Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
image Rondreis Indonesië

RONDREIS INDONESIË

Sumatra: indrukwekkende rondreis
17 dagen/14 nachten

Op Sumatra zal je versteld staan van de indrukwekkende, vaak ongerepte natuur. Diep in de jungle, bij een van de klaterende rivieren die hier het voornaamste transportmiddel zijn, ontmoet je orang-oetans en (soms wilde) olifanten. Je trekt verder langs imponerende landschappen van Medan (in het noord-oosten) naar Padang (in het westen). Het is een lange maar prachtige route: indrukwekkende berglandschappen, meren, valleien, rijstvelden, rivieren, vulkanen, warmwaterbronnen en de vele activiteiten van de lokale bevolking. Onderweg ontdek je een verrassende verscheidenheid aan volkeren en culturen: van de dominerende moslimcultuur over de (officieel) christelijke Batak bij het mystieke Tobameer tot de matriarchale Minangkabau in Bukittingi bij Padang. Je proeft de vermaarde Padang-keuken. Als afsluiter krijg je een prachtig 'bounty-eilandje' geserveerd met witte stranden en palmbomen. Voor wie dichter bij de jungle wil zijn, is Tangkahan (optioneel) een aanrader.

Deze reis kan gemakkelijk gecombineerd worden met Bali (contacteer ons voor meer info).

 

 

Dag 1: Vertrek

Vertrek vanuit België voor de intercontinentale vlucht naar Medan.

Dag 2: Aankomst in Medan

Transfer naar het hotel - overnachting in een heel degelijk en comfortabel hotel in Medan.

Vanaf hier kan je kiezen voor een uitbreiding naar de olifanten in de jungle van Tangkahan, een TOP-JUNGLE-ERVARING (2 extra dagen/2 nachten)! Voor meer info: kijk in de rechterkolom of klik op extra.

Dag 3: Medan - Bohorok

Na het ontbijt in Medan word je opgepikt door de chauffeur en gids en rijd je in ca. 3 uur naar Bohorok, aan de rand van het Gunung Leuser-park. Onderweg passeer je kleine dorpen en uitgestrekte rubber- en olieplantages. Het park zelf bestaat uit een groot oerwoud dat tevens ook de verblijfplaats is van een indrukwekkend aantal zoogdieren zoals tijgers, orang-oetans, gibbons, olifanten en neushoorns. Het is één van de mooiste natuurparken van Indonesië. Je chauffeur en gids brengen jullie tot in Bohorok.

Aankomst in de late namiddag en overnachting in een Lodge.

Dag 4: Bohorok - Trekking en 'Tubing'

Na het ontbijt ga je naar de jungle van het Nationaal Park 'Gunung Leuser'. In de vroege ochtend ontwaakt het bos en heb je een behoorlijke kans om allerlei dieren tegen te komen, zoals 'Thomas Leaf'-aapjes, langstaart-makaken, gibbons en andere bewoners van het woud. Er is ook een redelijke kans dat je orang-oetans tegenkomt, de meeste bezoekers komen één of meerdere exemplaren tegen op hun wandeling. Het bos zelf is daarnaast op zichzelf al spectaculair door haar rijke flora. Deze trekking duurt ongeveer 3 uur, indien gewenst kan je ook een wandeling te maken van 5 à 6 uur. Na de trekking keer je terug naar de rivier en vaar je die af in een autoband naar de lodge (wie wil kan ook te voet). In de namiddag kan je het stadje bezoeken of gewoon relaxen in of rond het hotel.

Overnachting in een Lodge.

Dag 5: Bohorok - Brastagi

Na het ontbijt ga je richting Brastagi via een weg die loopt tussen de bergen en dus erg mooie uitzichten oplevert. Brastagi ligt op een hooggelegen plateau en is omringd door de actieve vulkanen Sibayak en de Sinabung. Bij aankomst bezoek je de kleurrijke fruitmarkt en kan je dan ook genieten van het mooie uitzicht op de Gundaling heuvel.

Overnachting in een comfortabel hotel in Brastagi.

