Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
image Rondreis Indonesië

RONDREIS INDONESIË

Sumatra: indrukwekkende rondreis
17(19) dagen/14(16) nachten

Op Sumatra zal je versteld staan van de indrukwekkende, vaak ongerepte natuur. Diep in de jungle, bij een van de klaterende rivieren die hier het voornaamste transportmiddel zijn, ontmoet je orang-oetans en (soms wilde) olifanten. Je trekt verder langs imponerende landschappen van Medan (in het noord-oosten) naar Padang (in het westen). Het is een lange maar prachtige route: indrukwekkende berglandschappen, meren, valleien, rijstvelden, rivieren, vulkanen, warmwaterbronnen en de vele activiteiten van de lokale bevolking. Onderweg ontdek je een verrassende verscheidenheid aan volkeren en culturen: van de dominerende moslimcultuur over de (officieel) christelijke Batak bij het mystieke Tobameer tot de matriarchale Minangkabau in Bukittingi bij Padang. Je proeft de vermaarde Padang-keuken. Als afsluiter krijg je een prachtig 'bounty-eilandje' geserveerd met witte stranden en palmbomen. Voor wie dichter bij de jungle wil zijn, is Tangkahan (optioneel) een aanrader.

Deze reis kan gemakkelijk gecombineerd worden met Bali (contacteer ons voor meer info).

Dag 1: Vertrek

Vertrek vanuit België voor de intercontinentale vlucht naar Medan.

Dag 2: Aankomst in Medan

Transfer naar het hotel - overnachting in een heel degelijk en comfortabel hotel in Medan.

Vanaf hier kan je kiezen voor een uitbreiding naar de olifanten in de jungle van Tangkahan, een TOP-JUNGLE-ERVARING (2 extra dagen/2 nachten)! Voor meer info: kijk in de rechterkolom of klik op extra.

Dag 3: Medan - Bukit Lawang

Na het ontbijt in Medan word je opgepikt door de chauffeur en gids. Je doet een rondrit door Medan, de kosmopolitische en bruisende derde grootste stad van Indonesië. Je bezoekt onder meer het paleis van de Sultan, de grote Moskee en de Chinese tempel. Daarna rijd je verder naar Bukit Lawang. Aankomst in de late namiddag en overnachting in een Lodge.

Dag 4: Bukit Lawang - Trekking en 'Tubing'

Na het ontbijt ga je naar de jungle van het Nationaal Park 'Gunung Leuser'. Je komt er bijna zeker orang-oetans tegen in hun natuurlijke habitat, en ook 'Thomas Leaf' aapjes, langstaart makaken, gibbons en andere bewoners van het woud. Je geniet ook van de de schoonheid van het bos met zijn rijke flora. Deze trekking durt ongeveer 3 uur. Daarna keer je terug naar de rivier en vaar je die in een autoband (wie wil kan ook te voet) terug af naar Bukit Lawang en het hotel. In de namiddag kan je het stadje bezoeken of gewoon relaxen in of rond het hotel. Overnachting in een Lodge.

Dag 5: Bukit Lawang - Brastagi

Na het ontbijt ga je richting Brastagi. Onderweg stop je bij de Sembahe rivier. Bij aankomst bezoek je het Lhumbini park met een duplicaat van de Shwedagon pagode van Myanmar. In de stad zelf bezoek je de kleurrijke fruitmarkt, de prachtige katholieke kerk in Batakstijl en het mooie uitzicht op de Gundaling heuvel. Overnachting in een comfortabel hotel in Brastagi.

