De 4 must-sees voor de kunstliefhebber in Dakar

De 4 must-sees voor de kunstliefhebber in Dakar

Dakar is vooral bekend om de prestigieuze rally die er jaarlijks plaatsvindt. De hoofdstad van Senegal biedt natuurlijk veel meer dan dat. Jalan neemt je graag mee op de ultieme belevenis en stippelt voor jou een route uit met de mooiste bezienswaardigheden en must-do’s in Dakar. Wat heeft de Senegalese hoofdstad nu eigenlijk te bieden?

 

Afrikaanse kunst in het Ifan-museum

Het Ifan-museum ziet er van buitenaf al indrukwekkend uit, maar de Afrikaanse kunstcollectie dat dit museum in handen heeft is pas echt imposant. Het museum bevat een collectie van Senegalese en West-Afrikaanse kunstvoorwerpen. Zeker de moeite waard voor wie wil bijleren over de gebruiken en rituelen van de Afrikaanse cultuur!

 

twee kunstwerken die buiten staan

 

Bezoek het huis van dichter Léopold Sédar Senghor

“Femme nue, femme noire, vêtue de ta couleur qui est vie, de ta forme qui est beauté!” Op gedichtendag plaatste Jalan dit fragment van de legendarische dichter & ex-president op hun InstagrampaginaLéopold Sédar Senghor stond aan de wieg van het moderne Senegal. In het huis van deze ex-president krijg je een rondleiding in zijn vintage interieur van één van zijn vroegere medewerkers. Het bezoek geeft je een mooie blik in het leven van de befaamde Senghor.

 

foto binnen in het huis van Léopold Sédar Senghor

 

Bezichtig het Kunstendorp

Het Kunstendorp, of Village des Arts zoals de lokale bevolking het noemt, schetst een beeld van alle mogelijke kunst uit Senegal. Het dorp bestaat uit expositieruimtes, een bronssmederij en een vijftigtal individuele ateliers. Elke kunstliefhebber kijkt zijn ogen uit in deze chaotische locatie. Je vindt er schilderkunst, beeldhouwwerken, keramiek, fotografie en als je geluk hebt monumentale installaties. Vergeet zeker geen babbeltje te slaan met je favoriete kunstenaars ter plaatse: je hoeft absoluut niks te kopen, maar de vriendelijke artiesten aanmoedigen mag wel!

 

Man die buiten aan het verven is

 

Bezoek het huis van beeldhouwer Ousmane Sow

Je bezoekt het huis waar de beeldhouwer woonde en werkte, voor hij naar Frankrijk vertrok. Ousmane richtte zijn huis eigenzinnig in, alsof het een beeldhouwwerk was. Hij creëerde bruine, okerkleurige, rode en groene tegels en bekleedde zijn muren met de materialen waarmee hij zijn sculpturen maakte. Onder zijn werken zijn er series zoals ‘Les Peuls’ (het Peul-volk) en ‘Belangrijke Mannen’, waaronder hij Nelson Mandela, Charles De Gaulle, Victor Hugo, zijn vader en anderen in verwerkte. ‘ Als bezoeker kan je de verschillende vertrekken bezoeken waarin de, sommige onvoltooide, sculpturen zijn tentoongesteld.

 

Zelf reizen naar Dakar? Zo plan je dat!

Meteen zin gekregen om naar Senegal te gaan? Check de site van Jalan.be voor meer informatie. Weet je zelf niet goed waar te beginnen met het organiseren van je reis? Jalan biedt ook op maat gemaakte reizen en door hun jarenlange ervaring kennen ze Senegal, en dus ook hun gidsen, door en door.