Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
image Rondreis Senegal

RONDREIS SENEGAL

Self-drive jeepavontuur langs de oceaan, door de brousse, de sahel en de duinen
8 dagen/7 nachten

Tijdens deze reis verken je het noordwesten van Senegal in je eigen (open) jeep. Er zijn twee personen per jeep. Je rijdt afwisselend op het strand (langs de oceaan), in de brousse, door een stuk duinen en door de Sahel. Na aankomst in Dakar brengt een chauffeur je naar het 'Lac Rose', waar ooit de rally Paris-Dakar eindigde en waar je overnacht in een gezellig kampement in de natuur. Je krijgt hier een opleiding en veiligheidsbriefing, waarna je vertrekt naar het noorden. De eerste halte is de broeierige vissershaven van Kayar. Daarna rij je (afhankelijk van het tij) over het strand of langs de brousse naar de duinen van Lompoul, waar je overnacht in luxueuze tenten. De volgende dag rij je richting Saint-Louis. Bij aankomst aan de Senegalrivier en de landtong 'Langue de Barbarie' geniet je van een heerlijke barbecue op een verlaten strand. Aangekomen in Saint-Louis doe je een korte stadstour. De volgende dag bezoek je het wereldberoemde natuurpark en vogelreservaat van Djoudj, en vervolgens ga je - langs rijstvelden en duinen - langzaam richting Sahel. Je overnacht in een tentenkamp aan de oevers van het Meer van Guiers. Je zakt de volgende dag verder af naar het zuiden, dwars door de 'Ferlo', het droge maar boeiende hart van Senegal. Uiteindelijk beland je aan de zonnige zuidelijke kust waar je de laatste dag aan het strand doorbrengt in een comfortabel strandhotel.

Dag 1: Aankomst in Dakar

Bij aankomst in de luchthaven brengt een chauffeur je naar je eerste verblijf in Dakar. Na aankomst in je hotel kan je bekomen van de vlucht. Je kan dineren in het hotel (niet inbegrepen).

Je overnacht in een comfortabel hotel in Dakar. Mits supplement kan je ook overnachten in een stijlvol hotel.

Dag 2: Dakar - Gorée - Lac rose

Na het ontbijt komt je gids langs. Je bezoekt het stadscentrum tussen de Kathedraal en het onafhankelijkheidsplein. Dit is het politieke centrum van de stad, met ook het presidentieel paleis, verschillende ambassades en het Nationale Parlement. Verder bezoek je het Stadhuis, de Kermel-markt, en tenslotte de Sandaga-wijk, het kloppende economische hart van Dakar met zijn geurige en kleurrijke markt. Daarna rij je de ‘Corniche’ op, een weg die langs de oceaan loopt en van waar je de ‘îles de la Madeleine’ kan zien, alsook de mooie Moskee van Ouakam en het enigszins kitscherige monument van de Afrikaanse Renaissance. Je kan dit monument beklimmen (200 trappen om tot aan de sokkel van het monument, 52 meter hoog, te geraken). Van bovenaf heb je een schitterend uitzicht op de omgeving met de oceaan.
Daarna neem je de overzetboot (‘Chaloupe’) naar het eiland Gorée. Bij aankomst in Gorée ontdek je een mooi, kleurrijk eiland met veel oud-koloniale woningen en smalle, levendige straatjes. Je begint met een bezoek aan het ‘Slavenhuis’, dat is gebouwd in 1780. Dit slavenhuis zou het laatste zijn dat op Gorée is gebouwd. Je wandelt verder door de mooie, smalle straatjes van het eiland. Je klimt tot op het hoogste punt van waar je een mooi zicht hebt op de zee en Dakar in de verte. Je kan daarna de Sint Carolus Borromeuskerk bezoeken, waar (in 1992) Paus Johannes-Paulus vergiffenis heeft gevraagd voor de misdaden van de slavernij. Daarna bezoek je het vroegere Paleis van de Gouverneur en het museum van de zee. Je luncht vervolgens (inbegrepen) in een typisch en lekker restaurant op Gorée. In de namiddag stap je nogmaals in een chaloupe (overzetboot), waarmee je terug naar Dakar vaart. Daar zet je koers naar het rose meer.

