Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
image Rondreis Senegal

RONDREIS SENEGAL

Het noorden: Sahel, oceaan en koloniale sporen
10 dagen/9 nachten

Deze reis voert je van Dakar over het slaveneiland Gorée en via de ruwe 'Grande Côte' naar de mooie koloniale stad Saint-Louis en je gaat zelfs nog verder naar de handelsposten langs de machtige Senegalrivier bij Podor. Onderweg doorkruis je het Sahellandschap dat typerend is voor Noord-Senegal. Associeer de Sahel niet alleen met droogte en zand! Je zal verwonderd zijn over de prachtige landschappen, de flora en de fauna. De Sahel is ook en vooral de boeiende leefwereld van verschillende volkeren, waarmee je in contact komt en die je zullen laten genieten van hun 'joie de vivre' en gastvrijheid (Teranga). De rondreis gebeurt evenveel via pistes en het strand als op asfalt. We nemen je mee op plaatsen waar weinig toeristen komen en je des te meer in contact komt met de ziel van Senegal.

Dag 1: Aankomst in Dakar

Bij aankomst in de luchthaven brengt een chauffeur je naar je eerste verblijf in Dakar. Na aankomst in je hotel kan je bekomen van de vlucht. Je kan dineren in het hotel (niet inbegrepen).

Je overnacht in een comfortabel hotel in Dakar. Mits supplement kan je ook overnachten in een stijlvol hotel.

Dag 2: Dakar - Gorée - Lac Rose

Na het ontbijt komt je gids langs. Je bezoekt het stadscentrum tussen de Kathedraal en het onafhankelijkheidsplein. Dit is het politieke centrum van de stad, met ook het presidentieel paleis, verschillende ambassades en het Nationale Parlement. Verder bezoek je het Stadhuis, de Kermel-markt, en tenslotte de Sandaga-wijk, het kloppende economische hart van Dakar met zijn geurige en kleurrijke markt. Daarna rij je de ‘Corniche’ op, een weg die langs de oceaan loopt en van waar je de ‘îles de la Madeleine’ kan zien, alsook de mooie Moskee van Ouakam en het enigszins kitscherige monument van de Afrikaanse Renaissance. Je kan dit monument beklimmen (200 trappen om tot aan de sokkel van het monument, 52 meter hoog, te geraken). Van boven heb je een schitterend uitzicht op de omgeving met de oceaan.
Daarna neem je de overzetboot (‘Chaloupe’) naar het eiland Gorée. Bij aankomst in Gorée ontdek je een mooi, kleurrijk eiland met veel oud-koloniale woningen en smalle, levendige straatjes. Je begint met een bezoek aan het ‘Slavenhuis’, dat is gebouwd in 1780. Dit slavenhuis zou het laatste zijn dat op Gorée is gebouwd. Je wandelt verder door de mooie, smalle straatjes van het eiland. Je klimt tot op het hoogste punt van waar je een mooi zicht hebt op de zee en Dakar in de verte. Je kan daarna de Sint Carolus Borromeuskerk bezoeken, waar (in 1992) Paus Johannes-Paulus vergiffenis heeft gevraagd voor de misdaden van de slavernij. Daarna bezoek je het vroegere Paleis van de Gouverneur en het museum van de zee. Je luncht vervolgens (inbegrepen) in een typisch en lekker restaurant op Gorée. In de namiddag stap je nogmaals in een chaloupe (overzetboot), waarmee je terug naar Dakar vaart. Daar zet je koers naar het rose meer.

