Dieper in Borneo – diamanten in Martapura, zwemmende buffels in Negara, raften in Loksado

Dieper in Borneo – diamanten in Martapura, zwemmende buffels in Negara, raften in Loksado

Als je vanuit Banjarmasin de Martapurarivier verder volgt kom je in de stad Martapura. Deze staat bekend om haar diamanten, die hier nog steeds op artisanale manier worden geoogst: niet de meest prettige job! De diamanten speelden ook een belangrijke rol in de groei van een stad als Banjarmasin, nu een centrum van de internationale diamanthandel. Ook de moeite waard om te bezoeken is de indrukwekkende Sabila Muhtadin Moskee en de bijhorende markt (op vrijdag).

Verderop naar het noorden kom je in het stadje Negara. Daar speelt zich dagelijks een bijzonder schouwspel af waar ditmaal voor de eerste keer naartoe reisden. In het gigantische moerasgebied bij Negara kan je in de late namiddag getuige zijn van de terugkeer van een indrukwekkende kolonne buffels die de dag hebben doorgebracht in het moeras en later op de dag in een rijtje terug zwemmen naar hun stallen. De boottocht (heen en terug) door de moerassen naar de plaats van het gebeuren is ook de moeite waard, want je wordt onderweg met veel enthousiasme uitgewuifd in het stadje.

Vanuit Negara trokken we  verder noordwaarts tot in Loksado, een plaats in het Meratus hooggebergte. Daar hebben we een bijzonder verblijf leren kennen, aan de oevers van een brede bergrivier. Een ideale uitvalsbasis voor een mooie raftingtocht langs het oerwoud, met zicht op een spectaculair berglandschap. Maar ook relaxen op deze mooie locatie is toegestaan!

We wandelden door de omliggende dorpen, langs hangbruggen, een waterval en zagen een groot  ‘longhouse’: helemaal leeg, alleen in gebruik voor het drogen van kaneel. Onze gids leerde ons dat een groot deel van de bewoners van deze omgeving geen Moslims of Christenen waren, maar animisten. Zij vertelde ons ook dat het voor de animisten vaak frustrerend is dat zij op hun Indonesisch paspoort (waarop de religieuze overtuiging wordt aangegeven) vaak als moslim worden gedefinieerd omdat animisme niet officieel op documenten wordt weergegeven.