Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
image Rondreis Senegal

RONDREIS SENEGAL

De Siné-Saloumdelta: waterwereld vol licht en charme
8(11) dagen/7(10) nachten

Deze reis voert je van Dakar over het slaveneiland Gorée en het 'Lac Rose' naar het mooie natuurgebied van de Siné-Saloumdelta, daar waar de rivieren Siné en Saloum een gigantisch mangrovegebied met ontelbare eilanden hebben gecreëerd vooraleer zich in de oceaan te storten. Tussen deze eilanden stromen de zogenaamde 'bolongs', kreken of zee-armen van zout water die voor de gastvrije lokale bevolking zowel transportroutes als bron van inkomsten zijn. Je komt in contact met de bewoners van dit gebied, leert meer over hun leven en activiteiten en geniet van hun 'joie de vivre' en gastvrijheid (Teranga). De rondreis gebeurt evenveel via pistes of per boot als op asfalt. We nemen je mee op plaatsen waar weinig toeristen komen en je des te meer in contact komt met de ziel van Senegal.

Dag 1: Aankomst in Dakar

Bij aankomst in de luchthaven brengt een chauffeur je naar je eerste verblijf in Dakar. Na aankomst in je hotel kan je bekomen van de vlucht. Je kan dineren in het hotel (niet inbegrepen).

Je overnacht in een comfortabel hotel in Dakar. Mits supplement kan je ook overnachten in een stijlvol hotel.

Dag 2: Dakar - Gorée

Na het ontbijt komt je gids langs. Je bezoekt het stadscentrum tussen de Kathedraal en het onafhankelijkheidsplein. Dit is het politieke centrum van de stad, met ook het presidentieel paleis, verschillende ambassades en het Nationale Parlement. Verder bezoek je het Stadhuis, de Kermel-markt, en tenslotte de Sandaga-wijk, het kloppende economische hart van Dakar met zijn geurige en kleurrijke markt. Daarna rij je de ‘Corniche’ op, een weg die langs de oceaan loopt en van waar je de ‘îles de la Madeleine’ kan zien, alsook de mooie Moskee van Ouakam en het enigszins kitcherige monument van de Afrikaanse Renaissance. Je kan dit monument beklimmen (200 trappen om tot aan de sokkel van het monument, 52 meter hoog, te geraken). Van boven heb je een schitterend uitzicht op de omgeving met de oceaan. Lunch (inbegrepen) op de ‘kleine Corniche’, het meest westelijke punt van Afrika!

In de namiddag heb je de keuze tussen 4 uitstappen in Dakar (inbegrepen):

A - Het Ifan – museum: dit museum bevat een mooie collectie van Senegalese en West-Afrikaanse kunstvoorwerpen, waaronder maskers en beeldhouwwerken, met veel informatie over het (rituele) gebruik van de voorwerpen.

B - Bezoek aan het huis van Oud-President-dichter Léopold Sédar Senghor: je bezoekt het huis van de man die aan de wieg stond van het moderne Senegal: de dichter, President Léopold Sédar Senghor. Je krijgt een uitgebreide rondleiding van één van Senghors vroegere medewerkers, die met passie toelichting geeft bij het vintage interieur, de functie en kleuren van de verschillende kamers en de immense collectie van boeken en kunstvoorwerpen die Senghor vaak van andere wereldleiders (van Mexico tot China en Korea) cadeau had gekregen. Tussen de boeken vonden wij ook leerboeken over de Franse taal, zoals wij die ook in de middelbare school leerden kennen. De rondleiding geeft een mooi inzicht in het dagelijks leven van de familie Senghor, en vooral in de persoon van Senghor, een intellectueel ‘pur sang’ die toch door het Senegalese volk op handen werd gedragen.

C - Bezoek aan het huis van de beeldhouwer Ousmane Sow: je bezoekt het huis waar Ousmane Sow leefde en werkte, vooraleer hij verdween. Ousmane richtte zijn huis in volgens zijn eigen ideeën, alsof het huis een beeldhouwwerk was. Hij noemde zijn huis bijvoorbeeld een Sphinx, wanneer hij een reeks wou maken over de Egyptenaren. Hij creëerde bruine, okerkleurige, rode en groene tegels en bekleedde zijn muren met de materialen waarmee hij zijn sculpturen maakte. Bezoekers kunnen vrij de verschillende vertrekken bezoeken waarin de sculpturen zijn tentoongesteld. Sommige werken zijn niet voltooid. Onder zijn werken zijn er ook series zoals ‘Les Peuls’ (het Peul-volk), en ‘belangrijke mannen’: Nelson Mandela, De Gaulle, Victor Hugo, zijn vader...

