Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
image Rondreis Senegal

RONDREIS SENEGAL

Oost-Senegal en de Casamance: de fascinerende uithoeken van Senegal.
15 dagen/14 nachten

Tijdens deze speciale reis verken je eerst Dakar, Gorée en Lac Rose.
Daarna rij je naar het meest oostelijke deel van Senegal. Je voelt dat je hier dichter bent bij Centraal-Afrika: de temperatuur, de rode aarde, de uitbundige vegetatie,... Onderweg naar het ‘verre oosten’ doorkruis je het Natuurpark Niokolo Koba, waar nog wilde leeuwen leven. Je komt ook in Kédougou, de poort naar de Tenda-regio, opgenomen in de lijst van het werelderfgoed van de UNESCO. Hier vind je namelijk etnische minderheden zoals de Bedik en de Bassari, die cultureel sterk verschillen van de andere bewoners van Senegal.
De natuur is hier ook heel mooi, want je bent hier in het stuk van Senegal dat het meeste reliëf vertoont: je bent vlakbij de bergketen Fouta Jalon die doorloopt in Guinée. In Dindefelo is een prachtige waterval, en kan je chimpansees spotten.
Langs de Gambiarivier, zowel in Senegal als in Gambia, kom je ook in contact met de jungle en het echte Afrikaanse 'wildlife' als nijlpaarden, chimpansees en andere apen.
Van de ene uithoek naar de andere: ook de Casamance staat op het programma.. De bevolking bestaat voor het merendeel uit Diola. Het animisme van de Diola is overal zichtbaar: initiatiedansen, overgangsfeesten en het gebruik van totems en fetishen . Misschien heb je de kans om eens een typisch Diola-feest mee te maken!
De natuur van de Casamance verschilt ook enorm van die in het noorden van Senegal. Het landschap blijft er het hele jaar door groen. Hier domineren palmbossen, uitgestrekte mangrovegebieden met ontelbare zoutwaterkanalen (‘bolongs’) en ook rijstvelden. De Casamance wordt daarom ook de ‘rijstschuur van Senegal’ genoemd. Aan de kust van de Casamance kan je lekker relaxen bij de palmbomen op de hagelwitte stranden en genieten van de lokale gastronomie.
Verder heerst er een sfeer die je alleen maar terug vindt in... de Casamance.

Dag 1: Aankomst in Dakar

Bij aankomst in de luchthaven brengt een chauffeur je naar je eerste verblijf in Dakar. Na aankomst in je hotel kan je bekomen van de vlucht. Je kan dineren in het hotel (niet inbegrepen).

Je overnacht in een comfortabel hotel in Dakar. Mits supplement kan je ook overnachten in een stijlvol hotel.

Dag 2: Dakar - Gorée - Lac rose

Na het ontbijt komt je gids langs. Je bezoekt het stadscentrum tussen de Kathedraal en het onafhankelijkheidsplein. Dit is het politieke centrum van de stad, met ook het presidentieel paleis, verschillende ambassades en het Nationale Parlement. Verder bezoek je het Stadhuis, de Kermel-markt, en tenslotte de Sandaga-wijk, het kloppende economische hart van Dakar met zijn geurige en kleurrijke markt. Daarna rij je de ‘Corniche’ op, een weg die langs de oceaan loopt en van waar je de ‘îles de la Madeleine’ kan zien, alsook de mooie Moskee van Ouakam en het enigszins kitcherige monument van de Afrikaanse Renaissance. Je kan dit monument beklimmen (200 trappen om tot aan de sokkel van het monument, 52 meter hoog, te geraken). Van boven heb je een schitterend uitzicht op de omgeving met de oceaan.
Daarna neem je de overzetboot (‘Chaloupe’) naar het eiland Gorée. Bij aankomst in Gorée ontdek je een mooi, kleurrijk eiland met veel oud-koloniale woningen en smalle, levendige straatjes. Je begint met een bezoek aan het ‘Slavenhuis’, dat is gebouwd in 1780. Dit slavenhuis zou het laatste zijn dat op Gorée is gebouwd. Je wandelt verder door de mooie, smalle straatjes van het eiland. Je klimt tot op het hoogste punt van waar je een mooi zicht hebt op de zee en Dakar in de verte. Je kan daarna de Sint Carolus Borromeuskerk bezoeken, waar (in 1992) Paus Johannes-Paulus vergiffenis heeft gevraagd voor de misdaden van de slavernij. Daarna bezoek je het vroegere Paleis van de Gouverneur en het museum van de zee. Je luncht vervolgens (inbegrepen) in een typisch en lekker restaurant op Gorée. In de namiddag stap je nogmaals in een chaloupe (overzetboot), waarmee je terug naar Dakar vaart. Daar zet je koers naar het rose meer.

