Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Tanzania

Tanzania is met reden al langer geliefd door reizigers. De uitgestrekte natuurparken Serengeti National Park en de Ngorongorokrater zijn prachtig. Spot flamingo’s bij Lake Eyasi en luister naar de unieke kliktaal van de Hadzabe die hier thuis zijn. De Grote Riftvallei zorgt voor unieke uitzichten, waaronder de Kilimanjaro en Mount Meru. Tanzania staat voor de Big Five en de savanne, maar ook witte stranden met palmbomen en groene bergen tref je aan, zoals bij Usambara en de Swahili kust bij Pangani. Overblijfselen van culturen van vroeger of de huidige bevolking leren kennen in al hun eigenheid, het kan allebei in Tanzania. Leer de Maasai, Hadzabe, Bosjesmannen en talloze andere volkeren kennen in Tanzania. Je kan ze bezoeken of je steentje bijdragen, een verrijkende ervaring.

Reizen naar Tanzania

Reisdocumenten

Internationale reispas verplicht, ook voor kinderen. Deze moet nog minstens 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van vertrek uit het land. Bereken dit dus goed! Verder dient elk paspoort nog ten minste twee lege pagina's te bevatten voor de visastempels. Daarnaast moet je de volgende informatie geven: aankomst- en vertrekdata, naam van je eerste hotel (met adres en telefoon) en best ook het gehele reisprogramma. Als je reist met kinderen jonger dan 18 jaar moet je een papier hebben met de samenstelling van je gezin (bvb. trouwboekje). Als je reist met minderjarige kinderen van andere ouders moet je een bewijs hebben.

Je hebt ook een visum nodig. Je kan dit op voorhand verkrijgen bij de ambassade van Tanzania in Brussel. Neem voor alle zekerheid je vliegticket en reisprogramma mee. Als je zelf niet graag naar Brussel gaat kan je beroep doen op de volgende dienst:

VL-SERVICES, Pascal Dejaeger, Tel.056620272, GSM 0475926611, info@vlservices.be; www.vlservices.be.

Je kan het visum ook online aanvragen : www.immigration.go.tz doe dit zeker een aantal weken voor vertrek!

Ambassade van Tanzania in België: Franklin Rooseveltlaan 72, 1050 Brussel
Tel. +32 (0)2/640.65.00 - Fax +32 (0)2/646 80 26 - www.tanzaniaembassy.be .

Gezondheid, Inentingen

Als je naar Tanzania  reist en van een land komt waar gele koorts is, dien je officieel een bewijs van inenting tegen gele koorts te hebben. Een inenting tegen gele koorts is sowieso ten zeerste aan te raden!  Preventie tegen malaria is niet verplicht maar ook aan te raden.
Jalan heeft geen medische bevoegdheid. Je kan terecht bij je huisarts of het Tropisch Instituut in Antwerpen (www.itg.be) of (voor Nederland) het Landelijk Coördinatiecentrum Reisadvisering (www.lcr.be). Doe dit zeker een aantal weken voor je vertrek.

Taal

Engels en Swahili zijn de officiële talen. In de afgelegen gebieden kan de kennis van een mondje Swahili nuttig zijn.

Tijdsverschil

Het is in Tanzania in de winter 2 uur later dan in Nederland/België. In de zomer is het 1 uur later dan in Nederland/België.

Betaalmiddelen

Neem vooral euro’s mee en eventueel wat dollars en kredietkaarten. De kredietkaarten kan je op veel plekken gebruiken, maar niet in alle safarikampen wegens minder goed internet.. Het gebruik van kredietkaarten is dus nog niet wijd verspreid, en de toestellen zijn soms defect. Gebruik ze niet als je belangrijkste betaalwijze.
We raden je aan om kleine zaken (drank, eten, souvenirs, was, ...) in euro’s of Tanzaniaanse Shillings te betalen.  Je hoeft niet persé shillings te wisselen, je krijgt ook Tanzaniaanse Shillings terug als je in euro’s of dollars betaalt.

