Dieper in Borneo: Tanjung Puting herbekeken (geen luxeboten en orang-oetans in het wild)

Dieper in Borneo: Tanjung Puting herbekeken (geen luxeboten en orang-oetans in het wild)

Talloze klanten van Jalan hebben het nationaal park van Tanjung Puting (Zuid-Kalimantan) bezocht en vanop een klotok-boot (typische rivierboot waarvan de motor klinkt als ‘klotok’) voor het eerst verwonderd kennis gemaakt met de lokale orang-oetans en de neusapen, alsook met het leven op de rivier.

Meer en meer zie je moderne boten met airco verschijnen met slaapcabines op de smalle hoofdrivier van het park. Deze boten maken veel lawaai en hebben dus een serieuze impact op de omgeving: de generator moeten immers blijven draaien om iedereen van airco te voorzien, wat voor heel wat lawaai en stank zorgt die de mensen, de bedreigde dieren en de natuur verstoren. Wij zeggen resoluut neen tegen airco-boten en bieden onze klanten meer dan voldoende comfort met springboxmatrassen, een muskietennet op het dek en een prachtige sterrenhemel en vuurvliegjes als decor.

Deze keer hebben we samen met onze lokale mensen een nieuwe route ontwikkeld: we bieden uiteraard nog steeds hetzelfde programma en dezelfde Borneo-reizen aan, maar je kan nu nog een extra orang-oetanbezoek erbij nemen: niet via de hoofdrivier maar via de zee en met kleinere snelle boten. Via deze route kan je een verder liggend gebied bereiken, waar je geen andere toeristen tegenkomt en de wilde orang-oetans in hun eigen omgeving kan ontmoeten.

We ontmoetten er een heel impressionante mannelijke orang-oetan die de regel wist te omzeilen dat orang-oetans de rivier niet kunnen oversteken. Het logge schepsel had daar iets op gevonden: hij nam een stok en peilde bij elk stap door het water hoeveel dieper hij nog kon gaan! Daarna bleef hij een half uur geruisloos met één hand hangen aan een boom. Op deze zijrivier zagen we ook grote krokodillen, neushoornvogels en ijsvogels.

Een ander aspect van deze route is ook dat je kan genieten van een mooi schouwspel op het water: de slipstream van de speedboot zorgt voor een prachtige reflectie van de vegetatie in het zwarte water. Zeker de moeite waard!