Bij aankomst aan het Lac Retba (de officiële naam) kan je nog optionele activiteiten doen (ter plaatse kiezen en betalen):

 • een wandeling van 1u30 langs een lagune met brak water, gebruikt voor de landbouw en bezocht door vogels, waarna je via een bos van palmbomen op het strand uitkomt en vervolgens via de duinen terugkeert naar de vertrekplaats (inbegrepen).
 • een ritje te paard van 1u30 langs de tuinen, het strand, en de duinen, waarbij je geconfronteerd wordt met de wilde natuur van de machtige ‘Grande-Côte’ (de oceaan). (supplement)
 • een ritje van 1u30 per mountainbike langs wegen met schelpen en langs groententuinen, en daarna het meer rond, langsheen de heuvels van zout. (supplement)

Op het panoramische terras van je verblijf geniet je vervolgens van een aperitief bij zonsondergang. Het avondmaal (inbegrepen) is de specialiteit van Bouya, de kokkin: kip met citroen! Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in een sfeervol kampement aan het Lac Rose. Mits supplement kan je ook overnachten in een comfortabel verblijf met zwembad in Lac Rose.

Dag 3: Lac Rose - Kayar - Duinen van Lompoul

Na het ontbijt verken je het Lac Rose en omgeving. Je steekt het meer over in een 'zoutprauw' (pirogue à sel) en maakt kennis met de moedige zoutverzamelaars die het zout met de blote hand uit het meer halen, nadat ze zich eerst met karité-boter hebben ingewreven. Je gids geeft je de nodige uitleg over de zoutwinning en de commercialisering van het kostbare goedje. Je luncht (inbegrepen) in een restaurant aan de overkant, opgetrokken uit gevlochten bamboe, met een prachtig uitzicht over het meer. Wie wil kan hier aan den lijve ondervinden hoe gemakkelijk je blijft drijven op het meer. Het zoutgehalte van het meer (300 gr/liter) is uitzonderlijk en vergelijkbaar met dat van de Dode Zee. Daarna stap je in een 4x4 voor een rit door de brousse richting de duinen van Lompoul. De rit brengt je eerst naar Kayar, de grootste niet-industriële vissershaven van Senegal. Onze gids laat je kennismaken met de bruisende activiteit bij de terugkeer van de vissersboten. Afhankelijk van het tij gaat de expeditie verder via het strand langs verschillende vissersdorpen, ofwel langs het netwerk van karrenwegen in de duinen, waarlangs verschillende Peul-dorpen liggen. Vervolgens zet je koers naar de duinen van Lompoul. Je steekt de grote duinen over en laat je overweldigen door het prachtige panorama bij valavond. Je wordt ontvangen met een welkomstdrink die je degusteert op je tapijtje in het zand. Je brengt de nacht door in een oase waar je in Khaïma's (Mauretaanse tenten) slaapt. 's Avonds wacht je een aperitief en een initiatie in het bespelen van de djembé en Afrikaanse dans. Tijdens het avondmaal (inbegrepen) geniet je van een spektakel verzorgd door de dorpelingen. Overnachting in de bivouac van Lompoul.

Dag 4: Duinen van Lompoul - Monding van de Senegal – Gandiolais

Na het ontbijt bezoek je de groentenkwekerij van het dorp, die we ondersteunen in het kader van een herbebossingsproject. Een gift van 5 euro per persoon is inbegrepen in je reis. Daarna stap je in een 4x4 en doorkruis je de typische landschappen van de Sahel, met hun acaciabomen en wilde dromedarissen. Je komt aan bij de oude monding van de Senegalrivier, waar de ‘Langue de Barbarie’, die vroeger aan de overkant van de rivier lag, nu met het vasteland is verbonden. Op het strand, in de schaduw van de Filao-bomen en in deze wilde omgeving, geniet je van een lekkere barbecue (inbegrepen). Je kan relaxen, baden in de nieuwe lagune of vogels van diverse pluimage observeren. Daarna maak je indien gewenst een wandeling langs de karrenwegen bij de rivier. Af en toe komen vissers en landbouwers langs. Na de wandeling stap je in de auto voor de verkenning van de Gandiolais, een gebied in de streek Niayes. Typisch hier zijn de kleine oases van groen, die zijn gecreëerd door het graven van putten in de duinen. Tijdens de oogst van de ajuinen (op het eind van het droge seizoen) ontdek je een fel gekleurde mozaïek van groententuinen. Dan rij je naar je Saint-Louis via de beroemde Faidherbe brug, gebouwd door Eiffel.

Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in een Auberge of (mits supplement) in een luxueuzer gastenverblijf.

Je kan hier een extra nacht blijven in Lompoul en een dag mee leven met een Peul-Familie. Voor meer info: kijk in de rechter kolom of klik op 'extra'.

Dag 5: Saint-Louis

Na het ontbijt ga je de stad St. Louis verkennen. Saint Louis is de oudste stad die door de Fransen werd gebouwd in West-Afrika, waardoor de geschiedenis parallel loopt met de geschiedenis van de kolonisatie. De stad speelde ook een rol in de slavenhandel, omdat Europese schepen van hieruit slaven vervoerden. Je vindt in St. Louis heel wat gebouwen uit de koloniale tijd, waarvan sommige (zoals het slavenhuis) verdwenen zijn en andere heel mooi gerestaureerd. Je luncht (inbegrepen) in St. Louis. Daarna ga samen met de gids deels te voet en deels per calèche (paard en kar) interessante en vooral ook originele plaatsen in Saint-Louis bezoeken. Onderweg bezoek je een kunstatelier: een gebouw dat behoort tot de oudste van het historische patrimonium van St. Louis. Het is een schitterende ruimte voor de promotie van de kunsten: keramiek, parels, schilderijen, beeldhouwwerken, juwelen, textiel… Beginnende artiesten worden hier ondersteund. Daarna ga je naar een talentvolle modeontwerpster, die je een heel interessante uitleg geeft over de rol en de betekenis van de ‘boubou’. Je kan hier (indien gewenst) een schitterende outfit op maat laten maken. Je bezoekt ook ‘La Gouvernance’, het Faidherbe-plein en de Kathedraal. De fotografie in Senegal heeft een lange geschiedenis, die terug gaat tot de 19de eeuw, toen de fotografie nog in zijn kinderschoenen stond. De hedendaagse fotografiesector in Senegal is rijk, gevarieerd, dynamisch en veelbelovend. Een must is een visite aan het schitterende fotomuseum (gesloten op maandag). De tour eindigt met een bezoekje aan ‘Monsieur Vélo’, iemand die kunst maakt met onderdelen van fietsen en ons inzicht geeft in zijn praktische levensfilosofie! Daarna kan je nog wat verder rondlopen in deze mooie, stad met haar mooie boetiekjes alvorens je terugkeert naar je verblijf. Het avondmaal is niet inbegrepen omdat Saint-Louis een aantal leuke restaurantjes heeft. Je gids kan je hiermee helpen en we geven ook tips mee in je draaiboek.

Overnachting in een Auberge of (mits supplement) in een luxueuzer gastenverblijf.

Dag 6: Saint-Louis - Djoudj / 3 Marigots – Podor

Afhankelijk van de periode bezoek je vandaag ofwel het vogelreservaat van Djoudj, ofwel de ‘3 Marigots’:

 1. Het nationaal Park van Djoudj (van half oktober tot April): Je vertrekt heel vroeg om het derde grootste vogelreservaat van de wereld te bezoeken, een park dat op de lijst van het werelderfgoed van de UNESCO staat. 3 miljoen vogels bevolken dit park om er te broeden. Je bezoekt het park per boot. Het landschap waardoor je vaart omvat poelen, rietlanden, mangroves, meren… Naast vogels vind je hier ook varanen, hyena’s, pythons, jakhalzen, krokodillen en wrattenzwijnen.
 2. De ‘3 marigots’ (Mei tot oktober) is een ‘fossiele vallei’ die bestaat uit duinen, moerassen, poelen, de typische vegetatie van de savane, landbouwland en verschillende Peul-dorpen. De zone is rijk aan vogels. Dankzij een uitgebreid irrigatieproject is hier ook de rijstteelt mogelijk gemaakt. De bewoners van de zone onthalen je met enthousiasme!

