Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
image Rondreis Oeganda

RONDREIS OEGANDA

Oeganda: complete en zeer unieke reis: beleef het echte Afrika!
18(22) dagen/17(21) nachten

Deze reizen worden herwerkt in 2021.

Reis met ons mee naar de Parel van Afrika op de evenaar! Jalan heeft een unieke reis voor jou samengesteld: een mix van onvergetelijke ontmoetingen, sterk afwisselende landschappen (hete savannes, mistige regenwouden, theeplantages, besneeuwde bergen, diepe meren...) en een boeiend dierenrijk (het grootste aantal primaten ter wereld met de unieke berggorilla's en chimpansees, leeuwen, olifanten, nijlpaarden, zebra's, leeuwen en krokodillen). Deze cocktail zorgt voor een onvergetelijke reis. Ervaar het echte diepe Afrika! Nadien kan je multiculturele Stone Town op Zanzibar ontdekken en uitrusten op de poederwitte stranden van het paradijselijke eiland.

Dag 1: Aankomst in Oeganda en naar Kampala

Bij aankomst op de luchthaven van Entebbe, word je opgewacht door je chauffeur/gids en naar Kampala gebracht (1 uur rijden). Je verblijft net buiten de stad in een mooie lodge. Vanuit de lodge met zwembad kan je genieten van een prachtig vergezicht op de skyline van Kampala en het Victoriameer. Avondmaal (niet inbegrepen). Overnachting in een lodge in Kampala.

Dag 2: Van Kampala naar Jinja en de bronnen van de Nijl

Na het ontbijt (inbegrepen) rij je naar Jinja, een 3-tal uur rijden hiervandaan In Jinja bezoek je één van de bronnen van de Nijl, het punt waar de 'Victoria-Nijl' uit het Victoriameer vloeit. De rest van de dag is vrij. Avondmaal (niet inbegrepen).

Overnachting in een permanent tentenkamp met zicht op de Nijl. Mits supplement kan je ook overnachten in een comfortabele bungalow met zicht op de Nijl.

Dag 3: Een dagje in Jinja

Ontbijt (inbegrepen). Vandaag breng je in Jinja door en heb je keuze uit volgende activiteiten: deze zijn niet inbegrepen en dienen ter plaatse gereserveerd en betaald te worden.

  • Een actieve rafting op de Nijl.
  • Een rit met quads langsheen de oevers van de Nijl.
  • Een paardensafari in de prachtige natuur.
  • Een kayaktocht op de rivier.
  • Een fantastische wandeltocht door het tropische regenwoud van Mabira.

Je kan natuurlijk ook een dagje lekker nietsdoen en relaxen aan het zwembad, en genieten van het zicht op de Nijl.

Overnachting in een permanent tentenkamp met zicht op de Nijl. Mits supplement kan je ook overnachten in een comfortabele bungalow met zicht op de Nijl.

Dag 4: Van Jinja naar Sipi Falls en Mount Elgon

Vandaag vertrek je na het ontbijt (inbegrepen), rond 8 u's ochtends, naar de prachtige watervallen van Sipi. Onderweg (na 4 uur rijden) stop je voor een lunch in de stad Mbale (niet inbegrepen). Je ziet theeplantages, rietsuiker, bananenbomen, papyrus. Nadien rij je verder naar Sipi (nog 2 uur rijden). De Sipi rivier vloeit over het voorgebergte van de berg Elgon en vormt zo een reeks watervallen. Deze storten zich in een spectaculaire afgrond. In de namiddag kan je prachtige wandelingen maken langs de weelderige groene heuvels en enkele watervallen. Je kan ook gewoon even tot rust komen en genieten van de natuur rondom jou. Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in een kleinschalig verblijf in Sipi.

Dag 5: Wandelen in Sipi Falls

Ontbijt (inbegrepen). Vandaag wordt een mooie dag in de paradijselijke omgeving van de Sipi watervallen. Je maakt een wandeling vertrekkend vanuit je verblijf. Een lokale gids, die veel weet van de omgeving, gaat met je mee. Je ziet meer indrukwekkende watervallen, grotten en koffie- en bananenplantages. De uitzichten zijn grandioos. Met wat geluk kom je enkele kameleons tegen. Onderweg ontmoet je de lokale dorpelingen met hun immer stralende glimlach. Indien gewenst kan je ook zwemmen in het ijskoude water van de waterval. Je luncht bij de gids thuis (inbegrepen) en proeft van de heerlijk lokale keuken. Je gaat ook samen koffie roosteren, malen en uiteraard proeven. Kortom, een leerzame en ontspannende dag!

Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in een kleinschalig verblijf in Sipi.

Dag 6: Naar Moroto en de Karamojong-stam, en slapen in een traditionele Kraal!

Vandaag rij je naar de stad Moroto in het Oosten van het land (5 u rijden). Dit is het land van de traditionele Karamojong. Ze zijn verwant aan de Maasai in Kenia en Tanzania en hebben een soortgelijk nomadenleven. Zij leven in een kraal ook wel bekend als boma of manyatta. Tijdens je bezoek in Moroto word je helemaal ondergedompeld in de lokale cultuur van de Karamojong. Dit gedeelte van het land wordt zelden bezocht door toeristen en is nog erg authentiek.

Bij aankomst in Moroto zal een lokale inwoner van de Karamojong je rondleiden en bezoek je een permanente kraal waar je in contact komt met de lokale bewoners. Je kan de mensen meehelpen met het hoeden van hun koeien en het dagelijkse leven.

Na deze ervaring ga je naar een kleinere kraal en slaap je bij de lokale bevolking in een tent. In de avond vindt er een speciale ceremonie plaats en word er een geit geslacht en geroosterd. De bevolking is altijd erg vrolijk op een dag als deze als ze een geit kunnen slachten en er zal dan ook veel gedanst en gezongen worden. Je krijgt een eenvoudige maaltijd en geniet je van een prachtige zonsondergang in dit ongerepte gebied van Oeganda.

Deze avond zal je kamperen in een kraal. Een laken, deken en matrasje is aanwezig.

Dag 7: Naar de Murchison watervallen

In de vroege ochtend sta je op na een onvergetelijke nacht in de kraal. Je chauffeur brengt je naar een nabijgelegen verblijf waar je kan douchen en je opfrissen. Je krijgt hier ook een ontbijt. Daarna staat een rit van Moroto naar het Nationale Park van de Murchison watervallen op het programma. Je stop voor een lunch (niet inbegrepen) bij de Karuma watervallen waar je een wandeling naar toe kan maken. Daarna reis je verder naar de Noordkant van het nationaal park waar je in de namiddag aankomt. Je gaat vandaag het park niet in.

Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in een leuk safariverblijf in Murchisson Falls.

Mits supplement kan je ook verblijven in een zeer comfortabele lodge met prachtig uitzicht op de Nijl of in een luxelodge.

Dag 8: De Murchison watervallen

Na een vroeg ontbijt (inbegrepen) ga je op safari door het park waarbij je olifanten, giraffes, buffels, verschillende soorten antilopen, het hartebeest en de endemische Oeganda Kob kan spotten. Misschien zie je zelfs een leeuw of luipaard luieren in de zon. Je kijkt op een bepaald moment (aan het Albertmeer) tegen de grens aan van Congo! Lunch in het hotel (inbegrepen). In de namiddag maak je een ontspannende boottocht langs de Nijl tot aan de voet van de watervallen. Je zal in het water en langs de oevers nijlpaarden en nijlkrokodillen kunnen bewonderen. In de buurt van de waterval verlaat je de boot en begin je een steile wandeling naar de top van de watervallen (ongeveer 45 min à 1 uur). Het spectaculaire zicht op deze immens lange rivier die via een nauwe rotsspleet 43 meter lager explodeert in een schuimende poel is niet te evenaren! Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in een leuk safariverblijf in Murchisson Falls. Mits supplement kan je ook verblijven in een zeer comfortabele lodge met prachtig uitzicht op de Nijl of in een luxelodge.

Dag 9: Van de Murchison watervallen naar Hoima

Vandaag kan je na het ontbijt (inbegrepen) rond 7u nog een vroege safaririt maken. Na de lunch in je hotel (inbegrepen) vertrek je opnieuw naar de ferry, voor een korte overzet. Daarna volgt een rit van 3 à 4 uur naar Hoima. Via een prachtige route door valleien en langsheen verschillende lokale boerderijen, bereik je je volgende mooie verblijf. Avondmaal (niet inbegrepen) + overnachting in een eenvoudige lodge nabij Hoima. Mits supplement kan je ook overnachten in een luxueuzere lodge.