Bij aankomst aan het Lac Retba (de officiële naam) kan je nog optionele activiteiten doen (ter plaatse kiezen en betalen):

  • een wandeling van 1u30 langs een lagune met brak water, gebruikt voor de landbouw en bezocht door vogels, waarna je via een bos van palmbomen op het strand uitkomt en vervolgens via de duinen terugkeert naar de vertrekplaats (inbegrepen).
  • een ritje te paard van 1u30 langs de tuinen, het strand, en de duinen, waarbij je geconfronteerd wordt met de wilde natuur van de machtige ‘Grande-Côte’ (de oceaan). (Supplement)
  • een ritje van 1u30 per mountainbike langs wegen met schelpen en langs groententuinen, en daarna het meer rond, langsheen de heuvels van zout. (Supplement)

Op het panoramische terras van je verblijf geniet je vervolgens van een aperitief bij zonsondergang. Het avondmaal (inbegrepen) is de specialiteit van Bouya, de kokkin: kip met citroen! Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in een sfeervol kampement aan het Lac Rose. Mits supplement kan je ook overnachten in een comfortabel verblijf met zwembad in Lac Rose.

Dag 3: Lac Rose - Kayar - Duinen van Lompoul

Na het ontbijt (inbegrepen) krijg je een opleiding in het gebruik van je jeep. Tijdens deze opleiding probeer je verschillende terreinen uit. Via pistes bedekt met schelpen rij je naar de zoutwinners van het Lac Rose. Je steekt de mythische duinen van Parijs-Dakar over en leert rijden met je voertuig. De mecanicien helpt je op weg. Na deze opleiding ga je lunchen (inbegrepen) in een restaurant opgetrokken uit gevlochten bamboe, met een prachtig uitzicht over het meer. Daarna stap je in je jeep voor je eerste 'self-drive' rit richting de duinen van Lompoul. Je rijdt langs de beroemde duinen van de beroemde “Paris-Dakar” rally.

De rit brengt je verder naar Kayar, de grootste niet-industriële vissershaven van Senegal. Onze gids laat je kennismaken met de bruisende activiteit bij de terugkeer van de vissersboten. De route gaat verder langs het netwerk van karrenwegen in de duinen, waarlangs verschillende Peul-dorpen liggen. Vervolgens zet je koers naar de duinen van Lompoul. Je steekt de grote duinen over en laat je overweldigen door het prachtige panorama bij valavond. Je wordt ontvangen met een welkomstdrink die je degusteert op je tapijtje in het zand. Je brengt de nacht door in een oase waar je in Khaïma's (Mauretaanse tenten) slaapt. 's Avonds wacht je een aperitief en een initiatie in het bespelen van de djembé en Afrikaanse dans. Tijdens het avondmaal (inbegrepen) geniet je van een spektakel verzorgd door de dorpelingen.

Overnachting in de bivouac van Lompoul.

Dag 4: Lompoul - Langue de Barbarie - Saint-Louis

Na het ontbijt bezoek je de groentenkwekerij van het dorp, die we ondersteunen in het kader van een herbebossingsproject, gericht tegen de uitbreiding van de duinen. Deze was in de droge jaren ‘70 de oorzaak van veel problemen in de landbouw. Een gift van 5 euro per persoon is inbegrepen in je reis.

Daarna stap je in je jeep voor een rit over het strand of door het typische landschap van de Sahel, bezaaid met acacia's en doorkruist door kuddes dromedarissen. Langs waar je rijdt is afhankelijk van de getijden. Je komt aan bij de oude monding van de Senegalrivier, waar de ‘Langue de Barbarie’, die vroeger aan de overkant van de rivier lag, nu met het vasteland is verbonden. Op het strand, in de schaduw van de Filao-bomen en in deze wilde omgeving, geniet je van een lekkere barbecue (inbegrepen). Je kan relaxen, baden in de nieuwe lagune of vogels van diverse pluimage observeren. Na de wandeling stap je in de auto voor de verkenning van de Gandiolais, een gebied in de streek Niayes. Typisch hier zijn de kleine oases van groen, die zijn gecreëerd door het graven van putten in de duinen. Tijdens de oogst van de ajuinen (op het eind van het droge seizoen) ontdek je een fel gekleurde mozaïek van groententuinen. Dan rij je verder naar Saint-Louis, via de oude Faidherbe-brug. Dit was de eerste hoofdstad van Frans West-Afrika en is nu een prachtige, kleurrijke oude koloniale stad. Je bezoekt de stad kort met een 'calèche' (soort koets). Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in een auberge in Saint-Louis of (mits supplement) in een luxueuzer gastenverblijf.

