Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
image Rondreis Senegal

RONDREIS SENEGAL

Gevarieerde luxerondreis
8 dagen/7 nachten

Deze gevarieerde reis voert je in stijl van Dakar over het slaveneiland Gorée, de duinen van Lompoul, de koloniale stad Saint Louis, naar het mooie natuurgebied van de Siné-Saloumdelta, daar waar de rivieren Siné en Saloum een gigantisch mangrovegebied met ontelbare eilanden hebben gecreëerd vooraleer zich in de oceaan te storten. Je komt in contact met de bewoners van dit gebied, leert meer over hun leven en activiteiten en geniet van hun 'joie de vivre' en gastvrijheid (Teranga). De rondreis gebeurt evenveel via pistes of per boot als op asfalt. We nemen je mee op plaatsen waar weinig toeristen komen en je des te meer in contact komt met de ziel van Senegal.

Dag 1: Aankomst in Dakar

Bij aankomst in de luchthaven brengt een chauffeur je naar je eerste verblijf in Dakar. Na aankomst in je hotel kan je bekomen van de vlucht. Je kan dineren in het hotel (niet inbegrepen).

Je overnacht in een stijlvol hotel in Dakar.

Dag 2: Dakar - Gorée

Na het ontbijt komt je gids langs. Je bezoekt het stadscentrum tussen de Kathedraal en het onafhankelijkheidsplein. Dit is het politieke centrum van de stad, met ook het presidentieel paleis, verschillende ambassades en het Nationale Parlement. Verder bezoek je het Stadhuis, de Kermel-markt, en tenslotte de Sandaga-wijk, het kloppende economische hart van Dakar met zijn geurige en kleurrijke markt. Daarna rij je de ‘Corniche’ op, een weg die langs de oceaan loopt en van waar je de ‘îles de la Madeleine’ kan zien, alsook de mooie Moskee van Ouakam en het enigszins kitscherige monument van de Afrikaanse Renaissance. Je kan dit monument beklimmen (200 trappen om tot aan de sokkel van het monument, 52 meter hoog, te geraken). Van boven heb je een schitterend uitzicht op de omgeving met de oceaan. Lunch (inbegrepen) op de ‘kleine Corniche’, het meest westelijke punt van Afrika!

Deze voormiddag heb je ook nog de keuze tussen 3 uitstappen in Dakar (1 is inbegrepen):

A - Het Ifan – museum: dit museum bevat een mooie collectie van Senegalese en West-Afrikaanse kunstvoorwerpen, waaronder maskers en beeldhouwwerken, met veel informatie over het (rituele) gebruik van de voorwerpen.

B - Bezoek aan het huis van Oud-President-dichter Léopold Sédar Senghor: je bezoekt het huis van de man die aan de wieg stond van het moderne Senegal: de dichter, President Léopold Sédar Senghor. Je krijgt een uitgebreide rondleiding van één van Senghors vroegere medewerkers, die met passie toelichting geeft bij het vintage interieur, de functie en kleuren van de verschillende kamers en de immense collectie van boeken en kunstvoorwerpen die Senghor vaak van andere wereldleiders (van Mexico tot China en Korea) cadeau had gekregen. Tussen de boeken vonden wij ook leerboeken over de Franse taal, zoals wij die ook in de middelbare school leerden kennen. De rondleiding geeft een mooi inzicht in het dagelijks leven van de familie Senghor, en vooral in de persoon van Senghor, een intellectueel ‘pur sang’ die toch door het Senegalese volk op handen werd gedragen.

