Paula op zoek naar nieuwe activiteiten voor onze reizen in Senegal

Dakar en Gorée anders bekeken

Van 18 april tot 9 mei 2018 ben ik in Senegal met als doel nieuwe, boeiende trips en fijne plekken toe te voegen aan ons aanbod in Senegal.

Het huis van President Leopold Sedar Senghor in Dakar

We bezochten het vroegere huis van de man die aan de wieg stond van het moderne Senegal: de vroegere dichter, President Leopold Sedar Senghor. We kregen een uitgebreide rondleiding van één van Senghors vroegere medewerkers, die met passie toelichting gaf bij het vintage interieur, de functie en kleuren van de verschillende kamers en de immense collectie van boeken en kunstvoorwerpen die Senghor vaak van andere wereldleiders (van Mexico tot China en Korea) cadeau had gekregen. Tussen de boeken vonden wij ook leerboeken over de Franse taal, zoals wij die ook in de middelbare school leerden kennen. De rondleiding geeft een mooi inzicht in het dagelijks leven van de familie Senghor, en vooral in de persoon van Senghor, een intellectueel ‘pur sang’ die toch door het Senegalese volk op handen werd gedragen. Een must!

Het kunstendorp (Village des Arts) in Dakar

Het kunstendorp in Dakar kan je zien als een soort van vitrine op alle mogelijke kunst uit Senegal. Het dorp wordt deels gefinancieerd door de overheid en bestaat uit expositieruimtes, een bronssmederij en een reeks individuele ateliers (in gebouwen die zijn achtergelaten door Chinezen die hier een bouwproject hadden). Een bezoek aan het wat rommelige dorp is zeker de moeite waard. Op het menu staan schilderkunst, beeldhouwen, keramiek, fotografie, en soms monumentale installaties. Sla zeker een babbeltje met je favoriete kunstenaars ter plaatse. Je hoeft absoluut niet te kopen, maar de vriendelijke artiesten aanmoedigen mag wel!

Kunst in Dakar

Een lokale kunstenaar en beeldhouwer in Dakar.

Overnachten op het eiland Gorée

Als je in Gorée overnacht (wat wij sterk aanbevelen) bezoek je het eiland bij valavond, als bijna elke toerist weg is, en in de vroege ochtend nog voor de eerste boten aankomen. De sfeer is niet te vergelijken, wat een heerlijk onbeschrijflijk gevoel! Een minpuntje: de restaurants in Gorée serveren jammer genoeg matig eten voor de dagjestoeristen. Gelukkig hebben we een goede en vrolijke kok gevonden die heerlijk eten naar je mooie verblijf brengt, de glimlach krijg je er ook bij.

Kunst in Gorée

Hier in Gorée vind je ook veel kunstenaars. Velen van hen vind je op het toeristische circuit in de straten op het eiland, vooral op het hoogste punt van Gorée. Op één plaats in het centrum, met name in het sterk vervallen oude gouvernementsgebouw aan zee woont een kunstenaar die daar met veel passie een eigen stijl heeft ontwikkeld. Hij geniet internationale faam. Een bezoek aan hem en zijn atelier staat op het vaste menu van Jalan. En je kan bij ons bijvoorbeeld ook een eigen schilderij maken met zand uit alle hoeken van Senegal, leuk voor groot en klein. We ontmoetten ook de bekende Senegalese acteur Omar Sy, vooral bekend om zijn rol in de film Intouchables.

Bekende schilder Gorée

Internationaal bekende schilder van Gorée.

Lokale gallerij Gorée

We brachten een bezoek aan de lokale gallerij "Elles sont toutes belles".

Geschiedenis en projecten op het eiland Gorée

Voor wie het niet wist: het mooie eiland Gorée sleurt een heel stuk geschiedenis mee: de bezetting door de Portugezen en de Nederlanders en de slavenhandel, waar je ook in het plaatselijke ‘slavenhuis’ het verhaal van zal leren kennen. Ook op andere plaatsen op het eiland vind je herdenkingstekens over de slavenhandel, onder andere van de vroegere Portugese veroveraars. In dezelfde internationale sfeer van Gorée vind je op het eiland ook een oude, gewaardeerde internationale normaalschool, die tussen 1913 en 1937 de opleiding verzorgde voor toekomstige kaderleden uit heel Afrika!

Bij de meer bescheiden, hedendaagse initiatieven op Gorée vind je onder meer een project met de naam ‘dapper’, dat een aantal winkeltjes (‘Marché de jeunes filles’) heeft gebouwd op Gorée, waarin producenten op het eiland voedingswaren en andere goederen verkopen en de lokale mensen een inkomen bezorgen.

Tenslotte hebben we veel sympathie voor een ander project op Gorée, opgezet door het Franco-Senegalese gemeenteraadslid Simone Platonoff, een flamboyante dame. Ze is erin geslaagd om een afvaldienst uit te bouwen met behulp van draagezels, Gorée is immers autovrij. Momenteel beschikken ze over 2 ezels, en wordt er door middel van kleine giften van haar vrienden voorzien in stro en een goed onderkomen voor deze dieren. Jalan zal dit project mee ondersteunen.

Verrassende videobeelden van een zandschilder aan het werk in Gorée: