Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
image Rondreis Senegal

RONDREIS SENEGAL

Oost-Senegal (en Gambia): diep in het mysterieuze hart van Senegal
9 dagen/8 nachten

Tijdens deze reis verken je het meest oostelijke deel van Senegal. Je voelt dat je hier dichter bent bij Centraal-Afrika: de temperatuur, de rode aarde, de begroeiing... In het oosten van Senegal kom je in contact met volkeren als de Bedik die etnisch en cultureel sterk verschillen van de andere bewoners van Senegal. Zij zijn fier je te mogen ontvangen in hun regio en je de verhalen te kunnen vertellen over de oorsprong en gebruiken van hun volk en hoe ze hier zijn gekomen. Je verblijft ook in de Siné Saloum. Langs de Gambiarivier, zowel in Senegal als in Gambia, kom je ook in contact met de jungle en het echte Afrikaanse 'wildlife' als nijlpaarden, chimpansees en andere apen, en met wat geluk misschien ook leeuwen.

Dag 1: Aankomst in Senegal

Bij aankomst in de luchthaven brengt een chauffeur je naar je eerste verblijf aan de kust. Na aankomst in je hotel kan je bekomen van de vlucht. Je kan dineren in het hotel (niet inbegrepen).

Je overnacht in een comfortabel strandhotel in Popenguine.

Dag 2: naar Wassadougou

Je vertrekt vroeg naar Kaolack, de vroegere hoofdstad van de arachidenoot, gelegen aan de Saloumrivier. Daar ontbijt je (inbegrepen). Deze stad ligt nu op het kruispunt van verschillende belangrijke routes in Senegal: naar Gambia, naar Guinée en Guinée-Bissau, naar Oost-Senegal en Mali. Met zijn 150.000 inwoners is Kaolack een grote, moderne en hedendaagse stad die wel vaak te lijden heeft onder de hitte. Vanuit Kaolack neem je de comfortabele asfaltweg die je naar het Verre Oosten van Senegal brengt. Deze regio is de enige in Senegal met enig reliëf, bezaaid met savanne en dichte bossen. Vroeger heerste hier het Mandinka-volk, dat ten onder ging als gevolg van de slavenhandel en ook door de afslachting van animisten door de moslims in de 18de en 19de eeuwen. De wereld lijkt dit volk te hebben achtergelaten in een land gedomineerd door helrood stof, waar de Bedik- en Bassari-volkeren zich tussen de vele heuvels hebben gevestigd en leven van de jacht. Vooraleer verder door te dringen in Oost-Senegal houden we halt in Tambacounda, de hoofdstad van deze regio. Je luncht er (inbegrepen). Daarna rij je verder door naar het oosten. Je komt halverwege de namiddag aan in Wassadougou. Je trekt er in in je hotel vlak bij de Gambiarivier die hier langs komt. Dan stap je in een boot en vaar je een eindje op de rivier, terwijl je verschillende soorten vogels en apen ziet in dit prachtige wilde landschap. Je zal merken dat nijlpaarden zich ook thuis voelen in deze omgeving.

Avondmaal in het restaurant (inbegrepen) en overnachting in je hotel aan de rivier in Wassadou.

grote speciale boom

Dag 3: Wassadougou - Niokolo Koba (Nationaal Park)

Na het ontbijt (inbegrepen) vertrek je naar Dar Salam, de poort van het door de UNESCO geklasseerde biosfeer-reservaat en tevens beschermd Nationaal Park Niokolo Koba. Met zijn 900.000 hectaren is het één van de belangrijkste West-Afrikaanse parken. Het park omvat verschillende landschappen en herbergt verschillende dieren van de savanne. Door de aanwezigheid van de Gambiarivier en zijn bijrivieren, hebben de dieren verschillende drinkplaatsen, waar je ze dan als bezoeker kan observeren. De dieren die je hier kan vinden zijn bavianen, patas-apen, groene apen, wrattenzwijnen, antilopen, gazelles, nijlpaarden, krokodillen, en ontelbaar veel vogels. Met wat geluk kan je predatoren observeren, zoals leeuwen, hyena’s of wilde honden. Vanop de grote uitkijkpost van het park heb je een prachtig uitzicht op de Gambiarivier en het park. Je luncht (inbegrepen) op een mooie plek. Daarna ga je verder op safari in het hart van het park.

