Markten en missen in Senegal

Jalan op zoek naar unieke ervaringen in Senegal.

Jalan heeft de gewoonte om de reizigers te informeren over lokale evenementen tijdens hun reis. Dat zijn vaak ideale momenten om dichter bij de lokale bevolking en hun cultuur te komen. Ook als er een onverwacht evenement plaats vindt zullen de door ons opgeleide gidsen er met plezier voor zorgen dat je hieraan kan deelnemen.

In Senegal zorgen we ervoor dat je zeker een markt of een kleurrijke misviering (heel anders dan bij ons en sfeervol) kan bijwonen.

De katholieke misviering in Sokone.

Op 22 april 2018 hadden we het genoegen om een katholieke misviering bij te wonen in Sokone, in de regio van de Sine-Saloum. Helemaal anders dan in Europa: uitgedoste vrouwen, prachtige gezangen met elektrische gitaren en Djembé-muziek. En de priester had een boodschap: de Senegalezen trouwen te weinig. We waren wel wat verrast door de lengte van de mis, deels te danken aan de vele zangmomenten, deels ook aan verschillende ‘gastprekers’. Na het einde van de eigenlijke mis werd ook nog een uitermate lange lijst van berichten voor de lokale gemeenschap voorgelezen over alle mogelijke activiteiten van de komende weken, vergaderingen en activiteiten voor de kinderen. De mis dient dus ook om je agenda bij te vullen. Tijdens dit onderdeel vonden we het tijd om de kerk te verlaten. Een zuster die aan de uitgang zat hield ons tegen, even dacht ik, “oei we worden hier teruggestuurd” , maar ze feliciteerde ons voor onze volharding! Laat je dus niet afschrikken, je kan weg wanneer je wil.

De markt van Touba Mourid.

Man herstelt oude radio

Een defecte radio wordt hersteld op de markt van Touba Mourid.

Na de mis bezochten we ook de indrukwekkende markt van Touba Mourid, waar je echt alles kan vinden. Touba Mourid is tegelijk klerenmarkt, veemarkt, groentemarkt en reparatiecentrum voor vintage-radio’s en andere waar ik nooit het bestaan van heb gekend . Als je een defect apparaat hebt kan je dat hier waarschijnlijk ook laten herstellen. Maar deze markt is bovenal een geweldige exotische belevenis!