Dag 5: Saint-Louis - vogelreservaat van Djoudj - Meer van Guiers

Na het ontbijt (inbegrepen) rij je via diverse landschappen naar het Nationaal Park van Djoudj, het derde grootste ornithologische park ter wereld, geklasseerd als werelderfgoed door de UNESCO. 3 miljoen vogels bevolken dit park om er te broeden. Je bezoekt het park per boot. Het landschap waardoor je vaart omvat poelen, rietlanden, mangroves, meren… Naast vogels vind je hier ook varanen, hyena’s, pythons, jakhalzen, krokodillen en wrattenzwijnen.

Je jeep-avontuur gaat verder langs een uitgestrekte zone met rijstvelden, geïrrigeerd via waterlopen die verbonden zijn met de Senegalrivier. Je luncht (inbegrepen) aan een zijrivier van de Senegalstroom. Je rijdt daarna de gastvrije zone van de ‘3 Marigots’ in, die rijk is aan verschillende landschappen: moerasgebieden, savanne met de typische acaciabomen, groentetuinen, overstroomde plassen en mooie uitzichten over de brousse en verschillende Peul-dorpen. Deze zone trekt ook verschillende soorten vogels aan. Daarna rij je verder richting het meer van Guiers, een gigantisch reservoir van zoet water, niet onbelangrijk in dit droge Sahellandschap. Je steekt het meer over via een dijk en arriveert in Keur Momar Sarr.

Daar zet je je tent op bij het meer, terwijl herders langskomen om hun dieren te laten drinken, vrouwen water transporteren en jonge meisjes de was doen. Avondmaal is inbegrepen.

Overnachting in een opgezette tent aan het Lac de Guiers.

Dag 6: Lac de Guiers – Ferlo – Baba Garage

Dit is een mooie dag, helemaal in het teken van ‘100% Authentiek Afrika!’ Aanbeland midden in de Sahel zijn we getuige van het dagelijks leven in dit droge landschap. Je ziet herders met hun kuddes passeren om hun dieren te laven. Groepen vrouwen halen water en vervoeren het levensbelangrijke vocht met hun karren naar hun woningen. Jonge meisjes doen de was. Je komt aan in de vallei van de Ferlo, ooit een grote stroom in het midden van de Sahel, nu deels uitgedroogd, vooral in periodes van weinig regenval. Hier zie je grote troepen zeboes en dromedarissen die water zoeken en verschillende Peul-dorpen. Je picknickt (inbegrepen) onder een boom midden in de brousse.

Je komt aan in een zone met veel nederzettingen van Peul-nomaden, waaronder ook je mooie verblijf van vandaag. Vooraleer hier aan te komen neem je een lokale paardenkar, waarmee je getuige bent van de terugkeer van de jonge herders met hun troepen zebous. Tegen de avond kom je aan in je schitterende verblijf: dit is ‘out of Africa’! Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in Koba, in een traditionele hut.

Dag 7: Baba Garage – Mbafaye – Bandia – Kust

Vandaag doorkruis je - via een stevige laterietpiste in het midden van de Sahel - een mooie zone die vroeger deel uitmaakte van het koninkrijk Baol. Het landschap wordt hier gedomineerd door de typische acacia - en baobab - bomen van de Sahel. Onderweg zie je kuddes zeboes, geiten en schapen, en de traditionele lokale woningen gebouwd met stro en vlechtwerk en vaak voorzien van gierstschuren.

Je rijdt verder naar het dorp Mbafaye met zijn bekende wekelijkse markt (indien je er op deze dag bent). Dit is het moment om je onder te dompelen in een typisch Afrikaanse, wat rommelige, kleurrijke, warme en geurige sfeer. Je vindt hier alles wat je maar wil, in een chaotische setting : groenten, fruit, kruiden, textiel, geneesmiddelen voor alle soorten kwalen, afrodisiaca en andere gri-gri… (geluksbrengers). Er staan ook verschillende reparateurs klaar om zowat alles te herstellen wat te herstellen valt, en een drankje kan je ook vlot bestellen. Daarna rij je zuidwaarts naar het dierenpak van Bandia. Je geniet van een prachtig panorama over het indrukwekkende Baobab-bos van Sindia. Je luncht (inbegrepen) bij de poel van de krokodillen en vertrekt dan op safari in het geklasseerde bos van Bandia (1.500 hectares groot).
Vanuit je voertuig en onder begeleiding van een dierengids maak je kennis met verschillende endemische grazers van Senegal: gazelles, antilopen, buffels en wrattenzwijnen… maar ook met uitheemse soorten (uit Zuidelijk Afrika) zoals neushoorns, giraffes, zebra’s en de eland!
Na het bezoek aan Bandia zet je koers naar de gezellige ‘Petite-côte’ van Senegal. Je trekt er in in een charmant hotel aan het strand. Het hotel heeft een restaurant en een zwembad aan het strand.