Bij aankomst aan het Lac Retba (de officiële naam) kan je nog optionele activiteiten doen (ter plaatse kiezen en betalen):

 • een wandeling van 1u30 langs een lagune met brak water, gebruikt voor de landbouw en bezocht door vogels, waarna je via een bos van palmbomen op het strand uitkomt en vervolgens via de duinen terugkeert naar de vertrekplaats (inbegrepen).
 • een ritje te paard van 1u30 langs de tuinen, het strand, en de duinen, waarbij je geconfronteerd wordt met de wilde natuur van de machtige ‘Grande-Côte’ (de oceaan). (Supplement van 20 euro pp)
 • een ritje van 1u30 per mountainbike langs wegen met schelpen en langs groententuinen, en daarna het meer rond, langsheen de heuvels van zout. (Supplement van 13 euro pp)

Op het panoramische terras van je verblijf geniet je vervolgens van een aperitief bij zonsondergang. Het avondmaal (inbegrepen) is de specialiteit van Bouya, de kokkin: kip met citroen! Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in een sfeervol kampement aan het Lac Rose. Mits supplement kan je ook overnachten in een comfortabel verblijf met zwembad in Lac Rose.

Dag 3: Lac-rose - Kaolack - Wassadougou

Je vertrekt vroeg naar Kaolack, de vroegere hoofdstad van de arachidenoot, gelegen aan de Saloumrivier. Deze stad ligt nu op het kruispunt van verschillende belangrijke routes in Senegal: naar Gambia, naar Guinée en Guinée-Bissau, naar Oost- Senegal en Mali. Met zijn 150.000 inwoners is Kaolack een grote, moderne en hedendaagse stad, die wel vaak te lijden heeft onder de hitte. Vanuit Kaolack neem je de comfortabele asfaltweg die je naar het Verre Oosten van Senegal brengt. Deze regio is de enige in Senegal met enig reliëf, bezaaid met savanne en dichte bossen. Vroeger heerste hier het Mandinka-volk, dat ten onder ging als gevolg van de slavenhandel en ook door de afslachting van animisten door de moslims in de 18de en 19de eeuwen. De wereld lijkt dit volk te hebben achtergelaten in een land gedomineerd door helrood stof, waar de Bedik- en Bassari- volkeren zich tussen de vele heuvels hebben gevestigd en leven van de jacht. Vooraleer verder door te dringen in Oost-Senegal houden we halt in Tambacounda, de hoofdstad van deze regio. Je luncht er (inbegrepen) in een goed restaurant. Daarna rij je verder door naar het oosten. Je komt halverwege de namiddag aan in Wassadougou. Je trekt er in in je hotel vlak bij de Gambiarivier die hier langs komt. Dan stap je in een boot en vaar je een eindje op de rivier, terwijl je verschillende soorten vogels en apen ziet in dit prachtige wilde landschap. Je zal merken dat nijlpaarden zich ook thuis voelen in deze omgeving.

Avondmaal in het mooie restaurant (inbegrepen) en overnachting in je hotel aan de rivier in Wassadou.

Dag 4: Wassadougou – Kédougou via Niokolo Koba

Deze ochtend vertrek je vroeg per 4x4 naar Dar Salam, de poort van het door de UNESCO geklasseerde biosfeer-reservaat en tevens beschermd Nationaal Park Niokolo Koba. Met zijn 900.000 hectaren is het één van de belangrijkste West-Afrikaanse parken. Het park omvat verschillende landschappen en herbergt verschillende dieren van de savanne. Door de aanwezigheid van de Gambiarivier en zijn bijrivieren, hebben de dieren verschillende drinkplaatsen, waar je ze dan als bezoeker kan observeren. De dieren die je hier kan vinden zijn bavianen, patas-apen, groene apen, wrattenzwijnen, antilopen, gazelles, nijlpaarden, krokodillen, en ontelbare vogels. Met heel wat geluk kan je predatoren observeren, zoals leeuwen, hyena’s of wilde honden. Vanop de grote uitkijkpost van het park heb je een prachtig uitzicht op de Gambiarivier en het park. Je luncht (inbegrepen) op een mooie plek.
Via Simenti, gelegen in het hart van het natuurpark Niokolo Koba, wandel je naar het grootste moerasgebied (mare) van het Park. De laatste safari leidt naar de ‘Gué’ (poel) van Damantan. Je hebt hier mooie uitzichten over de Gambiarivier en omgeving vanop de grote uitkijkpost. Grote groepen vogels komen voorbij. Je keert dan terug naar het asfalt via de parkpoort Dar Salam. Je rijdt verder per auto over een weg vol putten richting Kédougou, de ingang naar het land van de Tenda, waar de etnische groepen Bassari, Bédik en Peul zich thuis voelen, een regio die door de UNESCO is geklasseerd als werelderfgoed. Bij aankomst in Kédougou, de ‘laatste Senegalese stad’, gelegen aan de voet van het ‘Fouta Jalon’ gebergte, trek je in in je hotel aan de oever van de Gambiarivier. Avondmaal met zicht op de rivier (inbegrepen) en overnachting in je hotel in Kedougou.