Optioneel - mits supplement van 50 euro per persoon- kan je in plaats van de ochtendsafari een delta-boottocht doen. Om 7u vertrek je dan voor een spectaculaire bootsafari naar het deltagebied van dit park. De landschappen zijn waanzinnig en dit is de beste kans om de heel bijzondere schoenbekooievaar te spotten. Ook enorme krokodillen en badende olifanten zijn mogelijke passanten. Omdat je kort langs de kant vaart in een kleine boot kun je ook de kleinere vogelsoorten zoals de vele ijsvogels goed fotograferen. Dit is de ultieme trip voor vogelliefhebbers.

Dag 10: Van Hoima naar het woud van Kibale met de chimpansees

De komende twee dagen ga je doorbrengen in het Kibalewoud. Je vertrekt na het ontbijt (inbegrepen). Vandaag heb je een zware rit voor de boeg over slechte wegen, maar wel door een schilderachtig landschap langs theeplantages en het weelderig groene landschap met vuurrode wegen dat zo karakteristiek is voor Oeganda. Na 6u stop je voor een late lunch (niet inbegrepen) in het zeer gezellige stadje Fort Portal, volgens ons het leukste van Oeganda! Je kan er ook wat relaxen als je er zin in hebt: voor foto's, een drankje, of een plasstop, je moet het gewoon even vragen aan de chauffeur. Zorg er wel voor dat je voor het donker aankomt in Kibale. Vanaf Fort Portal is het nog slechts 1u rijden naar de accommodatie. Bij aankomst in het woud, stap je als het ware een andere wereld binnen... de wereld van de apen. Het woud herbergt namelijk 12 variëteiten aan primaten. Ook de vogelwereld is overvloedig aanwezig. Misschien kom je zelfs een kudde woudolifanten tegen! In de late namiddag kan je ontspannen in je verblijf. Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in een permanent tentenkamp in het regenwoud, of mits supplement in een eenvoudige bungalow op een theeplantage of (mits supplement) in een luxe lodge nabij Kibale.

Dag 11: Op zoek naar chimpansees in het Kibalewoud

Ontbijt (inbegrepen). Je maakt vandaag een wandeling door het moeras en gaat op zoek naar chimpansees en andere apensoorten. Het Kibalewoud herbergt het grootste aantal van variëteiten aan primaten wereldwijd, inclusief de chimpansees. Momenteel leven er een kleine 5000 chimpansees in het wild in Oeganda. In Kibale heb je ongetwijfeld de beste kans om ze te spotten. Tijdens de zoektocht krijg je ook nog uitleg over de andere diersoorten die in het woud leven. In de ochtend ga je op ‘chimp trekking', deze duurt 3 à 5 uur. Je krijgt eerst een briefing. Het kan zijn dat je op een vrij snel tempo door het bos moet wandelen om achter de chimpansees aan te gaan, maar het kan ook zijn dat je de dieren enkel in de bomen ziet, of dat je ze gewoon op de grond aantreft. De kans dat je chimpansees ziet, is echter heel groot. In de middag na de lunch (inbegrepen) maak je, met een lokale ranger, een moeraswandeling. Deze brengt je bij grasland en bos, kleine lokale gemeenschappen en prachtige natuur. Vaak kan men tijdens de wandeling ook 3 of 4 verschillende soorten primaten tegenkomen. Je probeert ook een glimp op te vangen van de grote blauwe Turaco-vogel. De wandeling duurt 2 à 3 uur.

Kinderen jonger dan 12 jaar mogen niet mee op chimpanseetrekking. Zij blijven onder de hoede van de gids/chauffeur.

Mits supplement van 70 euro per persoon kan je kiezen voor een heel speciaal bezoek aan de chimpansees, in plaats van de gewone zoektocht. Je kan dan de hele dag (van 's ochtends heel vroeg tot het vallen van de avond) bij een groep chimpansees doorbrengen en hun manier van leven observeren. Het is een onvergetelijke ervaring omdat je de chimpansees en de onderzoekers van Kibale de hele dag in hun dagelijkse activiteiten mag vergezellen. Voor dit bezoek zijn er vergunningen nodig, deze kunnen enkel verkregen worden door vroeg te boeken! Dit betekent ook dat je de moeraswandeling overslaat.

Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in een permanent tentenkamp in het regenwoud, of mits supplement in een eenvoudige bungalow op een theeplantage of (mits supplement) in een luxe lodge nabij Kibale.