C - Bezoek aan het huis van de beeldhouwer Ousmane Sow: je bezoekt het huis waar Ousmane Sow leefde en werkte, vooraleer hij verdween. Ousmane richtte zijn huis in volgens zijn eigen ideeën, alsof het huis een beeldhouwwerk was. Hij noemde zijn huis bijvoorbeeld een Sphinx, wanneer hij een reeks wou maken over de Egyptenaren. Hij creëerde bruine, okerkleurige, rode en groene tegels en bekleedde zijn muren met de materialen waarmee hij zijn sculpturen maakte. Bezoekers kunnen vrij de verschillende vertrekken bezoeken waarin de sculpturen zijn tentoongesteld. Sommige werken zijn niet voltooid. Onder zijn werken zijn er ook series zoals ‘Les Peuls’ (het Peul-volk), en ‘belangrijke mannen’: Nelson Mandela, De Gaulle, Victor Hugo, zijn vader...

Je luncht ook in Dakar vandaag op een mooie plek (inbegrepen). Daarna neem je de overzetboot (‘Chaloupe’) naar het eiland Gorée. Bij aankomst in Gorée ontdek je een mooi, kleurrijk eiland met veel oud-koloniale woningen en smalle, levendige straatjes.

Je begint met een bezoek aan het ‘Slavenhuis’, dat is gebouwd in 1780. Dit slavenhuis zou het laatste zijn dat op Gorée is gebouwd. Daarna wandel je door de mooie, smalle straatjes van het eiland. Je klimt tot op het hoogste punt van waar je een mooi zicht hebt op de zee en Dakar in de verte. Je kan daarna de Sint Carolus Borromeuskerk bezoeken, waar (in 1992) Paus Johannes-Paulus vergiffenis heeft gevraagd voor de misdaden van de slavernij. Daarna bezoek je het vroegere Paleis van de Gouverneur en het museum van de zee. Wat je vandaag niet bezoekt doe je morgenvroeg verder. ’s Avonds zijn er bijna geen toeristen meer op het eiland en lijk je wel teruggekeerd in de koloniale tijd.

Overnachting en avondmaal (inbegrepen, geleverd door een goede kok) in een stijlvol pension.

Als je graag op een zondag de mis bijwoont in Dakar (heel anders dan bij ons!), laat het ons dan weten.

Dag 3: Gorée - Lac Rose - Lompoul

Na het ontbijt geniet je van de rust op het eiland, nu er nog geen toeristen zijn aangekomen op Gorée. Daarna ga je verder Gorée grondig verkennen. Als er tijd over is, ga je naar het atelier van een bijzondere schilder. Hij maakt zowel figuratieve als abstracte werken. Je bezoekt (indien tijd) ook een andere artiest op Gorée die gespecialiseerd is in de typische ‘tableaux de sable’, een authentieke Senegalese kunstvorm waarbij tekeningen met zandkorrels van verschillende kleuren worden gemaakt. Je kan bij hem leren hoe het moet en krijgt zeker één van de creaties mee.

Daarna stap je nogmaals in een chaloupe (overzetboot), waarmee je terug naar Dakar vaart. Daar zet je koers naar het rose meer. Bij aankomst ga je lunchen (inbegrepen). Daarna ga je Lac Rose en omgeving verkennen. Je steekt het meer over in een 'zoutprauw' (pirogue à sel) en maakt kennis met de moedige zoutverzamelaars die het zout met de blote hand uit het meer halen, nadat ze zich eerst met karité-boter hebben ingewreven. Je gids geeft je de nodige uitleg over de zoutwinning en de commercialisering van het kostbare goedje. Je luncht (inbegrepen) in een restaurant aan de overkant, opgetrokken uit gevlochten bamboe, met een prachtig uitzicht over het meer. Wie wil kan hier aan den lijve ondervinden hoe gemakkelijk je blijft drijven op het meer. Het zoutgehalte van het meer (300 gr/liter) is uitzonderlijk en vergelijkbaar met dat van de Dode Zee. Daarna stap je in een 4x4 voor een rit door de brousse richting duinen van Lompoul. De rit brengt je eerst naar Kayar, de grootste niet-industriële vissershaven van Senegal. Onze gids laat je kennismaken met de bruisende activiteit bij de terugkeer van de vissersboten. Afhankelijk van het tij gaat de expeditie verder via het strand langs verschillende vissersdorpen, ofwel langs het netwerk van karrenwegen in de duinen, waarlangs verschillende Peul-dorpen liggen. Vervolgens zet je koers naar de duinen van Lompoul. Je steekt de grote duinen over en laat je overweldigen door het prachtige panorama bij valavond. Je wordt ontvangen met een welkomstdrink die je degusteert op je tapijtje in het zand. Je brengt de nacht door in een oase waar je in Khaïma's (Mauretaanse tenten) slaapt. 's Avonds wacht je een aperitief en een initiatie in het bespelen van de djembé en Afrikaanse dans. Tijdens het avondmaal (inbegrepen) geniet je van een spektakel verzorgd door de dorpelingen. Overnachting in de bivouac van Lompoul.

