Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Gambia

Gambia, het landje langs de rivier met dezelfde naam, is helemaal omsloten door Senegal. In tegenstelling tot Senegal is de internationale taal hier het Engels in plaats van het Frans. Maar de bewoners van beide landen verstaan elkaar het best in het Wolof (of andere talen die met de grenzen in 'Senegambia' geen rekening houden). De meeste bezoekers van Gambia landen hier om te genieten van het strand en de zon wanneer Europa overwintert. Het is er ook heel gezellig aan de kust en iedereen kan er zijn gading vinden, maar Gambia heeft ook meer te bieden. Langs de rivier, en al op een kleine afstand van de kust, kan je in contact komen met een stevige brok 'authentiek Afrika', inclusief prachtige rivierlandschappen met dichte jungle, nijlpaarden, chimpansees en andere klassiekers.

Basse

Basse is de meest oostelijke stad van Gambia, gelegen aan de Gambiarivier. Dit gezellige stadje was vroeger een belangrijke koloniale handelspost, en daar zie je de sporen nog van.

Georgetown (Janjanbureh)

Georgetown of Janjanbureh ligt op een eiland in de de Gambiarivier. Deze vroegere koloniale handelspost is nu een ietwat slaperig stadje. Het 'slavenhuis' is een goed bewaarde getuige van de mensenhandel die hier vroeger belangrijk was. In het stadje vind je ook nog andere oude koloniale gebouwen.

Baboon Island

Niet ver van Georgetown vind je Baboon Island. Gek genoeg wordt dit eiland in de Gambiarivier niet bezocht voor de bavianen, maar wel de chimpansees die je hier gemakkelijk kan spotten vanop een boot. Ook nijlpaarden steken af en toe de kop boven water. Veel toeristen komen hier op dagtrip vanaf de kust. Jalan stelt voor dat je minstens éénmaal overnacht in een echte safaritent, zodat je volop kan genieten van deze prachtige omgeving met zijn geweldige uitzichtpunten, de apen ziet op de beste momenten en kan inslapen of ontwaken met de geluiden van de jungle.

Makasutu Forest

Makasutu forest is een privaat uitgebaat natuurreservaat. Het ligt net ten zuiden van het gigantische mangrovegebied op de linkeroever van de Gambiarivier onder de hoofdstad Banjul. Hiernaartoe kan je een interessante dagtrip maken. Er zijn veel activiteiten mogelijk, waaronder kayakken in de bolongs (zee-armen met mangroves), bavianen spotten, jungletrekking... Maar de 'must-do' hier is minstens een nacht doorbrengen in een luxe-paalwoning in of bij de mangroves: als je hier niet tot volledige rust komt...

Banjul

De hoofdstad van Gambia ligt strategisch aan de monding van de Gambiarivier. Het is niet hier dat je het meeste actie zal vinden. De stad heeft een representatieve functie: je vindt hier de overheidsgebouwen. Ze is verder interessant voor liefhebbers van koloniale architectuur. Maar het echte economische centrum van het land ligt nu in de nieuwe metropool Serrekunda, meer naar het westen.

De kust

De Gambiaanse kust trekt veel packagetoeristen, maar is helemaal niet het Benidorm van Afrika, als je dat zou verwachten. De ongedwongen, Afrikaanse sfeer zorgt voor een heel andere ervaring. Jalan kiest voor jou de charmantste plaatsen uit om te overnachten en geeft je tips om van je verblijf aan de kust meer te maken dan een strandervaring.

← Naar het overzicht van de bestemmingen