perfect geïntegreerd in dat mooie kleurenpalet, en beperkt de impact op het milieu onder andere door zonne-energie te gebruiken, afval te beperken en te koken met lokale producten. Die zorg voor de omgeving betekent echter niet dat je moet inboeten op het vlak van comfort: de traditionele kamers hebben elk een eigen badkamer, elektriciteit, wifi en warm water. Op het terras heeft een panoramisch uitzicht, de palmbomen bieden voldoende schaduw om onder uit te rusten en het geluid van de golven wiegt je ‘s avonds in slaap.

verblijf kampement bij lac rose
verblijf kampement bij lac rose
verblijf kampement bij lac rose

Kamperen in een bivouac in Lompoul

Dit kampement ligt in het midden van de duinenwoestijn van Lompoul, onder een indrukwekkende sterrenhemel en ver van alle drukte. Je logeert er in een comfortabele tent, met een bed en eigen sanitair. De sfeer is er uniek en de omgeving is magnifiek. Ook hier heb je een panoramisch uitzicht op de woestijn en op de oceaan aan de horizon. Beeld je trouwens geen dorre woestijn in, want de eucalyptusbomen zorgen voor groen én schaduw. De heerlijke maaltijden kun je er in een grote tent of aan de bar proeven. ‘s Avonds is er een kampvuur, je kan er een theetje, pintje of glas wijn drinken en een optreden met dans en djembemuziek meepikken.

je verblijf in Lompoul
Op stap met de kamelen in Lompoul
's Avonds rond het kampvuur

Comfortabele bungalows in de Siné-Saloum

Deze bungalows vind je in de Siné-Saloum, een prachtig natuurgebied van wel 180.000 hectare groot. Het gebied heeft zijn naam te danken aan twee rivieren: de Siné en de Saloum, Siné-Saloum is namelijk een delta: een plek waar twee rivieren samenkomen. In dit vogelparadijs zijn er meer dan zeshonderd vogelsoorten te spotten, en het landschap zelf is ook niet min: tussen de mangrovebossen en kreken vind je ook terpen. Dat zijn heuvels die bestaan uit de restanten van schelpdieren. Op zo’n schelpeneiland bevindt zich een kampement met ruime bungalows, die geïsoleerd zijn met een rieten dak en werken op zonne-energie. In het openluchtrestaurant proef je lokaal eten uit Senegal, zoals oesters uit de mangroven. Bovendien is er een zoutwaterzwembad, dat uitkijkt op een “bolong”: een zeearm die verbonden is met de Saloum.

kampement
kampement
kampement

Solidariteit

De verblijven zetten zich alle drie in voor toerisme dat geen negatieve impact heeft op de magische plekken waar ze zich bevinden. Ze hebben dus een bijzondere aandacht voor het milieu en de lokale bevolking. Bovendien engageren ze zich voor de bloei van de lokale gemeenschappen. Zo namen ze bijvoorbeeld deel aan boomplantacties van bomen die met uitsterven bedreigd zijn of een belangrijke functie hebben voor de lokale bevolking, gaven ze financiële middelen aan vrouwenemancipatieprojecten en zetten ze een recyclageprogramma op poten dat zowel de omgeving proper houdt als de lokale schoolkinderen kennis bijbrengt over afval en recyclage.

 

Wil je graag logeren in een van deze kampementen en zo het authentieke Senegal ontdekken? Bekijk onze rondreizen in Senegal hier.

 

Voel jij het ook zo kriebelen om te reizen? Op www.jalan.be staan alle zorgvuldig uitgekozen reizen die Paula voor jou in petto heeft!