Dag 4: Duinen van Lompoul - monding van de Senegal - Gandiolais

Na het ontbijt bezoek je de groentenkwekerij van het dorp, die we ondersteunen in het kader van een herbebossingsproject, gericht tegen de uitbreiding van de duinen. Deze was in de droge jaren ‘70 de oorzaak van veel problemen in de landbouw. Een gift van 5 euro per persoon is inbegrepen in je reis. Daarna stap je in een 4x4 en doorkruis je de typische landschappen van de Sahel, met hun acaciabomen en wilde dromedarissen. Je komt aan bij de oude monding van de Senegalrivier, waar de ‘Langue de Barbarie’, die vroeger aan de overkant van de rivier lag, nu met het vasteland is verbonden. Op het strand, in de schaduw van de Filao-bomen en in deze wilde omgeving, geniet je van een lekkere barbecue (inbegrepen). Je kan relaxen, baden in de nieuwe lagune of vogels van diverse pluimage observeren. Daarna maak je indien gewenst een wandeling langs de karrenwegen bij de rivier. Af en toe komen vissers en landbouwers langs. Na de wandeling stap je in de auto voor de verkenning van de Gandiolais, een gebied in de streek Niayes. Typisch hier zijn de kleine oases van groen, die zijn gecreëerd door het graven van putten in de duinen. Tijdens de oogst van de ajuinen (op het eind van het droge seizoen) ontdek je een fel gekleurde mozaïek van groententuinen. Dan ga je naar St. Louis.

Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in een luxueuzer gastenverblijf.

de woestijn

Dag 5: St Louis - (Djoudj/langue de Barbarie) - St. Louis

Vandaag kan je heel vroeg in de ochtend (mits supplement) één van de 2 onderstaande Nationale parken van de regio rond St. Louis bezoeken:

 1. Het nationaal Park van Djoudj (van half oktober tot April). Je vertrekt heel vroeg om het derde grootste vogelreservaat van de wereld te bezoeken, een park dat op de lijst van het werelderfgoed van de UNESCO staat. 3 miljoen vogels bevolken dit park om er te broeden. Je bezoekt het park per boot. Het landschap waardoor je vaart omvat poelen, rietlanden, mangroves, meren… Naast vogels vind je hier ook varanen, hyena’s, pythons, jakhalzen, krokodillen en wrattenzwijnen.
 2. Boottocht naar het Nationaal park van de ‘Langue de Barbarie’ (gans het jaar door - enkel als je in je kampement aan de Langue de Barbarie slaapt) Dit is een heel bijzonder gebied van 20 km, gelegen tussen de Atlantische oceaan en de Senegalrivier. Het bestaat uit een uitgestrekt zandstrand en trekt minstens 46 verschillende watervogels en ook zeeschildpadden aan.

