Dieper in Borneo – een beter leven voor zonneberen en orang-oetans

Dieper in Borneo – een beter leven voor zonneberen en orang-oetans

Onze reis zet zich verder naar Balikpapan, de belangrijkste stad van Oost-Kalimantan.

Onderweg naar ons doel -de Mahakam rivier-  namen we nog even de tijd om een mooi project te bezoeken. De stichting BOS (Borneo Orangutan Survival foundation) heeft zich als doel gesteld om verwaarloosde en gevangen genomen orang-oetans en zonneberen een betere toekomst te geven en te verzorgen in een voor hen aangename omgeving. Ze hebben daartoe jaren geleden een stuk grond opgekocht en dat omgevormd tot enerzijds een verblijf voor toeristen en vrijwilligers, en anderzijds een rehabilitatiecentrum met veel ruimte voor deze dieren.

Dit stuk grond bestond vroeger uit enkel grasland (afgebrand bos), maar werd door BOS in enkele decennia tijd opnieuw bebost, waarbij er zo veel mogelijk regenwoud nagebootst werd waardoor de dieren zich er opnieuw erg thuis voelen. Een deel van de orang-oetans wordt later terug uitgezet in het wild. De dieren die worden opgevangen, zijn vaak bij aankomst in het domein erg kwetsbaar en behoeven medische interventie.

We nemen deze lodge alvast op in ons reisprogramma, want deze dieren kunnen zeker de steun van Jalan en onze klanten gebruiken.