In de namiddag zet je met behulp van je gids je tent op. Geniet van de geluiden die de natuur je zal brengen.

Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in Niokolo Koba: in opgezette tenten. Mits supplement kan je ook verblijven in een kleinschalig luxeverblijf in Niokolo Koba.

Dag 4: Natuurpark Niokolo Koba - Bandafassi

Deze ochtend na het ontbijt geniet je van een mooi uitzicht op een bocht van de Gambiarivier en kan je nijlpaarden en krokodillen zien. Daarna begint een laatste safari in het park. Dan rij je langzaam het park uit en geniet je van een lunch onderweg (inbegrepen). Daarna zet je verder koers naar Kédougou, de poort van de Tenda-regio, waar de Bediks, Bassari en Peul thuis zijn, en die is opgenomen in de lijst van het werelderfgoed van de UNESCO. Je komt aan in Kédougou, de ‘verst gelegen stad’ van Senegal aan de voet van de ‘Fouta Djalo'. Vandaar rijd je nog even verder naar het dorpje Bandafassi. Hier maak je kennis met je gids, een Bedik, die met jou het programma van de volgende dagen zal bespreken. Hij kent de regio als geen ander.

Opmerking! Bespreek ook met je gids of je morgen eventueel chimpansees wil ontmoeten (6 kansen op 10 volgens onze gids). Dan moet je morgen de klim naar de heuvel van Ethouwar in de ochtend doen in plaats van in de avond. Je betaalt het supplement hiervoor ter plaatse.

Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in je sympathiek verblijf in Bandafassi. Mits supplement kan je ook verblijven in een hotel in Kedougou.

een zeil vol katoen

Dag 5: een dag bij de Bedik-Bassari

Vandaag staat volledig in het teken van de Bedik en Bassari. En misschien ook van de chimpansees die je hier kan tegenkomen!

In tegenstelling tot andere West-Afrikaanse volkeren hebben de Bedik en de Bassari weerstand geboden tegen de aanvallen van Peul-moslims, door zich te vestigen op de grote hoogten van het ‘Fouta Djalon’-gebergte. Deze traditionele minderheden zijn vaak gechristianiseerd door Europese missionarissen in de 20ste eeuw, vandaar de Westerse namen van de mensen hier. 
Na het ontbijt (inbegrepen) ga je met je gids op stap. Je kan een aantal Bedik en/of Bassari-dorpen bezoeken. Als er ergens een feest is dan zal je gids je op de hoogte brengen. Je kan een stuk te voet doen of alles met de wagen. Alles is bespreekbaar. Een lunch (al dan niet als picknick) is inbegrepen vandaag.

Met hulp van je gids beklim je in de namiddag ook een hoge heuvel, terwijl hij gepassioneerd uitleg geeft over de oorsprong, de geschiedenis en de gebruiken van de Bedik. Bovenaan de heuvel bevindt zich het Bedik-dorp Ethouwar. Vanop de berg geniet je van een schitterend uitzicht over de omgeving (tot over de grens met Guinée). Daarna keer je terug naar beneden, waar je gastvrouw een culinaire specialiteit van de Bedik (inbegrepen) heeft klaargezet.

Opmerking: op deze heuvel kan je (6 kansen op 10 volgens onze gids) chimpansees ontmoeten. Dan moet je wel de heuvel héél vroeg in de ochtend beklimmen en een toeslag (ter plaatse) betalen. Bespreek dit met je gids de dag ervoor.

Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in je sympathiek verblijf in Bandafassi. Mits supplement kan je ook verblijven in een hotel in Kedougou.

