Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
image Rondreis Senegal

RONDREIS SENEGAL

Een weekje op ontdekking: beleef het echte Senegal!
8(9)(11) dagen/7(8)(10) nachten

Deze inleefreis laat je toe in één week tijd verschillende facetten van Senegal van dichtbij te leren kennen. Je logeert in eenvoudige maar charmante accommodatie, weliswaar met voldoende comfort. Je komt direct in contact met de verrassend diverse natuur en de verschillende gastvrije volkeren van Senegal. Authentieke belevenissen gegarandeerd! Aan het einde kan je relaxen op één van de door ons uitgekozen 'lazy spots'!

Dag 1: Aankomst in Dakar

Bij aankomst in de luchthaven brengt een chauffeur je naar je eerste verblijf in Dakar. Na aankomst in je hotel kan je bekomen van de vlucht. Je kan dineren in het hotel (niet inbegrepen).

Je overnacht in een comfortabel hotel in Dakar. Mits supplement kan je ook overnachten in een stijlvol hotel.

Dag 2: Dakar - Gorée - Lac Rose

Na het ontbijt komt je gids langs. Je bezoekt het stadscentrum tussen de Kathedraal en het 0nafhankelijkheidsplein. Dit is het politieke centrum van de stad, met ook het presidentieel paleis, verschillende ambassades en het Nationale Parlement. Verder bezoek je het Stadhuis, de Kermel-markt, en tenslotte de Sandaga-wijk, het kloppende economische hart van Dakar met zijn geurige en kleurrijke markt. Daarna rij je de ‘Corniche’ op, een weg die langs de oceaan loopt en van waar je de ‘îles de la Madeleine’ kan zien, alsook de mooie Moskee van Ouakam en het enigszins kitcherige monument van de Afrikaanse Renaissance. Je kan dit monument beklimmen (200 trappen om tot aan de sokkel van het monument, 52 meter hoog, te geraken). Van boven heb je een schitterend uitzicht op de omgeving met de oceaan.
Daarna neem je de overzetboot (‘Chaloupe’) naar het eiland Gorée. Bij aankomst in Gorée ontdek je een mooi, kleurrijk eiland met veel oud-koloniale woningen en smalle, levendige straatjesJe begint met een bezoek aan het ‘Slavenhuis’, dat is gebouwd in 1780. Dit slavenhuis zou het laatste zijn dat op Gorée is gebouwd. Je wandelt verder door de mooie, smalle straatjes van het eiland. Je klimt tot op het hoogste punt van waar je een mooi zicht hebt op de zee en Dakar in de verte. Je kan daarna de Sint Carolus Borromeuskerk bezoeken, waar (in 1992) Paus Johannes-Paulus vergiffenis heeft gevraagd voor de misdaden van de slavernij. Daarna bezoek je het vroegere Paleis van de Gouverneur en het museum van de zee. Je luncht vervolgens (inbegrepen) in een typisch en lekker restaurant op Gorée. Vervolgens ga je naar het atelier van een bijzondere schilder. Hij maakt zowel figuratieve als abstracte werken. Je bezoekt ook een andere artiest op Gorée die gespecialiseerd is in de typische ‘tableaux de sable’, een authentieke Senegalese kunstvorm waarbij tekeningen met zandkorrels van verschillende kleuren worden gemaakt. Je kan bij hem leren hoe het moet en krijgt zeker één van de creaties mee. In de namiddag stap je nogmaals in een chaloupe (overzetboot), waarmee je terug naar Dakar vaart. Daar zet je koers naar het rose meer.

Op het panoramische terras van je verblijf geniet je vervolgens van een aperitief bij zonsondergang. Het avondmaal (inbegrepen) is de specialiteit van Bouya, de kokkin: kip met citroen! Overnachting in een sfeervol kampement aan het Lac Rose. Mits supplement kan je ook overnachten in een comfortabel verblijf met zwembad in Lac Rose.

Dag 3: Lac Rose

Na het ontbijt verken je het Lac Rose en omgeving. Je steekt het meer over in een 'zoutprauw' (pirogue à sel) en maakt kennis met de moedige zoutverzamelaars die het zout met de blote hand uit het meer halen, nadat ze zich eerst met karité-boter hebben ingewreven. Je gids geeft je de nodige uitleg over de zoutwinning en de commercialisering van het kostbare goedje. Je luncht (inbegrepen) in een restaurant aan de overkant, opgetrokken uit gevlochten bamboe, met een prachtig uitzicht over het meer. Wie wil kan hier aan den lijve ondervinden hoe gemakkelijk je blijft drijven op het meer. Het zoutgehalte van het meer (300 gr/liter) is uitzonderlijk en vergelijkbaar met dat van de Dode Zee. In de namiddag kan je vrij genieten van deze prachtige omgeving. Wie wil kan een initiatie krijgen in Afrikaanse spelletjes. Je kan ook nog optionele activiteiten doen (ter plaatse kiezen en betalen):

 • Een wandeling van 1u30 langs een lagune met brak water, gebruikt voor de landbouw en bezocht door vogels, waarna je via een bos van palmbomen op het strand uitkomt en vervolgens via de duinen terugkeert naar de vertrekplaats (inbegrepen).
 • Een ritje te paard van 1u30 langs de tuinen, het strand, en de duinen, waarbij je geconfronteerd wordt met de wilde natuur van de machtige ‘Grande-Côte’ (de oceaan). (Supplement van 20 euro pp).
 • Een ritje van 1u30 per mountainbike langs wegen met schelpen en langs groententuinen, en daarna het meer rond, langsheen de heuvels van zout. (Supplement van 13 euro pp)
 • Naar de avond toe word je uitgenodigd voor een kookcursus. Met hulp van de kok van het kampement maak je zelf een traditioneel avondmaal klaar (inbegrepen), waarna je zelf van je vers aangeleerde kookkunsten kan genieten.

Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in een sfeervol kampement aan het Lac Rose. Mits supplement kan je ook overnachten in een comfortabel verblijf met zwembad in Lac Rose.

Dag 4: Lac Rose - Kayar - Woestijn van Lompoul

Deze ochtend kan je meedoen met Moussa bij het melken van de geitjes en het maken van geitekaas. De kaasproductie aan het Lac Rose is een pilootproject, bedoeld om de traditionele geitenteelt meer te valoriseren met aandacht voor het leefmilieu en cultuur van  de Peul - bevolking. Hiertoe is een budget van 5 euro per persoon ingecalculeerd in de kost van je reis. Daarna wandel je in het gezelschap van draagezels naar Bonaba, een natuurreservaat in oprichting. De wandeling brengt je naar het immense strand van de 'Grande Côte', dat zich tot Mauritanië uitstrekt.. Je wandelt dan langs een lagune met brak water waar vogels samentroepen. De dorpelingen maken er ook gebruik van voor hun groenteteelt. Na de laatste duinen kom je, via een bos met kokospalmen, uiteindelijk bij het strand aan. Op het strand wacht je een lekkere maaltijd (inbegrepen), waarvan je geniet onder de Filao-bomen. Je hebt tijd om wat luieren op het strand voor je verdergaat. Vanop de hoogste duin heb je een prachtig uitzicht op de oceaan aan de ene kant en het meer aan de andere kant. Daarna laat je de ezels achter en  stap je in een 4x4 voor een rit door de brousse richting woestijn van Lompoul. De rit brengt je eerst naar Kayar, de grootste niet-industriële vissershaven van Senegal. Onze gids laat je kennismaken met de bruisende activiteit bij de terugkeer van de vissersboten. Afhankelijk van het tij gaat de expeditie verder via het strand langs verschillende vissersdorpen, ofwel langs het netwerk van karrenwegen in de duinen, waarlangs verschillende Peul-dorpen liggen. Vervolgens zet je koers naar de woestijn van Lompoul. Je steekt de grote duinen over en laat je overweldigen door het prachtige panorama bij valavond. Je wordt ontvangen met een welkomstdrink die je degusteert op je tapijtje in het zand. Je brengt de nacht door in een oase waar je in Khaïma's (Mauretaanse tenten) slaapt. 's Avonds wacht je een aperitief en een initiatie in het bespelen van de djembé en Afrikaanse dans. Tijdens het avondmaal (inbegrepen) geniet je van een spektakel verzorgd door de dorpelingen. Overnachting in de bivouac van Lompoul.