Dag 5: Kédougou – waterval van Dindéfélo - Ethwouar – Kédougou

Na het ontbijt bezoek je de markt van Kedougou, typisch Afrikaans, kleurrijk, geurend en wat chaotisch, met name bekend omwille van zijn mooie indigostoffen en landbouwproducten uit het nabije Guinée. Ook Senegalees katoen en arachidenoten zijn verkrijgbaar. Verder vind je hier van alles: voeding, kruiden, remedies voor alle mogelijke kwalen, afrodisiaca en andere geluksbrengers. Reparateurs zijn aanwezig om zowat alles te herstellen wat te herstellen valt. Na het bezoek aan de markt stap je in een auto en rij je over een piste met veel steentjes naar de waterval van Dindefelo, aan de voet van het Fouta Djalon gebergte, bij de grens met Guinée. De waterval is een zegen voor de mensen die eronder wonen en dagelijks kunnen genieten van het kristalheldere water. De kliffen waarlangs de waterval naar beneden dondert zijn ook indrukwekkend! Je picknickt bij de waterval (inbegrepen) en kan je verfrissen in de plassen onder de waterval. Daarna verlaat je het Peul-gebied van de Tenda-regio. Via de piste rij je naar Bandafassi, waar je aankomt bij Léontine, en haar broer, een Bedik, die je gids zal zijn in Bandafassi. In tegenstelling tot andere West-Afrikaanse volkeren hebben de Bedik en de Bassari weerstand geboden tegen de aanvallen van Peul-moslims, door zich te vestigen op de grote hoogten van het ‘Fouta Djalon’- gebergte. Deze traditionele minderheden zijn vaak gechristianiseerd door Europese missionarissen in de 20ste eeuw, vandaar de Westerse namen van de mensen hier. Met hulp van je gids beklim je een hoge heuvel, terwijl hij gepassioneerd uitleg geeft over de oorsprong, de geschiedenis en de gebruiken van de Bedik. Bovenaan de heuvel bevindt zich het Bedik-dorp Ethouwar, waar je warm onthaald wordt, vooral door de ouderen, die er voor kiezen op de heuvel te blijven wonen. Vanop de berg geniet je van een schitterend uitzicht over de omgeving (tot over de grens met Guinée). Daarna keer je terug naar beneden, waar Léontine een culinaire specialiteit van de Bedik (inbegrepen) heeft klaargezet. Vervolgens keer je terug naar het hotel in Kedougou.

Overnachting in je hotel in Kedougou.

Kampeer bij de Bedik in Ethouwar: onvergetelijk! (1 extra nacht) Voor meer info: kijk in de rechterkolom of klik op 'extra'.

Dag 6: Kédougou - Tambacounda – Kolda - Ziguinchor

Vandaag heb je een lange reisdag voor de boeg. Je verlaat Kédougou heel vroeg om het Natuurpark Niokolo Koba te doorkruisen op een moment waarop veel dieren wakker worden en dus geobserveerd kunnen worden. Na een koffiepauze in Tambacounda rij je verder naar Kolda, waar je luncht (inbegrepen) aan de oever van de Casamance-rivier. Je rijdt verder richting Ziguinchor, hoofdstad van de Casamance-regio, waar je aankomst n de late namiddag en intrekt in een comfortabel hotel aan de Casamance-rivier, die hier heel breed is. Het mooie hotel met zicht op de rivier is gebouwd in de typische koloniale stijl en heeft een mooie tropische tuin. Je kan je verfrissen in het zwembad aan het ponton bij de rivier.

Avondmaal in je hotel (inbegrepen). Overnachting in een zeer comfortabel hotel in Ziguinchor.

In plaats van direct terug te keren naar Dakar kan je hier (optioneel) een bijzondere uitstap (2 nachten extra) inlassen naar het natuurpark van 'Baboon Island' in Gambia. Voor meer info: kijk in de rechterkolom of klik op 'extra'. Opmerking! Je kan hier enkel verblijven van donderdag tot en met zondag.

Dag 7: Ziguinchor

Na het ontbijt begint je verkenning van het gezellige stadje Ziguinchor. Zoals de naam doet vermoeden werd de stad door de Portugezen gesticht, reeds in 1645. In die tijd was Ziguinchor een belangrijke Atlantische handelspost. Nu is het de belangrijkste stad en de administratieve hoofdstad van de Casamance. Met zijn brede lanen en in onbruik geraakte Portugese koloniale gebouwen langs de rivier voert deze stad je naar een ander tijdperk. Ziguinchor is de meest Afrikaanse stad van Senegal. De wandeling eindigt op de markt van Saint-Maur. Je luncht (inbegrepen) in de tropische tuin van de ‘Alliance Française’.
Daarna bezoek je een sympathieke vrouwengroep, die mango’s verwerkt tot mango-azijn, met hulp van het Senegalese technologische instituut voor de landbouw. Je krijgt een rondleiding in het fabriekje en leert meer over de stappen in de productie van de azijn.
Daarna bezoek je het Atelier van ‘Monsieur Batik’. ‘Monsieur’ is een specialist in het batiken, nochtans een Indonesische techniek. Bij aankomst kan je al enkele kunstwerkjes bewonderen. Je krijgt meer uitleg over de verschillende technieken gebruikt voor de creatie van batikstoffen met gebruik van was. Je volgt een stapsgewijze demonstratie van de wijze waarop de batikstof tot stand komt. Deze heer stichtte zijn eerste batikshop in Ziguinchor in 1978! Vervolgens keer je terug naar je hotel. Je kan er genieten van de zon vlak bij het recent gebouwde ponton op de Casamance-rivier, of een duikje nemen in het zwembad. Avondmaal in je hotel (inbegrepen). Overnachting in een zeer comfortabel hotel in Ziguinchor.