Dag 6: waterval van Dindéfélo en katoenpiste

Na het ontbijt bezoek je de markt van Kedougou, typisch Afrikaans, kleurrijk, geurend en wat chaotisch, met name bekend omwille van zijn mooie indigostoffen en landbouwproducten uit het nabije Guinée. Ook Senegalees katoen en arachidenoten zijn verkrijgbaar. Verder vind je hier van alles: voeding, kruiden, remedies voor alle mogelijke kwalen, afrodisiaca en andere geluksbrengers. Reparateurs zijn aanwezig om zowat alles te herstellen wat te herstellen valt. Na het bezoek aan de markt stap je in een auto en rij je over een piste met veel steentjes naar de waterval van Dindefelo, aan de voet van het Fouta Djalon gebergte, bij de grens met Guinée. Op zondag is er een markt in Dindefelo en kan je ook deze bezoeken in plaats van die van Kedougou. Je wandelt naar de waterval. Dit stukje natuur is een zegen voor de mensen die eronder wonen en dagelijks kunnen genieten van het kristalheldere water. De kliffen waarlangs de waterval naar beneden dondert zijn ook indrukwekkend! Je kan je verfrissen in de plassen onder de waterval. Daarna ga je naar een fijne plek om te lunchen (inbegrepen). De plek is zo leuk omdat je niet vlakbij van de Gambiarivier bent en je hier kan zwemmen. Je kan hier blijven om na de lunch wat te relaxen. Hier wordt ook karitéboter gemaakt. Je kan ook een mooi project naaiatelier bezoeken waar vrouwen geholpen worden.

Daarna in de late namiddag / vooravond ga je met de wagen de katoenpiste bezoeken. Van oktober tot december zie je hoe katoen geplukt wordt. En van januari tot april kan je naar de goudzoekers gaan. De landschappen bij zonsondergang zijn bijzonder sfeervol. Geniet ervan!

Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in je sympathiek verblijf in Bandafassi. Mits supplement kan je ook verblijven in een hotel in Kedougou.

Dag 7: Kedougou - Siné Saloum

Je vertrekt heel vroeg deze morgen in de richting van de Siné Saloum. Later, in Tambacounda, neem je een ontbijt en rij je verder naar Kaolack. Daar lunch je (inbegrepen). Daarna rij je verder naar de Siné-Saloum delta. Je trekt in in een ecologisch verblijf, een kampement in de Siné Saloum, gebouwd op schelpen en dat werkt op zonnepanelen met een prachtig uitzicht over de mangroves. Ze maken hier zelf hun confituur van baobabfruit, hibiscus of verse mango’s. In de late namiddag kan je het zwembad in duiken, of luieren op het strand bij de ‘Bolong’ (kreek met zout water).

Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in een kampement in de Siné Saloum. Mits supplement kan je ook overnachten in een luxueuzer hotel dat eveneens prachtige uitzichten op het Saloumlandschap biedt. Je kan er ook voor opteren te overnachten in een stijlvol luxeverblijf. Je hebt voor deze opties dan een licht aangepast programma.

In plaats van direct terug te keren naar de Siné Saloum kan je hier (optioneel) een bijzondere uitstap (2 nachten extra) inlassen naar het natuurpark van 'Baboon Island' in Gambia. Voor meer info: kijk in de rechter kolom of klik op 'extra'.
Opmerking! Je kan hier enkel verblijven van donderdag tot en met zondag.

Dag 8: Boottocht in de Saloum

Na het ontbijt (inbegrepen) stap je over op een prauw (rivierboot), waarmee je een deel van het uitgestrekte gebied van de Siné-Saloumdelta gaat verkennen. Dit gebied bestaat uit wel 200 eilanden bezaaid met mangroves, baobabs, en daartussen een uitgebreid netwerk van rivierarmen (bolongs) waarin zout en zoet water samenkomen. Bij droogte kunnen delen van het gebied helemaal opdrogen en krijg je zoutvlaktes of ‘Tanns’. De 334.00 hectare van de delta zijn beschermd sinds 1981 door de UNESCO als reservaat van de biosfeer. Het gebied met zijn 250 soorten vogels is geliefd bij vogelliefhebbers, maar je vindt er ook hyena’s, verschillende soorten apen, zeekoeien, schildpadden en dolfijnen. Onderaan de struiken van de bolongs vind je trossen oesters. Als je graag vist, vraag dan of ze een vislijn meenemen!

Daarna ga je lekker genieten van een gegrilde vis op een verlaten strand (inbegrepen). Je kan op dit eiland zwemmen, zonnebaden, een wandelingetje maken of gewoon naar de vogelgeluiden luisteren. Met wat geluk zie je een bult-dolfijn langskomen.

Dan keer je terug naar je verblijf. Neem een duik in het zwembad of ga eens kajakken. Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in een kampement in de Siné Saloum.

Mits supplement kan je ook overnachten in een luxueuzer hotel dat eveneens prachtige uitzichten op het Saloumlandschap biedt. Je kan er ook voor opteren te overnachten in een stijlvol luxeverblijf. Je hebt voor deze opties dan een licht aangepast programma.

