Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
image Rondreis Senegal

RONDREIS SENEGAL

De Casamance: groene parels en paradijselijke stranden
11 dagen/ 10 nachten

De Casamance wordt wel eens de rijstschuur van Senegal genoemd. Afgescheiden van de rest van Senegal door Gambia, is het een regio met eigen kenmerken. Het landschap blijft het hele jaar door groen, de bevolking bestaat voor het merendeel uit (animistische en/of christelijke) Diola en er zijn 'bounty-stranden'. Verder heerst er een sfeer die je alleen maar terug vindt in... de Casamance. De regio die we je voorstellen te bezoeken is de Basse-Casamance, klein maar toch heel divers: van de oude koloniale stad Ziguinchor over de gastvrije Diola-dorpen rond Oussouye, via de eilanden en mangroves ten zuiden van de Casamance-stroom naar de mooie kust bij Cap Skirring.

De nieuwe prijzen komen binnenkort online. In de tussentijd is het wel al mogelijk om een aanvraag te doen.


Dag 1: Aankomst in Senegal

Bij aankomst in de luchthaven brengt een chauffeur je naar je eerste verblijf aan de kust. Na aankomst in je hotel kan je bekomen van de vlucht. Je kan dineren in het hotel (niet inbegrepen).

Je overnacht in een comfortabel strandhotel in Popenguine.

Dag 2: Naar Ziguinchor

Vandaag sta je vroeg op en word je per auto naar de luchthaven in Diass gebracht. Daar neem je een vlucht naar Ziguinchor, de hoofdstad van de Casamance.
Bij aankomst in Ziguinchor word je naar je hotel gebracht, waar je je bagage kan opbergen. Daarna begint je verkenning van het gezellige stadje Ziguinchor. Zoals de naam doet vermoeden werd de stad, reeds in 1645, door de Portugezen gesticht. In die tijd was Ziguinchor een belangrijke Atlantische handelspost. Nu is het de belangrijkste stad en de administratieve hoofdstad van de Casamance. Met zijn brede lanen en in onbruik geraakte Portugese koloniale gebouwen langs de rivier voert deze stad je naar een ander tijdperk. Ziguinchor is de meest Afrikaanse stad van Senegal. De wandeling eindigt op de markt van Saint-Maur. Je luncht (inbegrepen) in de tropische tuin van de ‘Alliance Française’.
Daarna bezoek je een sympathieke vrouwengroep, die mango’s verwerkt tot mango-azijn, met hulp van het Senegalese technologische instituut voor de landbouw. Je krijgt een rondleiding in het fabriekje en leert meer over de stappen in de productie van de azijn.

Daarna bezoek je het Atelier van ‘Monsieur Batik’. ‘Monsieur’ is een specialist in het batiken, nochtans een Indonesische techniek. Bij aankomst kan je al enkele kunstwerkjes bewonderen. Je krijgt meer uitleg over de verschillende technieken gebruikt voor de creatie van batikstoffen met gebruik van was. Je volgt een stapsgewijze demonstratie van de wijze waarop de batikstof tot stand komt. Deze heer stichtte zijn eerste batikshop in Ziguinchor in 1978! Vervolgens keer je terug naar je hotel. Je kan er genieten van de zon vlak bij het recent gebouwde ponton op de Casamance-rivier, of een duikje nemen in het zwembad. Avondmaal in je hotel (inbegrepen). Overnachting in een zeer comfortabel hotel in Ziguinchor.

Dag 3: Ziguinchor – Djilapao - Affiniam- Ziguinchor

Deze ochtend vertrek je vanuit je hotel met een traditionele ‘pirogue’ (prauw). Je vaart de Casamance-rivier af tot aan het ‘eiland van de vogels’, een zandbank omzoomd door mangrovestruiken en bevolkt door pelikanen, flamingo’s, zilverreigers, ibissen, slangenhalsvogels en andere gevleugelde schepsels. Na het bezoek aan dit eiland neem je een zijarm van de rivier, via dewelke je naar het animistische dorp Djilapao vaart. Je bezoekt deze kleine gemeenschap en bewondert er een mooie, artistieke hut die ondertussen een museum geworden is. Van daar vaar je richting Affiniam, ook een typisch Diola-dorp, gelegen tussen de majestueuze kaasbomen en de rijstvelden. Je luncht hier (inbegrepen) in een typische en gerestaureerde ‘Case à Impluvium’. Na de lunch kan je het dorp te voet verkennen: de infirmerie, het kinderdagverblijf, de groentetuinen, de jeugdbeweging, de smidse… Je slaat een babbeltje met de mensen van het centrum van de landbouw, die onder andere honing, zeep, mangoconfituur en pikante pepers produceren. Daarna neem je de auto om verschillende irrigatieprojecten te bezoeken in de valleien van Bignona, ook wel de moerassen van Affiniam genoemd. De projecten omvatten ontzilting van de bodem, aanleg van dijken en waterwerken. Alle projecten samen dragen bij aan de creatie van honderden hectaren rijstvelden. Via een mooie piste in het midden van een bos, langs rijstvelden en palmbossen keer je terug naar je hotel. Avondmaal in je hotel (inbegrepen). Overnachting in zeer comfortabel hotel in Ziguinchor.

