5 redenen waarom reizen goed is voor de gezondheid

5 redenen waarom reizen goed is voor de gezondheid

Hebben we echt nog meer motivatie nodig om al uit te kijken naar onze volgende reis? Op vakantie word je ondergedompeld in een nieuwe cultuur, omgeving en levensstijl, wat nog eens goed voor de gezondheid blijkt te zijn ook! Dus haal deze argumenten maar aan de volgende keer dat je je partner, vrienden of baas moet overtuigen dat het hoog tijd is om op reis te gaan.

 

1. Van reizen wordt je slimmer

Op reis kom je allerlei uitdagingen tegen en moet je jezelf soms redden uit hachelijke situaties. En als je de taal niet spreekt, of niet eens het schrift kan lezen, moet je snel verschillende denksprongetjes maken. Zo leer je vertrouwen op andere mensen en pas je je manier van communiceren aan naar wat er ook werkt (lees: met handen en voeten!). Van reizen leer je de context beter in te schatten, wordt je beter in communiceren en leer je verschillende culturen kennen. Je verbreedt letterlijk je horizon. Bovendien kunnen al die nieuwe geuren, kleuren en ontmoetingen zorgen voor nieuwe creativiteit of inspiratie in je leven.

 

Reizen is goed voor de geest

2. Vermindert stress

Dat reizen een goede remedie is tegen stress, weten we al langer dan vandaag. Het is echter ook wetenschappelijk bewezen dat reizen preventief werkt tegen stress en zelfs depressie. Op reis verlopen de dagen op een veel rustiger tempo en que sera, sera. Als je meer een avontuurlijk beestje bent, helpt het om een goed georganiseerde reis af te leggen. Dan kan je uitkijken naar alle leuke adrenalinekicks en ervaringen zonder dat je je zorgen te hoeft te maken. Nog een tip: Ga voor een digitale detox. Ervaringen en herinneringen zijn nog intenser als je niet het gevoel hebt dat je hele sociale netwerk meekijkt over je schouder. Zet je vakantieherinneringen later op Facebook of Instagram, want het is zelfs bewezen dat het positieve en stressverminderende effect van je reis blijft duren wanneer je terugkijkt naar vakantiefoto’s.

 

 

3. Houdt je fit

Als je op je bestemming bent, wil je het liefst alles er uit halen door zoveel mogelijk te bezoeken en te zien. Een stevige hike, fietstocht, kanoën, … reizen is gewoon de leukste workout die er is! De hele dag in 

oude gelukkige mevrouw

de zon liggen bakken valt natuurlijk niet onder deze categorie, maar dat kan je gemakkelijk goed maken door een paar keer per dag de zee of het zwembad in te duiken.

4. Boost je immuunsysteem

Reizen is dé manier om je antistoffen eens aan het werk te zetten: door in bepaalde mate in contact te komen met bacteriën en vuil, sterkt je lichaam zichzelf aan. Wanneer je terug thuis komt, ben je meer bestand tegen winterse kwaaltjes en verkoudheden. Wees dus niet bang om eens uit je comfortzone te stappen en neem er gerust een nachtje op het buitenhuisje bij, het is het allemaal waard!

5. Je leeft langer

Dat reizen stress vermindert, je slimmer maakt, je fit houdt en je immuunsysteem een oppepper geeft, zijn al redenen genoeg om onmiddellijk je werk af te bellen en een ticket te boeken. Daar bovenop komt de grote som van die positieve effecten. Door regelmatig te reizen, leef je langer. Dat komt niet enkel door hoe gezond je ervan wordt, het maakt je ook gelukkig. Het is misschien een cliché, maar gelukkige mensen leven langer. Met een mentale rugzak vol prachtige herinneringen oud worden: ja graag!