Dag 6: Brastagi - Samosir (Tobameer)

Na het ontbijt rij je richting Tobameer. Onderweg bezoek je het traditionele Batak Karo dorp in Dokan. Je eerste kennismaking met het gigantische kratermeer is bij de Sipiso-piso waterval, die zich van het plateau errond diep in het Tobameer stort. Daarna bezoek je de het openluchtmuseum Pemantang Purba. In Parapat neem je de ferryboot, die je in 45-60 minuten naar het eiland Samosir brengt, het centrum van de Toba-Batak cultuur gelegen midden in het meer.

Je trekt er in in een comfortabel hotel aan het Tobameer, in kamers met zicht op het meer.

Dag 7: Excursie per auto over het eiland Samosir

Na het ontbijt vertrek je voor een excursie op Samosir. Je bezoekt verschillende Batakdorpen waar je telkens met andere facetten van de Toba-Batak cultuur in aanraking komt: dorpjes met authentieke huizen en stenen stoelen en tafels en waar men nog op traditionele manier met de hand weeft. Je bezoekt ook ​Tomok, een dorp met een oude totempaal en de graven van de Sidabutar koningen. Onderweg zal je ook (langs het meer, in de rijstvelden) een grote variatie aan kleurrijke graftombes kunnen bewonderen. Terugkeer naar het hotel in de namiddag, de rest van de dag is ter vrije besteding. Je kan bijvoorbeeld ook fietsen huren om een stukje van het eiland te verkennen.

Overnachting in een comfortabel hotel aan het Tobameer.

Dag 8: Vrije dag op Samosir

Na het ontbijt ben je een hele dag vrij. Je kan ontspannen bij het meer, zwemmen of een wandeling maken op het eiland (indien je opteert voor een wandeling op het eiland, is dit steeds met een gids die sowieso beschikbaar is. Bespreek dit ter plaatse). Overnachting in een comfortabel hotel aan het Tobameer.

Dag 9: Samosir - Sipirok

Na het ontbijt start een lange maar mooie reis naar Bukittinggi die anderhalve dag duurt. De eerste dag rij je van het Tobameer weg tot Sipirok. ’s Ochtends vaar je het eiland over met een passagiersboot, en in Prapat staat je auto met chauffeur te wachten. De autorit brengt je doorheen prachtige groene bossen en rijstvelden, langs kleine dorpjes en mooie uitzichtpunten. Onderweg bezoek je prachtige warmwaterbronnen op hagelwitte krijtrotsen. Je maakt verschillende leuke stops waaronder bij het stadje Balige, waar je de lokale markt bezoekt en een lekkere kop thee kan drinken. Je bereikt ook het stadje Tarutung waar je kan lunchen. Na Tarutung worden de rijstvelden die je passeert als maar mooier, maar de weg wordt ook wat slechter. Het is mogelijk dat je afhankelijk van de omstandigheden een omweg moet maken om slechte stukken weg te vermijden. Sipirok zelf is gelegen tussen indrukwekkende bergmassieven in een brede vallei. In de namiddag bereik je het hotel.

Je overnacht er in een hotel in Sipirok.

Dag 10: Sipirok - Bukittinggi

Tijdens het tweede deel van de reis naar Bukittinggi passeer je ook weer prachtige groene landschappen en kan je weer verschillende stops maken. Je bezoekt onder andere een kruidenplantage, waar je kan geelwortel, gember, kardemon, vanille etc. kan zien groeien. Je steekt ook de evenaar over bij Bonjol. Aankomst in de namiddag in Bukittinggi, de culturele hoofdstad van de Minangkabau.

Je neemt je intrek in een comfortabel hotel in Bukittinggi.