Dag 4: Ziguinchor - Oussouye

Na het ontbijt vertrek je naar het centrum van de Casamance: Oussouye, gelegen in het hart van de Basse-Casamance en de hoofdstad van het Diola-volk, omdat hier hun koning heerst. Onderweg rij je langs rijstvelden, palmbossen, groene wouden, mangroves en ‘bolongs’ (zoutwaterkanalen). Aangekomen in Oussouye breng je je bagage onder in het kampement waar je vanavond de nacht doorbrengt. Het is gebouwd in de stijl van de ‘Cases à impluvium’ van de Diola. Daarna ga je fietsen: je maakt een rondrit per mountainbike in de omgeving van Oussouye. Dit is een heel leuke tocht die je voert langs dichtbegroeide (palm)bossen met paden van wit zand, rijstvelden, diverse plantages en gastvrije dorpen. In Sigana hou je halt bij een gigantische kaasboom die fungeert als dorpsplein en waar je direct de nodige aandacht krijgt van de bevolking. In Niambalang stap je even af bij een hut uit banco met 'impluvium', een open gat in het dak waarlangs licht en water binnenkomt. Deze zijn typisch voor deze streek. Onderweg zien we ook de fetisjen, de heiligdommen van de Diola-dorpen.
Je krijgt een lunch (inbegrepen) na de rondrit. Daarna kan je nog wat relaxen in het kampement. In de namiddag maak je een aangename wandeling door het mooie en met dorpjes bezaaide bos tussen Oussouye en Edioungou, 'Oulouf' genaamd. Bij het langzaam ondergaan van de zon wandel je tussen palmbomen en indrukwekkende kaasbomen van dorp naar dorp. Bij valavond is er hier veel animatie. De jeugd speelt voetbal en andere spelletjes tussen de bomen. In één van deze dorpen bezoek je een uniek project dat een sociaal project combineert met de ambachtelijke productie van cashew-noten. Gehandicapten en vrouwen zonder familie helpen er in alle stadia van de productie en verdienen zo hun broodnodige zorg, inkomen en bescherming. Je kan hier ook lokale palmwijn proeven en eventueel kopen.
Na deze mooie wandeling en de vele contacten keer je terug naar het kampement in Oussouye waar je geniet van een avondmaal (inbegrepen) en overnacht.

Dag 5: Edioungou - Eloubaline – Pointe Saint- George

Na het ontbijt (inbegrepen) bezoek je Edioungou, bekend om zijn pottenbakkerij. Je bezoekt het atelier van Evelyne die de voorouderlijke kennis van het pottenbakken van generatie tot generatie doorgeeft. Ze geeft een demonstratie van haar kunsten. Daarna stap je met al je bagage in een grote prauw, waarmee je, via een netwerk van kanalen en mangroves, naar het dorp Eloubaline vaart, gelegen in het mangrovegebied. In het mangrovegebied kom je, naast vissers en oesterplukkers, gegarandeerd verschillende soorten vogels tegen. Het dorp Eloubaline waar je uiteindelijk aankomt is voor 80% animistisch. Je wordt door de dorpelingen met veel gastvrijheid ontvangen en rondgeleid. Je ziet huizen uit banco, ‘cases à impluvium’, fetishen, de school, Je krijgt uitleg over het beheer van het dorp, de manier van huizen bouwen, irrigatietechnieken, de verdeling van de opbrengsten van de rijstteelt, het samen leven van mensen met verschillende godsdiensten…

Je luncht (inbegrepen) bij het water. Na deze ontmoetingen vaar je verder noordwaarts naar de grote Casamancerivier. Op een schiereiland bij de Casamancerivier ligt Pointe Saint-George. Onderweg zie je de ruïne van het ‘Faraonische’ hotel Djiromaït, gebouwd in 1990 maar nooit als hotel uitgebaat. Bij Pointe Saint-George is het mogelijk dat je dolfijnen ziet opspringen of dobberen in de rivier. Na aankomst trek je in in je verblijf van vandaag, vlakbij Pointe Saint- George. Hier kan je nog relaxen, een wandeling maken op het lange strand, gaan zwemmen, speuren naar zeekoeien (Lamantins) in de rivier… Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in een kampement op het strand van Pointe Saint-George.