 

Dag 12: Van Kibale naar Queen Elizabeth Nationaal Park

's Ochtends na het ontbijt (inbegrepen) ga je met een lokale gids wandelen door het glooiende landschap. Onderweg heb je uitzicht op 1 of meerdere kratermeren. Deze wandeling duurt 2 à 3 uur. Je gaat lunchen in Fort Portal (niet inbegrepen). Vervolgens gaat je reis verder naar het Queen Elizabeth Nationaal Park (nog 3u rijden). Dit is het tweede grootste park van het land. Het is gelegen aan de voet van het majestueuze Rwenzori gebergte, grenzend aan het Edward- en het Georgemeer. In het park leeft een overvloed aan wild zoals gazelles, wrattenzwijnen en waterbokken. Zowel in het park als aan de ingang worden er vaak leeuwen gezien. Bereid je voor op grote aantallen nijlpaarden en olifanten en misschien zie je wel een luipaard luieren in de zon. Dit is het echte Afrika! Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in een karaktervol permanent tentenkamp met zicht op het water of - mits supplement - in een comfortabele lodge of een luxueuze lodge: een van de mooiste uitzichten in Oeganda (mits supplement).

Dag 13: Queen Elizabeth Nationaal Park

Vandaag sta je vroeg op voor een safari (+/- 4u) bij zonsopgang. Er is kans op het spotten van leeuwen, olifanten en veel ander wild. Afhankelijk van je verblijf is er voor of na de safari ontbijt in de lodge (ongeveer rond 10u30) voorzien en kan je relaxen aan je verblijf. Zalig!

Na de lunch (inbegrepen) ga je op boottocht langs het Kazinga kanaal. Hier komen honderden nijlpaarden en andere dieren zoals buffels, olifanten, vogels en krokodillen om te drinken of te baden. Het is een geweldige tocht. Zorg dat de batterijen van je fototoestel of camera geladen zijn! Avondmaal (inbegrepen).
Overnachting in een karaktervol permanent tentenkamp met zicht op het water of - mits supplement - in een comfortabele lodge of in een luxueuze lodge: een van de mooiste uitzichten in Oeganda.

Dag 14: Van het Queen Elizabeth Nationaal Park naar het Bwindi woud

Vandaag wordt een lange rijdag. Na het ontbijt (inbegrepen) vertrek je naar het ondoordringbare woud van Bwindi, waar de berggorilla's zich bevinden. Het is 7 à 9 uur rijden (afhankelijk van de locatie waar we de gorillapermits hebben kunnen kopen), exclusief stops. Je luncht onderweg (niet inbegrepen). Het landschap dat je doorkruist zal zeker niet vervelen. Je ruilt de dorre savanne in voor dichtbegroeid woud in de koelere bergen. Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in een comfortabele lodge of - mits supplement - een luxe lodge in Bwindi.

Dag 15: Op zoek naar de gorilla's in de mist

Vandaag is de grote dag! Ontbijt (inbegrepen). Bereid je voor op een ontmoeting met een vriendelijke reus van Bwindi: de zeldzame berggorilla. Voor velen is dit het absolute hoogtepunt van de reis. Afhankelijk van de locatie waar we de gorilla permits hebben kunnen kopen (er zijn 3 locaties) ben je al snel bij het startpunt van de trekking of dien je nog ongeveer anderhalf uur te reizen. Het Bwindiwoud herbergt zowel de berggorilla's als de chimpansees en is het enige dergelijke woud in Afrika. Er zijn ook nog 5 andere variëteiten van primaten, meer dan 100 soorten zoogdieren, meer dan 200 soorten vlinders en meer dan 300 soorten vogels aanwezig. De gorilla's die je zal ontmoeten, behoren tot een van de twaalf familiegroepen die de aanwezigheid van de mens kunnen verdragen gedurende een korte periode elke dag. Je tocht wordt een opwindende reis langs beboste hellingen, struikgewassen en bamboe vooraleer je de habitat van de gorilla zal bereiken. Onderweg zal de gids je attent maken op tekenen van aanwezigheid van gorilla's, zoals het aantreffen van mest, nesten en gekauwde bamboescheuten. De tijd die nodig is om de gorilla's te vinden kan twee tot zeven uren duren, vooraleer je terugkeert naar de lodge. Eens de gorilla's gelokaliseerd zijn, kan je groep maximum één uur bij hen blijven. Het wordt ongetwijfeld 1 van de hoogtepunten in je leven! Een lunchbox voor onderweg is inbegrepen.

Kinderen die de leeftijd niet hebben van 16 jaar: voor hen wordt een aangepast programma voorzien ter plaatse. De chauffeur/gids blijft bij de kinderen.

Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in een comfortabele lodge of - mits supplement - een luxe lodge in Bwindi.