Na het ontbijt bezoek je de stad. Saint Louis is de oudste stad die door de Fransen werd gebouwd in West-Afrika, waardoor de geschiedenis van St.Louis parallel loopt met de geschiedenis van de kolonisatie. De stad speelde ook een rol in de slavenhandel, omdat Europese schepen van hieruit slaven vervoerden. Je vindt in St. Louis heel wat gebouwen uit de koloniale tijd, waarvan sommige (zoals het slavenhuis) verdwenen zijn en andere heel mooi gerestaureerd. Je luncht (inbegrepen) in St. Louis. Daarna ga samen met de gids deels te voet en deels per calèche (paard en kar) interessante en vooral ook originele plaatsen in Saint-Louis bezoeken. Onderweg bezoek je een kunstatelier: een gebouw dat behoort tot de oudste van het historische patrimonium van St. Louis. Het is een schitterende ruimte voor de promotie van de kunsten: keramiek, parels, schilderijen, beeldhouwwerken, juwelen, textiel… Beginnende artiesten worden hier ondersteund. Daarna ga je naar een talentvolle mode-ontwerpster, die je een heel interessante uitleg geeft over de rol en de betekenis van de ‘boubou’. Je kan hier (indien gewenst) een schitterende outfit op maat laten maken. Je bezoekt ook ‘La Gouvernance’, het Faidherbe-plein, de Kathedraal en daarna de visserswijk Guet Ndar. De fotografie in Senegal heeft een lange geschiedenis, die terug gaat tot de 19de eeuw, toen de fotografie nog in zijn kinderschoenen stond. De hedendaagse fotografiesector in Senegal is rijk, gevarieerd, dynamisch en veelbelovend. Een must is een visite aan het schitterende fotomuseum (gesloten op maandag). De tour eindigt met een bezoekje aan ‘Monsieur Vélo’, iemand die kunst maakt met onderdelen van fietsen en ons inzicht geeft in zijn praktische levensfilosofie! Daarna kan je nog wat verder rondlopen in deze mooie, stad met haar mooie boetiekjes alvorens je terugkeert naar je verblijf.

Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in een luxueuzer gastenverblijf.

Dag 6: Saint Louis - Sine Saloum

Van Saint-Louis neem je de weg zuidwaarts, naar het begin van de Siné-Saloum. Je rijdt via Fatick, de plaats waar de huidige president van Senegal vandaan komt. Fatick is bekend om zijn zoutwatermoerassen. Je luncht onderweg (inbegrepen) in een restaurant aan de zee. Daarna rij je verder naar je volgende verblijf waar je kan genieten van het zicht op de Saloum. De rest van de namiddag is vrij. Neem een duik in het zwembad, geniet van een massage, of een aperitief bij de aanlegsteiger. Een verfijnd avondmaal is inbegrepen. Overnachting in een stijlvol luxeverblijf.

kano in de rivier

Dag 7: eilanden & bolongs in de Saloum

Na je ontbijt neem je de piste naar Djiffer. Je stapt over op een prauw (rivierboot), waarmee je het uitgestrekte gebied van de Siné-Saloumdelta gaat verkennen. Dit gebied bestaat uit wel 200 eilanden bezaaid met mangroves, baobabs, en daartussen een uitgebreid netwerk van rivierarmen (bolongs) waarin zout en zoet water samenkomen. Bij droogte kunnen delen van het gebied helemaal opdrogen en krijg je zoutvlaktes of ‘Tanns’. De 334.00 hectare van de delta zijn beschermd sinds 1981 door de UNESCO als reservaat van de biosfeer. Het gebied met zijn 250 soorten vogels is geliefd bij vogelliefhebbers, maar je vindt er ook Hyena’s, verschillende soorten apen, zeekoeien, schildpadden en dolfijnen. Je vaart doorheen de bolongs in. Vandaag ga je ook genieten van een gegrilde vis (opties ook mogelijk voor vegetariërs) op een verlaten eiland (inbegrepen). Je kan daarna zwemmen, zonnebaden, een wandelingetje maken of gewoon naar de vogelgeluiden luisteren. Met wat geluk zie je een bult-dolfijn langs komen. Deze zijn hier talrijk.

Dan keer je terug naar je verblijf. Avondmaal en overnachting in je stijlvol luxeverblijf.