Als je met een grote groep bent wordt er gezorgd voor een comfortabel tentenkamp aan het strand. Bij het avondmaal (inbegrepen) geniet je ook van een mini-concert op de ‘ekonting’, een traditioneel Diola - snaarinstrument.

Dag 6: Pointe Saint-George – Mlomp – Elinkine – Egueye

Deze ochtend kan je nog eens proberen een zeekoe (Lamantin) te spotten in de Casamancerivier. Pointe Saint-George is één van de weinige plaatsen van West-Afrika waar je zeekoeien vrij kan zien zwemmen. Dat is het gevolg van de aanwezigheid van zoet water. Daarna maak je een prachtige wandeling van Pointe Saint George naar Mlomp (ongeveer 2 u - 2u 30 wandelen). Je wandelt eerst door los zand en door savannegebied. Af en toe moet je een kanaal (‘bolong’) oversteken via een brugje. Onderweg kom je ook mensen tegen die op het land werken. Onthou het woord 'kassumay' (‘goeiedag’ of ‘tot ziens’), men zal je met plezier 'kassumay balé' antwoorden en je kan altijd een praatje slaan met de lokale mensen. Je ziet onderweg geregeld fetishen. Bij aankomst in Mlomp wandel je verder tussen gigantische kaasbomen en mooie woningen. Je bewondert de heilige Baobab-boom en een uniek ‘Case à Etages’ (huis met verdiepingen, uniek in de Casamance). Een Diola die in Parijs had gestudeerd wou zijn dorpsgenoten tonen hoe ze daar huizen bouwen en bracht zijn kennis meteen in de praktijk. Je bezoekt ook het bescheiden maar heel interessante lokale museum in een huis met 'impluvium'. De museumverantwoordelijke legt je aan de hand van enkele voorwerpen het dagelijks leven en de soms verrassende tradities van het Diola-volk uit. Je luncht (inbegrepen) in een lokaal huis in Mlomp. Daarna zet je koers naar Elinkine, een vissersdorp. Vanuit Elinkine vaar je met een prauw naar een prachtig gelegen kampement aan de oevers van het eiland Egueye, bij een brede ‘bolong’. In de latere namiddag doe je een tochtje per kayak van ongeveer 2 uur door het mooie mangrovelandschap. Onderweg hoor je constant vogelgeluiden. Het is ook mogelijk dat je aapjes ziet of dwergkrokodillen. Je ziet misschien lokale mensen de oesters oogsten die onderaan de mangroves groeien of hout transporteren voor het bouwen van woningen.

Terugkeer naar het kampement bij valavond. Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in je kampement in de mangroves op het eiland Egueye.

Je kan ook overnachten in een kampement in Ehidj. Dan ga je niet kayaken. maar voorzien we wat meer relax-tijd op het einde want Ehidj heeft een leuk strandje.

Dag 7: Egueye – Karabane – Cachouane – Eihdj – Egueye

Dit wordt een excursie van een volle dag per prauw (rivierboot). Na 45 minuten varen kom je aan op het eiland Karabane, een groot eiland dat vlak bij de monding van de Casamancerivier ligt. Op het eiland vind je geen wegen en geen auto’s. Het eiland is heel rustig (behalve op het moment waarop de kinderen uitgelaten van school naar huis keren). Qua vegetatie vind je op het eiland palmbomen, baobabs, kaasbomen, mangobomen, bougainvilla’s, flamboyants… Het eiland was vroeger een belangrijke plaats voor de slavenhandel. In 1836 was Karabane de belangrijkste handelspost in de Casamance en tevens de administratieve hoofdstad van de Casamance tot 1904. Je bezoekt hier de ruïnes van oude opslagplaatsen en het kerkhof waar Kapitein Protêt, de stichter van Dakar, begraven ligt. Hij is rechtopstaand begraven, met zijn blik op de rivier. Verder kan je nog enkele lokale kunstenaars bezoeken. Vervolgens vaar je naar het kleine dorp Cachouane, dat vandaag aan belang wint als aanlegplaats voor zeilers. Lunch (inbegrepen) aan de oever van de bolong, Chez Papis.

Daarna zet je koers naar het eiland Ehidj waar vroeger een gereputeerde féticheur leefde. Die is nu overleden, en er wordt een vervanger gezocht. Je krijgt ter plaatse uitleg over de eeuwenoude animistische rites. Op het eiland worden geen doden begraven, want de doden worden overgebracht naar een ander eiland (Djissor). Dan keer je terug naar Egueye. Wij verkiezen om te overnachten in Egueye in plaats van in Karabane. De sfeer is leuker.

Je kan ook overnachten in een kampement in Ehidj. Dan ga je niet kayaken. maar voorzien we wat meer relax-tijd op het einde want Ehidj heeft een leuk strandje.