Dag 8: Ziguinchor - Oussouye

Na het ontbijt vertrek je naar het centrum van de Casamance: Oussouye, gelegen in het hart van de Basse-Casamance en de hoofdstad van het Diola-volk, omdat hier hun koning heerst. Onderweg rij je langs rijstvelden, palmbossen, groene wouden, mangroves en ‘bolongs’ (zoutwaterkanalen). Aangekomen in Oussouye breng je je bagage onder in het kampement waar je vanavond de nacht doorbrengt. Het is gebouwd in de stijl van de ‘Cases à impluvium’ van de Diola. Daarna ga je fietsen: je maakt een rondrit per mountainbike in de omgeving van Oussouye. Dit is een heel leuke tocht die je voert langs dichtbegroeide (palm)bossen met paden van wit zand, rijstvelden, diverse plantages en gastvrije dorpen. In Sigana hou je halt bij een gigantische kaasboom die fungeert als dorpsplein en waar je direct de nodige aandacht krijgt van de bevolking. In Niambalang stap je even af bij een hut uit banco met 'impluvium', een open gat in het dak waarlangs licht en water binnenkomt. Deze zijn typisch voor deze streek. Onderweg zien we ook de fetisjen, de heiligdommen van de Diola-dorpen.
Je krijgt een lunch (inbegrepen) na de rondrit. Daarna kan je nog wat relaxen in het kampement. In de namiddag maak je een aangename wandeling door het mooie en met dorpjes bezaaide bos tussen Oussouye en Edioungou, 'Oulouf' genaamd. Bij het langzaam ondergaan van de zon wandel je tussen palmbomen en indrukwekkende kaasbomen van dorp naar dorp. Bij valavond is er hier veel animatie. De jeugd speelt voetbal en andere spelletjes tussen de bomen. In één van deze dorpen bezoek je een uniek project dat een sociaal project combineert met de ambachtelijke productie van cashew-noten. Gehandicapten en vrouwen zonder familie helpen er in alle stadia van de productie en verdienen zo hun broodnodige zorg, inkomen en bescherming. Je kan hier ook lokale palmwijn proeven en eventueel kopen.
Na deze mooie wandeling en de vele contacten keer je terug naar het kampement in Oussouye waar je geniet van een avondmaal (inbegrepen) en overnacht.

Dag 9: Edioungou - Eloubaline – Pointe Saint- George

Na het ontbijt (inbegrepen) bezoek je Edioungou, bekend om zijn pottenbakkerij. Je bezoekt het atelier van Evelyne die de voorouderlijke kennis van het pottenbakken van generatie tot generatie doorgeeft. Ze geeft een demonstratie van haar kunsten. Daarna stap je met al je bagage in een grote prauw, waarmee je, via een netwerk van kanalen en mangroves, naar het dorp Eloubaline vaart , gelegen in het mangrovegebied. In het mangrovegebied kom je, naast vissers en oesterplukkers, gegarandeerd verschillende soorten vogels tegen. Het dorp Eloubaline waar je uiteindelijk aankomt is voor 80% animistisch. Je wordt door de dorpelingen met veel gastvrijheid ontvangen en rondgeleid. Je ziet huizen uit banco, ‘cases à impluvium’, fetishen, de school, Je krijgt uitleg over het beheer van het dorp, de manier van huizen bouwen, irrigatietechnieken, de verdeling van de opbrengsten van de rijstteelt, het samen leven van mensen met verschillende godsdiensten…

Je luncht (inbegrepen) bij het water. Na deze ontmoetingen vaar je verder noordwaarts naar de grote Casamancerivier. Op een schiereiland bij de Casamancerivier ligt Pointe Saint-George. Onderweg zie je de ruïne van het ‘Faraonische’ hotel Djiromaït, gebouwd in 1990 maar nooit als hotel uitgebaat. Bij Pointe Saint-George is het mogelijk dat je dolfijnen ziet opspringen of dobberen in de rivier. Na aankomst trek je in in je verblijf van vandaag, vlakbij Pointe Saint- George. Hier kan je nog relaxen, een wandeling maken op het lange strand, gaan zwemmen, speuren naar zeekoeien (Lamantins) in de rivier… Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in kampement op het strand van Pointe Saint-George. 

Als je met een grote groep bent wordt er gezorgd voor een comfortabel tentenkamp aan het strand. Bij het avondmaal (inbegrepen) geniet je ook van een mini-concert op de ‘ekonting’, een traditioneel Diola - snaarinstrument.

