Expo om niet te missen: The Circle of Life

De expositie The Circle of Life van Lieve Blancquaert is vanaf zaterdag 21 september 2019 te bezichtigen in de Sint-Pietersabdij in Gent. De ontroerende foto’s en video’s vertellen verhalen over hoe het leven vorm krijgt en eindigt over heel de wereld. De expo is te bezoeken tot 12 januari 2020.

meisje met roze muts gewikkeld in een fel oranje dekentje, achter haar een groot mooi rood tapijt

Een passie voor reizen brengt je soms op de meest uitzonderlijke plekken en levert de meest waardevolle momenten op. Zo is er een aantal jaar geleden een mooie samenwerking ontstaan tussen journaliste en fotografe Lieve Blancquaert en Jalan. Reizen plannen, mensen ontmoeten en verhalen ontdekken: drie zaken waarin onze passie elkaar raakte.

Voor Lieve betekent de expo het einde van een wereldwijde zoektocht naar betekenis in de cirkel van het leven. De overzichtsexpositie en gelijknamige televisiereeks ‘the Circle of Life’ vertelt verder na de eerste reportages ‘Birth Day’, ‘Wedding Day’ en ‘Last Days’. Het geheel wordt een samenvatting van hoe mensen belangrijke kantelmomenten in het leven beschouwen. Uit intieme portretten wordt duidelijk dat, hoewel de verschillen soms visueel het meest opvallen, de gelijkenissen tussen mensen over heel de wereld treffend zijn. Bij het buitenkomen van deze expo denk je: ‘Dit is waar het leven over gaat: iedereen heeft pijn en iedereen heeft vreugde.’ De universaliteit van emoties wordt zo duidelijk, dat je je afvraagt waarom mensen zich zo willen onderscheiden van elkaar.

In de oude Sint-Pietersabdij in Gent word je ondergedompeld in het verhaal door middel van film, foto, muziek en licht. Met beschikbare audioguides geeft Lieve Blancquaert uitleg bij bepaalde werken, wat de beelden extra kracht geeft.

Er is ook een prachtig boek van de expo beschikbaar met honderden nooit uitgegeven beelden met tekst door schrijver Bernard Dewulf en een epiloog door Lieve Blancquaert zelf.