Dag 5: Een dag samenleven met een Peul-familie

Vroeg in de ochtend kan je (om beurten) een ritje door de woestijn van Lompoul maken op de rug van een dromedaris. Daarna ga je naar een hoge duin, van waar je een schitterend uitzicht hebt op de omgeving, tot aan de oceaan toe! Op deze plaats kunnen oudere en jongere kinderen zich vermaken door naar beneden te duiken in het warme mulle zand. De rest van de dag ga je leven op het ritme van een lokale Peul-familie. Abdou zal je hartelijk ontvangen op zijn familiaal domein. Na het obligate 'Salam Aleikum' en een bezoek aan het landgoed, stelt Abdou je 2 activiteiten voor:

De eerste bestaat erin om samen met de vrouwen van het dorp een traditionele maaltijd te bereiden. Ze vergezellen je eerst naar de markt waar je de ingrediënten koopt en leren je vervolgens hoe je Thieb bou Yap maakt, een Senegalese schotel die vervolgens je middag-maal zal zijn.

De tweede bestaat erin om samen met de mannen de lokale landbouw en veeteelt te ontdekken. Zij leggen ons uit hoe ze erin slagen hier in de duinen groenten te kweken en hoe de traditionele geitenteelt werkt.

Je eet (inbegrepen) met de dorpsbewoners op een mat. Na het eten maak je in de schaduw van de acacia's de 'ceremonie van de 3 thees' mee terwijl je een babbeltje slaat met de dorpelingen.
Je kan ook typisch Afrikaanse gezelschapsspelen leren kennen zoals de yoté of de awalé, of proberen je gezelschap te verslaan in andere populaire spelen zoals backgammon en dammen. Anderen kunnen zich meten met de kinderen van het dorp bij het voetballen of op vraag een initiatie krijgen in de nationale sport: het Senegalees worstelen. Daarna ga je naar een kweekcentrum, dat Jalan mee ondersteunt in het kader van een herbebossingsproject en dat erop gericht is om de optocht van de woestijn en daarmee gepaarde periodes van droogte, zoals in de jaren ’70, te voorkomen. In de prijs van je reis is een som van 5 euro per persoon voorzien voor steun aan het project.

Na deze ervaring is het spijtig genoeg tijd om afscheid te nemen. Per ezelskar rijd je terug naar het bivak van Lompoul. Je geniet er opnieuw van een lekker avondmaal met ‘Méchoui de Chevreau’ (geitje aan het spit) (inbegrepen) aan het kampvuur. Voor de vegetariërs is er een andere maaltijd voorzien. De dorpelingen zorgen voor de nodige animatie bij het avondmaal. Het zal een onvergetelijke dag geweest zijn, vol nieuwe ervaringen.

Overnachting in de bivouac van Lompoul.

Dag 6: Lompoul - Joal-Fadiouth - Mar Lodj

Vandaag zet je koers naar het zuiden, meer bepaald naar de Siné - Saloum delta. Onderweg bezoek je Mékhé, de Senegalese hoofdstad van de schoen, en de ateliers waar de schoenen worden gemaakt. Je rijdt ook door Tivaouane, de heilige stad van de broederschap der Tidjanes, die hier sterk vertegenwoordigd is. Je stopt ook aan de ‘Marché à la vannerie’, waar producten uit hout, riet en papier worden vervaardigd. Daarna vertrek je naar Thiès, de oude hoofdstad van de spoorweg (Dakar–Mali), waar je de belangrijkste gebouwen bekijkt. Vervolgens rij je verder zuidwaarts naar Joal-Fadiouth. Joal-Fadiouth bestaat uit twee gemeenten die met elkaar verbonden zijn door een houten brug. Fadiouth is een pittoresk dorp, gebouwd op een eiland dat bestaat uit schelpen. Het is voor 90% katholiek en bekend als de plaats waar de dichter-president Léopold Sédar Senghor zijn jeugd doorbracht. De mensen leven hier van de visvangst en de landbouw in de brousse bij het eiland. Na de lunch (inbegrepen) bij een ‘bolong’ (zoutwaterkreek) steek je over naar het eiland. Je bezoekt de mooie straatjes, de kerk en het gezellige kerkplein. Per prauw bereik je de graanschuren en daarna het eveneens op schelpen gebouwde kerkhof waar moslims en christenen in harmonie samen rusten. Daarna rij je via de pistes de delta in. In Ndangane schakel je van 4x4 over op het vervoermiddel van deze zone: de prauw ('pirogue'). Je maakt hiermee een mooie boottocht door de ‘bolongs’, langs de mangroves bevolkt door vogels van verschillende soorten. Je stapt uit op het eiland Mar Lodj en trekt er in in je kampement aan de Saloumrivier, mooi gelegen in een schaduwrijke tuin aan een zandstrand.  's Avonds krijg je een aperitief in de hand en een lekkere Senegalese specialiteit op je bord (inbegrepen).

