Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
image Rondreis Senegal

RONDREIS SENEGAL

Een weekje op ontdekking: beleef het echte Senegal!
8 dagen/7 nachten

Deze inleefreis laat je toe in één week tijd verschillende facetten van Senegal van dichtbij te leren kennen. Je logeert in eenvoudige maar charmante accommodaties, weliswaar met voldoende comfort. Je komt direct in contact met de verrassend diverse natuur en de verschillende gastvrije volkeren van Senegal. Authentieke belevenissen gegarandeerd! Aan het einde kan je relaxen op één van de door ons uitgekozen 'lazy spots'!

Dag 1: Aankomst in Senegal en door naar Lac Rose

Bij aankomst in de luchthaven brengt een chauffeur je naar je eerste verblijf in de Lac Rose. Na aankomst in je kampement kan je bekomen van de vlucht. Op het panoramische terras van je verblijf geniet je vervolgens van een aperitief bij zonsondergang. Het avondmaal (inbegrepen) is de specialiteit van Bouya de kokkin: kip met citroen!

Je overnacht in een sfeervol kampement aan het Lac Rose.

Dag 2: Lac Rose

Na het ontbijt verken je het Lac Rose en omgeving. Je steekt het meer over in een 'zoutprauw' (pirogue à sel) en maakt kennis met de moedige zoutverzamelaars die het zout met de blote hand uit het meer halen, nadat ze zich eerst met karité-boter hebben ingewreven. Je gids geeft je de nodige uitleg over de zoutwinning en de commercialisering van het kostbare goedje. Je luncht (inbegrepen) in een restaurant aan de overkant, opgetrokken uit gevlochten bamboe, met een prachtig uitzicht over het meer. Wie wil kan hier aan den lijve ondervinden hoe gemakkelijk je blijft drijven op het meer. Het zoutgehalte van het meer (300 gr/liter) is uitzonderlijk en vergelijkbaar met dat van de Dode Zee. In de namiddag kan je vrij genieten van deze prachtige omgeving. Wie wil kan een initiatie krijgen in Afrikaanse spelletjes. Je kan ook nog optionele activiteiten doen (ter plaatse kiezen en betalen):

 • Een wandeling van 1u30 langs een lagune met brak water, gebruikt voor de landbouw en bezocht door vogels, waarna je via een bos van palmbomen op het strand uitkomt en vervolgens via de duinen terugkeert naar de vertrekplaats (inbegrepen).
 • Een ritje te paard van 1u30 langs de tuinen, het strand, en de duinen, waarbij je geconfronteerd wordt met de wilde natuur van de machtige ‘Grande-Côte’ (de oceaan). (Supplement).
 • Een ritje van 1u30 per mountainbike langs wegen met schelpen en langs groententuinen, en daarna het meer rond, langsheen de heuvels van zout. (Supplement)
 • Naar de avond toe word je uitgenodigd voor een kookcursus. Met hulp van de kok van het kampement maak je zelf een traditioneel avondmaal klaar (inbegrepen), waarna je zelf van je vers aangeleerde kookkunsten kan genieten.

Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in een sfeervol kampement aan het Lac Rose

Dag 3: Lac Rose - Kayar - Duinen van Lompoul

Deze ochtend kan je meedoen met Moussa bij het melken van de geitjes en het maken van geitekaas. De kaasproductie aan het Lac Rose is een pilootproject, bedoeld om de traditionele geitenteelt meer te valoriseren met aandacht voor het leefmilieu en cultuur van de Peul - bevolking. Hiertoe is een budget van 5 euro per persoon ingecalculeerd in de kost van je reis. Daarna wandel je in het gezelschap van draagezels naar Bonaba, een natuurreservaat in oprichting. De wandeling brengt je naar het immense strand van de 'Grande Côte', dat zich tot Mauritanië uitstrekt.. Je wandelt dan langs een lagune met brak water waar vogels samentroepen. De dorpelingen maken er ook gebruik van voor hun groenteteelt. Na de laatste duinen kom je, via een bos met kokospalmen, uiteindelijk bij het strand aan. Op het strand wacht je een lekkere maaltijd (inbegrepen), waarvan je geniet onder de Filao-bomen. Je hebt tijd om wat luieren op het strand voor je verdergaat. Vanop de hoogste duin heb je een prachtig uitzicht op de oceaan aan de ene kant en het meer aan de andere kant. Daarna laat je de ezels achter en stap je in een 4x4 voor een rit door de brousse richting de duinen van Lompoul. De rit brengt je eerst met een camion (mogelijks met andere mensen) naar Kayar, de grootste niet-industriële vissershaven van Senegal. Onze gids laat je kennismaken met de bruisende activiteit bij de terugkeer van de vissersboten. Vervolgens zet je (met een gewone wagen) koers naar de duinen van Lompoul. Je steekt de grote duinen over (in een camion, mogelijks met anderen mensen) en laat je overweldigen door het prachtige panorama bij valavond. Je wordt ontvangen met een welkomstdrink die je degusteert op je tapijtje in het zand. Je brengt de nacht door in een oase waar je in Khaïma's (Mauretaanse tenten) slaapt. 's Avonds wacht je een aperitief en een initiatie in het bespelen van de djembé en Afrikaanse dans. Tijdens het avondmaal (inbegrepen) geniet je van een spektakel verzorgd door de dorpelingen. Overnachting in de bivouac van Lompoul
Mits supplement van 15 euro per persoon per nacht kan je in ruimere tenten overnachten.