Dag 6: Brastagi - Samosir (Tobameer)

Na het ontbijt rij je richting Tobameer. Onderweg bezoek je het traditionele Batak Karo dorp in Dokan. Je eerste kennismaking met het gigantische kratermeer is bij de Sipiso-piso waterval, die zich van het plateau errond diep in het Tobameer stort. Daarna bezoek je de goed bewaarde site van het Oude Koninklijke Paleis van de Batak Simalungun, met onder andere de indrukwekkende 'Rumah Bolon' (Long House). Bij Simarjarunjung is er nog een prachtig uitzicht over het Tobameer. In Parapat neem je de ferryboot naar het eiland Samosir, het centrum van de Toba-Batak cultuur gelegen midden in het meer. Je trekt er in in een comfortabel hotel aan het Tobameer, in kamers met zicht op het meer.

Dag 7: Excursie per auto over het eiland Samosir

Na het ontbijt vertrek je voor een excursie op Samosir. Je bezoekt verschillende Batakdorpen waar je telkens met andere facetten van de Toba-Batak cultuur in aanr aking komt: Ambarita, met authentieke huizen en stenen stoelen en tafels waar Sialagan koningen recht spraken, Lumban Suhi-Suhi, waar ze nog op traditionele manier met de hand weven, Pangururan, met de warmwaterbronnen en weer een ander prachtig zicht over het meer. ​Tomok, met zijn totempaal en de oude graven van de Sidabutar koningen. Tijdens de rit kan je nog stoppen in een school en een dorp bezoeken waar nog ambachtelijk wordt geweven. Onderweg zal je ook (langs het meer, in de rijstvelden) een grote variatie aan kleurrijke graftombes kunnen bewonderen. Terugkeer naar het hotel in de namiddag en overnachting in een comfortabel hotel aan het Tobameer.

Dag 8: Vrije dag op Samosir

Na het ontbijt ben je een hele dag vrij. Je kan ontspannen bij het meer, zwemmen of een wandeling maken op het eiland (indien je opteert voor een wandeling op het eiland, is dit steeds met een gids die sowieso beschikbaar is. Bespreek dit ter plaatse). Overnachting in een comfortabel hotel aan het Tobameer.

Dag 9: Samosir - Sipirok

Na het ontbijt start een lange maar mooie reis naar Bukittinggi die anderhalve dag duurt. De eerste dag rij je van het Tobameer weg tot Sipirok. Onderweg bezoek je prachtige warmwaterbronnen op hagelwitte krijtrotsen. Je ziet een pindabranderij, een ananasplantage en ontdekt ook waar de wierook vandaan komt. Sipirok zelf is gelegen tussen indrukwekkende bergmassieven in een brede vallei. Je overnacht er in een hotel in Sipirok.

Dag 10: Sipirok - Bukittinggi

Tijdens het tweede deel van de reis naar Bukittinggi kan je stoppen bij een mooie waterval in een palmenbos, een kruidenplantage en het tropische en rokende regenwoud van 'Rimba Panti'. Je bezoekt een unieke traditionele islamschool bij Purba Baru (indien geopend) en steekt de evenaar over bij Bonjol. Je komt misschien ook één van de goudzoekers tegen die actief zijn langs de grote rivier naast de weg. Aankomst in de namiddag in Bukittinggi, de culturele hoofdstad van de Minangkabau. Je neemt je intrek in een comfortabel hotel in Bukittinggi of (mits supplement) een luxehotel in Bukittinggi.

Dag 11: Bukittinggi - stadswandeling, fietstocht en rijstveldtrekking

Na het ontbijt wandel je onder begeleiding van de gids door Bukittinggi. Je bezoekt de kloof (Sianok Canyon of 'het Karbouwengat') waarnaast de stad is gebouwd, het Fort De Kock en het museum. Daarna gaat het richting Penampung waar de fietstocht start. De tocht brengt je langsheen lokale dorpen waar men nog aan traditionele ambachten doet en rijstvelden waar je de rijstboeren aan het werk kan zien. Na een tocht door de rijstvelden rij je verder doorheen het platteland en stop je bij een lokale koffieshop waar je kan genieten van een welverdiend kopje koffie of thee. Alvorens terug te keren naar je hotel, stop je nog een laatste maal bij lokale mensen thuis waar je kan zien hoe men kroepoek maakt. ‘s Avonds krijg je een avondmaal voorgezet bij een lokale familie en indien gewenst (niet inbegrepen, 50.000 Rp per persoon), woon je een geanimeerde dansvoorstelling bij. Je zal merken dat de Minangkabau dat heel anders doen dan de Batak!