Dag 16: Van Bwindi naar Mburo

Na een vroeg ontbijt (inbegrepen) vertrek je naar het Mburo meer. Het is weer een lange reisdag (7 à 10 uur rijden, inclusief stops, afhankelijk van waar je de gorilla's bezocht hebt). Je stopt onderweg voor de lunch (niet inbegrepen). Lake Mburo is het kleinste wildpark van Oeganda en het enige park in Oeganda waar impala's en elanden voorkomen. Je kan hier ook zebra's zien. Deze komen niet voor in de andere parken. Lake Mburo is een ontspannen afsluiter van de Oegandareis, mede door de heerlijk relaxte accommodatie. Avondmaal (inbegrepen) en overnachting
in een lodge of - mits supplement - in een luxeverblijf met zwembad aan Mburo Nationaal Park. Zowel vanaf het restaurant als je luxe cottage heb je een schitterend uitzicht over het park.

Dag 17: Terug naar Entebbe

Ontbijt (inbegrepen). In de vroege ochtend kan je kiezen om een boottocht te maken op het meer of een spannende wandelsafari met een gewapende ranger. Dit is de enige keer dat je te voet een park kan bezoeken in Oeganda. Boottocht of wandelsafari zijn inbegrepen. Je keert terug naar je verblijf voor de lunch (inbegrepen). Daarna vertrek je naar Entebbe voor je laatste nacht in Oeganda. Het is 4 à 5 uur rijden, inclusief stops. Je passeert de evenaar en kan onderweg nog wat souvenirs kopen. Avondmaal (niet inbegrepen). Overnachting in een sfeervol gastenverblijf aan de rand van de stad. Mits supplement kan je ook overnachten in een comfortabel verblijf met zwembad.

Mits supplement kan je ook hier een extra dag blijven in plaats van in Entebbe - en dan meteen doorrijden naar de luchthaven. Zie prijzen.

Dag 18: Luchthaven transfer

Ontbijt (inbegrepen). Transfer naar de luchthaven. Afhankelijk van je vlucht, is er misschien nog wat tijd over voor wat bezienswaardigheden rond Kampala. Informeer bij je gids of in je hotel.

Je kan ook kiezen voor een verlenging op ZANZIBAR. Voor meer info: kijk in de rechterkolom of klik op 'extra'.

Prijzen op aanvraag

Verlenging op Zanzibar

Dag 18: Naar Zanzibar - Stone Town

Internationale vlucht van Entebbe naar Zanzibar. Aankomst in Zanzibar en transfer naar je hotel in Stone Town. Overnachting in Stone Town in een charmant hotel. Mits supplement kan je ook verblijven in een mooi gerestaureerd hotel of een stijlvol boutiquehotel.

Dag 19: Uitstap en door naar het strand

Na het ontbijt (inbegrepen) ga je samen met een lokale gids een kruidentoer maken in het midden van het eiland. Hij zal je uitleg geven over de verschillende specerijen en hoe deze gebruikt worden door de Zanzibari's. Proef de verse kokosnootmelk nadat de gids deze persoonlijk uit de boom heeft gehaald en beëindig de tour met een vers klaargemaakte spice lunch (inbegrepen).
Na de lunch brengt de chauffeur je naar de uitgekozen strandaccommodatie.
Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in een hotel in Michamvi.

Mits supplement kan je ook overnachten in:
Michamvi: een boutiquehotel in Michamvi
Michamvi een luxehotel in Michamvi
Matemwe: een hotel in Matemwe
Matemwe: een boutiquehotel in Matemwe
Pongwe : een hotel in Pongwe
Fumba: een luxehotel in Fumba
Pwani Michangani: een boutiquehotel in Pwani Michangani
Kizimkazi: een luxehotel in Kizimkazi
Noordwest-Zanzibar: een luxehotel in noordwest-Zanzibar

Dag 20: Vrije dag aan het strand

Overnachting in een hotel in Michamvi of (mits supplement) een hotel naar keuze (zie hierboven). Ontbijt en avondmaal inbegrepen.

Dag 21: Vrije dag aan het strand

Overnachting in een hotel in Michamvi of (mits supplement) een hotel naar keuze (zie hierboven). Ontbijt en avondmaal inbegrepen.

Dag 22: Naar huis

Ontbijt (inbegrepen). Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Dar es Salaam of voor je vlucht naar huis.

Opmerking: Je kan je verblijf aan het strand uiteraard verlengen/inkorten, per nacht. Contacteer ons voor meer info.