 Dag 4: Een dag samenleven met een Peul-familie

Vroeg in de ochtend kan je (om beurten) een ritje door de duinen van Lompoul maken op de rug van een dromedaris. Daarna ga je naar een hoge duin, van waar je een schitterend uitzicht hebt op de omgeving, tot aan de oceaan! Op deze plaats kunnen oudere en jongere kinderen zich vermaken door naar beneden te duiken in het warme mulle zand. De rest van de dag ga je leven op het ritme van een lokale Peul-familie. Abdou zal je hartelijk ontvangen op zijn familiaal domein. Na het obligate 'Salam Aleikum' en een bezoek aan het landgoed, stelt Abdou je 2 activiteiten voor:

De eerste bestaat erin om samen met de vrouwen van het dorp een traditionele maaltijd te bereiden. Ze vergezellen je eerst naar de markt waar je de ingrediënten koopt en leren je vervolgens hoe je Thieb bou Yap maakt, een Senegalese schotel die vervolgens je middag-maal zal zijn.

De tweede bestaat erin om samen met de mannen de lokale landbouw en veeteelt te ontdekken. Zij leggen ons uit hoe ze erin slagen hier in de duinen groenten te kweken en hoe de traditionele geitenteelt werkt.

Je eet (inbegrepen) met de dorpsbewoners op een mat. Na het eten maak je in de schaduw van de acacia's de 'ceremonie van de 3 thees' mee terwijl je een babbeltje slaat met de dorpelingen.
Je kan ook typisch Afrikaanse gezelschapsspellen leren kennen zoals de yoté of de awalé, of proberen je gezelschap te verslaan in andere populaire spelen zoals backgammon en dammen. Anderen kunnen zich meten met de kinderen van het dorp bij het voetballen of op vraag een initiatie krijgen in de nationale sport: het Senegalees worstelen. Daarna ga je naar een kweekcentrum, dat Jalan mee ondersteunt in het kader van een herbebossingsproject. In de prijs van je reis is een som van 5 euro per persoon voorzien voor steun aan het project.

Na deze ervaring is het spijtig genoeg tijd om afscheid te nemen. Per ezelskar rijd je terug naar het bivak van Lompoul. Je geniet er opnieuw van een lekker avondmaal met ‘Méchoui de Chevreau’ (geitje aan het spit) (inbegrepen) aan het kampvuur. Voor de vegetariërs is er een andere maaltijd voorzien. De dorpelingen zorgen voor de nodige animatie bij het avondmaal. Het zal een onvergetelijke dag geweest zijn, vol nieuwe ervaringen.

Overnachting in de bivouac van Lompoul.

Dag 5: Lompoul - Siné Saloum

Vandaag zak je langzaam af in de richting van de Siné-Saloum delta. Na het verlaten van Lompoul (eerst stukje met camion, mogelijks met anderen) rij je via kleine dorpjes naar Baba Garage. Op woensdag is hier een leuke markt waar maar weinig toeristen komen. Hier kijk je je ogen uit, dit is het echte Afrika! Als je hier niet op woensdag bent doe je deze omweg niet. Daarna rij je verder door een mooi brousselandschap met acacia’s, Baobab-bomen en traditionele dorpjes. Je komt aan in Fatick (waar de huidige President van Senegal vandaan komt) en daarna in Foundiougne, een plaats die leeft op het ritme van de overzetboot over de brede Saloumrivier. Je rijdt de rivier over en komt aan in de regio van de Siné- Saloum delta, waar de rivieren Siné en Saloum hun weg zoeken naar de oceaan, via een uitgestrekt gebied met mangroves en kreken (‘bolongs’) met zout water. Je luncht (inbegrepen) in een goed restaurant op de oevers van de rivier. Na de lunch rij je verder de Siné-Saloum regio in. 's Avonds krijg je een aperitief in de hand en een lekkere Senegalese specialiteit op je bord (inbegrepen).