Overnachting in een comfortabel strandhotel in Popenguine. Mits supplement kan je verblijven in 1 van de volgende hotels:

Dag 8: Vertrek naar huis

Ontbijt (inbegrepen). Na het middagmaal (niet inbegrepen, vrij te kiezen) kan je nog wat genieten van je laatste dag vooraleer het vliegtuig opstijgt. Late check-out is niet inbegrepen, maar kan wel (op aanvraag en mits supplement). Je kan wel je bagage in bewaring laten en je nog opfrissen voor je vertrekt. Transfer naar de luchthaven 3 uur voor vertrek.
Optioneel, mits supplement kan je er ook voor opteren om een hele dag gebruik te maken van een kamer (tot 18u) inclusief een lichte maaltijd voor vertrek.

 [PRIJZEN GELDIG TOT 15/10/2024]

Prijzen per persoon [excl. vlucht] in jeeps 


• Vanaf €2.550 p.p. met 2 personen (2 jeeps, 1 per persoon of indien je met 2 in 1 jeep wil dan zal de begeleider de andere jeep besturen, + ook 1 assistentie pick-up)
• Vanaf €1.795 p.p. met 4 personen (2 jeeps, je bent met 2 in 1 jeep + ook 1 assistentie pick-up)
• Vanaf €1.775 p.p. met 6 personen (3 jeeps, je bent met 2 in 1 jeep + ook 1 assistentie pick-up)
• Vanaf €1.595 p.p. met 8 personen (4 jeeps, je bent met 2 in 1 jeep + ook 1 assistentie pick-up)

Prijzen per persoon [excl. vlucht] in pick- ups (Ford Ranger of gelijkaardig)


• Vanaf €1.625 p.p. met 2 personen (1 pick-up voor 2 + ook 1 assistentie pick-up)
• Vanaf €1.500 p.p. met 4 personen (2 pick-ups voor 4 + ook 1 assistentie ick-up)
• Vanaf €1.425 p.p. met 6 personen (3 pick-ups voor 6 + ook 1 assistentie pick-up)
• Vanaf €1.295 p.p. met 8 personen (4 pick-ups voor 8 + ook 1 assistentie pick-up)


Prijzen per gezin en grotere groepen [excl. vlucht]


• Op aanvraag

Inbegrepen

• Verwelkoming op de luchthaven bij aankomst.
• Alle transfers ter plaatse, met privé chauffeur/gids.
• Ontbijt.
• Lunch en/of avondmaal indien vermeld in het programma.
• Alle excursies vermeld als inbegrepen in het programma.
• Alle entreegelden voor bezoeken vermeld in het programma. Het Slavenhuis op Gorée is niet open op maandag. Wens je dit toch op maandag te bezoeken, dan bedraagt het supplement € 60 voor een privébezoek (per bezoek, ongeacht het aantal personen).

Niet inbegrepen

• Intercontinentale vlucht (hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper!)
• Persoonlijke uitgaven, dranken.
• Fooien.
• Meerprijs indien je andere hotels kiest dan standaard in het programma opgenomen [zie beschrijving hotels].
• Meerprijs voor verlengingen (hotels op aanvraag).
• Sommige hotels vragen een toeslag tijdens de Kerst- en Nieuwjaarsperiode. Deze werd niet verrekend in deze prijzen!

Praktische info:

  • Internationale reispas verplicht, nog 6 maanden geldig bij terugkeer.
  • Het toeristenvisum is niet meer nodig voor Belgen.
  • Geen inentingen verplicht. Antimalaria medicatie en inenting gele koorts aanbevolen (meer info bij Senegal praktisch). Contacteer je huisarts voor info omtrent inentingen.

 

We kunnen ook een reis op maat maken. Mail ons voor meer info.

info@jalan.be