Gorée: daguitstap vanuit Dakar met een donkere geschiedenis

Gorée: daguitstap vanuit Dakar met een donkere geschiedenis

Gorée is een geweldig fascinerende bestemming die je moet gezien hebben wanneer je door Senegal reist. Met de overzetboot, ‘Chaloupe’, vanuit Dakar is het slechts 20 minuten varen. Het kleine eilandje mag dan maar 900 meter bij 300 meter groot zijn, het barst er van de geschiedenis.

 

Gorée op het eerste zicht

Gorée is dankzij de oud-koloniale woningen en de smalle, levendige straatjes een kleurrijk, mooi eiland. De felgekleurde gevels van de oude huizen geven het eiland mediterrane sfeer, en de Arabische invloeden vullen het straatbeeld aan. Elk hoekje is er schilderachtig en overal vind je sporen van de rijke geschiedenis die het eiland gevormd heeft. Dat kan je wel een dubbel gevoel geven eenmaal je weet wat voor leed hier plaatsgevonden heeft voor de lokale bevolking. Met een lokale gids mis je geen enkel detail en bijleren over de cultuur en geschiedenis van je reisbestemming getuigt van respect voor de mensen wiens realiteit zich daar afspeelt. Bij Jalan is dat een kernwaarde en we vinden dat reizen een positief effect kan hebben op zowel reizigers als de mensen die wonen in het land dat wordt bezocht. Leer hier meer over reizen met Jalan.

 

Gorée - mooi smal straatje

De geschiedenis van Gorée

De verschillende invloeden op Gorée zijn afkomstig van de grote Europese overheersers Groot-Brittannië, Portugal, Frankrijk en Nederland. In de 15e eeuw werd het eiland ‘ontdekt’ door de Portugezen en niet lang erna kochten de Nederlanders het eiland voor een appel en een ei van een lokale leider. De West Indische Compagnie was vervolgens gedurende een lange periode de heersende macht van Gorée. Ze bouwden twee forten op het eiland, waarvan één werd veroverd door de Engelsen in een poging tot overheersing. Hoewel Michiel de Ruyter, de bekende Nederlandse admiraal, erin slaagde het te heroveren, kwam Gorée in 1677 in Franse handen. Een eeuw later slaagden de Engelsen er weer in het eiland te veroveren, maar ze moesten het weeral afstaan door het Verdrag van Parijs. Vanaf dan is Gorée altijd onder Frans heerschappij gebleven.

 

 

Slavernij op Gorée

De rol van Gorée als centrum voor de slavenhandel is een controversieel onderwerp. In 1978 is Gorée erkend als UNESCO werelderfgoed als één van de belangrijkste plaatsen die getuigen van de trans-Atlantische slavenhandel. De forten, slavenhuizen en pleinen vertellen allemaal het verhaal van hoe op Gorée het lot van miljoenen Afrikaanse mensen bepaalde tot een leven in andere continenten als slaaf. Maison des Esclaves is het bekendste monument en het laatste slavenhuis op het eiland. Hier werden tot 200 slaven per keer gehuisvest tot ze de Oceaan in een houten schip moesten oversteken naar de Nieuwe Wereld. Dit betekende voor miljoenen Afrikaanse vrouwen, mannen en kinderen de dood. Deze vreselijke gebeurtenissen worden ook herdacht door het Slavery Freedom Monument.

 

 

Unieke excursie naar Gorée

Ben je net als wij gefascineerd door het unieke eiland? Op rondreis door Senegal met Jalan zal je ook Gorée van dichtbij leren kennen. Met een lokale gids leer je alles bij over de turbulente geschiedenis van Gorée en Senegal. Het is totaal anders dan de excursies die vanuit nabijgelegen steden worden aangeboden, wat je zeker ‘s avonds zal merken. Op Gorée zijn er niet echt hotels en de dagtoeristen stappen allemaal terug de ferry op naar Dakar. Omdat Jalan altijd de bestemming zelf gaat ontdekken, kan je op rondreis wel blijven overnachten op Gorée in een stijlvol pension. Wanneer alle toeristen terug naar het vasteland gekeerd zijn, kan je de unieke en rustige sfeer van het eiland pas echt waarnemen. De zonsondergang kleurt de straten nog feller en de lokale bevolking komt op adem en begint aan een ontspannende avond.

 

Volg Jalan en blijf op de hoogte van het nieuwe aanbod aan gespecialiseerde reizen.