Tempels zonder naam (en zonder bijen) in Bagan

Tempels zonder naam (en zonder bijen) in Bagan

Na verschillende bezoeken aan het fascinerende Myanmar werd het tijd om wat minder bekende  plaatsen te gaan verkennen.  Bagan - een hoogtepunt dat in geen enkele reis mag ontbreken - wordt meer en meer overspoeld door toeristen. Tijd dus voor Jalan  om wat dieper te graven en ... wie zoekt die vindt!

Het tempellandschap van Bagan is gigantisch en rijk aan mooie sites. Gek genoeg vind je hier ook tempels zonder naam. Ze dragen wel een nummer maar staan in geen enkele gids vermeld. Zo ontdekten we een tempel uit de 11de eeuw met daarin een Boeddhabeeld met een holte in de buik en aan de muren oude foto’s van voor de restauratie. Plunderaars stalen lang geleden de daarin verstopte schatten. Het waardevolle goed diende voor de heropbouw en restauratie van de tempels bij eventuele beschadiging. We waren er alleen. De vleermuizen schrokken ervan!

Toen onze gids voor onze komst op zoek was naar verlaten tempels, en hij bij een vrij hoge tempel de trap naar boven nam werd hij aangevallen door bijen. Omdat deze tempel nooit bezocht wordt kon hier een bijennest groeien. Hij wachtte boven tot het donker werd  en genoot in zijn eentje van een prachtige zonsondergang. Daarna  ging hij rustig naar beneden ( bijen vliegen niet in het donker) en heeft Jalan weer een geheim plekje ontdekt, toeristenvrij en ondertussen ook helemaal bijenloos.

Aantal toeristen tegengekomen in deze omgeving: zero.