Overnachting in een comfortabel hotel in Bukittinggi of (mits supplement) een luxehotel in Bukittinggi.

Dag 12: Bukittinggi - Cubadak-eiland

Na het ontbijt rijd je naar Pagaruyung. Daar zie je een geslaagde kopij van een oud Minangkabau Paleis (dat eerder uitgebrand was). Daar kan je soms grappige, soms leerzame oude foto's (veelal van Nederlanders) bewonderen! Lunch onderweg (niet inbegrepen). Daarna rijd je verder naar het Singkarakmeer. Je stopt er om het uitzicht te bewonderen. Je rijdt verder naar Painang, 1 uur ten zuiden van Padang en neemt daar een speedboot naar het eiland Cubadak. Dit is echt een 'bounty-eilandje'! Een meer ideale plek om je Sumatra-reis af te sluiten, is er niet: parelwitte stranden, palmbomen... Je verblijft er op het enige hotel van Cubadak, in volpension.

Dag 13: Cubadak-eiland - vrije dag

Vandaag kan je kiezen uit 1 van de volgende activiteiten (inbegrepen in de prijs!): snorkelen (inclusief snorkelmateriaal), zeilen, kanoën, vissen, picknicken op een naburig eilandje of trekkingen in het binnenland. Overnachting in het hotel van Cubadak.

Dag 14: Cubadak-eiland - vrije dag

Geniet van een zalig dagje op dit bounty-eilandje. Overnachting in het hotel van Cubadak.

Dag 15: Cubadak-eiland - Medan

Vandaag ga je van Cubadak terug naar Padang en neem je een binnenlandse vlucht naar Medan.

Overnachting in hotel in Medan.

Dag 16: Vertrek uit Medan

Transfer naar de luchthaven voor de intercontinentale vlucht.

Dag 17: Aankomst

Aankomst/einde van de reis.

[Prijzen geldig tot 31/03/2019]

Prijzen per persoon [excl. vlucht]

 • Vanaf € 2.225 p.p. met 2 personen
 • Vanaf € 2.095 p.p. met 4 personen
 • Vanaf € 1.895 p.p. met 6 personen
 • Prijzen per gezin of andere combinaties: op aanvraag

Inbegrepen

 • 1 binnenlandse vlucht van Padang naar Medan.
 • Alle transfers ter plaatse, in wagen met privéchauffeur en waar nodig met gids.
 • Alle overnachtingen in eenvoudige tot comfortabele hotels incl. ontbijt.
 • Enkele maaltijden aangegeven in het programma.
 • Alle excursies vermeld als inbegrepen in het programma.

Niet Inbegrepen

 • Intercontinentale vlucht op Medan.
 • Middag- en avondmaal, behalve waar 'inbegrepen' vermeld staat in het programma. Maaltijden kosten slechts enkele euro's incl. drank.
 • Persoonlijke uitgaven, dranken, fooien.
 • Meerprijs indien je andere hotels kiest dan standaard in het programma opgenomen [zie beschrijving hotels].
 • Eventuele visumkost (zie 'Indonesië praktisch' hierboven).

Sommige binnenlandse vluchten kunnen uitgevoerd worden door luchtvaartmaatschappijen die door de EU op de zogenaamde "zwarte lijst" werden geplaatst.

Uitbreiding naar Tangkahan (2 extra dagen/2 nachten)

Prijzen per persoon

 • Vanaf € 265 p.p. met 2 personen
 • Vanaf € 235 p.p. met 4 personen
 • Vanaf € 220 p.p. met 6 personen
 • Prijzen per gezin en andere combinaties: op aanvraag

Inbegrepen

Alle overnachtingen, vervoer, excursie, maaltijden en extra lokale gidsen vermeld als inbegrepen in het programma.

