Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Oeganda

Reis met ons mee naar de Parel van Afrika op de evenaar! Jalan heeft een unieke reis voor jou samengesteld: een mix van onvergetelijke ontmoetingen, diverse landschappen en een boeiend dierenrijk. De natuur in Oeganda is heel gevarieerd: hete savanne, mistige regenwouden, theeplantages, besneeuwde bergen, prachtige watervallen, diepe meren.... In dat decor bewegen zich de meest tot de verbeelding sprekende dieren ter wereld: het grootste aantal primaten ter wereld met de unieke berggorilla's en chimpansees, leeuwen, olifanten, nijlpaarden, zebra's en krokodillen. Het wordt een onvergetelijke trip door het echte diepe Afrika!

Kampala

Kampala is de levendige hoofdstad van Oeganda met een heerlijke Afrikaanse sfeer en een bruisend uitgaansleven. De stad aan het Victoriameer werd gesticht door het volk der Boeganda in de 19de eeuw. Heden ten dage is de stad met 1,2 miljoen inwoners de grootste van het land. Bovendien is Kampala het economische en bestuurlijke centrum van Oeganda.Je kan er een bezoek brengen aan één van Afrika's grootste markten: Owino. Ook de moeite is het oude fort van de stad, gelegen op een heuvel. Het is ondertussen omgebouwd tot een moskee. De vier Boeganda-koningen liggen begraven in het mausoleum, opgetrokken uit natuurlijke materialen, en is sinds 2001 uitgeroepen tot een UNESCO World Heritage Site. Op de heuvels rond de stad heb je een onvergetelijk zicht over het hart van Afrika: het Victoriameer.

Mount Elgon/Sipi Falls

In het oosten van het land, op de grens met Kenya, ligt de indrukwekkende Mount Elgon, de grootste en oudste alleen gelegen vulkaan van Oost-Afrika (al lang uitgedoofd). Op de flanken van deze berg vind je de indrukwekkende watervallen van Sipi Falls. Het gebied is weinig bezocht maar loont de moeite. Naast het dramatische landschap wordt het ook gekenmerkt door de vele kleurrijke fruitbomen en pittoreske Afrikaanse dorpjes. Bij helder weer zie je misschien de top van de berg. Het is een prachtig gebied om te wandelen.

Namwenda

Namwenda telt 6000 huishoudens en ligt in het Kamuli district in Oost-Oeganda. Gelegen op de kruising van twee regionale wegen en omgeven door vruchtbare landbouwgrond, heeft de regio een grote groei gekend de laatste jaren, maar in Namwenda kan je nog altijd in alle rust kennismaken met het authentieke Afrikaanse plattelandsleven.

Jinja

Jinja is het tweede grootste handelscentrum in het land, na Kampala. De stad ligt aan het Victoriameer, op de plaats waar het water van de Nijl er in volle vaart uitstroomt, om de lange tocht naar de Middellandse zee aan te vatten. Op deze rivier, vlakbij Jinja, vind je ook de Bujagali watervallen, een paradijs voor rafters uit de hele wereld.

Murchison Falls

Murchison Falls is het grootste Oegandese wildpark (3840 km²). Het is gelegen in het noordwesten van Oeganda, dichtbij de grens met Congo, aan het Albertmeer. Het landschap varieert van dicht regenwoud tot vlakke savannes. In het natuurpark komen leeuwen, buffels, olifanten, gazelles, nijlpaarden, luipaarden en enorme krokodillen voor. Bovendien is dit het enige park in Oeganda waar giraffen rondlopen. Omdat het park enigszins buiten de gebruikelijke route valt, wordt het maar door weinig toeristen aangedaan.

De Witte Nijl stroomt van oost naar west door het natuurpark en verdeelt het park in tweeën. De rivier gooit zich hier in de riftvallei via wilde watervallen en stroomversnellingen. De Murchison watervallen zijn heel krachtig: miljoenen liters water vallen door een zes meter nauwe spleet met immens lawaai naar beneden.

Hoima

Hoima ligt net buiten het park van Murchison Falls en is een gezellig stadje niet ver van het Albertmeer. Sinds de ontdekking van oliereserves in het Kaiso gebied bij het Albertmeer, staat het pas echt op de kaart. Het is vaak een rustplaats voor reizigers op weg tussen Murchison Falls en Fort Portal.