Je trekt in in een ecologisch verblijf, een kampement in de Siné Saloum, gebouwd op schelpen en dat werkt op zonnepanelen met een prachtig uitzicht over de mangroves. Ze maken hier zelf hun confituur van baobabfruit, hibiscus of verse mango’s. In de late namiddag kan je het zwembad in duiken, of luieren op het strand bij de ‘Bolong’ (kreek met zout water). Mits supplement van 15 euro per persoon per nacht kan je overnachten in een bungalow met zicht op het water.

Dag 6: Een 100% authentieke Afrikaanse dag

Na het ontbijt ga je met de boot naar de wekelijkse markt van deze regio. Hier word je op woensdag ondergedompeld in een kleurrijke, geurige en warme sfeer. Er komen handelaars, groentekwekers en vissers uit de regio naar de markt om hun waren aan de man te brengen. Je vindt hier van alles, in een chaotische setting: kledij, voeding, magische poedertjes en andere Gri-Gri (geluksbrengers). Er zijn ook veel reparateurs (van alle soorten toestellen) aanwezig. Als je iets ziet dat je aanstaat, vergeet niet te onderhandelen! Op een andere dag dan woensdag is er ook markt, maar is ze kleiner. Dan keer je terug in een lokale paardenkoets.

Bij aankomst kan je de vrouwen volgen die het eten klaar maken ofwel de mannen die ons meer vertellen over de landbouwtechnieken en de traditionele teelt van zeboes en geiten. Daarna eet je samen met je gastheren en –vrouwen, op een mat op de grond. Daarna neem je samen met de andere aanwezigen deel aan de traditionele ‘ceremonie van de 3 Senegalese thees’ en daarbij nog wat ervaringen uitwisselen of discussiëren over het dagelijks leven hier, de gewoonten en gebruiken… Je leert vandaag ook zeep maken met 100% natuurlijke ingrediënten.

Deze Afrikaanse dag eindigt eventueel met een bezoekje aan de dorpschef, die je meer leert over leven hier, de geschiedenis van het dorp, de traditionele rol van de chef en de specifieke rol van de marabouts (moslimleraars) in de Senegalese maatschappij. Daarna keer je terug naar je verblijf, waar je kan relaxen, zwemmen, kajakken bij valavond. Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in een kampement in de Siné Saloum.
Mits supplement van 15 euro per persoon per nacht kan je overnachten in een bungalow met zicht op het water.

Dag 7: Boottocht in de Saloum

Na het ontbijt (inbegrepen) stap je over op een prauw (rivierboot), waarmee je een deel van het uitgestrekte gebied van de Siné-Saloumdelta gaat verkennen. Dit gebied bestaat uit wel 200 eilanden bezaaid met mangroves, baobabs, en daartussen een uitgebreid netwerk van rivierarmen (bolongs) waarin zout en zoet water samenkomen. Bij droogte kunnen delen van het gebied helemaal opdrogen en krijg je zoutvlaktes of ‘Tanns’. De 334.00 hectare van de delta zijn beschermd sinds 1981 door de UNESCO als reservaat van de biosfeer. Het gebied met zijn 250 soorten vogels is geliefd bij vogelliefhebbers, maar je vindt er ook hyena’s, verschillende soorten apen, zeekoeien, schildpadden en dolfijnen. Onderaan de struiken van de bolongs vind je trossen oesters. Als je graag vist, vraag dan of ze een vislijn meenemen!

Daarna ga je lekker genieten van een gegrilde vis op een verlaten strand (inbegrepen). Je kan op dit eiland zwemmen, zonnebaden, een wandelingetje maken of gewoon naar de vogelgeluiden luisteren. Met wat geluk zie je een bult-dolfijn langskomen.

Dan keer je terug naar je verblijf. Neem een duik in het zwembad of ga eens kajakken. Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in een kampement in de Siné Saloum.
Mits supplement van 15 euro per persoon per nacht kan je overnachten in een bungalow met zicht op het water.

EXTRA: Je kan hier een extra nacht blijven om gewoon te luieren, te vissen, te kajakken, te wandelen in deze aangename buurt. Voor meer info: kijk in de rechter kolom of klik op 'extra'.

