Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Oeganda

Deze reizen worden herwerkt in 2022.

De natuur in Oeganda is heel gevarieerd: Hete savanne, mistige regenwouden, theeplantages, besneeuwde bergen, prachtige watervallen, diepe meren. In deze waaier aan habitats bewegen zich de meest tot de verbeelding sprekende dieren ter wereld. In Oeganda leven het grootste aantal primaten ter wereld zoals berggorilla's en chimpansees. Spot ook leeuwen, olifanten, nijlpaarden, zebra's en krokodillen. Het wordt een onvergetelijke trip door het echte diepe Afrika! De hoofdstad van Oeganda Kampala is een bruisende stad waar men uitgaat en werkt, maar ook cultuur in het hart heeft. Meren, nationale parken en oerwoud ontdek je op rondreis door Oeganda allemaal. Kibale Forest is één van de mooiste regenwouden van Oost-Afrika en in Queen Elisabeth National Park zal je zeker wilde dieren zien.

Reizen naar Oeganda

Covid-19
We bevinden ons in een ongeziene situatie waardoor onderstaande info aangaande reisdocumenten enz. kan wijzigen.  Wij volgen de situatie op de voet en staan in nauw contact met onze mensen ter plaatse. Je kan ons steeds mailen als je vragen hebt. We helpen je graag verder.

Voor alle vragen in verband met het coronavirus verwijzen wij ook naar www.info-coronavirus.be/nl/ en naar www.diplomatie.belgium.be/nl.

Reisdocumenten

Reizigers naar Oeganda hebben een visum nodig. Sinds 1 juli 2016 moet het visum online worden aangevraagd.
Daarvoor moet je de volgende documenten klaar hebben:
• Copie van je internationaal paspoort (pagina met persoonlijke gegevens en foto). Dit moet nog minstens 6 maanden geldig zijn op dag van vertrek uit Oeganda.
• Copie van een recente pasfoto.
• Certificaat van de verplichte vaccinatie tegen gele koorts.

Na goedkeuring van je visumaanvraag moet je de volgende documenten meehebben bij aankomst in Oeganda:
• De ‘letter of approval’.
• Je paspoort (pagina met persoonlijke gegevens).
• Copie van je vliegticket.
• Copie van alle opgeladen documenten.

Ambassade België en Nederland: Tervurenlaan, 317, 1150 Brussel - Tel.: +32 (0)2/792.58.25 - Fax + 32 (0)2/763 04 38 - contactugandaembassy@gmail.com - www.ugandamission-benelux.org.

Gezondheid, Inentingen

Je moet een internationale vaccinatiekaart mee hebben. Vaccinatie tegen gele koorts is verplicht. Vaccinaties tegen tyfus, hepathitis A en B en tetanos zijn aangewezen, en ook malariapreventie.
Jalan heeft geen medische bevoegdheid. Voor concreter medisch advies verwijzen we dan ook naar je huisarts, het Tropisch Instituut in Antwerpen (tel 03/247.64.02 of www.itg.be) of (voor Nederland) het Landelijk Coördinatiecentrum Reisadvisering (www.lcr.nl). Doe dit zeker een aantal weken voor je vertrek.

Taal

Een groot voordeel van Oeganda: iedereen spreekt Engels! Communiceren met de lokale bevolking is dus geen probleem. Verder spreekt elke stam zijn eigen Afrikaanse taal. De meest gesproken talen zijn het Luganda, het Swahili, en het Bantu.

Tijdsverschil

Het is in Oeganda in de winter 2 uur later dan in Nederland/België. In de zomer is het 1 uur later dan in Nederland/België.

Betaalmiddelen

Neem wat van alles mee: dollars, euro's en kredietkaarten. De kredietkaarten kan je niet overal gebruiken, maar wel bijvoorbeeld in grote hotels in Kampala en in Murchison (ze vragen soms tot 10% kosten). Het gebruik van kredietkaarten is nog niet wijd verspreid, gebruik ze niet als je belangrijkste betaalwijze.
We raden je aan om kleine zaken (drank, eten, souvenirs, was, ...) in Oegandese Shillings te betalen. Het is wel goed om altijd wat dollars of euro's op zak te hebben om hotels, activiteiten of park fees te betalen, of als reserve indien een ATM leeg is.
Je kan makkelijk geld wisselen in de grotere plaatsen zoals Kampala. Daar kan je ook pinnen, maar het werkt niet altijd. Er zijn ATM's (Stanbic Bank) in alle grote steden (Kampala, Jinja, Mbarara) of handelscentra. In de kleinere steden zijn er maar 1 of 2 ATM's en die zijn vaak leeg. Maak dat je altijd genoeg cash bij je hebt om 3-4 dagen te overbruggen.