Na het bezoek aan de 3 marigots of Djoudj ga je lunchen (inbegrepen) aan een zijrivier van de Senegalstroom. Daarna rij je in de richting van de ‘Fouta Toro’, het oude koninkrijk van Tékrour dat vroeger machtig en rijk was, omwille van de aanvoer van goud uit Ghana via de Senegalstroom en kruiden via de trans-Sahariaanse handel. Je rijdt langs Richard Toll, de Senegalese hoofdstad van het suikerriet, dat hier wordt behandeld. Hier, bij de grens met Mauretanië rij je langs dorpen van het Toucouleur-volk en de Moren, die onder andere Mauretaanse matten produceren. Uiteindelijk kom je aan in Podor, een oude koloniale handelspost langs de Senegalrivier.

Avondmaal (inbegrepen) en overnachtingen in een stijlvol hotel in Podor.

Dag 7: Podor – île à Morphil – Podor

Vandaag ontdek je, vanuit Podor, de traditionele dorpen van het ‘île à Morphil’, een gebied tussen de Senegalrivier en de Doué-rivier. Je stapt uit in Donaye, een dorp dat helemaal uit banco (klei) is gemaakt en gereputeerd is omwille van zijn Moskee (ook uit banco). De typische moskees van dit gebied zijn getuige van het feit dat dit de eerste Senegalese regio was die werd geïslamiseerd. Je rijdt verder langs rijstvelden en andere landbouwgronden, tot aan de ‘bac', de overzetboot die je naar Ndioum brengt. Hier vindt een dagelijkse markt plaats. Een unieke gelegenheid om je onder te dompelen in een typische, kleurrijke, geurende en warme Afrikaanse sfeer! Op de markt vind je alles: kleding, voeding, ‘magische’ poedertjes, de typische geluksbrengers (Gri Gri), naast geïmporteerde Chinese goederen en de stalletjes van de ‘réparateurs’ die alles kunnen herstellen!

Je Luncht (inbegrepen) in een familiaal gastenverblijf in Gamadji, aan de oevers van de Doué-rivier. Daarna vertrek je terug naar Podor via de hoofdweg. Je bezoekt het Faidherbe-fort, dat werd gebouwd om deze regio te pacificeren en de handel via de rivier te beschermen.

Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in een stijlvol hotel in Podor.

Dag 8: Podor - Lac de Guiers : out of Africa!

Na het ontbijt bezoek je de markt en ontmoet je de pottenbakkers en de stoffenververs. Daarna neem je de hoofdweg richting Dagana, een oude koloniale handelspost aan de rivier met ook enkele mooie gebouwen.
Lunch (inbegrepen) in een gerestaureerde koloniale woning, van waar je een mooi zicht hebt op de Senegalrivier en de Mauretaanse oever. Daarna rij je verder richting het meer van Guiers, een gigantisch reservoir van zoet water, niet onbelangrijk in dit droge Sahellandschap. Je steekt het meer over via een dijk en arriveert in Keur Momar Sarr.
Daar zet je je tent op bij het meer, terwijl herders langskomen om hun dieren te laten drinken, vrouwen water transporteren en jonge meisjes de was doen. Avondmaal is inbegrepen.
Overnachting in een opgezette tent aan het Lac de Guiers.

Dag 9: Lac de Guiers – Nguelakh – Sowène (Langue de Barbarie)

Na het ontbijt rij je via de piste naar het Peuldorp Nguelakh, niet ver van Saint-Louis. Dit dorp investeert al 15 jaar in de ontwikkeling van projecten, vooral in de landbouw en de biologische veeteelt. Nguelakh betrekt daarbij de kleinere dorpen in de omgeving. Zo zijn de scholen open voor kinderen van de andere dorpen, is er een gemeenschappelijke dokterspraktijk, en zijn er opleidingscentra voor textielproductie, bouw en landbouw. Een bijzonder project is de geitenteelt in stallen (uniek in Senegal) die productie van melk en kaas toelaat. De verantwoordelijken van Nguelakh rusten niet op hun lauweren, want ze zijn constant bezig met nieuwe projecten uit te werken. Zo werd recent een project gelanceerd waarbij (kook)gas wordt geproduceerd op basis van dierlijke uitwerpselen. Jalan ondersteunt deze programma’s en in de kostprijs van je reis is 5 euro per persoon inbegrepen als ondersteuning voor het goede werk in Nguelakh. Dan ga je naar je verblijf op de oever van de Senegalrivier. Middagmaal is inbegrepen. Het ligt op een mooie locatie waar het water van de rivier overgaat in de 'Langue de Barbarie' aan de overkant, en vervolgens in de oceaan aan de horizon. Op deze late namiddag kan je intens genieten van de rust en de schoonheid van deze plaats, van het zwembad vlakbij de rivier of een wandelingetje bij zonsondergang. Het restaurant biedt een uitzicht van 360° op de site en de wijde omgeving. Je kan verder nagenieten op één van de terrassen, bijvoorbeeld bij het degusteren van de 3 Senegalese thees...

Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in je kampement aan de Langue de Barbarie. Mits supplement kan je ook overnachten in een charmevol gastenverblijf.

Dag 10: Vrije dag in Sowène en terugkeer naar huis

Na het ontbijt (inbegrepen) kan je volop genieten van de prachtige plaats waar je bent beland. Je kan eventueel een bootje huren om de Langue de Barbarie te verkennen en er eventueel het water te testen aan de oceaankant. (oppassen voor de sterke stroming!) Het middagmaal is inbegrepen. De namiddag is vrij. Een late check-out is niet inbegrepen; maar je kan je hier zeker nog opfrissen en je bagage in bewaring brengen. Transfer naar de luchthaven. Mits supplement kan je eerst ook nog het dierenpark Bandia bezoeken.

Je kan je reis ook in dit verblijf verlengen. Voor meer info: kijk in de rechter kolom of klik op 'extra'.

[Prijzen geldig tot 15/10/2024]

Prijzen per persoon [excl. vlucht]

 • Vanaf € 2.295 p.p. met 2 personen
 • Vanaf € 1.790 p.p. met 4 personen
 • Vanaf € 1.760 p.p. met 6 personen (1 wagen)
 • Vanaf (prijs p.p. op aanvraag) met 6 personen (2 wagens)

Prijzen per gezin

Op aanvraag

Inbegrepen

 • Verwelkoming op de luchthaven vbij aankomst.
 • Alle transfers ter plaatse, met privé chauffeur/gids.
 • Ontbijt.
 • Lunch en/of avondmaal indien vermeld in het programma.
 • Alle excursies vermeld als inbegrepen in het programma.
 • Alle entreegelden voor bezoeken vermeld in het programma. Het Slavenhuis op Gorée is niet open op maandag. Wens je dit toch op maandag te bezoeken, dan bedraagt het supplement € 60 voor een privébezoek (per bezoek, ongeacht het aantal personen).

Niet inbegrepen

 • Intercontinentale vlucht (hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper!).
 • Persoonlijke uitgaven, dranken.
 • Fooien.
 • Meerprijs indien je andere hotels kiest dan standaard in het programma opgenomen [zie beschrijving hotels].
 • Meerprijs voor verlengingen (hotels op aanvraag).
 • Sommige hotels vragen een toeslag tijdens de Kerst- en Nieuwjaarsperiode. Deze werd niet verrekend in deze prijzen!

Tip: Er is een extra korting voorzien voor afreizen in de periode van 3 mei tot 15 oktober.

Supplement 1 dag bij een Peulfamilie (1 extra nacht)

Prijzen per persoon

 • Vanaf € 175 p.p. met 2 personen
 • Vanaf € 150 p.p. met 4 personen
 • Vanaf € 145 p.p. met 6 personen (1 wagen)
 • Vanaf (prijs p.p. op aanvraag) met 6 personen (2 wagens)

Prijzen per gezin

Prijzen op aanvraag

Supplement 2 extra nachten in Sowène in half pension

Prijzen per persoon

Prijzen op aanvraag

Prijzen per gezin

Prijzen op aanvraag

Praktische info:

 • Internationale reispas verplicht, nog 6 maanden geldig bij terugkeer.
 • Geen inentingen verplicht. Antimalaria medicatie en inenting gele koorts aanbevolen (meer info bij Senegal praktisch). Contacteer je huisarts voor info omtrent inentingen.