Dag 10: Pointe Saint-George – Mlomp – Elinkine – Egueye

Deze ochtend kan je nog eens proberen een zeekoe (Lamantin) te spotten in de Casamancerivier. Pointe Saint-George is één van de weinige plaatsen van West-Afrika waar je zeekoeien vrij kan zien zwemmen. Dat is het gevolg van de aanwezigheid van zoet water. Daarna maak je een prachtige wandeling van Pointe Saint George naar Mlomp (ongeveer 2 u - 2u 30 wandelen). Je wandelt eerst door los zand en door savannegebied. Af en toe moet je een kanaal (‘bolong’) oversteken via een brugje. Onderweg kom je ook mensen tegen die op het land werken. Onthou het woord 'kassumay' (‘goeiedag’ of ‘tot ziens’), men zal je met plezier 'kassumay balé' antwoorden en je kan altijd een praatje slaan met de lokale mensen. Je ziet onderweg geregeld fetishen. Bij aankomst in Mlomp wandel je verder tussen gigantische kaasbomen en mooie woningen. Je bewondert de heilige Baobab-boom en een uniek ‘Case à Etages’ (huis met verdiepingen, uniek in de Casamance). Een Diola die in Parijs had gestudeerd wou zijn dorpsgenoten tonen hoe ze daar huizen bouwen en bracht zijn kennis meteen in de praktijk. Je bezoekt ook het bescheiden maar heel interessante lokale museum in een huis met 'impluvium'. De museumverantwoordelijke legt je aan de hand van enkele voorwerpen het dagelijks leven en de soms verrassende tradities van het Diola-volk uit. Je luncht (inbegrepen) in een lokaal huis in Mlomp. Daarna zet je koers naar Elinkine, een vissersdorp. Vanuit Elinkine vaar je met een prauw naar een prachtig gelegen kampement aan de oevers van het eiland Egueye, bij een brede ‘bolong’. In de latere namiddag doe je een tochtje per kayak van ongeveer 2 uur door het mooie mangrovelandschap. Onderweg hoor je constant vogelgeluiden. Het is ook mogelijk dat je aapjes ziet of dwergkrokodillen. Je ziet misschien lokale mensen de oesters oogsten die onderaan de mangroves groeien of hout transporteren voor het bouwen van woningen.

Terugkeer naar het kampement bij valavond. Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in je kampement in de mangroves op het eiland Egueye.

Je kan ook overnachten in een kampement in Ehidj. Dan ga je niet kayaken. maar voorzien we wat meer relax-tijd op het einde want Ehidj heeft een leuk strandje.

Dag 11: Egueye – Karabane – Cachouane – Eihdj – Egueye

Dit wordt een excursie van een volle dag per prauw (rivierboot). Na 45 minuten varen kom je aan op het eiland Karabane, een groot eiland dat vlak bij de monding van de Casamancerivier ligt. Op het eiland vind je geen wegen en geen auto’s. Het eiland is heel rustig (behalve op het moment waarop de kinderen uitgelaten van school naar huis keren). Qua vegetatie vind je op het eiland palmbomen, baobabs, kaasbomen, mangobomen, bougainvilla’s, flamboyants… Het eiland was vroeger een belangrijke plaats voor de slavenhandel. In 1836 was Karabane de belangrijkste handelspost in de Casamance en tevens de administratieve hoofdstad van de Casamance tot 1904. Je bezoekt hier de ruïnes van oude opslagplaatsen en het kerkhof waar Kapitein Protêt, de stichter van Dakar, begraven ligt. Hij is rechtopstaand begraven, met zijn blik op de rivier. Verder kan je nog enkele lokale kunstenaars bezoeken. Vervolgens vaar je naar het kleine dorp Cachouane, dat vandaag aan belang wint als aanlegplaats voor zeilers. Lunch (inbegrepen) aan de oever van de bolong, Chez Papis.

Daarna zet je koers naar het eiland Ehidj waar vroeger een gereputeerde féticheur leefde. Die is nu overleden, en er wordt een vervanger gezocht. Je krijgt ter plaatse uitleg over de eeuwenoude animistische rites. Op het eiland worden geen doden begraven, want de doden worden overgebracht naar een ander eiland (Djissor). Dan keer je terug naar Egueye. Wij verkiezen om te overnachten in Egueye in plaats van in Karabane. De sfeer is leuker.

Je kan ook overnachten in een kampement in Ehidj. Dan ga je niet kayaken. maar voorzien we wat meer relax-tijd op het einde want Ehidj heeft een leuk strandje.

Dag 12: Egueye – Ourong - Cap Skirring

Deze ochtend heb je de keuze tussen de volgende 3 activiteiten:

 1. Wandeling naar het kanaal van de krokodillen.
 2. Vissen ‘à la palangrotte’.
 3. Plukken van oesters in de mangroves.

(Als je in Ehidj verblijft dan ga je gewoon relaxen in de voormiddag).