Telefoon/Gsm/Internet

Indien je belt vanuit het buitenland (of met je eigen gsm) naar Oeganda dan voeg je het landnummer +256 erbij en laat je de eerste ‘0' achterwege.
Je kan voor weinig geld een simkaart kopen en dan met een Oegandees nummer bellen. MTN en ZAIN zijn goede operatoren; je kan hun simkaarten kopen in heel Oeganda. Je kan er tevens mee surfen en emailen als je deze functie hebt op je mobiele telefoon. Herlaadkaarten zijn overal te vinden. Zorg ervoor dat je gsm SIM-LOCK-FREE is zodat je er een andere SIM-kaart kan insteken. Jullie chauffeur/gids zal jullie hierbij helpen.
Internetcafé/WiFi  kunnen overal gevonden worden, tenzij in afgelegen gebieden.

Klimaat

Oeganda ligt rond de evenaar. Daarom heerst er een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur tussen 20 en 28 graden. In de hoger gelegen gebieden koelt de temperatuur 's nachts af tot ongeveer 16 graden of minder (Bwindi, Mount Elgon, Sipi Falls en Rwenzori-bergen).
De officiële regenseizoenen zijn van maart t/m mei (zwaar regenseizoen) en van oktober t/m december (licht regenseizoen). In het regenseizoen is het mogelijk dat de wegen moeilijker berijdbaar en de reistijden langer worden.
Hou er rekening mee dat het in Oeganda op elk moment van het jaar kan regenen. Het is niet voor niets zo een prachtig groen land! Wegen kunnen in een mum van tijd onder water staan, of veranderen in slijkpoelen. Een paar uur later is er echter vaak niets meer van te merken. Een flexibele ingesteldheid is absoluut nodig als het regent.

Eten en drinken

Oeganda produceert veel soorten voedsel vanwege het goede klimaat. Voorbeelden zijn bananen, maïs, gierst, rijst, zoete aardappelen, cassave, mango, watermeloen, passievrucht, ananas, ...Het nationaal gerecht is Matoke: gestoomde, gestampte bakbanaan (niet zoet). Dit wordt gegeten met rijst, posho (gekookt cassavemeel), zoete aardappel met een saus van vlees, kip, groene bladeren (bvb. spinazie) of bonen. Je kan ook vaak Indische gerechten krijgen, zoals Chapattibrood. Er worden weinig kruiden gebruikt. Bij de meren is er verse vis, vooral Tilapia. Veel hotels bieden ook 'westerse' gerechten aan.
Bier (Bell, Club, Nile Special) en frisdank zijn overal te verkrijgen (verkocht per flesje). De bieren worden lokaal gebrouwd en kunnen stevig zijn. De wijn is wel iets duurder. Koffie en thee zijn overal te vinden.

Voltage

De meeste plaatsen waar je verblijft, beschikken over stroom van 240 volt (Engelse stopcontacten met drie pinnen, 50 HZ). Een adapter is vereist. De stroom valt al eens uit: hou daar rekening mee bij opladen van batterijen.
Elektriciteit is niet altijd en overal aanwezig; meestal werken de accommodaties met een generator, die geen 24 uur op 24 uur kan draaien. Verlichting met een zaklamp of olielamp wordt vaak  aangeboden, maar het is zeker raadzaam om zelf ook een zaklamp mee te nemen. Als er geen stopcontacten voorzien zijn (wat vaak het geval is) kan je meestal je batterijen opladen aan de receptie. We raden je aan dit te doen zodra je er de kans toe hebt, want er is altijd kans dat het ergens eens onverwachts niet lukt,... Het is best om extra batterijen mee te brengen voor je camera. Indien je van plan bent om veel apparaten mee te nemen, kan je een extra verdeelstekker meenemen. Deze liggen ook vaak ter beschikking in de hotels.