Dag 8: Egueye – Ourong - Cap Skirring

Deze ochtend heb je de keuze tussen de volgende 3 activiteiten:

  1. Wandeling naar het kanaal van de krokodillen.
  2. Vissen ‘à la palangrotte’.
  3. Plukken van oesters in de mangroves.

(Als je in Ehidj verblijft dan ga je gewoon relaxen in de voormiddag).

Je geniet van een lunch (inbegrepen) met gegrilde oesters en vis, misschien door jou zelf geoogst? Na de lunch vaar je naar het nabijgelegen eilandje Ourong, één van de eilanden die gebukt gaan onder de erosie van de zee. Je bezoekt het dorp en de groententuinen die door de vrouwen worden beheerd. Spijtig genoeg is er sprake van verzilting van de bodem, wat de voedselproductie in gevaar brengt.

Vervolgens ga je naar de aanlegsteiger van Kataklousse, van waar je per auto naar de kust zal rijden om je laatste dagen door te brengen.

Overnachting in een laidback verblijf in Kafountine. Mits supplement kan je ook overnachten in een gastenverblijf in mediterraanse stijl in Cap Skirring.

Dag 9 : Vrije dag

Vandaag kan je genieten en relaxen! Het hotel biedt ook verschillende activiteiten aan. Ontbijt en avondmaal zijn inbegrepen.

Overnachting in een laidback verblijf in Kafountine. Mits supplement kan je ook overnachten in een gastenverblijf in mediterraanse stijl in Cap Skirring.

Dag 10: Vrije dag

Vandaag kan je nog een dagje genieten en relaxen! Het hotel biedt ook verschillende activiteiten aan. Ontbijt en avondmaal zijn inbegrepen.

Overnachting in een laidback verblijf in Kafountine. Mits supplement kan je ook overnachten in een gastenverblijf in mediterraanse stijl in Cap Skirring.

Dag 11: terugkeer naar huis

Transfer naar de luchthaven van Cap Skirring (van december tot maart) of van Ziguinchor (rest van het jaar), naar de luchthaven van Diass. Aangekomen in Diass neem je een hoofdweg richting Petite-Côte, meer bepaald Popenguine, waar je na al je avonturen kan genieten van het strand en de rust. Je komt aan in een charmant hotel met een mooie tuin, een restaurant en een zwembad dat je gedurende de hele namiddag (tot 18u) kan gebruiken. Een lunch is inbegrepen. Je kan ook een douche nemen en van kleren wisselen.

Optioneel: mits supplement kan je er ook voor opteren om een hele dag gebruik te maken van een kamer (tot 18u) inclusief een lichte maaltijd voor vertrek.

Je kan ook vanuit de Casamance een avondvlucht nemen die ongeveer aansluit bij je internatonale vlucht maar dat is dan op eigen risico. Er wordt assistentie geboden bij het aanmelden en de internationale vlucht.

[Prijzen geldig tot 15/10/2023] | Prijzen 2024 binnenkort online, u kan reeds een aanvraag doen.

Prijzen per persoon [excl. vlucht]

  • Vanaf € 1.985 p.p. met 2 personen
  • Vanaf € 1.695 p.p. met 4 personen
  • Vanaf € 1.680 p.p met 6 personen

Prijzen per gezin [excl. vlucht]

Op aanvraag

Inbegrepen

  • Verwelkoming op de luchthaven bij aankomst.
  • Alle transfers ter plaatse met privé chauffeur/gids.
  • Ontbijt.
  • Lunch en/of avondmaal indien vermeld in het programma.
  • Alle excursies vermeld als inbegrepen in het programma.
  • Alle entreegelden voor bezoeken vermeld in het programma.
  • 2 binnenlandse vluchten 

Niet inbegrepen

  • Intercontinentale vlucht (hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper!)
  • Persoonlijke uitgaven, dranken.
  • Fooien.
  • Meerprijs indien je andere hotels kiest dan standaard in het programma opgenomen [zie beschrijving hotels].
  • Meerprijs voor verlengingen (hotels op aanvraag).
  • Sommige hotels vragen een toeslag tijdens de Kerst- en Nieuwjaarsperiode. Deze werd niet verrekend in deze prijzen!

Tip: Er is een extra korting voorzien voor afreizen in de periode van 3 mei tot 15 oktober.

Praktische info:

  • Internationale reispas verplicht, nog 6 maanden geldig bij terugkeer.
  • Geen inentingen verplicht. Antimalaria medicatie en inenting gele koorts aanbevolen (meer info bij Senegal praktisch). Contacteer je huisarts voor info omtrent inentingen.

We kunnen ook een reis op maat maken. Mail ons voor meer info.

info@jalan.be