Je geniet van een lunch (inbegrepen) met gegrilde oesters en vis, misschien door jou zelf geoogst? Na de lunch vaar je naar het nabijgelegen eilandje Ourong, één van de eilanden die gebukt gaan onder de erosie van de zee. Je bezoekt het dorp en de groententuinen die door de vrouwen worden beheerd. Spijtig genoeg is er sprake van verzilting van de bodem, wat de voedselproductie in gevaar brengt.

Vervolgens ga je naar de aanlegsteiger van Kataklousse, van waar je per auto naar de kust zal rijden om je laatste dagen door te brengen.

Overnachting in een ecologisch verblijf in Djembering. Mits supplement kan je ook overnachten in een gastenverblijf in mediterraanse stijl of als je echt graag 'au bout du monde' verblijft dan kan je ook logeren in een laidback verblijf in Kafountine (met een aangepast programma).

Dag 13: Diembereng – Bouyouye

Deze ochtend ga je de dorpen van Diembering en Bouyouye bezoeken. Je doorkruist rijstvelden en palmbossen. Diembering is één van de grootste Diola-dorpen van de basse-Casamance. Je wandelt door het dorp en praat met de bewoners.

Daarna bezoek je het animistische én katholieke Bouyouye, weggemoffeld in een bos van oude kaasbomen. Je bezoekt hier het openluchtmuseum ‘Kadioute’, dat het verhaal vertelt van de Diola-cultuur: muziekinstrumenten, vissersgereedschap, hulpmiddelen bij het koken, fetichen, de klederdrachten van de worstelaars, het materiaal om brandewijn te stoken… Al deze voorwerpen vind je verborgen in gaten in de bomen. Vandaar de naam van het museum: Kadioute of ‘gat’. Je bent terug in je hotel voor de lunch (inbegrepen).
In de namiddag kan je genieten en relaxen! Ontbijt en avondmaal zijn inbegrepen.

Overnachting in een ecologisch verblijf in Djembering. Mits supplement kan je ook overnachten in een gastenverblijf in mediterraanse stijl of als je echt graag 'au bout du monde' verblijft dan kan je ook logeren in een laidback verblijf in Kafountine (hier ben je vrij).

Dag 14: Vrije dag

Geniet van het strand, de zee. Lunch is niet inbegrepen. Indien gewenst kan je mits supplement volgende optionele excursies doen:

 1. Een halve dag per mountainbike of te voet doorheen de brousse en de rijstvelden van Kabrousse, waarbij je het dorp van de koningin Aline Sitoé Diatta passeert.
 2. Een onvergetelijke dag per kajak in de mangroves. Je wordt eerst naar het dorp Diakène wolof gebracht, waarna je peddelt op een zeearm tussen zandbergen en mangroves. Daarna lunch je (inbegrepen) aan een ‘bolong’ en kan je nog zwemmen in het water.µ
 3. Een halve dag per quad langs verlaten stranden en door de duinen. Onderweg bezoek je dorpen met hun kaasbomen, rijstvelden, en groententuinen. Je keert terug langs de brousse, via palmbossen.
 4. Je gaat een halve dag vissen in een uitgestrekt gebied met ‘bolongs’ (zoutwaterkanalen), zeearmen, mangroves, eilanden, zandbanken. Mogelijke vissen op het menu: barracuda’s, rode karpers, dorades, kapiteinvis, crabvis, thiof, rog…

Lunch is niet inbegrepen. Avondmaal is wel inbegrepen. Overnachting in een ecologisch verblijf in Djembering. Mits supplement kan je ook overnachten in een gastenverblijf in mediterraanse stijl of als je echt graag 'au bout du monde' verblijft dan kan je ook logeren in een laidback verblijf in Kafountine.

Dag 15: terugkeer naar huis

Transfer naar de luchthaven van Cap Skirring (van december tot maart) of van Ziguinchor (rest van het jaar), naar de luchthaven van Diass. Aangekomen in Diass neem je een hoofdweg richting Petite-Côte, meer bepaald Popenguine, waar je kan genieten van het strand en de rust na al je avonturen. Je komt aan in een charmant hotel met een mooie tuin, een restaurant en een zwembad dat je gedurende de hele namiddag (tot 18u) kan gebruiken. Een lunch is inbegrepen. Je kan ook een douche nemen en van kleren wisselen.

Optioneel, mits supplement van 45 euro per persoon kan je er ook voor opteren om een hele dag gebruik te maken van een kamer (tot 18u) inclusief een lichte maaltijd voor vertrek.

Je kan ook vanuit de Casamance een avondvlucht nemen die ongeveer aansluit bij je internatonale vlucht maar dat is dan op eigen risico. Er wordt assistentie geboden bij het aanmelden en de internationale vlucht

[PRIJZEN GELDIG TOT 15/10/2021]

Prijs per persoon

Vanaf €  3.125 p.p. met 2 personen
Vanaf €  2.575 p.p. met 4 personen
Vanaf €  2.495 p.p. met 6 personen

Prijzen per gezin

Op aanvraag.