D - Het Kunstendorp (Village des Arts): dit dorp kan je zien als een soort van vitrine op alle mogelijke kunst uit Senegal. Het dorp wordt deels gefinancieerd door de overheid en bestaat uit expositieruimtes, een bronssmederij en een reeks individuele ateliers (in 50 barakken die zijn achtergelaten door Chinezen die hier een bouwproject hadden). Een bezoek aan het wat rommelige dorp is zeker de moeite waard. Op het menu staan schilderkunst, beeldhouwen, keramiek, fotografie, en soms monumentale installaties. Sla zeker een babbeltje met je favoriete kunstenaars ter plaatse. Je hoeft absoluut niet te kopen, maar de vriendelijke artiesten aanmoedigen mag wel!

Daarna neem je de overzetboot (‘Chaloupe’) naar het eiland Gorée. Bij aankomst in Gorée ontdek je een mooi, kleurrijk eiland met veel oud-koloniale woningen en smalle, levendige straatjes. ’s Avonds zijn er bijna geen toeristen meer op het eiland en lijk je wel teruggekeerd in de koloniale tijd. Overnachting en avondmaal (inbegrepen, geleverd door een goede kok) in een stijlvol pension.

Als je graag op een zondag de mis bijwoont in Dakar (heel anders dan bij ons!), laat het ons dan weten.

Dag 3: Gorée - Lac Rose

Na het ontbijt geniet je van de rust op het eiland, nu er nog geen toeristen zijn aangekomen op Gorée. Daarna ga je Gorée grondig verkennen. Je begint met een bezoek aan het ‘Slavenhuis’, dat is gebouwd in 1780. Dit slavenhuis zou het laatste zijn dat op Gorée is gebouwd. Daarna wandel je door de mooie, smalle straatjes van het eiland. Je klimt tot op het hoogste punt van waar je een mooi zicht hebt op de zee en Dakar in de verte. Je kan daarna de Sint Carolus Borromeuskerk bezoeken, waar (in 1992) Paus Johannes-Paulus vergiffenis heeft gevraagd voor de misdaden van de slavernij. Daarna bezoek je het vroegere Paleis van de Gouverneur en het museum van de zee. Vervolgens ga je naar het atelier van een bijzondere schilder. Hij maakt zowel figuratieve als abstracte werken. Je bezoekt ook een andere artiest op Gorée die gespecialiseerd is in de typische ‘tableaux de sable’, een authentieke Senegalese kunstvorm waarbij tekeningen met zandkorrels van verschillende kleuren worden gemaakt. Je kan bij hem leren hoe het moet en krijgt zeker één van de creaties mee.  Je luncht vervolgens (inbegrepen) in een typisch en lekker restaurant op Gorée.

In de namiddag stap je nogmaals in een chaloupe (overzetboot), waarmee je terug naar Dakar vaart. Daar zet je koers naar het rose meer. Bij aankomst aan het Lac Retba (de officiële naam) kan je nog optionele activiteiten doen (ter plaatse kiezen en betalen):

 • een wandeling van 1u30 langs een lagune met brak water, gebruikt voor de landbouw en bezocht door vogels, waarna je via een bos van palmbomen op het strand uitkomt en vervolgens via de duinen terugkeert naar de vertrekplaats (inbegrepen).
 • een ritje te paard van 1u30 langs de tuinen, het strand, en de duinen, waarbij je geconfronteerd wordt met de wilde natuur van de machtige ‘Grande-Côte’ (de oceaan). (Supplement van 20 euro pp).
 • een ritje van 1u30 per mountainbike langs wegen met schelpen en langs groententuinen, en daarna het meer rond, langsheen de heuvels van zout. (Supplement van 13 euro pp)

Op het panoramische terras van je verblijf geniet je vervolgens van een aperitief bij zonsondergang. Het avondmaal (inbegrepen) is de specialiteit van Bouya, de kokkin: kip met citroen! Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in een sfeervol kampement aan het Lac Rose. Mits supplement kan je ook overnachten in een comfortabel verblijf met zwembad in Lac Rose.