EXTRA: Je kan hier een extra nacht blijven om gewoon te luieren, te vissen, te kajakken, te wandelen in deze aangename buurt. Voor meer info: kijk in de rechter kolom of klik op 'extra'.

Dag 9: Sine Saloum - Petite-Côte - terugkeer

Ontbijt (inbegrepen). Na het middagmaal (niet inbegrepen, vrij te kiezen) kan je nog wat genieten van je laatste dag vooraleer het vliegtuig opstijgt. Je kan gaan kayakken, vissen of wandelen. Late check-out is niet inbegrepen, maar kan wel (op aanvraag en mits supplement). Je kan wel je bagage in bewaring laten en je nog opfrissen voor je vertrekt.

EXTRA: Je kan je reis ook verlengen aan 1 van onze lazy spots. Voor meer info: kijk in de rechter kolom of klik op 'extra'.

[Prijzen geldig tot 15/10/2024] | 

Prijzen per persoon [excl. vlucht]

 • Vanaf € 2.125 p.p. met 2 personen
 • Vanaf € 1.620 p.p. met 4 personen
 • Vanaf € 1.595 p.p. met 6 personen (1 wagen)
 • Vanaf € p.p. met 6 personen (2 wagens) (prijzen op aanvraag)

Prijzen per gezin [excl. vlucht]

Op aanvraag

Inbegrepen

 • Verwelkoming op de luchthaven bij aankomst.
 • Alle transfers ter plaatse, met privé chauffeur/gids.
 • Ontbijt.
 • Lunch en/of avondmaal indien vermeld in het programma.
 • Alle excursies vermeld als inbegrepen in het programma.

Niet inbegrepen

 • Intercontinentale vlucht (hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper!)
 • Persoonlijke uitgaven, dranken.
 • Fooien.
 • Meerprijs indien je andere hotels kiest dan standaard in het programma opgenomen [zie beschrijving hotels].
 • Meerprijs voor verlengingen (hotels op aanvraag).
 • Sommige hotels vragen een toeslag tijdens de Kerst- en Nieuwjaarsperiode. Deze werd niet verrekend in deze prijzen!

Tip: Er is een extra korting voorzien voor afreizen in de periode van 3 mei tot 15 oktober.

 

Extra: overnachten in een safaritent en chimps spotten aan 'Baboon Island' in Gambia (2 extra nachten)

Prijzen per persoon

 • Vanaf € 525 p.p. met 2 personen
 • Vanaf € 450 p.p. met 4 personen
 • Vanaf € 440 p.p. met 6 personen (1 wagen)
 • Vanaf € p.p. met 6 personen (2 wagens)(op aanvraag)

Prijzen per gezin

Op aanvraag.

Supplement strandverlenging (2 extra nachten kust en inclusief extra transfer)

Prijzen per persoon

Vanaf € 195 p.p. met 2 personen
Vanaf € 185 p.p. met 4 personen
Vanaf € 180 p.p. met 6 personen

Prijzen per gezin

Op aanvraag

Voor Gambia (strand)

Op aanvraag

Praktische info:

 • Internationale reispas verplicht, nog 6 maanden geldig bij terugkeer.
 • Geen inentingen verplicht. Antimalaria medicatie en inenting gele koorts aanbevolen (meer info bij Senegal praktisch). Contacteer je huisarts voor info omtrent inentingen.

Extra: overnachten in een safaritent en chimps spotten aan 'Baboon Island' in Gambia
(2 extra nachten)

Opmerking! Je kan hier enkel verblijven van donderdag tot en met zondag.

Dag 1: Kedougou - 'Baboon Island' in Gambia

Je vertrekt heel vroeg deze morgen in de richting Gambia. Later, in Tambacounda, neem je een korte ontbijtpauze en rij je verder. Je luncht (inbegrepen) onderweg. Daarna zet je koers naar je mooi ecologisch verblijf aan de oevers van de Gambiarivier. Je overnacht hier in een hoog gelegen tent met alle nodige comfort en een prachtig uitzicht op de omgeving met de rivier en  het‘baboon island’ beneden. Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in je ecologisch luxe tentenkamp aan de Gambiarivier.