Dag 11: Bukittinggi - stadswandeling, fietstocht en rijstveldtrekking

Na het ontbijt wandel je onder begeleiding van de gids door Bukittinggi. Je bezoekt de kloof (Sianok Canyon of 'het Karbouwengat') waarnaast de stad is gebouwd, je loopt langs rijstvelden en waad verschillende keren door riviertjes. Vervolgens klim je omhoog en eindig je na enkele uren in het zilverstadje Kota Gadang, waar je nog even rond kunt kijken. Je rijdt aansluitend naar een dorpje buiten de stad waar je een heerlijke traditionele Padang lunch krijgt. In de namiddag spring je op de fiets voor een tocht van drie uur die je op een leuke manier doet kennismaken met de omgeving. De tocht brengt je langsheen lokale Minangkabau dorpen waar men nog aan traditionele ambachten doet en rijstvelden waar je de rijstboeren aan het werk kan zien. Na een tour door de rijstvelden rij je verder doorheen het platteland en stop je bij een lokale koffieshop waar je kan genieten van een welverdiend kopje koffie of thee.

Overnachting in een comfortabel hotel in Bukittinggi.

Dag 12: Bukittinggi - Cubadak-eiland

Na het ontbijt rijd je naar Pagaruyung. Daar zie je een geslaagde imitatie van een oud Minangkabau Paleis (dat eerder uitgebrand was). Daar kan je soms grappige, soms leerzame oude foto's (veelal van Nederlanders) bewonderen! Lunch onderweg (niet inbegrepen). Daarna rijd je verder naar het Singkarakmeer. Je stopt er om het uitzicht te bewonderen. Je rijdt verder naar Painang, 1 uur ten zuiden van Padang en neemt daar een speedboot naar het eiland Cubadak. Dit is echt een 'bounty-eilandje'! Een meer ideale plek om je Sumatra-reis af te sluiten, is er niet: parelwitte stranden, palmbomen...

Je verblijft er op het enige hotel van Cubadak, in volpension.

TIP! : je kan ook de volgende dagen in een eenvoudig eco-verblijf logeren : dan is er korting. Vraag ernaar.

Dag 13: Cubadak-eiland - vrije dag

Vandaag kan je kiezen uit 1 van de volgende activiteiten (inbegrepen in de prijs!): snorkelen (inclusief snorkelmateriaal), zeilen, kanoën, vissen, picknicken op een naburig eilandje of trekkingen in het binnenland.Overnachting in het hotel van Cubadak.

Dag 14: Cubadak-eiland - vrije dag

Geniet van een zalig dagje op dit bounty-eilandje. Overnachting in het hotel van Cubadak.

Dag 15: Cubadak-eiland - Medan

Vandaag ga je van Cubadak terug naar Padang en neem je een binnenlandse vlucht naar Medan.

Overnachting in hotel in Medan.

Dag 16: Vertrek uit Medan

Transfer naar de luchthaven voor de intercontinentale vlucht.

Dag 17: Aankomst

Aankomst/einde van de reis.

 

 

[Prijzen geldig tot 31/12/2024]

Prijzen per persoon [excl. vlucht]

 • Vanaf € 1.995 p.p. met 2 personen
 • Vanaf € 1.795 p.p. met 4 personen
 • Vanaf € 1.625 p.p. met 6 personen
 • Prijzen per gezin of andere combinaties: op aanvraag

Opgelet! Er zijn toeslagen tijdens de schoolvakanties en feestdagen.

Inbegrepen

 • 1 binnenlandse vlucht (goedkoopste prijs, deze prijs kan stijgen!).
 • Alle transfers ter plaatse, in wagen met privéchauffeur en waar nodig met gids.
 • Alle overnachtingen in eenvoudige tot comfortabele hotels incl. ontbijt.
 • Enkele maaltijden aangegeven in het programma.
 • Alle excursies vermeld als inbegrepen in het programma.

Niet Inbegrepen

 • Intercontinentale vlucht op Medan.
 • Middag- en avondmaal, behalve waar 'inbegrepen' vermeld staat in het programma. Maaltijden kosten slechts enkele euro's incl. drank.
 • Persoonlijke uitgaven, dranken, fooien.
 • Meerprijs indien je andere hotels kiest dan standaard in het programma opgenomen [zie beschrijving hotels].
 • Eventuele visumkost (zie 'Indonesië praktisch' hierboven).