Dag 4: Lac Rose – Foundiougne – Sokone

Van het Lac Rose neem je de weg zuidwaarts, via Mbour naar de Siné-Saloum. Je rijdt via Fatick, de plaats waar de huidige president van Senegal vandaan komt. Fatick is bekend om zijn zoutwatermoerassen. Daarna rijd je verder zuidwaarts naar Foundiougne, een vroegere koloniale prefectuur, waar het leven verloopt volgens het ritme van de ‘bac’, de overzetboot over de Saloumrivier, tevens de ingangspoort naar de Siné-Saloumdelta. Je steekt de rivier over en luncht (inbegrepen) in een restaurant aan de oevers van de Saloumrivier. Daarna gaat het verder naar Sokone, waar je in het hart van de Siné-Saloum belandt. Je trekt in in een ecologisch verblijf, gebouwd op schelpen en dat werkt op zonnepanelen met een prachtig uitzicht over de mangroves. In het verblijf wordt elektriciteit opgewekt via zonnepanelen. In de late namiddag kan je het zwembad in duiken, of luieren op het strand bij de ‘Bolong’ (kreek met zout water). ’s Avonds geniet je van een welkomst-cocktail en daarna van een dîner (inbegrepen), bereid door de gedreven kok Lamine. Overnachting in je kampement in Sokone.

Dag 5: Een 100% authentieke Afrikaanse dag

Na het ontbijt ga je met de boot naar 1 van de wekelijkse markten van deze regio (op woensdag in Solone en op zaterdag in Pässy). Hier word je ondergedompeld in een kleurrijke, geurige en warme sfeer. Er komen handelaars, groentekwekers en vissers uit de regio naar de markt om hun waren aan de man te brengen. Je vindt hier van alles, in een chaotische setting: kledij, voeding, magische poedertjes en andere Gri-Gri (geluksbrengers). Er zijn ook veel reparateurs (van alle soorten toestellen) aanwezig. Als je iets ziet dat je aanstaat, vergeet niet te onderhandelen! Dan keer je terug naar Bambougar in een lokale paardenkoets.
Bij aankomst kan je de vrouwen volgen die het eten klaar maken ofwel de mannen die ons meer vertellen over de landbouwtechnieken en de traditionele teelt van zeboes en geiten. Daarna eet je samen met je gastheren en –vrouwen, op een mat op de grond. Daarna neem je samen met de andere aanwezigen deel aan de traditionele ‘ceremonie van de 3 Senegalese thees’ en daarbij nog wat ervaringen uitwisselen of discussieren over het dagelijks leven hier, de gewoonten en gebruiken… Je leert vandaag ook zeep maken met 100% natuurlijke ingrediënten.

Deze Afrikaanse dag eindigt met en bezoekje aan de dorpschef, die je meer leert over leven hier, de geschiedenis van het dorp, de traditionele rol van de chef en de specifieke rol van de marabouts (moslimleraars) in de Senegalese maatschappij. Daarna keer je terug naar je verblijf, waar je kan relaxen bij valavond. Na het diner (inbegrepen) zorgen de dorpelingen voor de nodige Afrikaanse animatie. Overnachting in je kampement in Sokone.

Dag 6: Eilanden & bolongs in de Saloum

In Toubacouta neem je de piste naar het dorp Missirah, bekend om zijn gigantische oude kaasboom. Je stapt over op een prauw (rivierboot), waarmee je het uitgestrekte gebied van de Siné-Saloumdelta gaat verkennen. Dit gebied bestaat uit wel 200 eilanden bezaaid met mangroves, baobabs, en daartussen een uitgebreid netwerk van rivierarmen (bolongs) waarin zout en zoet water samenkomen. Bij droogte kunnen delen van het gebied helemaal opdrogen en krijg je zoutvlaktes of ‘Tanns’. De 334.00 hectare van de delta zijn beschermd sinds 1981 door de UNESCO als reservaat van de biosfeer. Het gebied met zijn 250 soorten vogels is geliefd bij vogelliefhebbers, maar je vindt er ook Hyena’s, verschillende soorten apen, zeekoeien, schildpadden en dolfijnen. Je vaart één van de bolongs in. Deze heeft de bijnaam ‘Petite Amazonie’ wegens de dichte begroeing langs de oevers, waardoor hij lijkt op een tunnel. Onderaan de struiken van de bolongs vind je trossen oesters. Daarna vaar je door naar Djinack, een oude koloniale douanepost. Je bezoekt het dorp en proeft een lekkere kokosnoot. Daarna ga je lekker genieten van een gegrilde vis op een verlaten eiland (inbegrepen). Je kan op dit eiland zwemmen, zonnebaden, een wandelingetje maken of gewoon naar de vogelgeluiden luisteren. Met wat geluk zie je een bult-dolfijn langs komen. Deze zijn hier talrijk.