Overnachting in je kampement aan de Saloumrivier. Mits supplement kan je ook overnachten in een comfortabel verblijf met zwembad.

Dag 7: Mar Lodj

Na het ontbijt stap je op een lokale paardenkoets voor de verkenning van de 3 ‘Mar’ eilanden. Op Mar Soulou zijn 3 bomen met elkaar verstrengeld: een kaasboom, een caicedrat en een palmboom. De lokale mensen zien het als een symbool van de harmonie tussen de 3 godsdiensten van Senegal: de islam, het katholicisme en het animisme. In Mar Fafako vind je veel oude gierstschuren. In het dorp Mar Lodj vind je een eeuwenoude kaasboom. Aan de voet daarvan staat de ‘Tam Tam téléphonique’ die de omgeving waarschuwt in noodgevallen. Er is ook een grote katholieke kerk en een Moskee. Als je hier bent op een zondag, ga dan zeker eens naar de mis: heel anders dan bij ons! Tijdens je wandeling zie je veel verschillende soorten vogels, en zie je ook de landbouwers aan het werk. Je luncht op traditionele wijze bij een familie in Mar Lodj (inbegrepen) De vrouwen zorgen voor de nodige animatie. In de late namiddag keer je terug naar je verblijf. Van daaruit kan je een mooie kajaktocht door een ‘bolong’ maken, tussen de mangroves die een thuis vormen voor verschillende kleine en grotere dieren (misschien zie je een aapje). Je kan ook relaxen en een duikje te nemen in de rivier, om daarna te genieten van een prachtige zonsondergang. Avondmaal is inbegrepen.

Overnachting in je kampement aan de Saloumrivier. Mits supplement kan je ook overnachten in een comfortabel verblijf met zwembad (hier zijn geen kayaks).

Je kan hier 1 nacht bij boeken en een leuke dag doorbrengen in de Saloum. Voor meer info: kijk in de rechterkolom of klik op 'extra'.

Dag 8: Vrije dag Mar Lodj en transfer naar de luchthaven

Als het zondag is  kan je de mis bijwonen in Mar Lodj: helemaal anders dan bij ons!!
Daarna keer je per prauw terug naar Ndangane, waar je de auto in stapt richting Popenguine aan de ‘Petite-Côte’ waar je kan genieten van het strand en de rust na al je avonturen. Je komt aan in een charmant hotel met een mooie tuin, een restaurant en een zwembad dat je gedurende de hele namiddag (tot 18u) kan gebruiken. Een lunch is inbegrepen. Je kan ook een douche nemen en van kleren wisselen. Transfer naar de luchthaven 3 uur voor vertrek.

Optioneel, mits supplement van 45 euro per persoon kan je er ook voor opteren om een hele dag gebruik te maken van een kamer (tot 18u)  inclusief een lichte maaltijd voor vertrek.

Je kan je reis ook verlengen aan 1 van onze lazy spots.....

Dag 8: Transfer naar je verblijf

Overnachting in een comfortabel strandhotel in Popenguine. Ontbijt, middagmaal en avondmaaltijd zijn inbegrepen. Mits supplement kan je verblijven in 1 van de volgende hotels:

een luxeverblijf in de lagune van de Somone
een luxehotel in Saly

Dag 9: Vrije dag

Overnachting in een comfortabel strandhotel in Popenguine of een ander hotel naar keuze (zie hierboven). Ontbijt en avondmaaltijd zijn inbegrepen.