Inbegrepen

 • Verwelkoming op de luchthaven bij aankomst.
 • Alle transfers ter plaatse met privé chauffeur/gids.
 • Ontbijt.
 • Andere maaltijden zoals aangegeven in het programma.
 • Alle excursies vermeld als inbegrepen in het programma.
 • Alle entreegelden voor bezoeken vermeld in het programma. Het Slavenhuis op Gorée is niet open op maandag. Wens je dit toch op maandag te bezoeken, dan bedraagt het supplement € 60 voor een privébezoek (per bezoek, ongeacht het aantal personen).

Niet inbegrepen

 • Intercontinentale vlucht  (hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper!).
 • Middagmaal, behalve waar als inbegrepen vermeld in het programma.
 • Persoonlijke uitgaven, dranken.
 • Fooien.
 • Meerprijs indien je andere hotels kiest dan standaard in het programma opgenomen [zie beschrijving hotels].
 • Meerprijs voor verlengingen (hotels op aanvraag).
 • Sommige hotels vragen een toeslag tijdens de Kerst- en Nieuwjaarsperiode. Deze werd niet verrekend in deze prijzen!

Tip: Er is een extra korting voorzien voor afreizen in de periode van 5 mei tot 14 oktober.

 

Extra: kamperen bij de Bedik in Ethouwar (1 extra nacht)

Prijzen per persoon

    Vanaf €  160 p.p. met 2 personen
    Vanaf €  140 p.p. met 4 personen
    Vanaf €  130 p.p. met 6 personen


Prijzen per gezin

Op aanvraag.

Extra: overnachten in een safaritent en chimps spotten aan 'Baboon Island' in Gambia (2 extra nachten)


Prijzen per persoon

    Vanaf €  500 p.p. met 2 personen
    Vanaf €  425 p.p. met 4 personen
    Vanaf €  400 p.p. met 6 personen

Prijzen per gezin

Op aanvraag.

Praktische info:

 • Internationale reispas verplicht, nog 6 maanden geldig bij terugkeer.
 • Het toeristenvisum is niet meer nodig voor Belgen.
 • Geen inentingen verplicht. Antimalaria medicatie en inenting gele koorts aanbevolen (meer info bij Senegal praktisch). Contacteer je huisarts voor info omtrent inentingen.

 

Extra: kampeer bij de Bedik in Ethouwar: onvergetelijk! 

(1 extra nacht)

Dag 6: Kédougou – waterval van Dindéfélo - Ethwouar – kamperen

Na het ontbijt bezoek je de markt van Kedougou, typisch Afrikaans, kleurrijk, geurend en wat chaotisch, met name bekend omwille van zijn mooie indigostoffen en landbouwproducten uit het nabije Guinée. Ook Senegalees katoen en arachidenoten zijn verkrijgbaar. Verder vind je hier van alles: voeding, kruiden, remedies voor alle mogelijke kwalen, afrodisiaca en andere geluksbrengers. Reparateurs zijn aanwezig om zowat alles te herstellen wat te herstellen valt.

Na het bezoek aan de markt stap je in een auto en rij je over een piste met veel steentjes naar de waterval van Dindefelo, aan de voet van het Fouta Djalon gebergte, bij de grens met Guinée. De waterval is een zegen voor de mensen die eronder wonen en dagelijks kunnen genieten van het kristalheldere water. De kliffen waarlangs de waterval naar beneden dondert zijn ook indrukwekkend! Je picknickt bij de waterval (inbegrepen) en kan je verfrissen in de plassen onder de waterval.

Daarna verlaat je het Peul-gebied van de Tenda-regio. Via de piste rij je naar Bandafassi, waar je aankomt bij Léontine, en haar broer, een Bedik, die je gids zal zijn in Bandafassi. In tegenstelling tot andere West-Afrikaanse volkeren hebben de Bedik en de Bassari weerstand geboden tegen de aanvallen van Peul-moslims, door zich te vestigen op de grote hoogten van het ‘Fouta Djalon’- gebergte. Deze traditionele minderheden zijn vaak gechristianiseerd door Europese missionarissen in de 20ste eeuw, vandaar de Westerse namen van de mensen hier. Met hulp van je gids beklim je een hoge heuvel, terwijl hij gepassioneerd uitleg geeft over de oorsprong, de geschiedenis en de gebruiken van de Bedik. Bovenaan de heuvel bevindt zich het Bedik-dorp Ethouwar, waar je warm onthaald wordt, vooral door de ouderen, die er voor kiezen op de heuvel te blijven wonen. Vanop de berg geniet je van een schitterend uitzicht over de omgeving (tot over de grens met Guinée). Je kampeert hier terwijl je geniet van een ongelooflijke zonsondergang en vanavond eet je een culinaire specialiteit van de Bedik (inbegrepen). Dit is ‘out of Africa’. Een unieke ervaring !

Dag 7: Ethouwar – Andiel – Kédougou

Na het ontbijt vertrek je voor een wandeling van een uurtje naar de vallei van Patassi, waar je enkele chimpanzees kunt bewonderen.