Dan keer je terug naar je verblijf. Avondmaal en overnachting in je kampement in Sokone.

Dag 7: Vrije dag in Sokone

Op deze vrije dag kan je kiezen om te relaxen, zonnebaden, zwemmen, maar ook één van de volgende activiteiten doen, mits klein supplement, te beslissen en te betalen ter plaatse.

 • Vissen vanop het ponton of in de mangroves.
 • 's Ochtends of 's avonds een paar uurtjes de omgeving verkennen met een gids (wandelen of per paardenkoets).
 • Mee zoeken met vrouwen die kokkels rapen in zandbanken of oesters in de mangroves.
 • Een ontwikkelingsproject bezoeken in het geklasseerde bos van Keur Diamba, dat Jalan samen met de vereniging Nebeday ondersteunt. Een bedrag van 5 euro per persoon is hiertoe inbegrepen in je reis.
 • Bezoek aan het ecologische modeldorp Dassilamé Sérère.
 • Vogelobservaties (ochtend in Baria, een hele dag op het île des oiseaux, bezoek aan de ‘reposoir des oiseaux’…)

Optioneel, mits supplement van 40 euro per persoon kan je het mooie dierenreservaat van Fathala bezoeken, opgericht door een Zuid-Afrikaanse organisatie. Dit domein ligt dicht bij de Gambiaanse grens. Je bezoekt het park in een open 4x4 wagen die uitgerust is voor een safari. Tijdens je safari zie je typische dieren van Senegal, maar ook dieren die zijn ingevoerd uit het zuiden van Afrika, zoals giraffen, zebra’s, neushoorns, antilopen, buffels, wrattenzwijnen, civetkatten. Je vindt er ook 4 soorten apen, struisvogels en ontelbare vogels. Het domein is ook interessant omwille van de mooie Baobab-bomen, grandioze kaasbomen en de typisch Senegalese Caïcedrats.

Optioneel, mits supplement van 35 euro per persoon kan je in ditzelfde park een spannende wandeling maken in het gezelschap van leeuwen (en gelukkig ook een ranger die je beschermt). Hiervoor moeten de deelnemers minstens anderhalve meter groot zijn.

Lunch en avondmaal (inbegrepen) en overnachting in je kampement in Sokone.

Dag 8: Sokone – Petite-Côte – terugkeer

Van Sokone rij je vandaag eerst naar Kaolack, de belangrijkste stad in de regio. Van daar neem je een hoofdweg richting Petite-Côte, meer bepaald Popenguine,  waar je kan genieten van het strand en de rust na al je avonturen. Je komt aan in een charmant hotel met een mooie tuin, een restaurant en een zwembad dat je gedurende de hele namiddag (tot 18u) kan gebruiken. Een lunch is inbegrepen. Je kan ook een douche nemen en van kleren wisselen. Transfer naar de luchthaven is 3 uur voor vertrek.
Optioneel, mits supplement van 45 euro per persoon kan je er ook voor opteren om een hele dag gebruik te maken van een kamer (tot 18u)  inclusief een lichte maaltijd voor vertrek.
Optioneel, (mits supplement) kan je onderweg Joal- Fadiouth bezoeken. Dit zijn twee gemeenten op de grens van de Siné-Saloum die met elkaar verbonden zijn door een houten brug. Fadiouth is een pittoresk dorp, gebouwd op een eiland dat bestaat uit schelpen. Het is voor 90% katholiek en bekend als de plaats waar de vroegere dichter-president Léopold Sédar Senghor zijn jeugd doorbracht. De mensen leven hier van de visvangst en de landbouw in de brousse bij het eiland. Na de lunch (inbegrepen) bij een bolong steek je over naar het eiland. Je bezoekt de mooie straatjes, de kerk en het gezellige kerkplein. Per prauw bereik je de graanschuren en daarna het eveneens op schelpen gebouwde kerkhof waar moslims en christenen in harmonie samen rusten. Daarna rij je verder naar Popenguine aan de Petite-Côte, naar een charmant hotel waar je nog even kan genieten van het strand, en het zwembad dat je tot 18u kan gebruiken. Je kan ook een douche nemen en van kleren wisselen. Een lichte avondmaaltijd is inbegrepen. Transfer naar de luchthaven is 3 uur voor vertrek.

