5 redenen om een reis te boeken naar Senegal

5 redenen om een reis te boeken naar Senegal

Als liefhebber van reizen kom je ooit voor het volgende probleem te staan: je weet niet waarheen. Toch voel je een drang om in te pakken en nieuwe oorden te ontdekken. Voor velen is Senegal een nog goed bewaard geheim, wat het tot een avontuurlijke bestemming maakt. Daarnaast blijkt uit de ervaringen van Jalan-reizigers dat het land een ware zintuiglijke ervaring belooft. Authentieke culturen en een rijkdom aan smaken, geuren en kleuren zullen je de warmste herinneringen opleveren. Vertrouw op je zintuigen en laat je meeslepen door Senegal.


1. Open je ogen

houten bootje op de zee met rode schijn

Senegal barst van uitzonderlijke landschappen. Bruisende steden als Dakar en Ziguinchor waar kleurrijke boten, winkeltjes en een vrolijke drukte een plezier voor het oog zijn, worden afgewisseld door de prachtige natuur. De warme tinten van de Sahel of de heldere contrasten aan Lac Rose, een reis door Senegal belooft wat afwisseling. Wist je dat je in een nieuwe omgeving meer ziet en meer onthoudt, dan je in je vertrouwde omgeving doet? Dus of je nu op zoek bent naar een creatieve boost of de adrenaline die bij nieuwe ontdekkingen komt kijken, op reis in Senegal kom je het zeker tegen. Ook de mensen hebben er oog voor schoonheid. Senegalese vrouwen weten hoe ze zich prachtig kunnen uitdossen en flamboyante heren zijn ook niet bang om er uit te springen!

2. Proef de cultuur

Ook je smaakpapillen zullen wat beleven in het West-Afrikaanse land. In de meeste auberges, bivouacs of andere slaap- en eetgelegenheden voel je de gastvrijheid overal, en dus zeker in het eten! Samen tafelen is een belangrijk moment op de dag. Vooral van de lunch wordt uitgebreid genoten. Dankzij de lange kustlijn en vele rivieren, is er overal verse vis te vinden. Dat is niet eens overdreven: je kan soms zelfs vis bestellen die nog opgevist moet worden. Zo is het nationale gerecht Thieboudienne, wat ‘rijst met vis’ betekent. Kruiden kleuren de gerechten met heerlijke aroma’s. Het wordt wel eens gezegd dat je een cultuur leert kennen door zijn smaken te proeven en dat raden we iedereen aan.

3. Dans op het Afrikaanse ritme

In Europa kennen de meesten van ons wel de spreuk ‘Hakuna Matata’, wat Swahili is voor ‘geen zorgen’. Hoewel men in Oost-Afrika, waar Swahili gesproken wordt, de zin niet echt gebruikt, leven ze er wel naar. Wat vele Europese reizigers benoemen als het echte ‘Afrika-gevoel’, heeft te maken met die spontane en ontspannen kijk op het leven. In Senegal is dat niet anders. De mensen leven er buiten en op hun eigen ritme. Als Vlaming is het soms moeilijk om stress thuis te laten en niet te leven volgens de uren op de klok, maar iedereen die al in Senegal is geweest, weet inmiddels beter. “Go with the flow” en geniet van wat er rond je heen gebeurt. Als je iets mee naar huis zal willen nemen, is het die positieve kijk op het leven wel.
Daarnaast zal je merken dat muziek en dansen een groot deel uitmaakt van het sociale leven in Senegal. Elke gelegenheid is goed voor een feest, waar iedereen op uitgenodigd wordt. Laat je terughoudendheid varen en doe lekker mee, want of je danspasjes nu in de smaak vallen of niet, plezierig zal het zijn!

4. Voel de warmte

Naast het warme klimaat, staat Senegal bekend om de enorme gastvrijheid. Je zal er ongetwijfeld in contact komen met mensen, waar je ook gaat. Menselijk contact, solidariteit, hoop, moed en warmte. Deze woorden gebruiken vele Jalan-reizigers om hun ervaring met de mensen in Senegal te omschrijven. In plaats van een toeschouwer te zijn van het leven van anderen, krijg je al gauw de kans om deel uit te maken van hun leven. En zij van het jouwe. Hoewel de mensen er vaak onder moeilijke omstandigheden leven en armoede overal zichtbaar is, hebben ze een rijkdom aan positiviteit en oprechte hoop waar we in België nog van kunnen leren.

5. Open je hart

In Senegal reizen is een hele belevenis die je ogen zal openen. In Afrika kan men zich er enorm bewust van worden dat de wereld, letterlijk, niet om ons draait! Naast alle mooie momenten en indrukwekkende uitzichten, zal je ook oog in oog komen te staan met de ongelijkheid waar men in Senegal mee geconfronteerd wordt. Na een inleefreis keert men vaak terug met een rugzak vol nieuwe initiatieven om iets terug te kunnen geven aan de wereld. Anderen nemen een tas vol nuttige geschenken mee of plannen op voorhand om ergens de handen uit de mouwen te steken. Voor meer informatie over hoe je behulpzaam kan zijn, geven we bij Jalan graag extra informatie.

moeder met 5 kinderen lachend naar de camera