Telefoon/Internet

Indien je belt vanuit het buitenland (of met je eigen gsm) naar Tanzania, dan voeg je het landnummer +255 erbij en laat je de eerste ‘0' achterwege.
Veel hotels hebben WiFi. In de tentenkampen (vooral in de Serengeti) is er niet altijd goede WiFi aanwezig.

Klimaat

Tanzania ligt dicht bij de evenaar en heeft daardoor een tropisch klimaat. Droge en natte seizoenen wisselen elkaar af met lokale verschillen. De temperaturen variëren van 10°C tijdens de koudste nachten tot 30°C tijdens de warmste dagen.
De ‘seizoenen' van continentaal Tanzania in een notendop:
• Januari tot en met maart: het is redelijk droog en warm, met af en toe een beetje regen.
• April en mei: regenseizoen. Het regent af en toe, maar het is warm en overal mooi groen. Bovendien zie je niet veel andere toeristen. Het regent zelden dagen na elkaar en de regen valt meestal 's nachts.
• Juni tot en met augustus: het is droog en koeler. Vooral de nachten zijn wat frisser.
• September tot en met oktober: het is warm en droog.
• November tot december: het is warm. Het is het 'kleine regenseizoen', met af en toe een bui.

Aan de Ngorongorokrater is het het hele jaar door wat frisser, met een gemiddelde temperatuur van 20 °C overdag en 10°C ‘s nachts.
In de Usambarabergen is het het hele jaar door wat koeler, met een gemiddelde temperatuur van 20 °C overdag en 12°C (juli en augustus) tot 17°C ‘s nachts.
In Zanzibar en de Swahilikust heerst er altijd een tropisch klimaat. Het is het ganse jaar door warm en vochtig, met een gemiddelde temperatuur van 25-30 °C overdag en 20°C ‘s nachts. Er waait wel meestal een aangename zeewind. In april en mei valt de meeste regen maar het regent zelden dagen na elkaar.

Eten en drinken

De keuken van continentaal Tanzania is niet bepaald ‘haute cuisine', maar je komt er niets tekort.
Een typisch Tanzaniaans gerecht is Ugali, gemaakt van maismeel of meel van de cassave. Er wordt vaak een saus bij geserveerd samen met vlees, vis of bonen. De traditionele Swahiligerechten, die vooral aan de kust worden geserveerd, zijn vaak gekookt in kokosmelk. Langs de kust eet men ook veel rijst en vis. De hotels serveren meestal ook meer Europese en Indische gerechten.
In Zanzibar en de Swahilikust is het eten doorgaans gevarieerder en verfijnder door de Westerse, Indische en Arabische invloeden. Op Zanzibar eet men vooral kruidige visgerechten. Kreeft, inktvis, krab, garnalen en zalm zijn slechts enkele van de vele vissoorten die geserveerd worden.
Er worden in Tanzania veel vruchtensappen gedronken. Bier is ook verkrijgbaar: Tanzania heeft zelf een aantal brouwerijen (Safari- en Kilimanjarobier). Het bier is van goede kwaliteit en niet duur. Konyaki is de bekendste likeur. Er is ook wijn te verkrijgen.

Elektriciteit

De meeste hotels waar je verblijft beschikken over stroom van 230 volt (Engelse stopcontacten met drie pinnen, 50 HZ). Een adapter is vereist. De stroom valt al eens uit: hou daar rekening mee bij het opladen van batterijen.
Elektriciteit is wel niet altijd overal permanent aanwezig. Vaak werken de accommodaties met een generator, die geen 24 uur op 24 uur kan draaien. Verlichting met een zaklamp of olielamp wordt vaak aangeboden, maar het is zeker raadzaam om zelf ook een zaklamp mee te nemen. We raden je aan dit telkens te doen als je er de kans toe hebt, want het is altijd mogelijk dat het ergens eens onverwachts niet lukt,...
Tijdens de safari kan je meestal je batterijen of GSM opladen in de 4 x 4, in de gemeenschappelijke eetruimte van de tentenkampen en vaak ook in de kamer van je hotel.
Het is best om extra batterijen mee te brengen voor je camera. Indien je van plan bent om veel mee te nemen, kan je een extra verdeelstekker meenemen.