Dag 2: 'Baboon Island' Gambia

Je bezoekt vandaag het ‘River Gambia National Park’ gesticht in 1978, dat op zijn 6 vierkante km 5 eilandjes omvat, waaronder het bekende ‘Baboon Island’ (dat eerder bevolkt is door Chimpansees dan bavianen). De landschappen bij de rivier zijn schitterend en doen denken aan de oerwouden van centraal-Afrika. De ecosystemen in de omgeving zijn bijzonder en gaan van dichte jungle over mangroves tot rietvelden. Je maakt een wandeling waarbij je interessante dieren kan ontmoeten, zoals Colobus-apen, Guinese bavianen, nijlpaarden, krokodillen, zeekoeien en talloze vogels. Je luncht (inbegrepen) in het kamp.

In de namiddag stap je in een rivierboot, waarmee je rond ‘Baboon Island’ gaat varen, met het oog op het spotten van de chimpansees die hier wonen. Deze dieren worden beschermd door het lokale ‘Chimpansee Rehabilitation Project’. In 1979 werden 44 dieren hier los gelaten. Na een periode waarin de dieren werden opgevorderd door de staat (om de handel in dieren tegen te gaan) zijn er nu ongeveer 80 apen, verdeeld over de 3 eilanden. Je kan de dieren vlot observeren rond 16u, omdat ze dan worden gevoed. Opgelet: in de rivier zal je af en toe gestoord worden door een nijlpaard. Dan keer je terug naar je kamp. Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in je ecologisch luxe tentenkamp aan de Gambiarivier.

Dag 3: 'Baboon Island' - Siné-Saloum

Na het ontbijt neem je een rivierboot naar Kuntaur, om daar de megalithische cirkels van Wassu te bewonderen, de meest omvangrijke van Senegambia (enigszins vergelijkbaar met Stonehenge)! Deze stenen cirkels, opgebouwd met zware laterietstenen wijzen op een oude, gevorderde beschaving die waarschijnlijk verbonden was met het vroegere koninkrijk van Ghana. De megalithische cirkels van Senegambia zijn door de UNESCO geklasseerd als werelderfgoed.

Na het bezoek aan Wassu rij je verder naar de Siné-Saloum delta. Je trekt in in een ecologisch verblijf, een kampement in de Siné Saloum, gebouwd op schelpen en dat werkt op zonnepanelen met een prachtig uitzicht over de mangroves. Ze maken hier zelf hun confituur van baobabfruit, hibiscus of verse mango’s. In de late namiddag kan je het zwembad in duiken, of luieren op het strand bij de ‘Bolong’ (kreek met zout water). Een lunch is inbegrepen.

Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in een kampement in de Siné Saloum. Mits supplement kan je ook overnachten in een luxueuzer hotel dat eveneens prachtige uitzichten op het Saloumlandschap biedt. Je kan er ook voor opteren te overnachten in een stijlvol luxeverblijf. Je hebt voor deze opties dan een licht aangepast programma.


Extra dag/nacht in volpension in het kampement in de Saloum

mooi terras aan het water

 

Vandaag heb je een vrije dag in de Saloum. Je kan hier luieren, zwemmen, genieten van het uizicht, vissen, kayakken, wandelen in de buurt. Alle maaltijden zijn inbegrepen. Overnachting in een kampement in de Saloum.

 


EXTRA: verlenging aan een van onze lazy spots

Dag 9: Toubacouta - Transfer naar je verblijf

strand

Overnachting in een comfortabel strandhotel in Popenguine. Ontbijt, middagmaal en avondmaaltijd zijn inbegrepen. Mits supplement kan je verblijven in 1 van de volgende hotels:

een luxeverblijf in de lagune van de Somone
een luxehotel in Saly
een kleinschalig luxehotel aan het strand van Palmarin

Dag 10: Vrije dag

Overnachting in een comfortabel strandhotel in Popenguine of een ander hotel naar keuze (zie hierboven). Ontbijt en avondmaaltijd zijn inbegrepen.

Dag 11: Vertrek naar huis

Ontbijt (inbegrepen). Na het middagmaal (niet inbegrepen, vrij te kiezen) kan je nog wat genieten van je laatste dag vooraleer het vliegtuig opstijgt. Late check-out is niet inbegrepen, maar kan wel (op aanvraag en mits supplement). Je kan wel je bagage in bewaring laten en je nog opfrissen voor je vertrekt.

 

Mail ons voor meer info.
info@jalan.be