Fort Portal

Fort Portal dankt zijn naam aan de Britse commissaris Portal die hier een fort bouwde, waarvan de ruïnes nog aanwezig zijn. Het hoger gelegen Fort Portal was geliefd om zijn koelte bij de kolonialen en heeft nog altijd een koloniale sfeer. In de omgeving is het aangenaam wandelen. Fort Portal is omringd door theeplantages en in de omgeving zijn er een aantal kratermeren. Niet ver weg vind je het Kibale Forest National Park, het Rwenzori-gebergte en het Queen Elizabeth National Park.

Kibale Forest

Kibale Forest is één van de mooiste regenwouden in Oost-Afrika. Op de laagste punten vind je er moerassen met papyrus en rondom staan er oerbomen van wel meer dan 50 meter hoog. Bijna nergens in Afrika leven zo veel verschillende primaten in één bos (13 verschillende soorten). Het hoogtepunt is een ontmoeting met wilde chimpansees: hier leven ongeveer 700 exemplaren in het wild. Maar daarnaast zijn er ook veel andere zoogdieren, zoals de zeldzame woudolifanten, alsook prachtige vogels en niet te vergeten de ongeveer 150 soorten vlinders in alle kleuren en maten. Er zijn ook enkele kratermeren in de omgeving.

Queen Elisabeth National Park

Queen Elisabeth National Park grenst in het noorden aan de Rwenzori bergen en in het westen aan Lake Edward. Het is het meest wildrijke van Oeganda: hier tref je onder andere kuddes olifanten, buffels, bavianen, leeuwen en vele soorten antilopen aan. De prachtige locatie aan het meer onderaan de Rwenzori bergen en de groene graslanden met daarin cactusachtige bomen en verzonken kratermeren maken van het Queen Elizabeth National Park misschien wel het mooiste van alle Oost-Afrikaanse savannereservaten.

Het Kazinga kanaal, dat Lake Edward en Lake George met elkaar verbindt, heeft waarschijnlijk de grootste nijlpaarddichtheid van Afrika en een overvloed aan (water)vogels. Tijdens een boottocht kun je hier volop van genieten en soms zie je zelfs kuddes olifanten en buffels een bad nemen in het kanaal.

Het zuidelijke deel van het park bij Ishasha is vooral in trek vanwege zijn boomklimmende leeuwen, die in de bovenste takken van oude vijgenbomen huizen. Een ongebruikelijke gewoonte voor leeuwen, maar bedoeld om te schuilen tegen de zon op de warmste delen van de dag.

Bwindi woud

Het Bwindi Impenetrable Forest is een stuk dichte jungle op steile berghellingen dat naar schatting de laatste 25.000 jaar niet meer aan ecologische veranderingen onderhevig is geweest. Het park ligt op een hoogte tussen de 1160 en 2600 meter. Naast de meer dan 300 vogelsoorten is het vooral bekend geworden om zijn berggorilla´s. Meer dan de helft van de wereldpopulatie van berggorilla´s woont hier. Het park wordt tevens gezien als een van de rijkste gebieden in Afrika op het gebied van flora.

Lake Mburo

Lake Mburo is het kleinste wildpark van Oeganda en zeer goed te bereiken vanaf verschillende plaatsen. Zo ligt het op enkele uren rijden van Kampala, maar ook vanuit Zuidwest-Oeganda (gorillagebied) is het park binnen een halve dag te bereiken. Lake Mburo vormt dan ook vaak een ontspannen afsluiter van een Oeganda reis. Dit park kent een rijke fauna: er zijn meer dan 315 verschillende vogelsoorten en het park bezit 68 verschillende zoogdieren. Het is het enige park in Oeganda waar zebra's voorkomen. Verder zijn er impala's, buffels, luipaarden, hyena's, jakhalzen enz., maar geen leeuwen, giraffen of olifanten. Leuk aan dit park is dat je een wandelsafari kan doen en zelfs een safari te paard !

Bukoba (Tanzania)

Bukoba ligt in het noordwesten van Tanzania vlakbij de grens met Oeganda, op de westelijke oever van het Victoriameer. Er is een klein vliegveld en een grote haven zodat veerboten heen en weer kunnen naar Mwanza, vertrekpunt voor safari`s in Tanzania. Er zijn ook veel vismijnen in Bukoba. De stad is bij de omliggende dorpen bekend vanwege de grote markt, de witte stranden en de groeiende handel met het nabijgelegen Oeganda.

 

← Naar het overzicht van de bestemmingen