Wegen in Tanzania

De wegen zijn soms heel goed en soms echt slecht; af en toe zijn ze heel stoffig en kan het fijn stof in de wagens komen.
Een flexibele ingesteldheid is absoluut noodzakelijk want er kan altijd iets kleins misgaan zoals een lekke band, vertragingen door de regen, een verhitte radiator... Dit is eigen aan het land. Maar geen nood, want de chauffeurs zijn het gewend om met dit soort situaties om te gaan en kunnen hier goed op inspelen.
Op Zanzibar zijn de wegen matig tot goed en de afstanden redelijk kort.

Voor wie?

Onze reizen naar Tanzania zijn geschikt voor iedereen, jong, oud, vrienden, koppels, en ook zeer geschikt voor families met kinderen. We maken ook onvergetelijke huwelijksreizen op maat.

Wat maakt deze reizen zo bijzonder?

• Deskundig advies
uitgebreide informatie en persoonlijke service van een gespecialiseerde reisconsulent die het land kent als geen ander!
• Ervaren, uitgezochte lokale gidsen...
... met een niet te evenaren kennis van het land en het volk.
• Op maat
Je vindt een aantal goed uitgebalanceerde reisprogramma's op deze site. Deze kunnen in overleg worden aangepast aan jouw wensen, bvb. langer blijven op een plaats waar je in het bijzonder naar uitkijkt, een ander hotel, combineren van verschillende reisprogramma's enz...
• Op eigen tempo
De verplaatsingen gebeuren uitsluitend per wagen met privéchauffeur. Zo kan je reizen op je eigen tempo. Onze filosofie is: haast je niet, neem de tijd om te genieten en alles in je op te nemen. Je beschikt steeds over voldoende vrije tijd om tot rust te komen, precies daar waar het nodig is, bijvoorbeeld op een plaats waar de kleine en grote kinderen graag een duik in het water nemen of waar je langer wil genieten van een prachtig landschap.
• Tanzania  beleven
Originele uitstappen, die je het land doen 'beleven', exclusief voor onze gasten ontworpen, waar nodig aangepast aan gezinnen met kinderen. Betreden van minder toeristische paden, zonder de highlights over te slaan. Streven naar kleinschaligheid, op alle vlakken. Direct contact met de lokale bevolking.
• Een sterke prijs-kwaliteitverhouding.

Accommodatie

Waar er een aanbod is, is er soms een keuze uit verschillende hotels of lodges. Deze werden getest en heel zorgvuldig geselecteerd. Wij geven de voorkeur aan kleinschaligheid en authenticiteit. Af en toe is de accommodatie (zeer) eenvoudig omdat er niets anders voorhanden is. Dan vermelden we het ook. Maar de sfeer is dan wel uiterst gezellig en sympathiek en het eten lekker.

Maaltijden inbegrepen of niet

In de minder dicht bewoonde gebieden zijn vaak alle maaltijden (ontbijt, lunch en avondmaal) inbegrepen in de prijs. Op plaatsen met een ruim aanbod is dat minder het geval: daar heb je dan de gelegenheid om zelf te kiezen.

Extra voor onze klanten

Wij geven iedereen een uitgebreid draaiboek mee, met de 'dag per dag' beschrijving van de reis, tips voor restaurants enz. Bijna alles persoonlijk door ons uitgetest!

Twee jachtluipaarden voor een meer in de savanne van Tanzania. Eentje zit neer en de andere komt er naast gewandeld.

← Naar het overzicht van de bestemmingen