Dag 10: Vrije dag

Overnachting in een comfortabel strandhotel in Popenguine of een ander hotel naar keuze (zie hierboven). Ontbijt en avondmaaltijd zijn inbegrepen.

Dag 11: Vertrek naar huis

Ontbijt (inbegrepen). Na het middagmaal (niet inbegrepen, vrij te kiezen) kan je nog wat genieten van je laatste dag vooraleer het vliegtuig opstijgt. Late check-out is niet inbegrepen, maar kan wel (op aanvraag en mits supplement). Je kan je wel je bagage in bewaring laten en je nog opfrissen voor je vertrekt.

[Prijzen geldig tot 15/10/2021]

Prijzen per persoon [excl. vlucht]

 • Vanaf € 1.275 p.p. met 2 personen
 • Vanaf € 1.060 p.p. met 4 personen
 • Vanaf € 1.050 p.p. met 6 personen

Prijzen per gezin [excl. vlucht]

Op aanvraag

Inbegrepen

 • Verwelkoming op de luchthaven  bij aankomst.
 • Alle transfers ter plaatse, met privé chauffeur/gids.
 • Ontbijt.
 • Lunch en/of avondmaal indien vermeld in het programma.
 • Alle excursies vermeld als inbegrepen in het programma.
 • Alle entreegelden voor bezoeken vermeld in het programma. Het Slavenhuis op Gorée is niet open op maandag. Wens je dit toch op maandag te bezoeken, dan bedraagt het supplement € 60 voor een privébezoek (per bezoek, ongeacht het aantal personen).

Niet inbegrepen

 • Intercontinentale vlucht  (hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper!)
 • Persoonlijke uitgaven, dranken.
 • Fooien.
 • Meerprijs indien je andere hotels kiest dan standaard in het programma opgenomen [zie beschrijving hotels].
 • Meerprijs voor verlengingen (hotels op aanvraag).
 • Sommige hotels vragen een toeslag tijdens de Kerst- en Nieuwjaarsperiode. Deze werd niet verrekend in deze prijzen!

Tip: Er is een extra korting voorzien voor afreizen in de periode van 5 mei tot 14 oktober.

Extra: Eilanden en Bolongs van de Saloumdelta (extra dag)

Prijzen per persoon

    Vanaf € 160 p.p. met 2 personen
    Vanaf € 125 p.p. met 4 personen
    Vanaf € 120 p.p. met 6 personen

Prijzen per gezin

Op aanvraag

Strandverlenging (3 extra nachten kust en inclusief extra transfer)

Prijzen per persoon

Vanaf € 250 p.p. met 2 personen
Vanaf € 240 p.p. met 4 personen
Vanaf € 230 p.p. met 6 personen

Prijzen per gezin

Op aanvraag

Praktische info:

 • Internationale reispas verplicht, nog 6 maanden geldig bij terugkeer.
 • Het toeristenvisum is niet meer nodig voor Belgen.
 • Geen inentingen verplicht. Antimalaria medicatie en inenting gele koorts aanbevolen (meer info bij Senegal praktisch). Contacteer je huisarts voor info omtrent inentingen.

Dag 8 : Eilanden en Bolongs van de Saloumdelta (extra dag)

Je kan een extra dag in de Saloumdelta doorbrengen, waarbij je met een prauw (‘pirogue’) dieper in het gebied van de Siné-Saloum doordringt, een waterwereld met mangroves,   zandbanken, ‘bolongs’ (zoutwaterkanalen) en ontelbare eilanden bevolkt door massa’s vogels. Onderweg zie je sommige vrouwen oesters plukken aan de onderkant van de mangroves en andere vrouwen kokkels halen uit het zand terwijl vioolkrabben toekijken. Soms passeren er schuwe jakhalzen, die echter snel weer weg zijn. We houden halt op een klein verlaten eilandje, onder een zeil tegen de zon. Hier verpopt onze gids tot kok en maakt hij een schitterende schotel van gegrilde vis klaar(inbegrepen) . Na het eten kan je relaxen, zwemmen en wandelen op deze mooie plaats. In de late namiddag keer je terug naar het kampement  voor onze laatste avond in de Saloumregio.

Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in je kampement aan de Saloumrivier. Mits supplement kan je ook overnachten in een comfortabel verblijf met zwembad.