 

Praktische info:

 • Internationale reispas verplicht, nog 6 maanden geldig bij aankomst.
 • Geen inentingen verplicht. Anti-malaria medicatie aanbevolen voor Sumatra. Contacteer je huisarts voor meer info.

Opmerking!

 • Sommige hotels vragen een toeslag tijdens de Kerst- en Nieuwjaarsperiode, op lokale feestdagen en in juli- augustus. Dit werd niet verrekend in deze prijzen!
 • Prijzen van binnenlandse vluchten zijn berekend op de goedkoopste boekingsklasse. De prijs kan dus stijgen bij effectieve boeking.
 • Prijzen kunnen uitzonderlijk stijgen/dalen indien de dollarkoers erg verandert. Prijzen kunnen uitzonderlijk stijgen indien prijzen van de binnenlandse vluchten en het vervoer ter plaatse door brandstoftoeslagen omhoog gaan.
 • Regenseizoen: normaal gezien kunnen alle activiteiten doorgaan tijdens het regenseizoen. Reizen tijdens deze periode vergt iets meer flexibiliteit.
 • Ramadan: tijdens de ramadanperiode (15 mei 2018 tot en met 14 juni 2018) en zeker op het Suikerfeest (Idul Fitri, rond 14 tot 15 juni 2018) kan het voorkomen dat sommige zaken gesloten zijn waardoor het programma lichtjes kan wijzigen. Wij houden je hiervan op de hoogte als je net in deze periode een reis boekt. Tijden deze periode kan het zijn dat sommige hotels een toeslag vragen! Deze is nog niet verrekend in de prijs! Sommige zaken kunnen ook gesloten zijn. Op Bali is het effect van de Ramadan wel veel beperkter dan op Java.

De olifanten in de jungle van Tangkahan (2 extra dagen/2 nachten)

Dag 3: Medan - Tangkahan

Na het ontbijt in Medan word je opgepikt door de chauffeur en gids. Je maakt een rondrit door Medan, de kosmopolitische en bruisende derde grootste stad van Indonesië. Je bezoekt onder meer het paleis van de Sultan, de grote Moskee en de Chinese tempel. Langs immense plantages rij je dan naar de ingang van het Gunung Leuser Nationaal Park in Tangkahan. Aan de overkant van de kolkende rivier, in het park, ligt een sympathieke lodge waar je in de namiddag aankomt. Na genoten te hebben van een avond in de natuur zal je er overnachten met het geluid van de jungle.

Dag 4: Tangkahan - Olifanten en Tubing

Na het ontbijt vervoeg je een paar (getemde) Sumatraanse olifanten. Je mag ook de olifanten wassen en schrobben en kijken hoe ze een bad nemen. Daarna kan je in autobanden de grote rivier gaan 'aftuben' tot bij een zijriviertje. Dan gaat het te voet tot aan een prachtige waterval tussen de lianen, je picknickplaats (tubing en picknick inbegrepen). Je keert al wandelend terug via een dorpje aan de overkant van de rivier. 's Avonds kan je genieten van een eenvoudig maar overheerlijk traditioneel Karo-Batak afscheidsdiner (inbegrepen). Overnachting in een sympathieke lodge in het park.

Dag 5: Tangkahan - Bukit Lawang

Na het ontbijt vertrek je per jeep naar Bukit Lawang. Onderweg rij je langs plantages, dorpjes en stukken jungle. Je stopt op verschillende plaatsen, waaronder een plantage of een school (indien geopend) en je kan genieten van de mooie panorama's onderweg. Aankomst in de late namiddag en overnachting in de lodge in Bukit Lawang.

Je komt dan aan op dag 5 in Bukit Lawang in plaats van op dag 3, je reis duurt in dit geval 2 dagen langer.