Dag 8: Siné Saloum - petite-Côte - terugkeer

Ontbijt (inbegrepen). Na het middagmaal (niet inbegrepen, vrij te kiezen) kan je nog wat genieten van je laatste dag vooraleer het vliegtuig opstijgt. Late check-out is niet inbegrepen, maar kan wel (op aanvraag en mits supplement). Je kan wel je bagage in bewaring laten en je nog opfrissen voor je vertrekt. Mits supplement kan je eerst ook nog het dierenpark Bandia bezoeken.

Je kan hier 1 extra nacht verblijven. Vraag ernaar.

EXTRA: Verblijf 3 nachten in het natuurpark Niokolo Koba, in een kleinschalig luxeverblijf. Voor meer info: kijk in de rechter kolom of klik op 'extra'.

EXTRA: Je kan je reis ook verlengen aan 1 van onze lazy spots. Voor meer info: kijk in de rechter kolom of klik op 'extra'.

terras van restaurant aan de oever van de rivier

[Prijzen geldig tot 15/10/2024]

Prijzen per persoon [excl. vlucht]

 • Vanaf € 2.295 p.p. met 2 personen
 • Vanaf € 1.790 p.p. met 4 personen
 • Vanaf € 1.760 p.p. met 6 personen (1 wagen)
 • Vanaf (prijs p.p. op aanvraag) met 6 personen (2 wagens)

Prijzen per gezin [excl. vlucht]

 • Op aanvraag

Inbegrepen

 • Verwelkoming op de luchthaven bij aankomst.
 • Alle transfers ter plaatse, met privé chauffeur/gids.
 • Ontbijt.
 • Lunch en/of avondmaal indien vermeld in het programma.
 • Alle excursies vermeld als inbegrepen in het programma.
 • Alle entreegelden voor bezoeken vermeld in het programma. Het Slavenhuis op Gorée is niet open op maandag. Wens je dit toch op maandag te bezoeken, dan bedraagt het supplement € 60 voor een privébezoek (per bezoek, ongeacht het aantal personen).

Niet inbegrepen

 • Intercontinentale vlucht (hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper!)
 • Persoonlijke uitgaven, dranken.
 • Fooien.
 • Meerprijs indien je andere hotels kiest dan standaard in het programma opgenomen [zie beschrijving hotels].
 • Meerprijs voor verlengingen (hotels op aanvraag).
 • Sommige hotels vragen een toeslag tijdens de Kerst- en Nieuwjaarsperiode. Deze werd niet verrekend in deze prijzen!

Tip: Er is een extra korting voorzien voor afreizen in de periode van 3 mei tot 15 oktober.

 

1 EXTRA DAG/NACHT (HALFPENSION) IN EEN STIJLVOL LUXEVERBLIJF IN DE SALOUMDELTA

Op aanvraag

 

EXTRA: OVERNACHTEN IN EEN LUXEVERBLIJF IN NIOKOLO KOBA (3 EXTRA NACHTEN)

Op aanvraag.

 

Supplement strandverlenging (2 extra nachten kust en inclusief extra transfer)

Prijzen per persoon

 • Vanaf € 195 p.p. met 2 personen
  Vanaf € 185 p.p. met 4 personen
  Vanaf € 180 p.p. met 6 personen

Prijzen per gezin

 • Op aanvraag

Praktische info: 

 • Internationale reispas verplicht, nog 6 maanden geldig bij terugkeer.
 • Geen inentingen verplicht. Antimalaria medicatie en inenting gele koorts aanbevolen (meer info bij Senegal praktisch). Contacteer je huisarts voor info omtrent inentingen.