Je kan je reis ook verlengen aan 1 van onze lazy spots.....

Dag 8: Toubacouta - Transfer naar je verblijf

Overnachting in een comfortabel strandhotel in Popenguine. Ontbijt, middagmaal en avondmaaltijd zijn inbegrepen. Mits supplement kan je verblijven in 1 van de volgende hotels:

een luxeverblijf in de lagune van de Somone
een luxehotel in Saly

Dag 9: Vrije dag

Overnachting in een comfortabel strandhotel in Popenguine of een ander hotel naar keuze (zie hierboven). Ontbijt en avondmaaltijd zijn inbegrepen.

Dag 10: Vrije dag

Overnachting in een comfortabel strandhotel in Popenguine of een ander hotel naar keuze (zie hierboven). Ontbijt en avondmaaltijd zijn inbegrepen.

Dag 11: Vertrek naar huis

Ontbijt (inbegrepen). Na het middagmaal (niet inbegrepen, vrij te kiezen) kan je nog wat genieten van je laatste dag vooraleer het vliegtuig opstijgt. Late check-out is niet inbegrepen, maar kan wel (op aanvraag en mits supplement). Je kan je wel je bagage in bewaring laten en je nog opfrissen voor je vertrekt.

[Prijzen geldig tot 15/10/2021]

Prijzen per persoon [excl. vlucht]

 • Vanaf € 1.395 p.p. met 2 personen
 • Vanaf € 1.150 p.p. met 4 personen
 • Vanaf € 1.125 p.p. met 6 personen

Prijzen per gezin [excl. vlucht]

 • Op aanvraag

Inbegrepen

 • Verwelkoming op de luchthaven vbij aankomst.
 • Alle transfers ter plaatse, met privé chauffeur/gids.
 • Ontbijt.
 • Lunch en/of avondmaal indien vermeld in het programma.
 • Alle excursies vermeld als inbegrepen in het programma.
 • Alle entreegelden voor bezoeken vermeld in het programma. Het Slavenhuis op Gorée is niet open op maandag. Wens je dit toch op maandag te bezoeken, dan bedraagt het supplement € 60 voor een privébezoek (per bezoek, ongeacht het aantal personen).

Niet inbegrepen

 • Intercontinentale vlucht  (hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper!)
 • Persoonlijke uitgaven, dranken.
 • Fooien.
 • Meerprijs indien je andere hotels kiest dan standaard in het programma opgenomen [zie beschrijving hotels].
 • Meerprijs voor verlengingen (hotels op aanvraag).
 • Sommige hotels vragen een toeslag tijdens de Kerst- en Nieuwjaarsperiode. Deze werd niet verrekend in deze prijzen!

Tip: Er is een extra korting voorzien voor afreizen in de periode van 5 mei tot 14 oktober.

Supplement strandverlenging (3 extra nachten kust en inclusief extra transfer)

Prijzen per persoon

 • Vanaf € 250 p.p. met 2 personen
  Vanaf € 240 p.p. met 4 personen
  Vanaf € 230 p.p. met 6 personen

Prijzen per gezin

 • Op aanvraag

Praktische info:

 • Internationale reispas verplicht, nog 6 maanden geldig bij terugkeer.
 • Het toeristenvisum is niet meer nodig voor Belgen.
 • Geen inentingen verplicht. Antimalaria medicatie en inenting gele koorts aanbevolen (meer info bij Senegal praktisch). Contacteer je huisarts voor info omtrent inentingen.

Mail ons voor meer info.

info@jalan.be