Reizen in Oeganda

Onvoorziene omstandigheden kunnen wijzigingen in het programma noodzakelijk maken. Er zal altijd al het mogelijke worden gedaan om het programma zo nauwkeurig mogelijk te volgen.
Het wegennet in Oeganda kan niet vergeleken kan worden met dat van Europa. Zelfs de geasfalteerde wegen zijn vaak beschadigd. Onderweg kan het vrij stofferig zijn. Indien je contactlenzen draagt, gelieve daarmee rekening te houden, neem eventueel extra oogdruppels mee. In het regenseizoen zijn bepaalde niet geasfalteerde wegen niet berijdbaar en dient een omweg via geasfalteerde wegen gemaakt te worden. Er kunnen ook kleine dingen misgaan zoals een lekke band, vertragingen door de regen, een verhitte radiator.... Maar geen nood want de chauffeurs zijn het gewend om met dit soort situaties om te gaan en kunnen hier goed op inspelen. Dit zijn omstandigheden eigen aan het land, waar toerisme nog in de kinderschoenen staat, en waar wij geen vat op hebben. Een flexibele ingesteldheid is dus absoluut noodzakelijk.

Fooien

We raden je aan om fooien te geven aan het lokale personeel, chauffeurs, gidsen enz. Dit is uiteraard vrijblijvend maar een belangrijke component in Oeganda. Meer info kan je in je draaiboek terugvinden.

Voor wie?

Onze reizen naar Oeganda zijn geschikt voor iedereen, jong, oud, vrienden, koppels, en ook zeer geschikt voor families met kinderen. We maken ook onvergetelijke huwelijksreizen op maat.

Wat maakt deze reizen zo bijzonder?

• Deskundig advies
uitgebreide informatie en persoonlijke service van een gespecialiseerde reisconsulent die het land kent als geen ander!
• Ervaren, uitgezochte lokale gidsen...
... met een niet te evenaren kennis van het land en het volk.
• Op maat
Je vindt een aantal goed uitgebalanceerde reisprogramma's op deze site. Deze kunnen in overleg worden aangepast aan jouw wensen, bvb. langer blijven op een plaats waar je in het bijzonder naar uitkijkt, een ander hotel, combineren van delen van verschillende reisprogramma's enz...
• Op eigen tempo
De verplaatsingen gebeuren uitsluitend per wagen met privéchauffeur. Zo kan je reizen op je eigen tempo. Onze filosofie is: haast je niet, neem de tijd om te genieten en alles in je op te nemen. Je beschikt steeds over voldoende vrije tijd om tot rust te komen, precies daar waar het nodig is, bijvoorbeeld op een plaats waar de kleine en grote kinderen graag een duik in het water nemen of waar je langer wil genieten van een prachtig landschap.
• Oeganda beleven
Originele uitstappen, die je het land doen 'beleven', exclusief voor onze gasten ontworpen, waar nodig aangepast aan gezinnen met kinderen. Betreden van minder toeristische paden, zonder de highlights over te slaan. Streven naar kleinschaligheid, op alle vlakken. Direct contact met de lokale bevolking.
• Een sterke prijs-kwaliteitverhouding

Accommodatie

Waar er een aanbod is, is er soms een keuze uit verschillende hotels. Deze werden getest en heel zorgvuldig geselecteerd. Wij geven de voorkeur aan kleinschaligheid en authenticiteit. Waar het kan is een zwembad aanwezig. Af en toe is de accommodatie (zeer) eenvoudig omdat er niets anders voorhanden is. Dan vermelden we het ook. Maar de sfeer is dan wel uiterst gezellig en sympathiek en het eten lekker.

Maaltijden inbegrepen of niet

In de minder dicht bewoonde gebieden zijn vaak alle maaltijden (ontbijt, lunch en avondmaal) inbegrepen in de prijs. Op plaatsen met een ruim aanbod (in de steden bijvoorbeeld) is dat minder het geval: hier heb je zo de gelegenheid om zelf te kiezen.

Extra voor onze klanten

Wij geven iedereen een uitgebreid draaiboek mee, met de 'dag per dag' beschrijving van de reis, tips voor restaurants enz. Bijna alles persoonlijk door ons uitgetest!

Groot standbeeld van een gorilla in de voorgrond van het mistig regenwoud

← Naar het overzicht van de bestemmingen