EXTRA: 3 luxenachten in het natuurpark Niokolo Koba

Dag 1: Siné Saloum - Niokolo Koba (nationaal park)

terras

Na een heel vroeg ontbijt (inbegrepen) vertrek je naar Niokolo-Koba. Het is een lange reisdag vandaag maar je zal beloond worden door te verblijven in een prachtige lodge, voorzien van alle comfort. Je luncht in Tambacounda.
Tegen de late namiddag kom je aan in Dar Salam, de poort van het door de UNESCO geklasseerde biosfeer-reservaat en tevens beschermd Nationaal Park Niokolo Koba. Met zijn 900.000 hectaren is het één van de belangrijkste West-Afrikaanse parken. Het park omvat verschillende landschappen en herbergt verschillende dieren van de savanne. Door de aanwezigheid van de Gambiarivier en zijn bijrivieren, hebben de dieren verschillende drinkplaatsen, waar je ze dan als bezoeker kan observeren. De dieren die je hier kan vinden zijn bavianen, patas-apen, groene apen, wrattenzwijnen, antilopen, gazelles, nijlpaarden, krokodillen, en ontelbaar veel vogels. Met wat geluk kan je predatoren observeren, zoals leeuwen, hyena’s of wilde honden. Vanop de grote uitkijkpost van het park heb je een prachtig uitzicht op de Gambiarivier en het park.

Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in een kleinschalig luxe verblijf in Niokolo Koba.

Dag 2: Natuurpark Niokolo Koba

sunset

Deze ochtend tijdens het ontbijt (inbegrepen) geniet je van een mooi uitzicht op een bocht van de Gambiarivier en kan je nijlpaarden en krokodillen zien. Bespreek wat je vandaag en morgen allemaal wil doen. De lodge heeft een aantal privé pistes en observatie plekken waar je ongestoord dieren kan observeren. Je kan ook onder begeleiding wandelsafari’s doen en een boottocht op de Gambiarivier. Uiteraard kan je met je 4X4 op safari gaan. Dat is allemaal inbegrepen. Er wordt alleen een kleine toeslag gevraagd als je de grote safaricamion wil gebruiken van de lodge. Vandaag en morgen staat niet alleen in teken van de dieren maar ook in teken van rust, natuur, natuurbehoud. Dit is puur genieten! Lunch is inbegrepen in je lodge of in de vorm van een picknick als je er langer wil op uittrekken.

Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in een kleinschalig luxe verblijf in Niokolo Koba.

Dag 3: Natuurpark Niokolo Koba

Vandaag ga je opnieuw net zoals gisteren genieten van deze wonderlijke plek. Alle maaltijden zijn inbegrepen.

Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in een kleinschalig luxe verblijf in Niokolo Koba.

Dag 4: naar de luchthaven of het strand

de zon gaat onder achter de bomen

Vandaag heb je weer een lange reisdag voor de boeg vooraleer je aankomt aan de luchthaven.

We raden echter aan om minstens een extra nacht aan het strand door te brengen om helemaal relaxed naar huis te gaan.

Ontbijt en picknicklunch zijn inbegrepen vandaag.
 

 

 


EXTRA: verlenging aan een van onze lazy spots

Dag 8: Toubacouta - Transfer naar je verblijf

groot zwembad

Overnachting in een comfortabel strandhotel in Popenguine. Ontbijt, middagmaal en avondmaaltijd zijn inbegrepen. Mits supplement kan je verblijven in 1 van de volgende hotels:

een luxeverblijf in de lagune van de Somone
een luxehotel in Saly
een kleinschalig luxehotel aan het strand van Palmarin

Dag 9: Vrije dag

Overnachting in een comfortabel strandhotel in Popenguine of een ander hotel naar keuze (zie hierboven). Ontbijt en avondmaaltijd zijn inbegrepen.

Dag 10: Vertrek naar huis

het strand

Ontbijt (inbegrepen). Na het middagmaal (niet inbegrepen, vrij te kiezen) kan je nog wat genieten van je laatste dag vooraleer het vliegtuig opstijgt. Late check-out is niet inbegrepen, maar kan wel (op aanvraag en mits supplement). Je kan wel je bagage in bewaring laten en je nog opfrissen voor je vertrekt.

 

 

Mail ons voor meer info.
info@jalan.be