Een dag bij een Peulfamilie (1 extra nacht)

Vroeg in de ochtend kan je (om beurten) een ritje door de duinen van Lompoul maken op de rug van een dromedaris. Daarna ga je naar een hoge duin, van waar je een schitterend uitzicht hebt op de omgeving, tot aan de oceaan! Op deze plaats kunnen oudere en jongere kinderen zich vermaken door naar beneden te duiken in het warme mulle zand. De rest van de dag ga je leven op het ritme van een lokale Peul-familie. Abdou zal je hartelijk ontvangen op zijn familiaal domein. Na het obligate 'Salam Aleikum' en een bezoek aan het landgoed, stelt Abdou je 2 activiteiten voor:

De eerste bestaat erin om samen met de vrouwen van het dorp een traditionele maaltijd te bereiden. Ze vergezellen je eerst naar de markt waar je de ingrediënten koopt en leren je vervolgens hoe je Thieb bou Yap maakt, een Senegalese schotel die vervolgens je middag-maal zal zijn.

De tweede bestaat erin om samen met de mannen de lokale landbouw en veeteelt te ontdekken. Zij leggen ons uit hoe ze erin slagen hier in de duinen groenten te kweken en hoe de traditionele geitenteelt werkt.

Je eet (inbegrepen) met de dorpsbewoners op een mat. Na het eten maak je in de schaduw van de acacia's de 'ceremonie van de 3 thees' mee terwijl je een babbeltje slaat met de dorpelingen.
Je kan ook typisch Afrikaanse gezelschapsspellen leren kennen zoals de yoté of de awalé, of proberen je gezelschap te verslaan in andere populaire spelen zoals backgammon en dammen. Anderen kunnen zich meten met de kinderen van het dorp bij het voetballen of op vraag een initiatie krijgen in de nationale sport: het Senegalees worstelen. Daarna ga je naar een kweekcentrum, dat Jalan mee ondersteunt in het kader van een herbebossingsproject en dat erop gericht is om de optocht van de duinen en daarmee gepaarde periodes van droogte, zoals in de jaren ’70, te voorkomen. In de prijs van je reis is een som van 5 euro per persoon voorzien voor steun aan het project.

Na deze ervaring is het spijtig genoeg tijd om afscheid te nemen. Per ezelskar rijd je terug naar het bivak van Lompoul. Je geniet er opnieuw van een lekker avondmaal met ‘Méchoui de Chevreau’ (geitje aan het spit) (inbegrepen) aan het kampvuur. Voor de vegetariërs is er een andere maaltijd voorzien. De dorpelingen zorgen voor de nodige animatie bij het avondmaal. Het zal een onvergetelijke dag geweest zijn, vol nieuwe ervaringen.

Overnachting in de bivouac van Lompoul.


EXTRA: verlenging in Sowène

Dag 10: Vrije dag in Sowène

Na het ontbijt (inbegrepen) kan je volop genieten van de prachtige plaats waar je bent beland. Je kan eventueel een bootje huren om de Langue de Barbarie te verkennen en er eventueel het water te testen aan de oceaankant. (oppassen voor de sterke stroming!) Het middagmaal is inbegrepen. Ook je wagen en chauffeur/gids zijn bij jou. Je kan ook nog met de wagen en gids op stap in de buurt! 

Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in je kampement aan de Langue de Barbarie. Mits supplement kan je ook overnachten in een charmevol gastenverblijf. (de activiteiten zijn hier beperkter)

Dag 11: Vrije dag in Sowène en terugkeer naar huis

kayak op open water

Na het ontbijt kan je volop genieten van je laatste dag. Middagmaal is niet inbegrepen. Een late check-out is niet inbegrepen; maar je kan je hier zeker nog opfrissen en je bagage in bewaring brengen. Transfer naar de luchthaven. 

 

 

Mail ons voor meer info.
info@jalan.be