Saint-Louis: verleden en heden gaan mooi samen in onze nieuwe originele tour.

Saint-Louis: verleden en heden gaan mooi samen in onze nieuwe originele tour.

Saint-Louis was de eerste hoofdstad van het Franse West-Afrika (voor Dakar dus). Toch zijn het niet de Fransen die eerst het eiland Saint-Louis (nu nog steeds het centrum van de stad) hebben ingenomen, maar wel de Normandiërs die het eerst via de Senegalrivier het eiland bereikten. Daarna werd Saint-Louis een deel van Frans West-Afrika.

De stad ademt geschiedenis, vooral door de vele oude koloniale gebouwen, waarvan sommige de tand des tijds hebben doorstaan, terwijl andere, zoals het ingestorte slavenhuis, niet overeind bleven.

Voor vele reizigers, en vooral voor Fransen, is Saint-Louis een onderdompeling in het verleden van de kolonisatie van West-Afrika, en in het bijzonder van de Franse koloniale architectuur, getuige de schitterende Faidherbe-brug (de toegang tot de stad gebouwd door Eiffel) en de soms heel goed bewaarde woningen of paleizen, nu vaak omgebouwd tot hotels of restaurants. Het ‘Maison des Soeurs’ diende als decoratie voor de Oscargenomineerde film Coup de Torchon waar Philippe Noiret de hoofdrol in had. Onze Belgische lezers kunnen bij het departementaal parlement constateren dat de Waalse regering (Rudy Demotte, ex-voorzitter van de Franstalige gemeenschap) heeft bijgedragen tot de renovatie van dat gebouw. Saint-Louis is ook verbroederd met Rijsel en Luik.

Maar Saint-Louis is niet alleen maar geschiedenis. Met al het historische materiaal en het erfgoed dat deze stad ter beschikking heeft zien we nu meer en meer creatieve, vaak jonge mensen aan de slag gaan als begenadigde artiesten, galerijhouders, couturiers, muzikanten enz. Saint Louis heeft ook zijn jaarlijkse, populaire Jazzfestival waar wij (en ook een aantal Jalan-reizigers) dit jaar een deelnamen.

We hebben deze keer samen met een aantal lokale gidsen van Saint-Louis een vernieuwde stadstour ontwikkeld, die ook met de nieuwe initiatieven van de huidige generatie rekening houdt, zonder voorbij te gaan aan klassieke plaatsen. Zo is het nieuwe museum van de fotografie een must voor iedereen. Liefhebbers kunnen ook nog andere musea bezoeken, we maken immers reizen op maat. We gaan ook langs bij een hartelijke dame die prachtige kledingstukken ontwerpt. Je komt bij haar te weten wat een vrouw wil zeggen of uitdrukken door het dragen van kleding op een bepaalde manier, interessant! En wie graag een uniek kledingstuk op maat wil, ze maakt het in een paar uur tijd!

Een bezoekje aan ‘Monsieur Velo’, een man die kunst creëert met oude fietsen en fietsonderdelen staat nu ook vast op ons programma. Hij is bijna vergroeid met zijn fietsen! Hij repareert nog steeds fietsen en als hij geen werk heeft maakt hij kunst.

Nieuwe reizen Senegal zijn vanaf juni online.
Nog voor juli een reis op maat boeken? Geen probleem, contacteer ons.