Daarna wandel je verder naar naar Andiel, een ander dorp van de Bedik. Bij aankomst ga je de dorpsoverste bezoeken. Je ontmoet ook de Catechist Gérard Keita, die ook lokale gids is in dit dorp. Hij vertelt over het dagelijks leven in het dorp, het geloof van de mensen en hun verwachtingen. Hij leidt ons rond in het dorp en de wijdere omgeving. Je ziet vrouwen die eten klaarmaken of kunstwerkjes maken met bamboeschors. Je mag eens proeven van de zelf gemaakte honing, specialiteit van het dorp of van de hydromel, een lekkernij op basis van water en honing die ook bij feesten populair is. Je picknickt in de schaduw van een boom en kan ook nog wat relaxen. Je kan ook kijken hoe men hier manden maakt en het zelf eens uitproberen, of typische spelletjes van de Bedik spelen met de gids. Daarna keer je terug naar Kedougou.

Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in je hotel in Kedougou.

 


Extra: overnachten in een safaritent en chimps spotten aan 'Baboon Island' in Gambia
(2 extra nachten)

Opmerking! Je kan hier enkel verblijven van donderdag tot en met zondag.

Dag 6: Tambacounda - Gouloumbou - Bassé - Georgetown

Je vertrekt heel vroeg deze morgen in de richting naar het Natuurpark Niokolo-Koba dat je zal doorkruisen op het moment dat ook de dieren ontwaken. Later, in Tambacounda, neem je een korte koffiepauze en rij je verder naar Gouloumbou, bekend om de bananenproductie. Je luncht (inbegrepen) in een herberg in Banssang, aan de oevers van de Gambiarivier. Daarna zet je koers naar je mooi ecologisch verblijf aan de oevers van de Gambiarivier. Je overnacht hier in een hoog gelegen tent met alle nodige comfort en een prachtig uitzicht op de omgeving met de rivier en ‘baboon island’ beneden. Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in je ecologisch luxe tentenkamp aan de Gambiarivier.

Dag 7: Nationaal park van de Gambiarivier – conservatie en rehabilitatie van Chimpanzees op ‘baboon island’ Georgetown

Je bezoekt vandaag het ‘River Gambia National Park’ gesticht in 1978, dat op zijn 6 vierkante km 5 eilandjes omvat, waaronder het bekende ‘Baboon Island’ (dat eerder bevolkt is door Chimpanzees dan bavianen). De landschappen bij de rivier zijn schitterend en doen denken aan de oerwouden van centraal-Afrika. De ecosystemen in de omgeving zijn bijzonder en gaan van dichte jungle over mangroves tot rietvelden. Je maakt een wandeling waarbij je interessante dieren kan ontmoeten , zoals Colobus-apen, Guinese bavianen, nijlpaarden, krokodillen, zeekoeien en talloze vogels. Je luncht (inbegrepen) in het kamp.

In de namiddag stap je in een rivierboot, waarmee je rond ‘Baboon Island’ gaat varen, met het oog op het spotten van de chimpanzees die hier wonen. Deze dieren worden beschermd door het lokale ‘Chimpanzee Rehabilitation Project’. In 1979 werden 44 dieren hier los gelaten. Na een periode waarin de dieren werden opgevorderd door de staat (om de handel in dieren tegen te gaan) zijn er nu ongeveer 80 apen , verdeeld over de 3 eilanden. Je kan de dieren vlot observeren rond 16u, omdat ze dan worden gevoed. Opgelet: in de rivier zal je af en toe gestoord worden door een nijlpaard. Dan keer je terug naar je kamp. Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in je ecologisch luxe tentenkamp aan de Gambiarivier.

Dag 8: Megalithische cirkels van Wassu – Ziguinchor

Na het ontbijt (inbegrepen) neem je een rivierboot (‘ pirogue’) naar Kuntaur, waar je de eeuwenoude megalithische cirkels van Wassu bezoekt. Deze megalieten behoren tot de belangrijkste van Senegal, met hun 200 stela’s die 11 cirkels vormen. Ze zijn geklasseerd als werelderfgoed door de UNESCO. De stenen zijn getuige van een geëvolueerde oude beschaving, die gelinkt is aan het vroegere rijk van Ghana. Je steekt de moerassige zones van ‘Panchang Swamp’ over, waar je heel wat soorten vogels observeert. Dan vertrek je, via de internationale Transgambiaanse route, aangelegd om het contact tussen Noord- en Zuid-Senegal (Casamance) te garanderen, eerst terug naar Senegal via de grenspost Faraféni en daarna rij je verder door naar Ziguinchor, waar je intrekt in een comfortabel hotel aan de Casamance-rivier, die hier heel breed is. Je luncht hier (inbegrepen) Het mooie hotel met zicht op de rivier is gebouwd in de typische koloniale stijl en heeft een mooie tropische tuin. Je kan je verfrissen in het zwembad aan het ponton bij de rivier.

Avondmaal in je hotel (inbegrepen). Overnachting in een zeer comfortabel hotel in Ziguinchor.