 

Uitbreiding naar Tangkahan (2 extra dagen/2 nachten)

Prijzen per persoon

 • Vanaf € 170 p.p. met 2 personen
 • Vanaf € 155 p.p. met 4 personen
 • Vanaf € 130 p.p. met 6 personen
 • Prijzen per gezin en andere combinaties: op aanvraag

Inbegrepen

Alle overnachtingen, vervoer, excursie, maaltijden en extra lokale gidsen vermeld als inbegrepen in het programma.

 

Praktische info:

 • Internationale reispas verplicht, nog 6 maanden geldig bij aankomst.
 • Geen inentingen verplicht. Anti-malaria medicatie aanbevolen voor Sumatra. Contacteer je huisarts voor meer info.

Opmerking!

 • Sommige hotels vragen een toeslag tijdens de Kerst- en Nieuwjaarsperiode, op lokale feestdagen en in juli- augustus. Dit werd niet verrekend in deze prijzen!
 • Prijzen van binnenlandse vluchten zijn berekend op de goedkoopste boekingsklasse. De prijs kan dus stijgen bij effectieve boeking.
 • Prijzen kunnen uitzonderlijk stijgen/dalen indien de dollarkoers erg verandert. Prijzen kunnen uitzonderlijk stijgen indien prijzen van de binnenlandse vluchten en het vervoer ter plaatse door brandstoftoeslagen omhoog gaan.
 • Regenseizoen: normaal gezien kunnen alle activiteiten doorgaan tijdens het regenseizoen. Reizen tijdens deze periode vergt iets meer flexibiliteit.
 • Ramadan: tijdens de ramadanperiode en zeker op het Suikerfeest  kan het voorkomen dat sommige zaken gesloten zijn waardoor het programma lichtjes kan wijzigen. Wij houden je hiervan op de hoogte als je net in deze periode een reis boekt. Tijden deze periode kan het zijn dat sommige hotels een toeslag vragen! Deze is nog niet verrekend in de prijs! Sommige zaken kunnen ook gesloten zijn. Op Bali is het effect van de Ramadan wel veel beperkter dan op Java.

De olifanten in de jungle van Tangkahan (2 extra dagen/2 nachten)

Dag 3: Medan - Tangkahan

Na het ontbijt in Medan word je opgepikt door de chauffeur en gids. In ca. 4 uur rijd je langs immense plantages naar de ingang van het Gunung Leuser Nationaal Park in Tangkahan. Aan
de overkant van de kolkende rivier, in het park, ligt een sympathieke lodge waar je in de namiddag aankomt, waar je in de namiddag aankomt. Na genoten te hebben van een avond in de natuur zal je er overnachten met het geluid van de jungle.

Dag 4: Tangkahan - Olifanten en Tubing

Na het ontbijt vervoeg je een paar (getemde) Sumatraanse olifanten. Je mag ook de olifanten wassen en schrobben en kijken hoe ze een bad nemen. Daarna kan je in autobanden de grote
rivier gaan 'aftuben' tot bij een zijriviertje. Je kan er ook voor kiezen om een waterval te bezoeken, te baden in een warmwaterbron aan de rivieroever of om één van de vele mogelijke wandelingen in het bos te maken. Je kunt deze activiteiten ter plekke regelen. Overnachting in een sympathieke lodge in het park.

Dag 5: Tangkahan - Bohorok

Na het ontbijt vertrek je per jeep naar Bohorok. De rit neemt ca. 2,5- 4 uur in beslag. Onderweg rij je langs plantages, dorpjes en stukken jungle. Aangezien vele stukken van deze weg over onverhard terrein gaan, leg je deze rit met de jeep af. Onderweg zal je ook kunnen genieten van de mooie panorama's. Bohorok ligt aan de rand van het Natuurpark Gunung Leuser , dit park bestaat uit een groot oerwoud dat tevens ook de verblijfplaats is van een indrukwekkend aantal zoogdieren zoals tijgers, orang-oetans, gibbons, olifanten en neushoorns. Het is één van de mooiste natuurparken van Indonesië.

Je komt dan aan op dag 5 in Bohorok in plaats van op dag 3, je reis duurt in dit geval 2 dagen langer.