Dag 8: Siné Saloum - Petite-Côte - terugkeer

Ontbijt (inbegrepen). Na het middagmaal (niet inbegrepen, vrij te kiezen) kan je nog wat genieten van je laatste dag vooraleer het vliegtuig opstijgt. Je kan gaan kayakken, vissen of wandelen. Late check-out is niet inbegrepen, maar kan wel (op aanvraag en mits supplement). Je kan wel je bagage in bewaring laten en je nog opfrissen voor je vertrekt. Mits supplement kan je ook nog het dierenpark Bandia bezoeken.

EXTRA: Je kan je reis ook verlengen aan 1 van onze lazy spots. Voor meer info: kijk in de rechter kolom of klik op 'extra'.

foto van man op boot in de zon

[Prijzen geldig tot 15/10/2024]

Prijzen per persoon [excl. vlucht]

 • Vanaf € 1.425 p.p. met 2 personen
 • Vanaf € 1.200 p.p. met 4 personen
 • Vanaf € 1.180 p.p. met 6 personen

Prijzen per gezin [excl. vlucht]

Op aanvraag

Inbegrepen

 • Verwelkoming op de luchthaven bij aankomst.
 • Alle transfers ter plaatse
 • Ontbijt.
 • Lunch en/of avondmaal indien vermeld in het programma.
 • Alle excursies vermeld als inbegrepen in het programma.
 • Alle entreegelden voor bezoeken vermeld in het programma. 

Niet inbegrepen

 • Intercontinentale vlucht (hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper!)
 • Persoonlijke uitgaven, dranken.
 • Fooien.
 • Meerprijs indien je andere hotels kiest dan standaard in het programma opgenomen [zie beschrijving hotels].
 • Meerprijs voor verlengingen (hotels op aanvraag).
 • Sommige hotels vragen een toeslag tijdens de Kerst- en Nieuwjaarsperiode. Deze werd niet verrekend in deze prijzen!

Tip: Er is een extra korting voorzien voor afreizen in de periode van 3 mei tot 15 oktober.

Extra:1 dag in het kampement in de Saloumdelta (extra dag in volpension)

Prijzen per persoon

    Vanaf € 85 p.p. met 2 personen
    Vanaf € 85 p.p. met 4 personen
    Vanaf € 85 p.p. met 6 personen

Prijzen per gezin

Op aanvraag

Strandverlenging (2 extra nachten kust en inclusief extra transfer)

Prijzen per persoon

Vanaf € 195 p.p. met 2 personen
Vanaf € 185 p.p. met 4 personen
Vanaf € 180 p.p. met 6 personen

Prijzen per gezin

Op aanvraag

Praktische info:

 • Internationale reispas verplicht, nog 6 maanden geldig bij terugkeer.
 • Geen inentingen verplicht. Antimalaria medicatie en inenting gele koorts aanbevolen (meer info bij Senegal praktisch). Contacteer je huisarts voor info omtrent inentingen.

Extra dag/nacht in volpension in het kampement in de Saloum

mooi terras aan het water

 

Vandaag heb je een vrije dag in de Saloum. Je kan hier luieren, zwemmen, genieten van het uizicht, vissen, kayakken, wandelen in de buurt. Alle maaltijden zijn inbegrepen. Overnachting in een kampement in de Saloum.

 

 

 


EXTRA: verlenging aan een van onze lazy spots

Dag 8: Transfer naar je verblijf

Overnachting in een comfortabel strandhotel in Popenguine. Ontbijt en avondmaaltijd zijn inbegrepen. Mits supplement kan je verblijven in 1 van de volgende hotels:

een luxeverblijf in de lagune van de Somone
een luxehotel in Saly
een kleinschalig luxehotel aan het strand van Palmarin

 

Dag 9: Vrije dag

Overnachting in een comfortabel strandhotel in Popenguine of een ander hotel naar keuze (zie hierboven). Ontbijt en avondmaaltijd zijn inbegrepen.

Dag 10: Vertrek naar huis

Ontbijt (inbegrepen). Na het middagmaal (niet inbegrepen, vrij te kiezen) kan je nog wat genieten van je laatste dag vooraleer het vliegtuig opstijgt. Late check-out is niet inbegrepen, maar kan wel (op aanvraag en mits supplement). Je kan wel je bagage in bewaring laten en je nog opfrissen voor je vertrekt.

 

Mail ons voor meer info.
info@jalan.be